Ondersteuning van erfgoedgemeenschappen bij het borgen van hun ICE – voor én na een aanvraag tot opname op de Inventaris ICE Vlaanderen Rob Belemans Infosessie.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Eigen Kracht-conferenties
Advertisements

EFRO-project 655 Ondernemingsgerichte kennisontwikkeling & -valorisatie in West-Vlaanderen.
* Niet-tastbaar * Over generaties heen: doorgeven * Deel van identiteit, cultuur * Gemeenschap! * Dynamisch WAARDE Immaterieel.
Nieuwe wet bescherming maritiem erfgoed
Vooronderzoek visual knowledge building Op welke manier construeren leerlingen kennis aan de hand van beelden?
Studiedag en boekvoorstelling over academisch erfgoed in Vlaanderen 15/05/2014 Interuniversitair Platform voor Academisch Erfgoed i.s.m. ETWIE.
Een huisstijl voor het VIOE PRESENTATIE Agribex: studiedag ruraal erfgoed Kansen en knelpunten voor ruraal erfgoed vanuit Onroerend Erfgoed.
“ - een platform voor ICE in Vlaanderen” Dries Van Den Broucke – 14/09/2012.
ACADEMISCH ERFGOED IN VLAANDEREN Een voorlopige synthese Antwerpen, 4 mei 2012.
Het is zo simpel dat het eigenlijk stom zou zijn als je niet meedoet! Template livegang-document t.b.v. CrowdBEAT.
Veerle Opstaele Brecht De Schepper
Minderhedenforum Weet wat je SAMEN wil. Inleiding 1.Het allochtoon middenveld 2.De ‘federaties’ 3.Het Minderhedenforum 4.Interculturele Rol?
academisch erfgoed 15 mei 2014
De beleidsronde: een verkenningsronde van kabinet vs. lokale erfgoedactoren Erfgoedcel TERF.
GIS-ondersteuning aan lokale besturen in Limburg
Presentatie A&O netwerk Arbeid & Organisatie van het NIP Nederlands Instituut van Psychologen darwine.
Platform Duurzame Digitale Toegankelijkheid Vlaanderen Bart De Nil (FARO) Rony Vissers (PACKED) 16 november 2011 | Archipel eindevent.
Concept Opdrachtgever: Agentschap Ondernemen (AO). In het kader van ondernemingsplanwedstrijd (OPW) Vlaanderen, dé officiële ondernemingsplanwedstrijd.
Wat kun je er (niet) mee binnen het onderwijs?
Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing VZW Waarom streekproducten op de kaart zetten? Jo Van Caenegem 22 oktober 2007 Sint-Genesius-Rode.
Europese financiering voor Musea, 26 juni 2007 Amsterdams Historisch Museum Laura Grijns.
Examenjaar vmbo-t 2010 / 2011.
Functiefamilies stand van zaken HR-netwerk 29 april 2005.
1 Minor Digital World. Social networking en lectoraat Digital World Social Networking: de digitale communicatiemiddelen via internet, met elkaar, met.
Naar een nieuw decreet voor het Vlaams cultuur-erfgoedbeleid
Vlaams Minister Joke Schauvliege
Geen woorden maar daden!? Over het belang van een actieve seniorenraad
Missie, visie, strategie & jaarplan
De rol van het Centrum voor Jeugd en Gezin Praktijkervaringen met versterken van informele netwerken bij opvoeden. Pieter Paul Bakker, Nederlands Jeugdinstituut.
ICT – POWERPOINT OEFENING 2 Fevlado Federatie van Vlaamse DovenOrganisaties (vzw)
Het cultureel-erfgoedconvenant als hedendaags beleidsinstrument.
Praat eens met een veteraan darwine.
Informatieavond HAVO 4. Begeleiding op school A. Weijenberg en A. Greven (na 5 november) Profielcoördinator NG/NT VWO ( ) Docent Engels Profielcoördinator.
Netwerk voor sociale inclusie European Anti-Poverty Network EAPN Europees Netwerk Armoedebestrijding.
P. 1 Cultureel erfgoedbeleid van de Vlaamse Gemeenschapscommissie.
Belang, rol en voordelen van een Europese koepel 11/02/
