Tweejaarlijks Verslag ‘Armoede uitbannen’

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
PERSPECTIEF WELZIJNSSCHAKELS Stedelijke en plattelandsarmoede.
Advertisements

1 De rechtenverkenner: een hefboom voor het lokaal sociaal beleid in Vlaanderen Steven Vanackere Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.
CEL ARMOEDEBESTRIJDING Cel Armoedebestrijding. CEL ARMOEDEBESTRIJDING Beleidscontext Werking 1. Overleg, dialoog en participatie 2. Interdepartementale.
Welzijnsoverleg Regio Gent Martelaarslaan 204 B, 9000 Gent tel. 09/ BETREKKEN VAN DE DERDE PARTNER Een praktijkbeeld uit.
BELEIDSNOTA MAATSCHAPPELIJKE INTEGRATIE EN ARMOEDEBESTRIJDING S TAATSSECRETARIS VOOR A SIEL EN M IGRATIE, M AATSCHAPPELIJKE I NTEGRATIE EN A RMOEDE ­ BESTRIJDING.
Steunpunt Jeugd vzw Arenbergstraat 1D I 1000 Brussel T I F I Is er na 2012 nog provinciaal.
Omgaan met kinderen en gezinnen 22 november 2013.
Sociale bescherming en armoede Een bijdrage aan politiek debat en politieke actie 18 december 2013 Verslag
door Edouard DELRUELLE Adjunct-directeur van het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding INLEIDING
Cellule Environnement – Santé / Cel Leefmilieu – Gezondheid / Zelle Umwelt- Gesundheit 1 De werkzaamheden van het NEHAP Catherine Bouland Themaochtend.
Armoedebeleid Gent Armoedebeleidsplan Gent
J AARVERSLAG D ISCRIMINATIE / D IVERSITEIT 2010 Het centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding Hanne Degrande 1BaSWC.
Dialoog en netwerkvorming i.h.k.v. het lokaal sociaal beleid
OVERZICHT Wat is de rechtenverkenner Zoekmogelijkheden –van A-Z / trefwoord –doelgroep / thema –persoonlijk profiel Handige tools –algemene rechten verbergen.
25 september gelijke onderwijskansen bestrijden kinderarmoede.
Lokaal beleid kinderopvang Stuurgroep Brede School 11 februari 2008 Sylvia Walravens Stafmedewerker lokaal beleid kinderopvang.
Lien Verwaeren Kabinet Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Vlaamse Regering Naar een nieuw decreet Lokaal Cultuurbeleid.
EY2010 Europees Jaar van de strijd tegen de armoede en sociale uitsluiting Julien Van Geertsom –
Koning Boudewijnstichting "De sociaalprofessionele integratievrijstelling in de berekening van het leefloon: knelpunten en denkpistes met het oog op hervorming"
Lokaal Overleg Opvoedingsondersteunig Gent. Decreet van 13/07/07 houdende de organisatie van opvoedingsondersteuning Raamdecreet – schept een structuur.
Maandag 20 juni 2005Lokaal Sociaal Beleid Gent Infovergadering LSB-FORUM KINDEROPVANG (Lokaal Overleg Kinderopvang)
Thematisch overleg en regie Stad Gent OCMW Gent Derden Rol van de regisseur : Overzicht Verantwoording Visie en beleid Samenwerking Thematisch overleg.
Geen woorden maar daden!? Over het belang van een actieve seniorenraad
Welkom Jozef De Witte, Directeur van het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding.
1.Het Vlaams Netwerk van verenigingen waar armen het woord nemen , het Europees jaar in de strijd tegen armoede en sociale uitsluiting 3.Armoede.
Netwerk voor sociale inclusie European Anti-Poverty Network EAPN Europees Netwerk Armoedebestrijding.
EAPN De EU Strategie Sociale Inclusie
Belang, rol en voordelen van een Europese koepel 11/02/
Laure Van Hoecke – Mediawijs.be en LINC vzw
Federaal Regeerakkoord oktober 2014 Provinciale ontmoetingsdagen Najaar 2014.
Federaal memorandum 2010 van de OCMW’s Algemene vergadering afdeling OCMW’s Dendermonde 17 juni 2010 Piet Van Schuylenbergh directeur afdeling OCMW’s.
Niet-gebruik van en niet-toegang tot rechten Elektronische gegevensuitwisselingen 28 april 2015 Henk Van Hootegem 02/
6 Criteria Armen verenigingen zich Armen nemen het woord Maatschappelijke emancipatie Maatschappelijke structuren veranderen Dialoog met de samenleving.
Werkwinkel 4: Armoedebestrijding: maak kennis met de aanpak van de Vlaamse overheid. Nathalie De Bleeckere (Dep. Onderwijs en Vorming) Koen Devroey (Dep.
Integratiebeleid in Vlaanderen 7 mei 2015 Voor Mozaiko Kobe Debosscher Secretaris Commissie Integratiebeleid be 0484/88.
Kinderarmoedefonds Uitsluiting uitsluiten en ontwikkeling omarmen
Kinderarmoede in het Brussels Gewest Senaat hoorzitting 11 mei 2015 OBSERVATOIRE DE LA SANTÉ ET DU SOCIAL BRUXELLES OBSERVATORIUM VOOR GEZONDHEID EN WELZIJN.
Hoorzitting de Commissie voor de Transversale Aangelegenheden - Gemeenschapsbevoegdheden van de Senaat 11 mei 2015 Julien Van Geertsom.
Armoede is … Sieg Monten
EWI-focus: Wetenschap en armoede 5 december 2011.
Integratiedienst Gent – Kaprijkestraat 12, Gent – Tel – Voorstelling INTEGRATIEDIENST LOP Intermediairen maandag.
Nieuwe wijze van overleg met de gebruikers van het RR Isabelle Delhez
Publieke diensten en armoede Een bijdrage aan politiek debat en politieke actie 12 januari 2016 Verslag
Samenhang in het sociaal domein Sociale visie, decentralisaties Commissie S&V 17 april 2012.
Cliëntenparticipatie Transitie jeugdzorg in de praktijk Zwolle, 3 april 2013.
Kinderopvang en kleuterschool voor alle kinderen Investeren in de ontwikkeling van jonge kinderen uit kwetsbare gezinnen in Stad Gent.
VOORSTELLING MINDERHEDENFORUM Voorstelling Minderhedenforum.
Noord-Zuidsamenwerking Deinze De GROS vandaag en morgen Oost-Vlaanderen, een solidaire provincie We maken er samen werk van ! Februari 2014.
Federaal Plan Armoedebestrijding Wat is armoede ? ‘People are said to be living in poverty if their income and resources are so inadequate.
Inkanteling van het OCMW in de gemeente: (on)mogelijkheid tot een sterker armoedebestrijdingsbeleid?
Nieuw decreet Lokaal Bestuur & Nieuw decreet Lokaal Sociaal Beleid
Studenten versterken in hun competenties m. b. t
Lokaal Sociaal Beleid.
Ervaringsdeskundigheid binnen werking
Groot worden met te weinig kansen.
Cel Armoedebestrijding
De 2030-agenda voor duurzame ontwikkeling in Vlaanderen
Maatschappelijk engagement en vrijwilligerswerk - de praktijk
Cliëntenraad Sociaal Domein
Lokaal loket kinderopvang
Belgisch Platform tegen armoede en sociale uitsluiting EU2020
De 2030-agenda voor duurzame ontwikkeling in Vlaanderen
MOVE UP! OCMW VAN BRUSSEL.
Lokaal loket kinderopvang
Samenvattende presentatie - 3 mei 2019
Participatie in het armoedebeleid
Participatie in het armoedebeleid
Lokaal proactief handelen in de strijd tegen onderbescherming
Geen woorden maar daden!? Over het belang van een actieve seniorenraad
Lerend Netwerk Regie Buitenschoolse Opvang 24 september 2019
Transcript van de presentatie:

Tweejaarlijks Verslag ‘Armoede uitbannen’ 25 april 2006, Brugge Henk Van Hootegem Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting tel. 02/212.31.71 henk.vanhootegem@cntr.be www.armoedebestrijding.be

Participatie in onze samenleving ! Algemeen Verslag over de Armoede Samenwerkingsakkoord betreffende armoedebeleid Werkzaamheden van het Steunpunt Europees beleid Federaal beleid Armoedebeleid in Vlaanderen 7. Het Verslag 2005

1. Participatie in onze samenleving Verhoogde aandacht voor participatie in de samenleving in het algemeen vanuit de overheid vanuit de bevolking naar specifieke bevolkingsgroepen (oa mensen in armoede) methodisch onderzoek beleid ! Binnen armoedebeleid opmaak Algemeen Verslag over de Armoede

Het Algemeen Verslag over de Armoede een eerste dialoog Context: in regeringsverklaring van ‘92 wordt gesproken over een nieuw contract met de burger Resultaat van een proces in dialoogvorm met als participanten: verenigingen waar armen het woord nemen, maatschappelijk assistenten van de OCMW’s, en vertegenwoordigers van organisaties en instellingen werkzaam op verschillende maatschappelijke domeinen (1994)

Invalshoek = rechtenbenadering omschrijving van armoede in termen van schending van mensenrechten Vraag om de dialoog structureel verder te zetten

