Research Based Learning

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
School Coach Student Docent/ Professional Lerende Persoon.
Advertisements

Wat is goed onderwijsonderzoek?
Onderzoekende houding van pabo-studenten bij het uitstroomprofiel Talentontwikkeling en excellentie bij Wetenschap en techniek Algemeen: Toevoegen enkele.
Longitudinaal cohort onderzoek naar rendementsverandering
Methoden van Onderzoek
‘Ik moet meer lezen met mijn ogen en minder met mijn hart.’
De docent tussen vakwetenschap en schoolvak
Leiden University. The university to discover. ICLON, Interfacultair Centrum voor Lerarenopleiding, Onderwijsontwikkeling en Nascholing Denkgereedschap.
Loopbaangesprekken 11 december 2012.
Onlosmakelijk met elkaar verweven?.  ARHO  Europese ministers.
Portfolio Faculteit der Letteren 1 Evaluatie van 2 jaar Digitaal Portfolio in de Letterenfaculteit Utrecht Gerrit Bloothooft.
Portfolio Faculteit der Letteren
Digitaal Portfolio in de Letterenfaculteit UU
Universal Design for Learning 24/09/2013 UGent Karen Leyman.
Licenties Pedagogische wetenschappen Algemeen opzet Scriptiesemiaries.
Welkom HBO Themadag Onderzoek 18 november 2010, Amsterdam
Onderzoek en publicatie voor het lectoraat
Workshop Rienk van Marle en Joris Verwijmeren Themadag Onderzoek 18 november 2010, Amsterdam Themadag Onderzoek 2010 Van Marle&Verwijmeren.
Hoofdstuk 6 Leidinggeven
Afstudeerkringen Supply Chain Management 14 oktober 2005.
Studietaak De studietaak staat centraal
VAN EEN LEERTEAM KOMT EEN LEERTEAM !!
Handout Workshop Opleiden in de school, Velon congres 2008
José Beijer, Velon-conferentie 31 maart 2008, Veldhoven José Beijer Kenniskring Lesgeven in de Multiculturele School 31 maart 2008 Ghita, Mohamed, Nadya.
Begeleiden van Praktijkonderzoek
It’s not you, it’s the didactics that matter, stupid…
ICLON, Interfacultair Centrum voor Lerarenopleiding, Onderwijsontwikkeling en Nascholing Aan het werk Nieuwe biologie en RSPs Jan Jaap Wietsma, Universiteit.
NIOC 2002 Corrie Huijs 18 april Corrie Huijs en Nico van Diepen Uitdagen en oriënteren op ICT competenties met webdesign E-mission  emotion.
H7: Wat is ethiek? 1. Wat is ethiek? 2. Wat zijn ethische problemen?
Highlights evaluaties Presentatie De Groene Parade II 10 juni 2009.
Differentiëren in MBO-niveau 1 bouw
Opleiding Brandveiligheidsadviseur
zelfsturend portfolio-onderwijs:
De veranderende rol van docenten Fons Vernooij Instituut Management en Economie Johan Cruijff University.
NLT modules en excellentiebevordering
Introductiebijeenkomst AOS leergang
Dag Van Het Afstudeeronderzoek Presentatie Elaine van der Poorten.
Beoordelen van praktijkonderzoek Quinta Kools (q.
ICLON, Interfacultair Centrum voor Lerarenopleiding, Onderwijsontwikkeling en Nascholing Docenten en educatieve hervormingen Uw lespraktijk veranderen.
Docent: Ans Sarianamual - oktober 2014
Handelingsgericht werken en de rol van de zorgcoördinator
Leren in de beroepspraktijk
R&D 17:10 – 18:00 GEZAMENLIJKE OPSTART 18:00 – 18:30 ETEN 18:30 – 19:20 SPLITSEN 1 E EN 2 E JAARS 19:20 GEZAMENLIJKE AFSLUITING Trainingsbijeenkomst.
Universiteit Leiden. Bij ons leer je de wereld kennen. ICLON, Interfacultair Centrum voor Lerarenopleiding, Onderwijsontwikkeling en Nascholing Computerondersteund.
Basisschool Op De Horst
Haal het beste uit jezelf en anderen! Toekomstbestendige Bloei.
Thema 2 Bijeenkomst oktober 2015.
Bron: APS. (z.j.) Activiteitenwaaier een onderzoekende leraar. 1.
Opvoeding en pedagogiek Bijeenkomst 1 Pascal van Schajik
Module ‘Ouderbetrokkenheid’ AD opleiding ‘Pedagogisch educatief medewerker’ Week 1 Pascal van Schajik
Project: Oriëntatie op het beroep Marie-Joze van Raak - Docent SPH - jaar 1 coördinator
PROJECT: ORIËNTATIE OP HET BEROEP Naam: Martine Bink med.hro.nl/binmd Kamer: L
Slc kwartaal 3. programma Hoe is het gegaan Verwachtingen Tips and tricks Opdrachten slc.

