1e ledenvergadering 1E LEDENVERGADERING 23 februari 2015

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Jeugdzorg en Lang zult u wonen
Advertisements

Welzijn Bloemendaal volop in beweging
Logo, drie kleuren, drie partijen bij betrokken
Voor u Door u. Programma • Inleiding • Terugkijken naar 3 december: de aanleiding • Stand van zaken • De resultaten van de enquête • Discussie.
WMO Praat mee!.
o welkom o voorstellen bestuur o opening vergadering o vaststelling agenda o financiën o eindafrekening en verantwoording o 2010 K&V Luc van Dam / kascommissie.
Leger des Heils ZWN Grijs Genoeg(en)
KBO BUDEL – 25 maart 2014 Oog voor elkaar! In Cranendonck doen we
Wmo-beleid Drechtsteden Lenne van de Merwe 2 juni 2014.
Zorgzame Kerk Kerk zijn in een participatiesamenleving.
Zorgcoöperatie Hoogeloon. “Werk maken van ondersteuning” Over de relatie tussen WMO en WWB SRE, PSW en PRVMZ Carlton De Brug 5 oktober 2006 Zorgcoöperatie.
Anders kijken naar zorgsignalen. Het is pas zorg als
Logo, drie kleuren, drie partijen bij betrokken
Gemeenten, Wmo en GGZ Bob van der Meijden VNG 9 februari 2006.
De Zorgvraag centraal; De wijkzuster terug
Wet Maatschappelijke Ondersteuning Januari Achtergronden (1) Vermaatschappelijking van de zorg. Mensen met veel zorgbehoeften willen in de maatschappij.
Samen verder!.
Zorgzame Kerk Kerk zijn in een participatiesamenleving.
Zorgcoöperaties in Brabant
Vrijwilligerscentrale Haarlem e.o.
Perspresentatie Gemeenteraadsverkiezingen 14 oktober 2012.
Welkom Bij de onafhankelijke partij voor elke Bestenaar.
Wijzigingen in de zorg van AWBZ naar Wmo
Burgerinitiatieven.
Opnieuw samen leven met elkaar Presentatie Congres 25 november 2014.
Z ORG VERANDERT CDA Alg. Ledenvergadering 9 febr. 15 CDA Alg. ledenvergadering 9 febr. 15.
Subsidiebeleid Barendrecht
De WMO…, toch nog beter dan verwacht? Hans kuijpers 24 mei 2007.
Gemeente Heerenveen. Presentatie Fries Zorgcongres Wat is de Participatieraad - Visie en missie - Werkwijze en onze werkgroepen - Advies geven.
Bijeenkomst mantelzorg- en vrijwilligers beleid Gemeente Zundert, 2015 Eva van den Broek.
Respijtzorg werkconferentie ‘...respijt op maat Drenthe’ 15 april 2015 B. Bijl.
De Wmo is meer dan zorg? Commissie Samenleving, maandag 17 maart 2008.
Lokaal Woon en Leefbaarheids Plan. Lokaal Woon- en Leefbaarheids Plan  Waarom  Resultaten bijeenkomsten  Hoe nu verder.
Hervorming Langdurige Zorg Transitie Vivent Thuiszorg Terug naar de Bedoeling.
1. Zo lang als verantwoord en mogelijk, thuis blijven wonen. Een goed uitgangspunt. Dat kon met Thuiszorg, dagbesteding, thuishulp.
Visie van Eigen Kracht Eigen Kracht Centrale. Werkt aan een samenleving waarin participatie en samenredzaamheid van burgers centraal staan Waarin burgers.
24 februari 2016 Den Herd, Bladel Platform Informele Zorg.
Welkom! Ledenvergadering ChristenUnie De Marne 9 november 2011.
De toekomst van beschermd wonen en opvang Participeren in de samenleving.
OP DE TOEKOMST VOORBEREID investeringen in vernieuwing van het sociaal domein Adviescommissie 19 maart 2013.
Vrijwilligersbeleid bij SVC’08.  Beoefenen en bevorderen van de voetbalsport in al zijn vormen. Wij doen dit door deel te nemen aan door de KNVB georganiseerde.
KNHM en coöperaties Korte inleiding Freek Hasselaar 8/11/2013.
Zorgzame Kerk Kerk zijn in een participatiesamenleving.
1 E LEDENVERGADERING DEBAT DORPEN EN ZORG IN DRENTHE MAANDAG 30 MAART 2015 Waarom in Hollandscheveld een Dorpscoöperatie?
Campagne en coalitievorming Contact met politieke partijen 30 januari 2014.
SOCIAAL DOMEIN Wmo, Jeugdzorg en Participatiewet Omzien naar elkaar Ondersteuning door gemeente Pieter van Zwanenburg.
Regionale bijeenkomst beroepsregistratie 20 juni – 30 juni Magteld Beun en Berry Tijhuis.
Evaluatieverslag coördinator ouderensteunpunten gemeente Landerd.
Rijk geschakeerd! Decentralisatie en participatie: trends, relaties en gevolgen Prof. dr. Kim Putters Waalwijk, 7 november 2014.
Wmo 2015 en Mantelzorg. Hoe ver staat het? Rijk schiet niet op Juli e kamer? Gegevens cliënten pas in augustus naar gemeente Kadernota mei 2014:
Waarom?  Sociale Agenda De Sociale Agenda  Uitgaan van Maatschappelijke Vraagstukken i.p.v. alleen wet- en regelgeving  Transities.
Doorontwikkeling gebiedsgericht werken Sociaal Domein 7 juni 2016 Presentatie voor Wmo-raad.
toekomst basisonderwijs Vriescheloo
ZORG EN WONEN Welke zorg krijg ik thuis?
Huishoudelijke ondersteuning bij de cliënt met dementie.
Derk Jan Poel Meppel 30 maart 2017
En jij? Kijk op: Infobijeenkomsten Zij maken de buurt En jij? Kijk op:
Presentatie tijdens de bijeenkomst van de op te Arnhem.
Titel: ondersteuning ouderenzorg ROH MH
Cliëntenraad Sociaal Domein
Lokaal loket kinderopvang
Do’s en don’ts voor bewonersinitiatieven
Democratische vernieuwing Nijkerk
Dorpsraad Stevensweert in oprichting.
Kadernota sociaal domein
Agenda Gemeenteberaad Haskeroord Gemeente Zondag 13 mei 2018
Besturen en Communiceren
Samenwerken en iets bereiken voor de ouderen in onze provincie
Hoe zijn wij als inwoner betrokken geraakt?
Flits-sessie Het verhogen van de aantrekkingskracht van de instelling
Transcript van de presentatie:

