PROFIELWERKSTUK Hoe kunnen wij je helpen?.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Het tweede werkstuk.
Advertisements

Het formuleren van hoofd- en deelvragen
De heer R. Schouten Mevrouw M. Dingemans
De bovenbouw van het VMBO op het IJburg College
Thinkquest2 versie 2013 info: vanaf februari 2013.
Profielwerkstuk.
aardrijkskunde, een goede keus in de tweede fase havo
Overstap 4 vmbo-tl naar 4 havo
 16 november : herfstfeest  Lessenserie ‘Homo in de klas’: ter inzage.  Facebookpagina: ouders derde klassen (contact:collega Hugo Scherff)  Gebedsgroep:
 16 november : herfstfeest  Lessenserie ‘Homo in de klas’: ter inzage.  Facebookpagina: ouders derde klassen (contact:collega Hugo Scherff)
Welkom.
aardrijkskunde, een goede keus in de tweede fase havo
Voorlichting HAVO-3 en VWO-3. Leerjaar 2 leerling kiest leerroute resultaten leerling CSG Beilen adviseert.
Het (nieuwe) betavak NLT
Veldwerk bovenbouw havo en vwo
André Chaigneau 11 maart 2013 Keuzes.
Intensief lezen Lees de tekst grondig door en duid kernwoorden en/of –zinnen aan. Doe dit zo. Hoe doe je dit? Volg de pijl en dan zie je het symbooltje.
Studiekeuzes van uw kind
Help! Verzuim voorkomen
OUDERAVOND 3 VWO 9 december
OFC28 mediawijsheid les 7 leren door te maken
Voorlichtingsavond TK2
Docent: Ans Sarianamual - oktober 2014
Stagebegeleiding Bijeenkomst 6, Blok 2.
Loopbaan oriëntatie en begeleiding
Hartelijk welkom Tweede Fase Havo van het Bernardinuscollege Informatieavond 14 oktober 2015.
Het maken van een Profiel werkstuk Havo
Slc kwartaal 3. programma Hoe is het gegaan Verwachtingen Tips and tricks Opdrachten slc.
International Business College Iets voor jou! Ouderavond profielkeuze Januari 2015.
Jennifer de Vries-Aydogdu Med.hr.nl/vrije Project: Oriëntatie op het beroep.
Inhoud Deze fase bestaat uit vier onderwerpen: 1.Interesse 2.Vaardigheden 3.Persoonlijkheid 4.Passie Je werkt toe naar het ontdekken van jouw passie.
Studiekeuzes van uw kind Voorlichting voor ouders van leerlingen uit klas 2 VMBO-TL/Havo.
Welkom. Veiligheid Allemaal bril op!!! Waarom zou ik mij houden aan de veiligheidsvoorschriften?
Welkom op de Open Dag Het Hooghuis Stadion WelkomWelkom.
Hoe maak je een werkstuk? Begin op tijd!!. Kies een leuk onderwerp  Denk aan een hobby, sport, beroep, stad of onderwerp uit een van de lesboeken van.
Management en Organisatie een nieuw vak in de tweede fase.
Startbijeenkomst 17 mei  Vaardigheden (vak-, onderzoeks-, samenwerkings-, plannen)  Verdieping in vak  Combinatiecijfer: maatschappijleer 1/2.
DUURZAAM ONDERNEMEN in het bedrijfsleven Een gezond, winstgevend en succesvol bedrijf door duurzaam ondernemen (SPRINT) MARKETING EN COMMUNICATIE.
Profielkeuze; voorlichting en begeleiding Havo onderbouw
Les 1: instap in de profielen
Anouk Filius Decaan tto, atheneum, havo, mavo
Kiezen voor de toekomst
Studiekeuzes van uw kind
Waar moet je op letten? Om een goede stageplaats te hebben moet je er zeker van zijn dat het bedrijf waar je naar toe wil ook onze school een beetje kent.
Studiekeuzes van uw kind
Stage zoeken bij Entree-opleiding
Reken je (niet) rijk.
Spreekbeurt in groep 8 Hoe pak je het aan?.
Havo-4 Les 1 Wie ben ik? Keuzebegeleiding.
Grip op stress, tijd en Welkom, mijn naam is Annemiek Tigchelaar en ik ben de eigenaar van Werkdrukverlager. Wij helpen je met grip op je stress,
Eerste bijeenkomst dinsdag 16 mei 2016
Onderzoekend leren Hoe zien opdrachten voor onderzoekend leren bij wiskunde er uit? Tool IE-2: Het vergelijken van gestructureerde en ongestructureerde.
Voorbereiding schoolexamen
Nee Zeggen!.
Welke wiskunde moet ik kiezen? Klas 3V
Welkom op de voorlichtingsavond voor de ouders/ verzorgers van GT2
Huiswerkopdracht Politiek
Voorlichtingsavond profielkeuze
Voorlichtingsavond 2e fase en profielkeuze
Een werkstuk schrijven
KEUZEVAKKEN ECONOMIE & ONDERNEMEN voorlichtingsavond S. Alibasic
De Frissel Veenwouden Ouderavond 3 april Keuzes klas 2.
Studiekeuzes van uw kind
Hoofdstuk 1 Wie ben je? Wat kun je? Wat wil je?
Stage zoeken bij Entree-opleiding
Bedrijfseconomie (en die andere 2) komt als vak niet voor in de onderbouw. In deze presentatie willen wij je een idee geven over:
Waar moet je op letten? Om een goede stageplaats te hebben moet je er zeker van zijn dat het bedrijf waar je naar toe wil ook onze school een beetje kent.
Bedrijfseconomie (en die andere 2) komt als vak niet voor in de onderbouw. In deze presentatie willen wij je een idee geven over:
Hoeveel weet jij van onderzoekers?
GLASTUINBOUW IN BEELD Hier volgen enkele algemene sheets + film met de ambities en cijfers van de glastuinbouw om het kader te schetsen.
Transcript van de presentatie:

PROFIELWERKSTUK Hoe kunnen wij je helpen?

