Gilde Zutphen FILOSOFIE.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Het tweede werkstuk.
Advertisements

Spirituele rijkdom in de christelijke traditie
Interactum Lectoraat Kantelende kennis
Filosofie Op HAVO en VWO.
Epistemologie ken(nis)leer / kentheorie
Lessen uit de eerste ronde OnderwijsBewijs Lex Borghans Universiteit Maastricht Voorzitter begeleidingscommissie OnderwijsBewijs.
De beroemdste persoon die er is …
Autisme en Mindmap Thuis en op School
Ondernemingsplan van <Naam van jullie bedrijf>
“Hoe kom ik aan klanten?”
Welke kenmerken schrijven jij of anderen aan God toe? Roept u maar!
Levensbeschouwing Welkom
Man  vrouw ( een kort verhaal, verteld door een ? )
Thinkquest2 versie 2013 info: vanaf februari 2013.
Discipelschap.
levenslessen 7 % Steeds even klikken om verder te gaan !
“Wat is waarheid en hoe kunnen wij die kennen?”
Woord van Leven April 2014.
Kats en coaching doe, leer, ontwikkel jezelf
Schuldbelijdenis en genadeverkondiging Zingen: Psalm 26: 2, 6
Zomaar een kaartje.
Woord van Leven Mei 2011.
Schijn en Werkelijkheid
Als we nou een definitie van rechtvaardig-
Moraliteit Les 2 Ethiek – Moraliteit – Les 2 Datum:
KUNSTFILOSOFIE COLLEGE 1 EEN FILOSOFISCHE BENADERING VAN DE KUNSTEN
Het is precies 19:06.
Filosofie, Theologie, Religiestudies, Islam en Arabisch
WELKOM OP TOV!.
Welkom op TOV!.
Vanavond gaat het over: Hoe sta jij in het leven?
Iedereen coach naar Jef Clement.
Woord van Leven November 2012.
Woord van Leven Augustus 2011.
Welkom op onze thema-avond
Wie ben ik en zo ja hoeveel?
MET DANK AAN COLLEGA’S IN DEN LANDE ! vee 2012
pret met intervisie: ket-lessen Conferentie BV NT2 24 mei 2014
Met handen en voeten geloven 1
De oudere stagiaire.
Oktober 2014 Woord van Leven “Ik ben het brood dat leven geeft. Wie bij mij komt zal geen honger meer hebben, en wie in mij gelooft zal nooit meer dorst.
De vrije wil als filosofisch probleem
Intensief lezen Lees de tekst grondig door en duid kernwoorden en/of –zinnen aan. Doe dit zo. Hoe doe je dit? Volg de pijl en dan zie je het symbooltje.
AAN UW TAFEL.
DIGITALE COLLAGE ESTHER
Filosofie Wat is het? Waarom zou je het kiezen? Wat kun je er mee?
Hoe help ik mijn kind bij de studiekeuze?
Woord van Leven Juli 2014.
Visie & Strategie.
Wat is de zin van het leven?
Zondagavond 8 maart 2015.
Samenvatten Klas 4A de Foorakker.
Onze doelen en visie in beeld
ANW Module 2 Leven Door Gabriella, Melanie, Elise en Fabienne van v4.
Is dit onderzoek belangrijk? Is dit onderzoek onbelangrijk?
vrijheid Innerlijke vrijheid.
‘Mixed up piles’.
TRANSACTIONELE ANALYSE Kwaliteit van de hulpverleningsrelatie.
Relaties Een diepere kijk. Waarom horen mensen zo graag bij een groep 3 vragen aan Herman De Dijn.
Transactionele analyse
Welkom ik maak me sterk.
Waarom zou ik geloven? Een uitnodiging om na te denken over je geloof Philip Nunn - De Bron Deel #1: 1 nov 2105 Deel #2: 22 nov 2105.
Kiezen voor keuzedelen
DE KIEZENDE GOD SPREEKT DOOR JEZUS CHRISTUS – WAT EEN ZEKERHEID! - welke zekerheid heb je over je uitverkiezing - 1. Zekerheid in Christus – - niet ‘later.
Wat vinden jongeren belangrijk? Cliëntenraad GGZ Kinderen en Jeugd.
Hoofdstuk 1 VP15 Begeleidingskunde Carin Hogenbirk Augustus 2015.
Het nieuwe verbond Koen Minderhoud 22 mei Ps 25:14 (Herziene Statenvertaling) 14 Vertrouwelijk gaat de HEERE om met wie Hem vrezen, Zijn verbond.
Hoe maak je een presentatie die mensen kan overtuigen van jouw idee.
Het werk van de Geest.
Images avec sagesse Ppsx-meta.
Transcript van de presentatie:

Gilde Zutphen FILOSOFIE

voorstellen Piet Buunk (1945) 1978 MO beeldende vorming en kunstgeschiedenis 1985 MO geschiedenis 1989 doctoraal filosofie 1994 cum laude promotie filosofie docent filosofie examenklassen VWO

Over wat filosofie is, bestaat onduidelijkheid.

