Poortwachtersbijeenkomst

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Welkom op de ouderavond over dyslexie
Advertisements

Algemene Ouderavond 7 november Inspectierapport en verbeterplan
WELKOM Dyslexie diagnostiek en behandeling in de Zorg
Radboud Universiteit Nijmegen
Het zorgsysteem en de 1-zorgroute
Informatieavond Leerlingenzorg.
Mediërend leren op bs. Theresia
Vergoedingsregeling voor diagnostiek en behandeling van dyslexie
Uitslag School Tevredenheid Onderzoek Ouders 2014
RALFI en begrijpend lezen
Programma 28 november 2012 Opening Toelichting protocol
Wie het begrijpt mag het uitgeven
Ontwikkelingsperspectief 22 juni 2011
Een impressie van de werkwijze in groep 3 en 4
Rekenproblemen en Dyscalculie
Thema 1: Hoezo dyslexie? Dyslexie in het VO
samenhang Resultaten Processen Persoon Wat het oplevert Wat je doet:
Vergoedingsregeling dyslexie
Leesladder: een computerprogramma op maat voor kinderen met leesmoeilijkheden SYNTHESE:
Handelingsgericht werken als schakel naar passend onderwijs
SLOA vrijval project Bs. Aan de Bron Weert.
Aanpak van lees- en spellingproblemen in de school
PoRaad Herman Bijsterbosch 1 maart 2013.
SCHOOLONDERSTEUNINGS PROFIEL Maastricht 5 oktober 2012 Ron Benjamins.
Dyslexie De Wissel Herlaarhof.
SCHOOLONDERSTEUNINGS PROFIEL In het kader van de wet Passend Onderwijs de Baas Coaching en Advisering (BCA)1.
Leerlingzorg op r.k. Basisschool de Parkiet
Ontwikkelwerkplaats Jeugdzorg en Passend Onderwijs
Een kansrijke veilige school!.  Het Stroink is een openbare Daltonschool.  Openbaar betekent dat de school open staat voor iedereen met respect voor.
Informatie-avond groep 4-5
Dienst Expertise en Ondersteuning Candea College (EOC)
Zorgavond Mariaschool. Inhoud: voorstellen doel / omschrijving / taken intern begeleiders leerlingvolgsysteem zorgstructuur leesproblemen/dyslexie (hoog)begaafdheid.
Zorgstructuur Mariaschool
Hoogbegaafde kinderen vereisen eigen aanpak!
Basisscho ol Op De Horst Ervaringsgerich t Onderwijs Afstemming.
Leerlingzorg op Zorgvliet Bianca Meijer intern begeleider
SLO ● nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Maatwerk op alle niveaus Platform VVVO 17 september 2015 Opbrengstgericht maatwerk Vakspecifiek verrijken.
Het OPP als kans voor samenwerking: werken met het Groeidocument
Experiment 2: Museumbezoek in schoolverband. Vooraf Dit receptenboek is bedoeld voor musea die de resultaten van de experimenten willen toepassen in de.
WELKOM OP DE VOORLICHTINGSAVOND Speciale klassen en begeleiding op de Guido de Brès.
Onderwijscontinuüm vs. masterplan Rotterdam,
Grenzeloos onderwijs genieten Een samenwerkingsproject tussen Tyltylcentrum De Witte Vogel – RESPONZ en KDC de Joppe - Steinmetz | de Compaan.
Ieder kind de best passende ontwikkeling februari 2013 OP WEG NAAR 2014.
Basisschool de Wegwijzer Hunsel. Passend onderwijs Passend onderwijs is de nieuwe wet voor het PO en het VO. Voor het PO geldt: (speciaal) basisonderwijs.
Vernieuwde werkwijze Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg Anders denken, anders doen.
Dyscalculie uit: en APS workshop dyscalculie.
Toezicht op de kwaliteit van onderwijs en de doorlopende leerlijnen 1. Waarom toezicht? 2. Hoe werkt toezicht? 3. Hoe houden we toezicht op doorlopende.
WELKOM Tweede jaars OGP6 Onderzoek Bijeenkomst
Thema 3: Signaleren van leerlingen met dyslexie. Passend onderwijs Elke school een zorgplicht Elke leerling een passende onderwijsplek Samenwerking in.
Thema 2: Dyslexiebeleid in de school. Waarom dyslexiebeleid? Helderheid over te bieden ondersteuning aan leerlingen Helderheid over de taak van de docent.
Passend onderwijs.
Leren Lezen op de 1e Amstelveense Montessorischool
Profielproduct Naam auteur(s) Erwin Udo MSc. Vakgebied
Het zorgcontinuüm.
Informatiebijeenkomst voor ouder(s)/verzorgers(s) van leerlingen die meedoen met het LWOO/PrO-onderzoek 8 november 2017.
Informatiebijeenkomst voor ouder(s)/verzorgers(s) van leerlingen die meedoen met het LWOO/PrO-onderzoek 8 november 2017.
SWV PO 2203 CA AFDELING HOOGEVEEN
Poortwachtersbijeenkomst
Werkgroep Dyslexie-Onderwijs
Evalueren om te leren vs. evalueren van het leren
Werkgroep Dyslexie-Onderwijs
Keuzedelen Opleiding doktersassistent
Vakdidactiek EP 2 bijeenkomst 2
Doubleren.
SWV Rijnstreek PO en Aanmelding/ doelgroep -Arrangementen -Ambulante Dienstverlening Gepke Spijkerman: Aanmeldpunt / CVO Esther Rijlaarsdam.
Doubleren.
Regiobijeenkomst De nieuwe huisstijl In de huisstijl wordt het samengaan van NRD en KD zichtbaar in het lintje!!
Kenniskring OPP Brenda Roepert en Amber Pompe Onderwijsadviseurs
Talentontwikkeling op school Het ontwerpen van een programma voor talentontwikkeling door (aankomend) leraren.
De druppel die de emmer doet overlopen
Transcript van de presentatie:

