Gastcollege Europees recht 4-VWO Canisius College Nijmegen: “Biertje?” 6 juni 2013 mr. M.F.G. Wools.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
van verdragsbepalingen
Advertisements

1  Stagevoorlichting Stage 2 Personen:  SLC 2-de jaar INF/TI:  Stage/afstudeercoördinator INF/TI: A. van Raamt  kamer K.1.07 tst  (
De supermarkt als belangrijkste verkoopppunt van alcohol: een analyse van de huidige rol van de supermarkt in het alcoholbeleid Fieke Franken Onderzoekscoördinator.
Drank- en Horecaverordening Gemeente Vlagtwedde 2014.
Informatiemiddag Wet Markt en Overheid 11 februari 2014.
Vrij verkeer van werknemers
Bijeenkomst Vereniging voor Mededingingsrecht
2. Onderneming, eenmanszaak maatschap en vof
Drank- en Horecawet mr. K. Hollemans
Vrij verkeer van goederen: tarifaire belemmeringen
Vrij verkeer van goederen: non-tarifaire belemmeringen
Vrij verkeer van goederen: tarifaire belemmeringen
De eerste 10 Nederlandse grondrechten (bron: Schooltv)
Hoofdstuk 11deel 2 handel en marketing
Rechtshandelingen van de Unie
JURIDISCH KADER ELEKTRONISCH GELD
17. Concurentie. © 2009 Mr. J. Keizerwww.BedrijfenRecht2 Mededingingswet de Mededingingswet verbiedt: –kartels; –misbruik van een economische machtspositie;
P2.2 Landbouw en platteland in Europa
P Academie voor bijzondere wetten1. 2 Gemeentelijke verordening 60% 3 Academie voor bijzondere wetten.
Hoofdstuk 16 Europese mededingingsregels voor lidstaten.
Verbrandingstoestellen werkend met bio-ethanol
Hoofdstuk 13 Vrij kapitaalverkeer.
Doelstelling 2 Amsterdam Groot Oost
Domein horeca De Drank- en Horecawet en lokaal alcoholbeleid; nu en straks Sandra van Ginneken, tijdelijk adviseur DHW.
BZ voor de Klas 3 juni 2010.
Roerende zekerheden en bescherming van de consument Reinhard Steennot Hoofddocent UGent Instituut Financieel Recht.
1 Nationaal Forum Certificeren Partnership: Operatoren-D&A 19 juni 2006Raymond Marchal Gewestelijk directeur DACO 1.
VvA Ledenvergadering Bethaniënklooster, 07/02/2014 Bewerkingsrecht – Europees geharmoniseerd? Prof. dr. Martin Senftleben Vrije Universiteit Amsterdam.
Hoofdstuk 3 Instellingen van de EG en hun bevoegdheden.
Hoofdstuk 2 Beginselen van de EG. Taken EG: Het instellen van een gemeenschappelijke markt (= interne markt), dat wil zeggen één enkele binnenmarkt. Het.
Hoofdstuk 11 Vrij kapitaalverkeer. (2/14) Het vrije kapitaalverkeer (inclusief het vrije betalingsverkeer) wordt gewaarborgd door artikel 56 van het Verdrag:
Hoofdstuk 15 Mededingingsrecht. (2/34) Op de interne markt mag de concurrentie niet vervalst worden: Daarom zijn er regels om te voorkomen dat de concurrentie.
