De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Taskforce Kindermishandeling

Verwante presentaties


Presentatie over: "Taskforce Kindermishandeling"— Transcript van de presentatie:

1 Taskforce Kindermishandeling
Samen in actie tegen kindermishandeling

2 Dat is gemiddeld één kind in iedere schoolklas
Ieder jaar hebben meer dan 3000 kinderen in onze regio te maken met een vorm van kindermishandeling Ieder jaar hebben meer dan 3000 kinderen in de regio Hart van Brabant te maken met huiselijk geweld of kindermishandeling. Ondanks alle inzet op dit thema, dalen de cijfers helaas niet. Dat is gemiddeld één kind in iedere schoolklas

3 Maar bijvoorbeeld ook verwaarlozing of negeren.
Kindermishandeling is niet alleen lichamelijk geweld of seksueel misbruik. Maar bijvoorbeeld ook verwaarlozing of negeren. Dat maakt het moeilijk aanwijsbaar. Kindermishandeling is niet alleen lichamelijk geweld. Het is elke vorm van mishandeling die voor een kind bedreigend of gewelddadig is. Kindermishandeling komt vaak voor in de huiselijke kring. Door bijvoorbeeld de ouders of verzorgers van het kind. Het kan gaan om opzettelijke mishandeling, maar ook als ouders of verzorgers de zorg niet meer aankunnen, kan hun gedrag ontsporen met mishandeling tot gevolg. Kindermishandeling komt voor in alle maatschappelijke milieus en culturen.

4 De feiten Kindermishandeling komt overal voor, binnen alle maatschappelijke milieus en culturen Slechts een klein deel van de kinderen krijgt hulp Mishandelde kinderen hebben meer kans op bijvoorbeeld een psychiatrische stoornis, depressie of drugsgebruik. Kosten: bijna 11 miljard euro per jaar Slachtoffers worden later vaak plegers Wachtlijsten jeugdhulp lopen op 70% van de meldingen is recidive Hoe kunnen we dit samen doorbreken?

5 Regionale Taskforce Kindermishandeling
Landelijke taskforce kindermishandeling van : aanjagen aanpak tegen kindermishandeling November 2017: voorzetting werk van landelijke taskforce in een regionale taskforce. Geen organisatie of project, maar netwerk van professionals, organisaties en inwoners die zich betrokken voelen bij aanpak van kindermishandeling Verbinden organisaties en initiatieven Initiëren nieuwe samenwerkingen en innovatieve pilots In 2012 is door het Ministerie van Veiligheid en Justitie en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de landelijke Taskforce kindermishandeling en seksueel misbruik opgezet voor de duur van vijf jaar. Het doel van de Taskforce was om de aanpak van kindermishandeling een stevige zet in de goede richting te geven. De landelijke Taskforce heeft gedurende deze vijf jaren veel bereikt, maar er moet nog veel gebeuren om tot een duurzame aanpak te komen. Om het goede werk van de landelijke taskforce voort te zetten, is in het najaar van 2017 de regionale taskforce kindermishandeling opgericht. De taskforce is geen organisatie of een project, maar een netwerk van professionals, organisaties en inwoners die zich betrokken voelen bij de aanpak van kindermishandeling. Samen zijn we op zoek naar een vernieuwende, effectieve aanpak en samenwerking. Zodat we steeds vaker kindermishandeling voorkomen of eerder signaleren. Want elk kind heeft het recht om veilig op te groeien. Te spelen, te leren, plezier te hebben, zich te ontplooien.

6 Wijdvertakt netwerk Ambassadeurs en werkgroepen vanuit gemeenten, zorg, onderwijs, politie, justitie, sport, huisartsen en zorgverzekeraars Onder voorzitterschap van Marcelle Hendrickx (wethouder gemeente Tilburg) pakken de taskforceleden een actieve rol om het onderwerp kindermishandeling op de agenda te krijgen bij bestuurders, managers en professionals in de regio. Professionals uit verschillende sectoren hebben een actieve rol binnen een of meerdere werkgroepen en vormen samen een programmateam.

7 Ambities Taskforce Verhogen kennis en bewustzijn over kindermishandeling bij iedereen in de omgeving van kinderen. Bevorderen preventie en vroegsignalering. Realiseren van succesvolle aanpakken en samenwerkingen.

