Drie richtinggevende vragen

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Design Charles & Ray Eames - Hang it all © Vitra De impact van de crisis op de onderwijssituatie van kinderen en jongeren Ides Nicaise KU Leuven (HIVA.
Advertisements

Door goede gesprekken groeien
Jean Pierre Verhaeghe 18 november 2003 Gelijke onderwijskansen dankzij zorg? Jean Pierre Verhaeghe 18 november 2003.
Meerwaarde van eigentijds onderwijs
VFO-studiedag ‘Naar meer gelijke kansen in en door onderwijs’ – 24 oktober 2003 Lieve Ruelens Wetenschappelijk medewerkster HIVA De uitstroom naar het.
Collega’s betrekken bij taal- en rekenbeleid
Kansen voor kinderen Carla Scheffer Rens van Kleij Startbijeenkomst Brede School Wassenaar 18 december 2012.
Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’
Recente evoluties inzake zorgzaam omgaan met kinderen Het ganse schoolteam werkt aan een zorgbeleid binnen een schooleigen context Gilbert Van Den Abbeele.
P. 1 6 december 2008 Gaat samen ook? Interculturaliseren van sociaal-cultureel werk Janna Moonens Vlaamse Gemeenschapscommissie studiedag Masereelfonds.
De sociale ongelijkheid in het onderwijs.
D. Hermans, M.-C. Opdenacker, E. Van de Gaer & J. Van Damme Ongelijke kansen in het secundair onderwijs in Vlaanderen Een longitudinale analyse van de.
Wijkmedia onder de loep 19 november 2010 Else Rose Kuiper | lectoraat informatie, technologie en samenleving | eSociety Instituut | Haagse Hogeschool.
Strategieën voor meer gelijke uitkomsten Sessie 5 Interactum.
Zelfevaluatie i.k.v. GOK-beleid Terugkomdag Basisonderwijs Sessie 8 Interactum © I. Nicaise.
Zelfevaluatie i.k.v. GOK-beleid
Drie richtinggevende vragen Waaraan zullen we het succes van het 1. Waaraan zullen we het succes van het GOK-beleid afmeten? Maxiale leerwinst? Een meer.
1. Waaraan zullen we het succes van het GOK-beleid afmeten? 2. Is er een limiet aan gelijke kansen? 3. Kunnen concentratiescholen ook goede scholen zijn?
Cijferboek sociale ongelijkheid in het Vlaamse onderwijs
25 september gelijke onderwijskansen bestrijden kinderarmoede.
Samen grenzen verleggen voor elk talent
Een kansenpas voor het onderwijs 1.De kansenpas 2.OK-pas (Oudenaardse Kansenpas) 3.Schoolkosten, cultuurparticipatie & kansenpas 4.De OK-pas in het onderwijs.
Tweede Studiedag Brede School – Vlaams Parlement 16 mei 2008 Een brede Kinderopvang REFLECTIES door Jan Van Gils Onderzoekscentrum Kind en Samenleving.
Inclusief Hoger Onderwijs: het perspectief van docenten. Een kwalitatieve bevraging. Nathalie Heurckmans Steunpunt Inclusief Hoger Onderwijs (SIHO) Leen.
Kees Goudswaard WRR conferentie wonen zorg en pensioenen Den Haag, 28 september 2012 Faculteit der Rechtsgeleerdheid Afdeling Economie Solidariteit tussen.
Over kwaliteit valt te twisten GIA bijeenkomst 23 november 2010 Arnhem Kansen van het onderwijsachterstandenbeleid Zeki Arslan Programmamanager Onderwijs.
Wie zorgt voor onderwijskwaliteit?
Ecce ama! Is een EQUAL project van ESF: bijdragen tot de ontwikkeling van de werkgelegenheid door het bevorderen van inzetbaarheid, ondernemerschap, aanpasbaarheid.
De donkere kleur van armoede
Onderzoek Regionalisering Leerplicht RMC Utrecht Zuid
Leren ondernemen en ondernemend leren
© I. Nicaise Comprehensief onderwijs en gelijke kansen: lessen uit onderzoek Studienamiddag School+ ‘Hervorming secundair onderwijs’ Leuven, 14 mei 2009.
Een introductie tot armoede en sociale innovatie
Kinderrechten als brug
HET BIJSTANDSTEAM Thuisloosheid beantwoorden met outreaching.
Armoede.
Vrije gedachten bij vmbo-mbo-Ad Hans Daale Leido.
Administrateur-generaal
Krimp biedt kansen ! 3 november 2015.
Basiskennis LOB.
Strategisch Plan Dress for Succes Leiden Inclusief jaarplan 2015.
Het Vlaamse secundair onderwijs internationaal vergeleken Jeroen Lavrijsen Doctoraatsonderzoeker, HIVA - KU Leuven.
Andere Schooltijden Obs Het Veenpluis. Welkom namens team en MR van Het Veenpluis! Fijn dat u bent gekomen.
Kansen en knelpunten voor lezen in het vmbo Onderzoek door CED-Groep en DUO Marketresearch in opdracht van Stichting Lezen.
Andere Tijden St Barbara Tuitjenhorn Ahoj, 17 maart 2016.
Verslag dialoogdag. Aanpak – Werkgroep J&G wil doelstellingen formuleren op drie vlakken: Zorgpad Community-approach Randvoorwaarden – Dialoogdag had.
Ariana Need, Magda Boere-Boonekamp Versterking van zorg voor kwetsbare kinderen Workshop Kinderen in Armoede.
Annelore Van der Eecken, Robin Kemper, Ilse Derluyn & Lieve Bradt
Gelijke kansen op school: het kan!
De impact van de introductie van ICT op openbare scholen in Bolivia
Ervaringsdeskundigheid binnen werking
Jeroen Lavrijsen HIVA – KU Leuven
Passend onderwijs.
[Bedrijfsnaam] Bedrijfsplan.
Voorstelling kansarmoedeatlas
Verbinden van de werkgever, de school en de gemeente
Bemiddelen binnen katholiek onderwijs
Goede contacten met collega’s en leveranciers, tevreden klanten, in een bedrijf dat voluit kiest voor een positieve impact op mens en milieu. Dit alles.
Naar een typologie van scholen
Kansarmoede in de kleuterschool
Goedroen Juchtmans & Ides Nicaise
Vermaatschappelijking van zorg
Gelijke onderwijskansen dankzij zorg. Jean Pierre Verhaeghe
Arline Spierenburg november 2018
UNICEF België en HIVA / KULeuven
Flankerend onderwijsbeleid Stad Lokeren
Recente evoluties inzake zorgzaam omgaan met kinderen
Drie richtinggevende vragen: 1
De uitstroom naar het buitengewoon basisonderwijs: gewikt en gewogen
Basiskennis LOB.
Transcript van de presentatie:

Drie richtinggevende vragen 1. Waaraan zullen we het succes van het GOK-beleid afmeten? Maxiale leerwinst? Een meer gelijke spreiding van de eindresultaten? Alle leerlingen behalen de eindtermen? 2. Is er geen limiet aan de gelijke kansen? En hoever zijn we daarvan verwijderd? 3. In hoeverre staat of valt het succes van het GOK-beleid met de realisatie van een meer gelijke spreiding van GOK-leerlingen tussen scholen? Wat met concentratiescholen?

1. GOK moet leiden tot meer gelijke uitkomsten ! Vergelijk discussie over armoede-maatstaven in welvaartseconomie: armoede = relatief begrip (A. Sen) en dus moet de relatieve positie van armen verbeterd worden. Ongelijke uitkomsten van het onderwijs zijn ongelijke kansen in de samenleving. Daarom is het niet aanvaardbaar als de ongelijkheid aan de eindmeet zou toenemen. P.S. Het is niet alleen om cognitieve uitkomsten te doen.

Wat zijn ‘meer gelijke uitkomsten’? Ex post Ex ante Schoolprestaties jongeren © I. Nicaise Sociale afkomst

Concreet Winst (leerwinst, stijging welbevinden enz.) voor GOK-leerlingen moet groter zijn dan voor andere leerlingen Buitenlandse voorbeelden tonen aan dat het kàn (cf. Success for All-beweging)

2. Is de grens bereikt ? Unicef ‘League table of educational disadvantage in rich nations’: België op 14e plaats (op 24) inzake ‘absolute onderwijsachterstand’

Hoe dichter bij de grens raken ? Financiële drempels opnieuw aanpakken Andere drempels ook aanpakken (brede school) Inclusief onderwijs Waterval wegwerken Intercultureel onderwijs GOK financieel versterken ‘Tweedekans’ onderwijs

3. Spreiden of niet ? OVB of OVGB ? ‘Voordeel’ van concentratiescholen: je kan/moet de problematiek meer structureel benaderen, door in te werken op het ganse netwerk rond de school Maar Dan is het ganse netwerk rond de school vaak ook ‘probleemgebied’ Quid met ‘target efficiency’? Grote groep doelgroepleerlingen zit niet in concentratiescholen (Riddle, 1992)

Besluit: welke onderzoeksvra(a)g(en) ? Op korte termijn vooral ‘hoe-vraag’ deskundigheidsontwikkeling Implementatiestrategieën In dialoog met stakeholders Niet te snel effecten op leerlingniveau meten (cf. ervaring Nederland). Na een jaar of zes starten met effectiviteitsmeting, met onderscheid GOK- / niet-GOK-leerlingen.