Erfgoedcel Brugge. Erfgoed? Definitie? Categorieën –Onroerend erfgoed: gebouwen, monumenten –Roerend: de dingen, gebruiksvoorwerpen, documenten, etc.
Het UNESCO Charter en de Guidelines for the Preservation of the Digital Heritage na 8 jaar 4 november 2011, Naar een toekomstvaste AV-collectie NL.
De mogelijk ondersteunende rol van het VCV in het Netwerk Naamkunde.
DuurzaamDoor Regionale netwerken en Duurzaamheidknooppunten Ad Bijma, programmacoördinator.
Kunstendecreet – meerjarige ronde Voorwaarden en criteria.
Naam van de Auteur 7 januari 2008 IPVO Werkbijeenkomst Leermiddelenbeleid Leeuwarden Ronald Kool, relatiemanager vo 25 november 2010.
Beleidsplan erfgoed situering vóór erfgoedconvenant stad Hasselt en Vlaamse Gemeenschap: belangrijke spelers in Hasselt: cultuur, toerisme,
INFOSESSIE CLUBBEGELEIDING Gent 2 december Inleiding door dhr Philippe Mees, voorzitter VLG vzw -Verwelkoming -Uitgangspunt: -Tevredenheidsenquête.
1. 2 De toetssteen en het Bijzonder Comité Herinneringseducatie.
Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap afdeling vorming Ontwikkel je loopbaan op het juiste spoor… infosessie potentieelinschatting 20 en 21/01/03 Gerda.
Functiefamilies Vlaamse overheid
Het samenbrengen van taal- en leesvaardigheid en kunst- en cultuureducatie in Noord-Brabant ten behoeve van de omgang met de 21 e eeuwse vaardigheden in.
Immaterieel erfgoed. Heritage is our legacy from the past, what we live with today, and what we pass on to future generations. Our cultural and natural.
FONDSENWERVING EN FINANCIERING ALTIJD GELD VOOR EEN GOED IDEE! Marianne Muller, 20 oktober.
Toelichting op het UNESCO Global Geoparks programma Marike Bontenbal Beleidsadviseur Wetenschap Nationale UNESCO Commissie.
Kinderopvang en kleuterschool voor alle kinderen Investeren in de ontwikkeling van jonge kinderen uit kwetsbare gezinnen in Stad Gent.
monumenten- en erfgoedraad 1 De MONUMENTEN- en ERFGOEDRAAD een motor in het gemeentelijke CULTUURBELEID van Borgloon.
Vlaams Parlement, Brussel 10 december 2015 Onderzoeksresultaten en beleidsrelevantie.
Bevordert culturele duurzaamheid bestendig erfgoedbeleid? Prof. dr. Arnoud-Jan Bijsterveld.
Cultuurnota Alblasserdam BIO 8 oktober Waarom een cultuurnota? Ontsluiten aanbod Kansen benutten Visie en focus: kader Samenhang en samenwerking.
Slimmer organiseren Evalien Verschuren, Bonnie Visser Haike Jacobs, Ellen Loykens CJG Beijum, Molendrift.
Cliëntenparticipatie: u krijgt er een partner bij! Regio Twente, 10 april
Welkom! Workshop AIT en samenwerking opleidingen voor toekomstige professionals Gontien Wetselaar Marjan Hoogland Margaret van Ruitenbeek.
Verbinden - vertrouwen – begrip – passie - netwerk Platform Eergerelateerd en Relationeel Geweld Kop van Noord Holland drs. MST Pfann.
UNESCO 2003 & 2005 Encounters in cultural (heritage) diversity and sustainable development – 25/1/2016 UNESCO en/in het digitale tijdperk.
Welkom! NVMW, BVjong, MOgroep, Vereniging Hogescholen, Mbo-Raad, ABVAKABO/FNV, CNV Publieke Zaak. Ondersteuning door Movisie Vakmanschap.
De provincies gaan lokaal
Verwijzen naar kookboek.
Netwerk /11/14 LNW6 Het managen van verandering
Kia Tsakiridis | tapis plein vzw
Toekomstgericht personeelsbeleid
WETENSCHAPSWINKEL UT MKB WETENSCHAPSWINKEL
Sociaal ondernemerschap: wat is het en wat is het belang?
Geen woorden maar daden!? Over het belang van een actieve seniorenraad
Transcript van de presentatie:

Ondersteuning van erfgoedgemeenschappen bij het borgen van hun ICE – voor én na een aanvraag tot opname op de Inventaris ICE Vlaanderen Rob Belemans Infosessie aanvraagprocedure Brussel - 23/03/2013 PLATFORM

Visienota ICE van minister Schauvliege ICE- gemeenschap Expertise- netwerk Overheid

“in de geest van de conventie is het de (erfgoed)gemeenschap, die drager is van het element immaterieel cultureel erfgoed, die de beslissing neemt om zich kandidaat te stellen voor de Inventaris Vlaanderen voor immaterieel cultureel erfgoed en/of de Representatieve Lijst van UNESCO. Het is dus niet een groep van experts of wetenschappers die na een grondige wetenschappelijke studie bepaalt welke elementen deel mogen of kunnen zijn van de Inventaris Vlaanderen voor immaterieel cultureel erfgoed of desgevallend voldoen aan de voorwaarden van de operationele richtlijnen van UNESCO om op de Representatieve Lijst van UNESCO te komen. Het is de gemeenschap zelf die het initiatief moet en kan nemen. De principes van de conventie worden hierdoor gerespecteerd.” [blz.21] “Zoals in de definities aangegeven, staat het doorgeven van het immaterieel cultureel erfgoed centraal. Na de opname op de inventaris begint alles nog maar en moeten een programma en acties voor het borgen van het immaterieel cultureel erfgoed uitgevoerd en geïmplementeerd worden.” [blz. 23]

De basisfilosofie van het beleid dat de Vlaamse Gemeenschap voert voor het immaterieel cultureel erfgoed = Een duurzaam, faciliterend, kwaliteitsbewakend beleid, gericht op “het geven van kansen aan erfgoedgemeenschappen (…) om het immaterieel cultureel erfgoed door te geven.” - Het is aan een erfgoedgemeenschap om het immaterieel cultureel erfgoed te borgen. - “Cultureel-erfgoedorganisaties met kennis van zaken kunnen erfgoedgemeenschappen helpen (… Zij) hebben expertise op het vlak van immaterieel cultureel erfgoed en het doorgeven ervan, kennen de valkuilen, kennen de definitie van immaterieel cultureel erfgoed en kunnen die toepassen, weten wat borgen van immaterieel cultureel erfgoed is en dat het niet gelijkstaat aan bevriezen of teruggrijpen naar een mogelijk historisch ver- leden, ze weten dat hoe ouder ‘hoe meer of beter’ immaterieel cultureel erfgoed geen correct argument is, kennen het concept van ‘invented traditions’ en weten ermee om te gaan. De etnologie en het herkennen van processen van tie-eigening zijn gekend bij zo’n organisatie. Zo’n organisatie bezit de juiste expertise. De Vlaamse Gemeenschap ondersteunt deze expertisekernen of netwerken (…) Deze expertisekernen zetten in op kennisontwikkeling en het aanscherpen van de erfgoedreflex bij erfgoedgemeenschappen. Zo doen ze aan capacity building. [blz ]

ICE- gemeenschap Expertise- netwerk Overheid

musea erfgoed- cellen Het ICE-expertisenetwerk expertise- centra org. volkscultuur steun- punt erfgoed- archieven Erfgoed- bib.

Het ICE-expertisenetwerk expertise- centra org. volkscultuur

LECA Familiekunde Vlaanderen Kennisknooppunt voor familiegeschiedenis 11 LEOV’s : stavaza 2013 EC’s OV’s

erfgoed- cellen Het ICE-expertisenetwerk

Immaterieel cultureel erfgoed • Minstens 5 grote groepen – Orale tradities (verhalen, dialecten, vertelkunst) – ICE van kunsten (performing arts) – stoeten, feesten, rituelen en sociale interactie – kennis over de natuur en het universum – ICE van technieken en ambachten -Is geen eindige lijst -Deze groepen bevinden zich deels ook buiten het cultuurbeleid

orale tradities natuur & universum ambachtel. vaardigheden feesten & tradities performing arts LECA PLATFORM