8 Actieplan op zeven thema’s
Binnen de zeven thema's werken diverse werkgroepen aan acties om de ambities van de taskforce waar te maken. Professionals uit verschillende sectoren hebben een actieve rol binnen een of meerdere werkgroepen en vormen samen het programmateam. Zie actieplan 2019 voor acties per werkgroep en per ambitie (1. meer kennis en bewustzijn, 2. preventie en vroegsignalering en 3. succesvolle aanpakken en samenwerkingen).

9 Kind centraal Campagne voor jongeren -> signalen herkennen bij leeftijdsgenoten Praten met kinderen, niet alleen over kinderen Een belangrijk speerpunt van de Taskforce is 'het kind centraal'. We praten met kinderen en niet alleen over kinderen. Bijvoorbeeld door programma's te ontwikkelen om kinderen weerbaar te maken zodat ze op kunnen komen voor hun rechten. We informeren kinderen en jongeren via sociale media zodat zij ook signalen herkennen en weten wat ze kunnen doen. Ontwikkelen programma’s om kinderen weerbaar te maken Ervaringsverhalen van kinderen

10 Succesvolle aanpakken
‘Veilig achter de voordeur’ trainingen bij woningcorporaties Doorlopende leerlijn voor leerlingen basisonderwijs om weerbaarheid van kinderen te vergroten Pilot veilig sportklimaat bij acht verenigingen in Tilburg Film ‘De juf die ik nooit vergeet’ voor studenten pedagogiek en PABO en onderwijsprofessionals Coördinatiepunt voor trainingen Meldcode ‘Handle with care’: aandacht op school voor kinderen in de crisisopvang en crisissituaties. Samenwerking tussen crisisopvang, onderwijs, maatschappelijk werk en politie. ‘Veilig achter de voordeur’ trainingen bij woningbouwcorporaties : eerste trainingen voor woonconsulenten en huismeesters is gestart in september Vervolg samenwerking in heel de regio in 2019. Doorlopende leerlijn weerbaarheid voor leerlingen basisonderwijs: School is de aangewezen plek om al vanaf jonge leeftijd met kinderen te werken aan weerbaarheid. De doorlopende preventieve lijn 'Kinderen weerbaar en veilig!' bestaat uit drie methodes: Schildje voor groep 1 en 2, Kinderrechten.nu voor groep 5, 6 en 7, Marietje Kessels Project voor groep 7 en 8. GGD Hart voor Brabant gaat i.s.m. KinderrechtenNU in alle gemeenten in regio in gesprek kinderen van groep 7 en 8: wat heb je nodig om veilig op te groeien? Coördinatiepunt Meldcode: om vanuit een eenduidige taal trainingen van kwaliteit en regionaal verankerd aan te kunnen bieden. Gefaciliteerd door de academies van IMW en Sterk Huis in samenwerking met het lectoraat GIA van de Avans Hogeschool. Veilig Thuis wordt in de regio nauw aangehaakt. ‘Handle with care’: school wordt op de hoogte gesteld dat kind in de crisisopvang woont of dat kind een crisissituatie heeft meegemaakt. Zo kan er op school extra aandacht en zorg aan het kind worden besteed. Samenwerking tussen crisisopvang, onderwijs, maatschappelijk werk en politie.

11 Bijvoorbeeld een professional, familielid, buurvrouw of clubgenoot.
Mishandelde kinderen hebben anderen nodig die hun signalen opmerken en in actie komen. Bijvoorbeeld een professional, familielid, buurvrouw of clubgenoot. Mishandelde kinderen hebben anderen in hun omgeving nodig die hun signalen opmerken en in actie komen. Dit kan een professional zijn, maar bijvoorbeeld ook een familielid, buurvrouw, (ouder van) een vriendje of vriendinnetje, klasgenoot of clubgenoot. Het is daarom heel belangrijk dat mensen signalen herkennen en weten hoe ze in actie kunnen komen. Voor professionals is er de Meldcode.

12 Maakt u het verschil? Bijvoorbeeld door:
binnen uw organisatie het gesprek op gang te brengen over dit thema te zorgen voor een goede implementatie van de Meldcode bij te dragen aan het vergroten van bewustzijn en kennis over kindermishandeling. De taskforce biedt hiervoor een toolkit. een aanspreekpunt realiseren voor leerlingen, ouders, sporters, … waar ze terecht kunnen met hun zorgen Meer weten of een actieve bijdrage leveren aan de taskforce? Mail naar Want niets doen is geen optie! Een toolkit is te vinden op de website


Download ppt "Taskforce Kindermishandeling"

Verwante presentaties


Ads door Google