2. Samenwerkingsakkoord betreffende armoedebeleid ‘Samenwerkingsakkoord tussen de Federale Staat, de Gemeenschappen en Gewesten betreffende de bestendiging van het armoedebeleid’ (1999) Verderzetting en coördinatie van hun beleid Oprichting van het Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting ondergebracht bij het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding

2001: In dialoog, zes jaar na het Algemeen Verslag over de armoede Twee-jaarlijks Verslag over Bestaansonzekerheid, Armoede, Sociale Uitsluiting en Ongelijke Toegang tot de Rechten 2001: In dialoog, zes jaar na het Algemeen Verslag over de armoede 2003: In dialoog 2005: Armoede uitbannen

Opdrachten van het Steunpunt: informatie over armoede inventariseren, systematiseren en analyseren op basis van indicatoren concrete aanbevelingen en voorstellen doen structureel overleg organiseren met de armsten opmaak van het 2-jaarlijks Verslag opmaak van adviezen of interimverslagen Het Steunpunt moet de organisaties waar armen het woord nemen “op een structurele en permanente wijze” bij zijn activiteiten betrekken.  o.a. ‘Collectief van Verenigingen Partners van het Algemeen Verslag over de Armoede’

Begeleidingscommissie van het Steunpunt: verschillende overheden sociale partners (voorgedragen door Nationale Arbeidsraad) ziekteverzekeringsinstellingen organisaties waar de armen het woord nemen afdeling Maatschappelijk Welzijn van de Vereniging van Belgische Steden en Gemeenten Interministeriële Conferentie Integratie in de samenleving: overleg tussen de verschillende regeringen

3. Werkzaamheden van het Steunpunt Overzicht overleggroepen: Toegankelijkheid van de gezondheidszorg (Forum dec. 2002) Plaatsing van kinderen (AGORA, Franse Gemeenschap) Evaluatie van de wetgeving betreffende de OCMW’s en van de uitvoering ervan (inclusief evaluatieonderzoek « leefloonwet ») Project ‘Onderzoek-vorming-actie’ betreffende armoede-indicatoren in België’ (eindverslag maart 2004) Project ‘Evaluatie Nationaal Actieplan Sociale Insluiting’ (opgenomen in napincl. 2003-2005)

Kwaliteit van arbeid Recht op een behoorlijke huisvesting: paritaire bemiddeling in huurconflicten, permanent wonen op campings, … Uitwisseling betreffende kinderopvang Armoede en energie (in oprichting) Kennis en indicatoren (oa. begeleiding van twee onderzoeksprojecten)

Initiatief 10 jaar Algemeen Verslag over de Armoede regeerakkoord: maatschappelijk debat naar aanleiding van het 10-jarig bestaan van het Algemeen Verslag over de Armoede opmaak van thematische nota’s door het Steunpunt, uitwisseling in thematische overleggroepen publicatie van de thematische nota’s in ‘Debatopener’ provinciale dialoogmomenten (organisatie: KBS, april – mei 2005) nationaal ontmoetingsmoment op 16/06/05, Brussel

Derde tweejaarlijks Verslag van het Steunpunt opmaak van de verschillende teksten uitwisseling in de thematische overleggroepen debat binnen de Begeleidingscommissie Samenwerking met de contactpersonen van de verschillende administraties

4. Europees beleid Europese Raad van Lissabon: armoedebestrijding is belangrijk element in de modernisatie van het Europese model + gecoördineerde aanpak (Open Methode van Coördinatie) Europese Raad van Nice (dec 2000): vier gemeenschappelijke doelstellingen, waaronder mobiliseren van de actoren juni 2001: elke Staat presenteert Nationaal Plan Sociale Insluiting ; momenteel: NAPincl 2005-2006 gemeenschappelijke set van 18 indicatoren momenteel uitwerking van vernieuwde aanpak

5. Federaal beleid Minister Christian Dupont = Minister van Ambtenarenzaken, Maatschappelijke Integratie, Gelijke Kansenbeleid en Grootstedenbeleid, en voorzitter van de Interministeriële Conferentie opmaak van Nationaal Plan Sociale Insluiting

5. Armoedebeleid in Vlaanderen Minister Inge Vervotte = Minister van Welzijn, Gezondheid en Gezin doelstellingen: toegang tot de sociale grondrechten, armoede/bestaansonzekerheid/ sociale uitsluiting voorkomen, deelname van armen aan het beleid Vlaams Actieplan, vooruitgangscongres en beleidscongres, subsidiëring jaarboek ‘Armoede en Sociale Uitsluiting’ Permanent Armoede Overleg: horizontaal en verticaal

samenwerking met Steunpunt en federale armoedecel 20 maart 2003: Decreet betreffende armoedebestrijding regelmatig opmaken van een actieplan horizontale en verticale permanente overleg mogelijk maken van participatie van armen door financiële en professionele ondersteuning van verenigingen waar armen het woord nemen, en door Netwerk