1e ledenvergadering 1E LEDENVERGADERING 23 februari 2015 Waarom dit initiatief?

Waarom? Wij hebben te maken met: een groter wordende groep ouderen, die ook nog eens ouder wordt een overheid die terugtreedt en de burgers naar voren schuift, ook als het om zorg gaat een overheid die vooral meer de hand op de knip houdt; mensen moeten langer op zichzelf blijven wonen en zich zoveel mogelijk zelf moeten zien te redden een samenleving waarin mensen minder zijn gaan ‘samenleven’ en meer op zichzelf gericht zijn

Wat betekent dit? MINDER overheid, dat staat vast De verzorgingsstaat maakt plaats voor een participatiesamenleving MEER met elkaar en voor elkaar; dat zal nodig zijn om het welzijn van een groter wordende groep inwoners op peil te houden Een samenleving waarin omzien naar elkaar en onderlinge solidariteit heel gewoon is Maar . . .

Participatiesamenleving Een participatiesamenleving houdt meer in, dan klussen overnemen door burgers, omdat de overheid moet bezuinigen In een participatiesamenleving hoort de overheid verantwoordelijkheden en bevoegdheden los te laten en deze in vertrouwen in handen te leggen van de burgers Wat wij dan overhouden is een overheid, die het de burgers mogelijk maakt hieraan zelf invulling te geven

Wat willen wij? Vrijwilligerswerk dorpsbreed organiseren De inzet van vrijwilligers coördineren De Wmo taken regelen en indiceren Het vroegtijdig signaleren van knelpunten “ voorkomen is beter dan genezen”

Hoe willen we dat doen? Door een professionele ‘dorpsregisseur’ aan te stellen die als een spin in het web en als “oog en oor” in ons dorp is gestationeerd en Vrijwilligershulp en ondersteunende Wmotaken op elkaar afstemt en met elkaar verbindt en Als wijkverpleegkundige een signalerende functie heeft naar de huisarts en de zorgaanbieders Kortom, zo’n beetje de vroegere wijkzuster

Het doel Stimuleren van saamhorigheid en onderlinge betrokkenheid in ons dorp Efficiënt, snel en slagvaardig werken in het belang van: 1. de hulp- en zorgbehoevende inwoners in ons dorp 2. kostenbeheersing om de kwaliteit van hulp, ondersteuning en zorg zo goed mogelijk in tact te houden Investeren in preventie: Voorkomen is beter dan genezen 1. vroegtijdig signalen opvangen 2. doorgeven aan huisarts en/of zorgaanbieders

Wat is er al gebeurd? Flink wat oriëntatiewerk Vorig voorjaar enquête Overleg met gemeente,WZC Beatrix, Icare, De Zorgzaak en Achmea Terugkoppeling naar kerkelijke en maatschappelijk instanties en organisaties in ons dorp Informatie bijeenkomsten voor de inwoners Oprichting van de dorpscoöperatie door PB Gesprekken met vrijwilligers Een website is ontwikkeld, een naam gegeven aan de coöperatie en een logo ontworpen

Wat is de stand van zaken? Met de oprichting van de dorpscoöperatie staan wij op eigen benen en zijn wij onder de vleugels van PB vandaan Het overleg met de gemeente heeft de toezegging opgeleverd dat de dorpsregisseur er kan komen. De taken van de dorpsregisseur moeten samen met de gemeente nog concreet gemaakt worden en ook de omvang van de functie in tijd Met Achmea zijn we in overleg over de signalerende rol van de dorpsregisseur als wijkverpleegkundige

De organisatie Een coöperatie is een coöperatieve vereniging en heeft statuten Net als elke vereniging heeft ook een coöperatieve vereniging leden nodig Er is een bestuur en een ledenvergadering In een ledenvergadering wordt o.a. het bestuur verkozen en de contributie vastgesteld

Vanavond de 1e ledenvergadering Agenda: Bestuursverkiezing Vaststellen contributie Rondvraag Sluiting dit deel Pauze Inleiding burgemeester Karel Loohuis