Erik’s delicatessen in Amsterdam-oost dit zeker niet Erik’s delicatessen in Amsterdam-oost “Onze 'filosofie' over de wijnen die we verkopen is eenvoudig: wijn moet plezier geven en goed drinkbaar zijn. Of anders gezegd, we houden gewoon van lekker eten en van lekkere wijn.”

leuk, maar ...

Hoort filosofie thuis in deze categorie? in de boekhandel... Hoort filosofie thuis in deze categorie? spiritualiteit (meest algemeen): “betreft de persoonlijke innerlijke ervaring”

in één adem met esoterie De collectie filosofie, theologie & esoterie Een overzicht van wat de KB in huis heeft op het gebied van filosofie, theologie, kerkgeschiedenis & esoterie. esoterie: “Het geheimzinnige of verborgene, al wat slechts door ingewijden doorgrond kan worden”.

filosofie is het tegengestelde van obscurantisme, mystiek, vaagheid, oncontroleerbaarheid. Filosofie maakt gebruik van kritisch en rationeel denken.

wat nog meer niet? “Filosofische en spirituele tradities in India, China, Japan en Tibet, zoals hindoeïsme, boeddhisme, confucianisme en taoïsme” ... ... behoren niet tot mijn competenties.

wat (nog) niet? citaat: “Een Socratisch gesprek is een filosofisch gesprek waarin de gespreksdeelnemers worden uitgedaagd om hun eigen kennis en ervaring te onderzoeken, aan de hand van een door henzelf gekozen vraag.” Eventueel in het derde blok.

wat beslist niet? Geloof, hoop en liefde Citaat: “Op deze middag ontmoeten we elkaar op deze woorden. Na een korte kennismaking – waarin we iets laten zien van de betekenis van deze woorden voor ons dagelijks leven – gaan we in gesprek aan de hand van een concrete ervaring. Het doel is om samen een rijke middag te hebben, waarin we elkaar ontmoeten en inspireren. We gaan met nieuwe woorden verder.”

dus ook niet ... Citaat: “Groei in bewustzijn voor een gelukkiger leven. Innerlijke stilte geeft je de kracht.”

Dát is het onderwerp van de eerste cursus: wat ís filosofie? wat dan wél? Dát is het onderwerp van de eerste cursus: wat ís filosofie? of beter: Met welke onderwerpen houden filosofen zich tegenwoordig bezig?

wat is filosofie? Filosofie onderzoekt van alles en nog wat op een rationele en kritische manier, inclusief zichzelf en de eigen methoden (metafilosofie).

wat is filosofie? Filosofie houdt zich bezig met onderwerpen die niet tot de kernproblemen van andere vormen van onderzoek behoren. Deze ‘definitie’ geeft aan wat filosofie niét is.

Wat is filosofie dan wel? Filosofie onderzoekt ideeën en begrippen die niet direct verwijzen naar de werkelijkheid, dus ideeën die alleen in het denken bestaan (immanente ideeën).

onderwerpen Wat zijn dat dan voor onderwerpen, die andere disciplines laten liggen? Met die vraag begin ik, in het eerste jaar, aan de hand van de onderwerpen die op universiteiten aan de orde worden gesteld.

universiteiten? Als je filosoof wilt worden, kun je het beste een academische studie filosofie volgen. kwaliteit van opleiding wetenschappelijk niveau overzicht over het totale vak controle op de opgedane kennis professionaliteit

houvast Ik kies deze invalshoek om houvast te hebben voor wat betreft de onderwerpen, en om te voorkomen dat ik een (te) persoonlijke invulling geef.

hedendaags Bovendien, en dit is de belangrijkste reden, breng ik de cursisten zo op de hoogte van de huidige stand van de filosofie ... nou ja, van een deel van de huidige filosofie.

concreet 1 inleiding; wijsgerige antropologie 2 filosofie van de geest en cognitiefilosofie 3 epistemologie en wetenschapsfilosofie 4 logica, argumentatiefilosofie 5 taalfilosofie 6 metafysica en ontologie 7 ethiek en politieke en sociale filosofie 8 esthetiek en kunstfilosofie; metafilosofie Ik zal de onderwerpen later kort bespreken.