Poortwachtersbijeenkomst 5-2-2018 Herziening documenten door Maud van Druenen en Jolanda Roelfsema

Leidraad Proces Handreiking Inhoud Leerlingdossier Weergave 2.0

DOOR: een werkgroep bestaande uit NKD en Expertisecentrum Nederlands VOOR: Leerkrachten van groep 2 t/m 8, intern begeleiders en remedial teachers die met elkaar het onderwijs op ondersteuningsniveau 1 t/m 3 vormgeven. Samenwerkingsverbanden Passend Onderwijs die deze handreiking kunnen gebruiken bij de vertaalslag naar de basisondersteuning. Poortwachters die op grond van het dossier kunnen beoordelen of een leerling in aanmerking komt voor doorverwijzing naar de zorg (volledigheid dossier en onderbouwing van hardnekkigheid en achterstand). Zorgaanbieders die met behulp van de handreiking leerlingdossiers kunnen toetsen op de criteria van hardnekkigheid en achterstand en een preadvies t.b.v. diagnostiek en EED-behandeling kunnen uitbrengen (nadere onderbouwing hardnekkigheid en het inschatten van eventuele belemmerende comorbiditeit). Schoolbesturen die met de handreiking kunnen toetsen of de kwaliteit van het onderwijs voldoet, in het bijzonder ondersteuningsniveau 2 en 3, voor wat betreft lezen en spellen. Gemeentebesturen die kunnen (laten) toetsen of het onderwijsdossier op orde is.

De belangrijkste veranderingen in de documenten op een rij:

Leidraad: Beredeneerd afwijken “De regeling voor vergoede zorg kent verschillende strenge criteria. Dit om te voorkomen dat ook kinderen voor wie de regeling niet bedoeld is er gebruik van maken. Maar om de procedures niet in beton te gieten en om als school en als zorgverlener onder alle omstandigheden het gezonde verstand te kunnen blijven gebruiken, is er de mogelijkheid voor beredeneerd afwijken, dat wil zeggen om een uitzondering te kunnen maken als daar goede redenen voor zijn. Die redenen zijn niet in criteria te vangen, want hoe je die ook formuleert, er zijn altijd randgevallen. In eerste instantie de school en in tweede instantie de zorgverlener zullen op overtuigende wijze aannemelijk moeten maken, dat een leerling, ondanks zijn objectieve scores, waarmee hij dus NIET aan de criteria voldoet, TOCH de diagnose EED moet krijgen.

