Aanscherping meldcode kindermishandeling, met nieuw afwegingskader

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Wet meldcode van kracht!
Advertisements

Hengelo, 27 februari 2013 Mr. Lydia Janssen
“Huiselijk geweld kan overal voorkomen, maar dan……..?”
Omgaan met vermoedens van kindermishandeling
Het zorgsysteem en de 1-zorgroute
“IK KRIJG HET NIET UIT MIJN HOOFD”
De meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling in het onderwijs
Model-handelingsprotocol AMHK 10 uitgangspunten
Best practice Doel: voorlichting team over huiselijk geweld
René van Vianen Adviesbureau Van Montfoort. REFLECTIE OP DE REGIO ’ S RAAK Stand van zaken November 2005 Adviesbureau Van Montfoort.
“Specialistische” zorg
samenhang Resultaten Processen Persoon Wat het oplevert Wat je doet:
Scholing NPZE 6 maart 2014 Omgaan met rouw en verlies
Best practice Doel: presentatie functie aandachtsfunctionaris
‘Hulpbehoevende ouderen’
Wet Verplichte Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling
Beleid en andere instanties
Huiselijk Geweld en Kindermishandeling
Presentatie startbijeenkomst
Best practice Doel: voorlichting team
Opvoedingsondersteuning
MELDCODE DE MELDCODE VVT.
Werken met de Friese meldcode
Meldcode Kindermishandeling
Keuzesessie 1 De aandachtsfunctionaris binnen de Wet Meldcode
Regionale Aanpak Kindermishandeling Landelijke uitrol In opdracht van het programmaministerie Jeugd en Gezin Uitvoering: Nederlands Jeugdinstituut Utrecht.
Kom in actie tegen eenzaamheid!
‘Actieve kaderleden als compagnon voor een collega met een beperking’ ‘Collega’s maken het verschil – Hart voor arbeidsbeperkten – 24 november, Scheveningen.
Netwerkbijeenkomst Week tegen Kindermishandeling
Partnergeweld PARTNERGEWELD EN DE ROL VAN DE HUISARTS.
OPVOEDRELATIES ONDER SPANNING B Bijeenkomst 2. PROGRAMMA Restje dinsdag Film Casus maken Debatteren Checklist maken Professioneel pedagogisch handelen.
Presentatie startbijeenkomst
Huiselijk Geweld en Kindermishandeling

Onze school is zich ervan bewust dat sociale media een onlosmakelijk onderdeel zijn van de huidige samenleving en de leefomgeving van haar leerlingen,
Veilig Thuis Noord Holland Noord Sean Lindaya medewerker Veilig Thuis Zaanstreek Waterland speler H2 Alkmaar Guardians.
Richtlijn Pleegzorg Mariska de Baat (NJi) en Marieke van Wesel (De Rading) 12 juni 2015.
Kennisatelier MHK 8 november 2012 Ingrid van Sluijs AMK.
Stichting School & Veiligheid ondersteunt scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat.
Rol AMK Samenwerking in de keten
Ouderen in veilige handen Grietje Nieland Veilig Thuis.
Welkom Lokale ondersteuningsstructuur huiselijk geweld en kindermishandeling in samenwerking met lokale sociale teams en veilig thuis.
Stichting School & Veiligheid ondersteunt scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat. Ouderavond over pesten in.
De nieuwe KNMG-Meldcode Waarom een nieuwe Meldcode? Kindermishandeling groot maatschappelijk probleem Artsen: –Melden relatief.
Symposium Wet meldcode van kracht! 15 oktober 2013.
Veilig Thuis en de wijkteams Workshop “Veilig Thuis” in de serie regiobijeenkomsten van het VNG Programma RegioAanpak Veilig Thuis mei-juni 2016 Wicher.
Aan de bel trekken: wanneer en hoe? Ruben Griffioen & Jos Mast.
Doorontwikkeling gebiedsgericht werken Sociaal Domein 7 juni 2016 Presentatie voor Wmo-raad.
Ouderen in Veilige Handen
Ouderavond over pesten op de basisschool
Ouderavond over pesten in het voortgezet onderwijs
Wet meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling
Thema 3 Leerplicht als samenwerkingspartner
Humanitas afdeling Nijmegen en omstreken
Voorlichting leerplicht
Wet meldcode van kracht!
Ouder(en)mishandeling
Meldcode Kindermishandeling
Professioneel afwegen en melden
De Methodische Aanpak Schoolverzuim
Het afwegingskader in de Meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling Martenjan Poortinga Amersfoort, 19 april 2018.
Agenda: Vragen over het Wraparound Care Model Korte herhaling 10 principes, 5 vragen Wie schakel je in: Team Jeugd.
De Methodische Aanpak Schoolverzuim
Geweld hoort nergens thuis
De impact van de verbeterde meldcode op de aanpak ouderenmishandeling
Hoe volgen wij onze kinderen?
Taskforce Kindermishandeling
Ouderenmishandeling in migrantenfamilies
Het opvolgen van (een vermoeden van) kindermishandeling
Naam: Karin Direks & Susanne Dreuw
Transcript van de presentatie:

Aanscherping meldcode kindermishandeling, met nieuw afwegingskader Ik maak het verschil ! Aanscherping meldcode kindermishandeling, met nieuw afwegingskader Studiemiddag IB-wijknetwerken 22 november 2018, Apeldoorn Narita Derks Marij Bosdriesz, NJi

Onderwerpen Feiten en cijfers De school is belangrijk De meldcode in de ondersteuningsstructuur van het onderwijs De aanscherping van de meldcode Wat betekent dat voor het handelen op school? Belangrijke aandachtspunten voor scholen: Signaleren Communiceren met kind en ouders Melden bij Veilig Thuis Preventie op school Samenwerking met lokale jeugdhulp nodig

Feiten en cijfers Kindermishandeling is elke vorm van bejegening die voor een kind bedreigend of gewelddadig is Lichamelijke, emotionele of geestelijke mishandeling Lichamelijke, emotionele of geestelijke verwaarlozing Seksueel misbruik Getuige zijn van geweld in het gezin Ongeveer 1 op 30 kinderen Ernstige gevolgen op korte en lange termijn, lichamelijk of emotioneel Beschermende factoren: zelfwaardering, veerkracht, goede interpersoonlijke vaardigheden En ook: Steun vanuit de omgeving!!!

De school is belangrijk ! Bieden van normaliserende en veilige omgeving Preventie: Programma’s voor kinderen (weerbaarheid, praten over ‘geheimen’, enz.) Activiteiten voor ouders (ouderavonden, opvoedcursussen, enz.) Luisterend oor / vertrouwenspersoon bieden voor kind Signaleren van vermoedens bij kind en ouders Signalen bespreken met ouders Signalen delen met jeugdhulpprofessionals Melden bij Veilig Thuis Samen met partners hulp in gang zetten Beschermende factoren versterken Kind (en ouders) blijven volgen Onderwijs heeft jeugdhulp hierbij nodig!

De meldcode in het onderwijs Ook onderwijsprofessionals verplicht om meldcode te volgen Schoolbesturen verantwoordelijk voor invoering Onderwijsinspectie ziet toe op: Beschikt de school over een meldcode? Wordt de meldcode daadwerkelijk toegepast? Zijn randvoorwaarden geregeld? (bijv. scholing) Meldcode biedt professionals houvast bij signaleren / handelen Scholen hebben eigen ondersteuningsstructuur of route voor signalen van ontwikkelingsbelemmeringen Het landelijke basismodel meldcode past hier prima in Signalen zo nodig delen met collega’s en externe partners

Meldcode in ondersteuningsroute 1. observeren, signaleren, begeleiden Basismodel meldcode: gesprek met ouders 2. collegiale consultatie Breng de signalen in kaart Overleg met collega of Veilig Thuis 3. bespreking in multidisciplinair overleg Spreek met ouders en/of kind analyse – weging Weeg het geweld / mishandeling vaststellen benodigde hulp beslissen: melden? door wie? Beslissen: melden en/of zelf hulp organiseren met ouders erbij of nagesprek 4. hulp bieden, volgen, evalueren, nazorg volgen ontwikkeling / veiligheid kind contact met ouders bewaren volgen + evalueren van geboden hulp zo nodig alsnog melden

Verbeterde meldcode Meldcode is aangepast om signalen beter bij elkaar te brengen / te volgen In ALLE gevallen waarin vermoedens bestaan van acute of structurele onveiligheid moet een melding worden gedaan bij Veilig Thuis (ook als hulp is ingezet) Dit is een professionele norm en daarmee noodzakelijk Er is een afwegingskader ontwikkeld om de weging in stap 4 en 5 te ondersteunen Ook moet je inschatten of de hulp doeltreffend zal zijn

Het afwegingskader Specifiek voor verschillende beroepsgroepen Afwegingskader onderwijs en leerplicht Sterk aanbevolen dat elke school aandachtsfunctionaris heeft In stap 4 en 5 moeten twee beslissingen genomen worden: Melden bij Veilig Thuis? Is hulpverlening (ook) mogelijk? Hiervoor biedt het afwegingskader vijf afwegingsvragen Als melden nodig is met VT overleggen over eventuele hulp De Wet Meldcode gaat voor de AVG; dossier aanmaken en melden mag zonder toestemming (wettelijke basis is grondslag) Ook voorbeelden van acute en structurele hulp en disclosure file:///C:/Users/m/Downloads/Afwegingskader_Onderwijs_en_leerplicht.pdf

De vijf afwegingsvragen Vermoeden wegen; is er na stap 1 t/m 3 wel / geen actie nodig? Veiligheid; schatten wij als school in dat sprake is van acute en/of structurele onveiligheid? Hulp; is de school of een ketenpartner in staat om effectieve hulp te bieden of organiseren en kan de dreiging afgewend worden? 4. Hulp; aanvaarden de betrokkenen de hulp en zetten ze zich actief in? 5. Resultaat; leidt de hulp binnen afgesproken termijn tot beoogde resultaten?

