De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Een werkstuk schrijven

Verwante presentaties


Presentatie over: "Een werkstuk schrijven"— Transcript van de presentatie:

1 Een werkstuk schrijven
Hoofdstuk 1 Schrijven Een werkstuk schrijven © Noordhoff Uitgevers bv havo 2F/3F

2 Een werkstuk schrijven
Een werkstuk schrijven bestaat uit verschillende stappen: Voorbereiding Schrijven Controle

3 Voorbereiding Jullie gaan een werkstuk schrijven over …
Aah, help! Waar moet ik beginnen?

4 Voorbereiding Plastic soep
Stap 1: Kies een onderwerp dat je interessant vindt. windenergie zonnepanelen plastic soep Plastic soep bio-industrie elektrische auto’s

5 Voorbereiding Stap 2: Bedenk wat je graag wilt weten over dat onderwerp en formuleer de hoofdvraag. Zou het echt zo gevaarlijk zijn? Hoofdvraag: Hoe gevaarlijk is plastic soep voor mens en dier?

6 Voorbereiding Stap 3: Formuleer deelvragen die samen het antwoord geven op de hoofdvraag. Wat is plastic soep? Hoe ontstaat plastic soep? Hoofdvraag: Hoe gevaarlijk is plastic soep voor mens en dier? Wat zijn de gevolgen van plastic soep voor dieren? Wat zijn de gevolgen van plastic soep voor mensen?

7 Voorbereiding Stap 4: Zet de deelvragen in een logische volgorde.
Hoofdvraag: Hoe gevaarlijk is plastic soep voor mens en dier? Deelvraag 1: Wat is plastic soep? Deelvraag 2: Hoe ontstaat plastic soep? Deelvraag 3: Wat zijn de gevolgen van plastic soep voor mensen? Deelvraag 4: Wat zijn de gevolgen van plastic soep voor dieren?

8 Voorbereiding Stap 5: Zoek informatie in verschillende bronnen.
Welke bronnen kun je gebruiken? Boeken websites Tijdschriften Experts Kranten (Online) encyclopedie

9 Schrijven Stap 6: Geef in aparte hoofdstukken antwoord op je deelvragen. Hoofdstuk 1 Plastic soep is een naam voor de grote hoeveelheid plastic en ander afval die rondzwerft in de Grote Oceaan. Door zeestromen verzamelt al het afval zich op één plek. De plastic soep heeft een oppervlakte van ongeveer 34 keer Nederland…. Hoofdstuk 1: Plastic soep Hoofdstuk 2: Het ontstaan van plastic soep Hoofdstuk 3: De gevolgen voor mensen Hoofdstuk 4: De gevolgen voor dieren

10 Schrijven Stap 7: Schrijf een inleiding waarin je de keuze van je onderwerp uitlegt en de hoofd- en deelvragen stelt. Plastic soep, een interessante term. Toen ik hier voor het eerst over hoorde, was ik meteen nieuwsgierig. Volgens onderzoekers is het een bedreiging voor ons allemaal. Maar is dat wel zo? Hoe gevaarlijk is plastic soep eigenlijk? Zodoende kom ik tot mijn hoofdvraag: Hoe gevaarlijk is plastic soep voor mens en dier? Om antwoord te kunnen geven op deze hoofdvraag, behandel ik eerst de volgende deelvragen: Wat is plastic soep? Hoe ontstaat plastic soep? Wat zijn de gevolgen van plastic soep voor dieren? Wat zijn de gevolgen van plastic soep voor mensen?

11 Schrijven Stap 8: Schrijf een slot waarin je antwoord geeft op de hoofdvraag. Uit al deze informatie kunnen we concluderen dat plastic soep een serieuze bedreiging vormt voor zowel mens als dier. De grote hoeveelheden plastic die op verschillende manieren in zee terechtkomen, worden in kleine stukjes verdeeld, waardoor vissen het plastic voor voedsel aanzien en waardoor giftige stoffen in het water terechtkomen. Dit is natuurlijk schadelijk voor de vissen die het opeten, maar ook voor ons als die vis op zijn beurt op ons bordje terechtkomt. Door de verontreiniging van de oceanen komt ook de zuurstofproductie in gevaar, wat een negatieve invloed heeft op alle mensen en dieren. Kortom, de plastic soep is wel degelijk gevaarlijk voor zowel mens als dier.

12 Schrijven Stap 9: Afronden en vormgeven. Voeg illustraties toe
Voeg een bronnenlijst toe Maak wanneer nodig een voorpagina Maak wanneer nodig een inhoudsopgave Voeg wanneer nodig paginanummers toe Verzorg de lay-out Voorpagina Inhoud 2 Inleiding 3 Hoofdstukken 4-7 Slot 8 Bronnen 9

13 Controle Controleer je werkstuk aan de hand van de checklist:
Voorbereiding: Je hebt een onderwerp gekozen dat jou boeit. Over het onderwerp heb je een hoofdvraag gesteld. Uit de hoofdvraag heb je deelvragen afgeleid die samen leiden tot het antwoord op de hoofdvraag. Je hebt documentatie verzameld uit verschillende bronnen, waarin je antwoorden op de deelvragen kunt vinden. Je hebt bijgehouden welke bronnen je hebt gebruikt.

14 Controle Uitwerking: De hoofdstukken geven elk een antwoord op een deelvraag. Je hebt de hoofdstukken genummerd en van een titel voorzien. In de inleiding staat wat het onderwerp, de hoofdvraag en de deelvragen zijn. In het slot staat het antwoord op de hoofdvraag. De bronnen staan vermeld in de bronnenlijst. Je hebt het hele werkstuk gecontroleerd op duidelijkheid, samenhang en spel- en typfouten.


Download ppt "Een werkstuk schrijven"

Verwante presentaties


Ads door Google