Inleiding Voor je eindexamen moet je een profielwerkstuk, een PWS, schrijven. Misschien zijn jullie op jouw school nu al met de voorbereidingen hiervoor bezig, andere scholen starten er in havo 5 mee. In elk geval is het een werkstuk waar je heel wat werk in zult stoppen en waarbij je oefent met zaken die je ook tijdens je vervolgopleiding hard nodig hebt: een onderwerp zoeken en een goede hoofdvraag formuleren, een onderzoek opzetten, literatuuronderzoek doen enzovoort. En natuurlijk samenwerken en plannen. Bij dit werk kun je wel wat hulp gebruiken. En wij bieden je hulp aan. In dit boekje lees je hoe je met ons kunt samenwerken.

Een profielwerkstuk maken 1. Onderwerp. Een profielwerkstuk begint met het kiezen van een onderwerp dat past bij je profiel. Misschien vind je het leuk om het onderwerp ook al te laten aansluiten bij je vervolgopleiding. De meeste scholen beginnen met deze stap aan het einde van het vierde leerjaar. Voorbeelden van onderwerpen die met logistiek te maken hebben, zie je op de volgende pagina. 2. Planning. Een project zoals het profielwerkstuk moet je goed plannen. Als je het alleen maakt en zeker ook als je het samen met een ander maakt. Waar begin je? Wanneer doet wie wat? Hoe zorg je ervoor dat alles wat je gevonden en uitgezocht hebt tot een samenhangend werkstuk gemaakt wordt? 3. Literatuuronderzoek. Meestal met een beschrijving van je gekozen onderwerp. Hierin geef je op basis van je uitgevoerde literatuuronderzoek uitleg over allerlei aspecten die van belang zijn. Maar hoe kom je aan deze literatuur? 4. Experiment of onderzoek. Tot slot kijk je in hoeverre jouw (test)resultaten overeen komen met de literatuur en met deze discussie kun je je profielwerkstuk afronden. Creatief. Wil je het liefst creatief met je profielwerkstuk aan de slag? Volg dan de korte en gratis online cursus Alternatieve Presentatievormen. Deze cursus bevat ook een deel voor je docent, zodat jullie samen kunnen overleggen over een originele aanpak van je profielwerkstuk (of je eigen onderzoek). » Alternatieve Presentatievormen ( Brainbox, login: uc-gastbrug en het password: brug) Meer informatie over PWS? http://educatie-en-school.infonu.nl/examen/38082-profielwerkstuk-als-onderdeel-van-het-eindexamen-havo-en-vwo.html

Profielwerkstukken: voorbeelden logistiek Hieronder vind je een aantal voorbeelden van onderwerpen die bij een profielvak horen èn je in aanraking brengen met logistiek: De logistieke hotspots van Nederland (aardrijkskunde, economie) Hoe produceerden fabrieken door de eeuwen heen? (geschiedenis, management en organisatie, economie) Wat betekent maatschappelijk verantwoord ondernemen voor een bedrijf? (maatschappijleer, management en organisatie, economie) Biologisch verantwoorde producten in de schappen van AH: wat komt er allemaal bij kijken? (Biologie, economie) Distributie in de grote steden: hoe kan dat zo milieuvriendelijk mogelijk? (maatschappijleer, economie, techniek) Vergroening, verduurzaming van het transport. (maatschappijleer, techniek, economie) Welke moderne technieken worden er in de logistiek toegepast? (techniek) Het belang van de Maashavens in Limburg voor de lokale economie. (aardrijkskunde, economie) Ontwikkeling van de infrastructuur in de 19de eeuw. (geschiedenis, aardrijkskunde)

Samenwerken Als je gebruik wilt maken van hulp van een docent of een student van de Vervoersacademie bij je profielwerkstuk, dan moet je het volgende doen: Bedenk waar je hulp bij wilt hebben: Onderwerp. Misschien vind je het leuk om het onderwerp ook al te laten aansluiten bij je vervolgopleiding. Voorbeelden met logistiek zie je op de volgende pagina. Planning. Waar begin je? Wanneer doet wie wat? Hoe zorg je ervoor dat alles wat je gevonden en uitgezocht hebt tot een samenhangend werkstuk gemaakt wordt? Literatuuronderzoek. Hoe doe je een literatuuronderzoek? Hoe kom je aan de geschikte literatuur? Experiment of onderzoek. Wat betekent “onderzoek” in het kader van jouw PWS? Hoe doe je zo’n onderzoek? Neem contact op met ons: O.Coopmans@fontys.nl. Doe dit op tijd, jouw planning en de onze moeten op elkaar afgestemd worden! We maken dan afspraken hoe we gaan samenwerken: wat doen wij voor je, wat doe jij en wanneer doen we dat?