Aandachtspunt ‘signaleren’ Signalering kindermishandeling onderdeel van bredere signalering Achtergronden: leren/school, gezin, sociaal-emotionele ontwikkeling Vooral signalen bij ouders geven de doorslag Indien geen signalen bij kind; Kindcheck uitvoeren Weerstanden / belemmeringen voor signaleren “Komt bij ons op school niet voor” “Die ouders zijn zo aardig” “Angst voor agressie van de ouders” “Het is mijn vak niet; ik ben er niet voor opgeleid” “Als ik ruzie met die ouders krijg is het kind nog slechter af” Het gesprek met jeugdige / ouders niet aan durven gaan … Deskundigheidsbevordering en attitudeverandering nodig En ondersteuning door jeugdhulp https://duckduckgo.com/?q=kindcheck&atb=v84-7__&ia=web

Aandachtspunt ‘erover praten’ Scholen werken steeds meer samen met ouders Onderwijs fundamenteel andere relatie met ouders Praten over zo’n beladen onderwerp lastig Zowel erover praten met kind, als met ouder(s) Belangrijk om toch contact met ouders te bewaren Angst dat ouders kind van school halen bij ‘ontdekken’ Ondersteunende materialen breed beschikbaar Inschakelen hulpverlener bij gesprek helpt Ga er van uit dat de meeste ouders willen dat het geweld stopt!

Aandachtspunt ‘melden bij Veilig Thuis’ Meteen melden bij acuut of structureel gevaar Anders bespreken na overleg met jeugdhulp of in multidisciplinair overleg (voor bredere blik en snellere hulp) Vaststellen wie meldt; afhankelijk van situatie/relatie Leerkracht vaak niet meest aangewezen persoon Anoniem melden mag (vaak niet bekend - soms niet geaccepteerd) Van school halen voorkomen Soms negatieve ervaringen met Veilig Thuis; toch doen! Terugkoppeling Veilig Thuis naar school en samenwerking kan beter; bel dan zelf! Voor school niet afgelopen na melding; kind blijft op school! Volgen!

Verbeterpunten samenwerking onderwijs en Veilig Thuis Meer duidelijkheid over wat Veilig Thuis scholen kan bieden Duidelijkheid over al dan niet anoniem melden Goed motiveren waarom geen actie volgt na melding door school School ondersteunen bij herstel contact met ouders School meer betrekken bij onderzoek en aanpak School adviseren waarop te letten bij volgen kind / ouders Afsluitgesprek samen met ouders én school; relatie weer klaren Vaste contactpersoon Veilig Thuis per school (of wijkteam) In regio gesprek voeren tussen onderwijs en Veilig Thuis

Ondersteuning scholen door jeugdhulp Preventieprogramma’s aanbieden in scholen Scholen adviseren bij implementeren meldcode Leerkrachten professionaliseren in signaleren Leerkrachten professionaliseren in praten met ouders/jeugdigen Ondersteunen leerkracht bij motiveren ouders voor hulp Deelnemen aan multidisciplinair overleg school Meewerken aan weging / risicotaxatie – beslissen Zelf hulp bieden of snel inschakelen Zo nodig rol van melder bij VT oppakken …

En nu verder … Neem even de tijd om voor uzelf te bedenken: Hoe lang werkt u al in het onderwijs? Dan zou u gemiddeld … keer te maken gehad kunnen hebben met kindermishandeling? Waren er signalen? Wat dacht u? waren er weerstanden? Wat deed u ermee? Bespreek dit met uw buurvrouw/man en geef elkaar suggesties.

Meer informatie … Binnenkort vernieuwde informatiebladen Nji over: Kindermishandeling samen zien en aanpakken! Feiten en cijfers over kindermishandeling Preventie van kindermishandeling op school Signalering van kindermishandeling Communiceren met ouders en leerling Samen afwegen; melden en/of hulp organiseren www.nji.nl mbosdriesz@inenomschool.nl

Nog meer informatie … Het basismodel van de meldcode is te vinden op: www.meldcode.nl Het afwegingskader voor het onderwijs bij de meldcode is te vinden op https://www.huiselijkgeweld.nl/interventies/hulpverlening/afwegingskader-meldcode-onderwijs-en-leerplicht Video en informatie over het nieuwe afwegingskader is te vinden op: https://www.augeo.nl/meldcode/afwegingskader Meer informatie over de aanpak van kindermishandeling: https://www.nji.nl/nl/Kennis/Dossier/Kindermishandeling

Scholingsmogelijkheden … Online cursussen over signaleren en de meldcode voor het primair onderwijs: https://www.augeo.nl/nl-nl/lidmaatschappen/onderwijs/primair-onderwijs/inhoud-lidmaatschap/ Trainingsprogramma voor basisscholen: https://www.veiligheid.nl/kinderen-professionals/scholen/sysm  Trainingen en workshops communiceren met kinderen en ouders: https://academiepratenmetkinderen.nl/aanbod/   Voor het vinden van trainers zie: https://www.trainershuiselijkgeweld.nl/ Trainingen voor aandachtsfunctionarissen huiselijk geweld en kindermishandeling: https://lvak.nl/trainingen/