Jennifer de Vries-Aydogdu Med.hr.nl/vrije Project: Oriëntatie op het beroep.
Happy new year Goede voornemens.... Waardenlijst Neem de waardenlijst door. Omcirkel de vijf voor jou belangrijkste waarden van de groep waarop je werkt.
Bloggen op de Master Leren en Innoveren Netwerkbijeenkomst Studeren naast je werk / Blended learning 2 december 2015 Bartel Dorhout docent MLI
Pemwjk3. Programma tafeltjesronde over ruimte en materiaal Bespreek de inzichten die naar aanleiding van de tafeltjesronde over ruimte en materialen hebt.
Universiteit Leiden. Bij ons leer je de wereld kennen. ICLON, Interfacultair Centrum voor Lerarenopleiding, Onderwijsontwikkeling en Nascholing 1 NIBI.
Professionele nieuwsgierigheid Coaching en gesprekstechnieken
Didactiek rondom practicumverslagen: Inhouden, werkvormen en materialen voor de lerarenopleidingen Gerald van Dijk, Hogeschool Utrecht W. Kuiper, H. Eijkelhof,
DE INVLOED VAN EEN ONDERZOEKSTRAJECT (OP DE WERKPLEK) OP DE ONDERZOEKENDE HOUDING VAN LERAREN IN OPLEIDING Twan van de Wetering - Docent Engels - Lid Kenniskring.
WELKOM Tweede jaars OGP6 Onderzoek Bijeenkomst
Universiteit Leiden. Bij ons leer je de wereld kennen. ICLON, Interfacultair Centrum voor Lerarenopleiding, Onderwijsontwikkeling en Nascholing BSL De.
Leerling- kenmerken Motivatie (2) Thema januari 2016.
Begeleiden van Praktijkonderzoek
Les 4 De Docent: Voorbereiden op de les.
Ontwerpen van een leerlijn voor zelfstandig leren en werken
Ontwerpen van een leerlijn voor zelfstandig leren en werken
Tool WD-3: Verbinding met de wereld van de tuinbouwindustrie
Transcript van de presentatie:

Research Based Learning Verwevenheid tussen onderzoek en onderwijs Ria Jacobi (ICLON) rjacobi@iclon.leidenuniv.nl Kickoff Bijeenkomst Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen, Universiteit van Tilburg November 4, 2010

Waarom Research Based Learning? Leren doen van onderzoek? Opleiden tot onderzoeker? Leren over onderzoek? Nadruk op inhouden, vaardigheden, of onderzoekende houding? ….. Een combinatie van deze zaken!