Een school kan bij twijfel over de leesontwikkeling van een leerling contact opnemen met een zorgverlener. Of er kan een uitzondering nodig zijn voor leerlingen met erfelijke aanleg voor dyslexie en al zeer vroegoptredende signalen van ernstige lees- /spellingproblemen. De professional uit de zorg zal de toetsgegevens en de kwaliteit van de geboden begeleiding beoordelen waarbij hij is gebonden aan ethische en professionele regels omtrent het vaststellen van ernstige dyslexie.”

Leidraad + handreiking: Landelijk gezien scoort 7% van de leerlingen 3x E achter elkaar. Een deel van deze leerlingen (landelijk globaal 4%) stroomt door naar de EED-behandeling. Voor alle leerlingen met een zwakke technische leesvaardigheid die om welke reden dan ook niet in aanmerking komen voor behandeling in een dyslexiepraktijk, geldt de basisondersteuning van de school.

Aanscherping ondersteuningsniveaus: Goede beschrijving van ON2 t.o.v. ON1 en ON3 ON2 = verlengde en verdiepte instructie, herhaling in kleinere stappen, specifieker van inhoud en met meer oefentijd en meer begeleide inoefening. ON2 als intensivering van ON1 Doel van ON2 is aansluiting behouden bij het groepsproces Binnen ON2 is de tijd die daaraan wordt besteed geen normatief criterium (wordt niet voorgeschreven), maar staat zij ten dienste van bovengenoemd doel. De begeleiding stopt als de leerling weer aansluiting heeft bij de groep

Geen suggesties meer maar ‘werkzame componenten’ Tijd en inhoud van ON2: Binnen ON2 is de tijd die daaraan wordt besteed geen normatief criterium (wordt niet voorgeschreven), maar staat zij ten dienste van bovengenoemd doel. De begeleiding stopt als de leerling weer aansluiting heeft bij de groep Geen suggesties meer maar ‘werkzame componenten’

Voorbeelden van SMART-O in box 4 ON3 = specifiek: Specifiek houdt in in dat de gekozen interventie past bij de leerling en diens onderwijsbehoeften en is afgestemd op hiaten in diens lees- en/of spellingontwikkeling. Om dit helder te krijgen kan een nadere lees- of spellinganalyse nodig zijn. De keuze voor de aanpak is individueel afgestemd op grond van hiaten. afhankelijk van de onderwijsbehoefte van de leerling, beredeneerd kiezen voor een individuele of groepsgewijze (max. 4 leerlingen) aanpak Voorbeelden van SMART-O in box 4

Werkzame componenten: Taakgericht Systematisch Expliciet Herhaling Fonologisch georiënteerd Oefenen op (letter/klank), woord-, zins- en tekstniveau Eerst goed, dan snel (tempoverhoging, blijvend aandacht voor accuratesse) Aandacht voor woordstructuur Aandacht voor lees- en spellingmotivatie Aandacht voor gerichte feedback, feedup, feed forward Aandacht voor generalisatie

Handreiking - Doelgroepen: Doublure Hoogbegaafd Comorbiditeit Voor deze doelgroepen wordt verwezen naar andere brochures

Leerlingdossier Beschrijving lees-/spellingproblemen Doel: het beschrijven en verantwoorden van het vermoeden van dyslexie, de achterstand en hardnekkigheid in relatie tot het kind en diens groep Achteraf verantwoorden Handtekening van verwijzer én bevoegd gezag Beschrijving lees-/spellingproblemen Onderbouwing achterstand (LVS met gemarkeerde meetmomenten, ook in relatie tot onderwijs, dus groeps-LVS toevoegen) Onderbouwing hardnekkigheid (ON1,ON2 en ON3 expliciet beschrijven) Argumentatie Belemmerende en beschermende factoren