6 criteria voor Verenigingen: armen verenigen zich, armen nemen het woord, maatschappelijke emancipatie van armen, maatschappelijke structuren veranderen, dialoog met de samenleving en met het beleid, en armen blijven zoeken vorming en tewerkstelling van ervaringsdeskundigen in de armoede

www.armoedebestrijding.be Tel. 02/212.31.66

6. Het Verslag 2005

aanbevelingen aan de politiek verantwoordelijken Het Verslag, resultaat van overleg Het Steunpunt organiseert overleg met verschillende actoren in de strijd tegen armoede aanbevelingen aan de politiek verantwoordelijken w w w w. armoedebestrijding . b e

w w w w. armoedebestrijding . b e Het Verslag, resultaat van overleg Het derde tweejaarlijkse verslag is het resultaat van: bijeenkomsten van thematische overleggroepen binnen het Steunpunt bijeenkomsten in de 10 provincies en Brussel (april-mei 2005) in het kader van 10 jaar AVA (Koning Boudewijnstichting, op vraag van de Minister van Maatschappelijke integratie) w w w w. armoedebestrijding . b e

w w w w. armoedebestrijding . b e Het Verslag, resultaat van overleg Gering politiek debat met betrekking tot de twee vorige Verslagen van het Steunpunt nu: hoge verwachtingen op het terrein w w w w. armoedebestrijding . b e

Concreet en politiek concept w w w w. armoedebestrijding . be Het Verslag, resultaat van overleg Concreet en politiek concept oriëntaties resoluties pistes w w w w. armoedebestrijding . be

w w w . a r m o e d e b e s t r i j d i n g . b e Voorstelling Respecteren van mensenrechten = Armoede uitbannen signaal en verwachting van het terrein zie het Samenwerkingsakkoord strijd tegen armoede op de verschillende niveaus en met behulp van diverse instrumenten w w w . a r m o e d e b e s t r i j d i n g . b e

w w w . a r m o e d e b e s t r i j d i n g . b e Voorstelling Menselijke waardigheid heeft met veel facetten van het leven te maken, ook met levensonderhoud niet alleen de hoogte, maar ook de bron van het inkomen is belangrijk steeds meer werkenden worden geconfronteerd met armoede w w w . a r m o e d e b e s t r i j d i n g . b e

w w w . a r m o e d e b e s t r i j d i n g . b e Voorstelling Toekomst armoede = gebrek aan perspectief onderwijs is belangrijke hefboom, maar beroepsstatuut en opleidingsniveau van de ouders blijven bepalende factoren noodzaak aan longitudinaal onderzoek w w w . a r m o e d e b e s t r i j d i n g . b e

w w w . a r m o e d e b e s t r i j d i n g . b e Voorstelling Solidariteit aanmoedigen van spontane vormen van solidariteit solidariteit via de sociale zekerheid en de fiscaliteit herverdeling van de lasten van armere gemeenten w w w . a r m o e d e b e s t r i j d i n g . b e

w w w . a r m o e d e b e s t r i j d i n g . b e Voorstelling Participatie de gebruiker als essentiële actor in de begeleiding betrekken fenomeen van niet-bereik meer mogelijkheden op het vlak van cultuurparticipatie mensen in armoede betrekken in het beleid; ondersteunen van hun organisaties w w w . a r m o e d e b e s t r i j d i n g . b e

w w w . a r m o e d e b e s t r i j d i n g . b e Voorstelling Samenhang meer samenhang en overleg tussen de verschillende bevoegdheidsniveaus en sectoren beter gebruik van de Interministeriële Conferenties kiezen voor structurele maatregelen, eerder dan selectieve maatregelen w w w . a r m o e d e b e s t r i j d i n g . b e

w w w . a r m o e d e b e s t r i j d i n g . b e Voorstelling Diversiteit armoede heeft verschillende gezichten maatregelen toegankelijk maken voor iedereen stimuleren van kwalitatief onderzoek verbeteren van vorming m.b.t. diversiteit w w w . a r m o e d e b e s t r i j d i n g . b e

w w w . a r m o e d e b e s t r i j d i n g . b e De noodzaak van een politieke opvolging het Verslag is een hulpinstrument voor de politiek verantwoordelijken, bijvoorbeeld in het kader van de Interministeriële Conferenties noodzaak van een politiek antwoord: uiting van respect aftoetsen op de politieke realiteit armoede op de politieke agenda w w w . a r m o e d e b e s t r i j d i n g . b e

w w w . a r m o e d e b e s t r i j d i n g . b e De noodzaak van een politieke opvolging w w w . a r m o e d e b e s t r i j d i n g . b e