Wat we al weten? over studenten Kennisnemen van onderzoek op instituut werkt motiverend Bevordert vertrouwen in vaardigheden en begrip over onderzoek Studenten voelen trots om onderdeel te zijn van onderzoeksomgeving (Seymour et al., 2004; Van der Rijst et al., 2009)

Wat we al weten? over docenten Combinatie van onderzoek en onderwijs bevordert werksatisfactie Onderzoek voedt onderwijs Studenten kunnen het onderzoek positief stimuleren (Jensen, 1988)

Dimensies van Research Based Learning Healey (2005) geeft twee dimensies: 1. Inhoud – proces 2. Leren over onderzoek – participatie in onderzoek

De verwevenheid tussen onderzoek en onderwijs Zichtbare elementen; Nadruk op vaardigheden, concepten en kennis Verborgen elementen; Nadruk op attitudes, disposities en academisch klimaat (Neumann, 1992)

Research-Led: leren over onderzoek(en) - De docent vertelt over eigen onderzoek en de kwesties die daarin spelen: eigen rol en motivatie

Voorbeeld Elke week geeft een andere onderzoeker een introductie volgens een vast stramien: Ieder maandag krijgen studenten hoorcollege van de onderzoeker en krijgen zij een huiswerkopdracht mee. Op vrijdag bespreekt de onderzoeker de opdracht met de groep. Studenten hebben aan de cursus voldaan als zij minimaal negen opdrachten voldoende hebben afgerond.

Research-Based: Leren door onderzoek te doen Voorbeeld Studenten doen onderzoek in de wijk nav eigen geformuleerde onderzoeksvraag over een actuele economische kwestie die speelt. Aan het einde van de cursus is er een kleine conferentie van de onderzoeksresultaten. Blackboard is het platform waar het onderzoeksplan, - opzet, deelresultaten en het eindproduct + presentatie komt te staan.

Research-Tutored: leren van onderzoeksresultaten Een artikel laten lezen een kritisch bespreken

Voorbeeld Een van de taken gedurende de cursus bestaat uit het bestuderen van enkele artikelen die zijn verschenen binnen het instituut (zonder de conclusie). In groepjes van drie – vijf studenten wordt 1 artikel bestudeerd. Iedere student een samenvatting en de conclusie bij het artikel en zet het in de Bb-groep. Als groepje wordt een gezamenlijke conclusie geschreven. De conclusies worden besproken in de HC: wat was het en wat is geschreven door de studenten.

Research-Oriented: Laten zien van wetenschappelijk proces (Leren van onderzoek) 1 onderzoeksvraag met aanpak vanuit verschillende methodes bespreken; studenten daarover een essay laten schrijven Ethische kwesties: hoe ga je daarmee om? Bijvoorbeeld door het bespreken van een case (Hoe vrij ben je als onderzoeker in een commerciële setting?)

Rol als docent Accent ligt op: RB: Begeleider RT: Trainer RL: Instructeur RO: Facilitator

Variatie op cursusniveau Vakbeschrijving met duidelijk geëxpliciteerde: Leerdoelen over onderzoek Verwachte voorkennis Verschillende toetsmomenten Variëteit aan toetsproducten Afstemming tussen theorie en vaardigheid Verwachte studentactiviteiten

Variatie vormen = variatie leren In het eerste jaar krijgen de studenten een inleiding in theorie en methoden, practicum, vervolgens een week onderzoek doen in een bedrijf of organisatie waarbij de studenten de technieken in de praktijk brengen en aansluitend nog twee weken nogmaals daar werken. Hierbij werken studenten, onder supervisie, mee aan product. In de tweede week krijgen de studenten meer verantwoordelijkheid en zelfstandigheid dan in de eerste week.

Bespreken case nav enkele oorwaarden bij het opzetten van een cursus Is sprake van verwevenheid tussen onderzoek en onderwijs volgens MINSTENS 1 van de kwadranten van Healey? Wordt in het DOEL de relatie met onderzoek expliciet gemaakt? Wordt de verwevenheid tussen onderwijs en onderzoek zichtbaar in de ROL EN ACTIVITEITEN van de DOCENT EN STUDENTEN?

Afsluitend credo Koester de variatie op cursusniveau, en werk aan afstemming op curriculumniveau!

EN Probeer zoveel mogelijk aan te sluiten bij wat studenten motiveert, (hun vraag, hun nieuwsgierigheid). Laat daarbij zien wat jezelf als onderzoek motiveert.

Laatste gepubliceerde artikel: ‘Tijdschrift voor Hoger Onderwijs & Management (sept. 2010)’