Hoofdstuk 13 Directe werking van richtlijnen. (2/13) In hoofdstuk 4 hebben we gezien dat: De in een richtlijn opgenomen normen door de lidstaten moeten.
Taskforce Mobiliteitsmanagement:
Vrij verkeer van goederen: non-tarifaire belemmeringen
Hoofdstuk 12 Vrij dienstenverkeer.
Vrijheid van vestiging
INTERNATIONALE ASPECTEN VAN HET PENSIOENRECHT 6 maart 2007 R.J.G. Veugelers Vereniging voor Pensioenrecht.
Pensioenverzekeren over de grens
Leeftijdsonderscheid in het pensioenakkoord ? Inleiding op de bijeenkomst van de Vereniging voor Pensioenrecht 6 december 2011.
Sandra van Ginneken, Adviseur DHW
GGD ROTTERDAM-RIJNMOND
Actualiteitsseminarie De zaak Bernard TMC Asser Instituut, Den Haag, 28 mei 2010.
 vertrek Chateau  aankomst, tijd om wat te drinken  rondvaart door de grachten van Middelburg, met gids (in Nederlands en Engels).
Hoofdstuk 8 Btw-reglementering.
Hoofdstuk 10 Vrij dienstenverkeer. (2/17) De vrijheid van diensten wordt gewaarborgd door artikel 49, lid 1, van het Verdrag: In het kader van de volgende.
Vrij verkeer van werknemers
Industriële energieaudits
Doorwerking van MER in ruimtelijke besluiten in NL
Materieel Strafrecht Hfdst 8 blz
De (T)OR en de bestuurder
De wet op de marktpraktijken en bescherming van de consument
Voorbereiding op de implementatie van de Verordening van 1169/2011 …
Toegestane uitzonderingen voor de verkoop met verlies.
Hoofdstuk 14 Openbare aanbestedingen. (2/11) Van openbare aanbesteding is sprake wanneer: een overheidsinstantie aan een particulier een bepaalde opdracht.
Aansprakelijkheid en bewonersinitiatieven
8.2 Hebben we baat bij de EU? In deze PowerPoint-presentatie leer je over: Europese interne markt Harmonisatie Monetaire Unie © Noordhoff Uitgevers 2012.
AARDRIJKSKUNDE Hoofdstuk 2 – les 2. DOELEN HOOFDSTUK 2 - Je leert wat het centrum van Europa is; - Je leert dat je in Europa verschillende centra hebt.
WASSERREICH UND HOPFENARM. IST EIN BIER, DASS GOTT ERBARM.
Preventief toezicht Gemeente Delft.
Drank- en Horecawet 10 juni Inhoud De Drank- en Horecawet Regels paracommercie (verplichtingen) en stellingen Regels overige (keuzen) en stellingen.
Schenktijden Stichting/vereniging gerelateerde activiteiten Persoonlijke feesten Sportief Ma t/m vrij – Za zo Uitzondering: Als.
STAATSSTEUN CASE NATUURPUNT Laurie Braet - Juriste.
TEST BRON VWA START DE TEST Taak 3 Samen kom je verder!
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de Nederland en Europa
inclusief WW PROTECTIONISME Invoerrechten Strenge regels Invoerverbod Contingentering (aantal afspreken)
Congres Financieren in netwerken
Actualiteitsseminarie De zaak Bernard
Ongezond gedrag: de rol van het recht Alcohol
Actualiteitsseminarie De zaak Bernard
Transcript van de presentatie:

Gastcollege Europees recht 4-VWO Canisius College Nijmegen: “Biertje?” 6 juni 2013 mr. M.F.G. Wools

NEDERLAND: Minimumleeftijd verkoop alcohol aan jongeren gaat omhoog •Wat verandert er? De minimumleeftijd voor het verkopen en schenken van alcohol aan jongeren gaat omhoog van 16 naar 18 jaar. Het gaat om zwak- alcoholhoudende drank met minder dan 15% alcohol. Voor sterke drank met 15% alcohol of meer is de minimumleeftijd al 18 jaar. •Voor wie? Horeca en Detailhandel •Wanneer? De wijziging gaat naar verwachting in 2014 in. (Let op: De ingangsdatum van deze (wets)wijziging is nog niet definitief. Inwerkingtreding is afhankelijk van goedkeuring door de Tweede en Eerste Kamer of afkondiging van de Algemene Maatregel van Bestuur(AMvB) of ministeriële regeling én publicatie in het Staatsblad of de Staatscourant.)Algemene Maatregel van Bestuurministeriële regelingpublicatie in het Staatsblad of de Staatscourant [BRON:

EUROPA: Minimumleeftijd & alcohol Onderscheid: •Minimumleeftijd om alcohol te mogen drinken: verschilt van LS tot LS. •Minimumleeftijd om alcohol te mogen kopen: verschilt van LS tot LS. Conclusie: •geen algemene EU-regel die doorslaggevend is (geen harmonisatie) Consequentie: •LS mogen i.b. eigen beschermingsniveau kiezen (i.c. volksgezondheid)

BIER & HET VRIJ VERKEER VAN GOEDEREN •Duitse wet (Reinheitsgebot uit 1516)  ‘Bier’: wordt gebrouwen uit uitsluitend gerstemout, hop, gist en water •Additieven zijn niet toegestaan •Deze wet geldt zowel voor Duits bier als bier uit andere LS •Gevolg: bier met additieven uit andere LS is in D verboden

RECHTVAARDIGINGSGRONDEN: Reinheitsgebod is volgens D noodzakelijk ter bescherming van: 1)Volksgezondheid: additieven kunnen in zijn algemeenheid schadelijk zijn. Duitsers drinken bier in grote hoeveelheden, dus bier mag daarom geen additieven bevatten. 2)Consumentenbescherming: de Duitse consument kan zich bij ‘bier’ slechts een drank voorstellen die uitsluitend is gebrouwen uit de genoemde vier grondstoffen.

ARREST VAN HvJ: zaak 178/84, Reinheitsgebot •DOOR DE VERHANDELING VAN EEN IN EEN ANDERE LID- STAAT RECHTMATIG VERVAARDIGD EN IN HET VERKEER GEBRACHT BIER TE VERBIEDEN WANNEER HET NIET VOLDOET AAN DE VEREISTEN VAN [HET REINHEITSGEBOT], IS DUITSLAND DE KRACHTENS ARTIKEL*30 EEG-VERDRAG OP HAAR RUSTENDE VERPLICHTINGEN NIET NAGEKOMEN. •Waarom? 1)Volksgezondheid: niet noodzakelijk, want additieven zijn in D wel toegestaan bij de bereiding van alle of nagenoeg alle andere dranken. 2)Consumentenbescherming: niet de minst bezwarende maatregel, want vermelding van de bij de bereiding van het bier gebruikte grondstoffen op het etiket volstaat.

BIER & HET KARTELVERBOD ex ART. 101 VWEU Voorvraag: ondernemingen (i.d.z.v. Höfner-arrest)? 1)Welke vorm van coördinatie van het marktgedrag? a)overeenkomst: wilsovereenstemming tussen pp b)onderlinge afgestemde feitelijke gedraging: coördinatie c)besluit van een ondernemingsvereniging 2)Beperking van de concurrentie (mededinging): a)er toe strekken: hard core restrictions (bv.: prijsafspraken); OF b)ten gevolge hebben: merkbaarheidstoets (de-minimis-regeling) •Horizontale afspraak: gezamenlijk marktaandeel pp is max. 10% •Verticale afspraak: marktaandeel per pp is max. 15% 3)Invloed op de tussenstaatse handel: potentieel effect volstaat

Definitie van het begrip ‘onderneming’ Zaak C-41/90, Höfner, r.o. 21 “(…) elke eenheid die zelfstandig een economische activiteit uitoefent, ongeacht de rechtsvorm en de manier waarop zij wordt gefinancierd (…)”

DEFINITIE VAN ‘ONDERLING AFGESTEMDE FEITELIJKE GEDRAGING (Zaak 48/69, ICI, r.o. 64) “een vorm van coördinatie tussen ondernemingen die (…) zonder dat het tot een eigenlijke overeenkomst komt, de risico’s van onderlinge concurrentie welbewust vervangt door een feitelijke samenwerking.”

Neelie Kroes: DGComp •