Soms is moeilijk gewoon moeilijk. Is het erg dat iets moeilijk is? Ik doe mijn best het moeilijke begrijpelijk te maken. Ik begrijp ook niet alles. Soms is moeilijk schijn. Filosofen zijn gewone mensen, dus beweren zij soms onbegrijpelijke dingen.

“Filosofie is langzaam denken.” (niet omdraaien). moeilijk? Ik heb zelf gemerkt dat filosofisch denken tijd nodig heeft (“Wat stáát hier?”). “Filosofie is langzaam denken.” (niet omdraaien). Je moet erin komen. Dat kost tijd. Laat het betijen. Geef het de tijd. Stel vragen.

moeilijk? Ik bied de stof op drie manieren aan: als gesproken woord als presentatie als geschreven tekst

Beperk uw inbreng tot de onderwerpen die ik aankaart. wat niet doen? Van het onderwerp afdwalen; dat maakt de stof onnodig moeilijk. Beperk uw inbreng tot de onderwerpen die ik aankaart. Ik ga niet in discussie over filosofische onderwerpen. Dit zijn lessen.

grote opkomst, mooi, maar ... Ik had aan een groep van maximaal 12 personen gedacht ... Deze belangstelling is wel stimulerend. Consequentie: colleges.

website de bedoeling van deze cursus informatie over de vervolgcursussen e-mail voor als u vragen hebt over de inhoud van de cursus maar niet: inschrijven, informatie over Gilde Zutphen

website Na elke cursusmiddag zet ik de getoonde presentatie en de behandelde tekst op deze website. Ook deze presentatie. Zo mogelijk extra teksten, voor de liefhebbers.

onderwerpen Ik zal de te behandelen onderwerpen kort beschrijven. Ik heb gekozen voor een bepaalde volgorde.

wijsgerige antropologie probeert een antwoord te geven op de vraag: wat is de mens? Ik behandel 1 het antwoord dat Helmut Plessner heeft gegeven vanuit de biologie. 2 Wij zijn ons brein ... of niet, en hebben geen vrije wil ... of wel?

Ook wel cognitiefilosofie genoemd. filosofie van de geest Ook wel cognitiefilosofie genoemd. Ik behandel: 1 theorieën over geest en lichaam 2 het bewustzijn

en wetenschapsfilosofie kennisleer en wetenschapsfilosofie Ik behandel: 1 theorieën over wat kennis is 2 theorieën over waarheid 3 verschillen tussen wetenschap en pseudowetenschap

logica en argumentatieleer Ik behandel: 1 formele logica: syllogismen propositielogica 2 informele logica: drogredenen

taalfilosofie Ik behandel: syntaxis (grammatica) semantiek (betekenis) pragmatiek (taalpraktijk) (Wittgenstein, Frege, Chomsky, Searle e.a.) - semiologie

metafysica en ontologie Wat is de betekenis van het woord ‘zijn’? Is er een ‘eenheid van het zijn’? Hangen ‘zijn’ en ‘zin’ samen? Is metafysica een kenleer, een wijsgerige godsleer of bestaat metafysica helemaal niet?

en politieke filosofie ethiek en politieke filosofie Ik behandel de drie belangrijkste theorieën over ethiek: deugdethiek, plichtethiek en gevolgenethiek. Mogelijke thema’s van de politieke filosofie zijn: macht, soevereiniteit, rechtvaardigheid, vrijheid en gelijkheid, de verhouding tussen individu, gemeenschap en staat.

esthetiek en kunstfilosofie Esthetiek omvat het schone, het sublieme, het lelijke, het pittoreske, kortom: oordelen over wat we zintuiglijk waarnemen. Ik behandel vier theorieën over wat kunst is: mimesis, expressie, formalisme en institutionalisme

metafilosofie Als afsluiting: filosofisch naar filosofie kijken. Hoe filosoferen filosofen? Bestaat er een filosofische methode? Hoe verhoudt filosofie zich tot wetenschap? Wat is (in deze tijd) het nut of de zin van filosofie?

het vervolg Mijn plan is om volgend cursusjaar de ideeën van een aantal invloedrijke filosofen te behandelen. Voor het jaar daarna zijn mijn plannen niet concreet; ik wacht eerst af hoe deze twee cursussen verlopen en welke behoeften de cursisten hebben, en of ik daaraan kan voldoen.

interesse? Aanmelden? Bij Gilde Zutphen Meer inhoudelijke informatie? mail mij: info@pietbuunk.nl

vragen?