ADL Les 1.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
INSTRUCTIE 1: Verzamel zoveel mogelijk verschillende soorten gekleurd papier en pakpapier. Vergeet geen zwart en wit papier. Zorg dat ieder van jullie.
Advertisements

Inleiding Komende periode gaan we het hebben over kinderen die ziek-zijn: Verzorging, Het herkennen van de symptomen/de klachten Wat kun/moet je doen.
In deze presentatie kijk je naar een aantal filmpjes.
Sectorwerkstuk 4 mavo Handelingsdeel examenjaar
OFC28 mediawijsheid les 7 leren door te maken
Les 4 – Kan ik meer met media?. Inhoud van de les Invullen werkblad Wedstrijd: de ‘Media challenge’ Presentatie plannen Beoordeling Invullen van de mediacompetenties.
OFC28 mediawijsheid les 3.
OFC28 mediawijsheid les 4.
Presenteren en communiceren
Loopbaan oriëntatie en begeleiding
X-stream les 4 WELKOM. Wat gaan we deze les doen?  Korte terugblik vorige les  Doelen van deze les  Digitale identiteit  Online samenwerken  Eindopdracht.
Loopbaan oriëntatie en begeleiding
Loopbaan oriëntatie en begeleiding
Werken met groepen jonge kinderen
OUDERBETROKKENHEID Bijeenkomst 2. VORIGE BIJEENKOMST  Voorstellen  Uitleg module  Introductie ouderbetrokkenheid  Woordspin ouderbetrokkenheid  Woordspin.
Psychologieles 9 lesweek 9 NEARPOD
Methodiek: Plancyclus
Project Pedagoog in de wijk Bijeenkomst week 1.8 Kwartaal 1, schooljaar 2014/2015 Klas: VQR2C Docent: Madeleine Meurs.
Waarom? Als je straks klaar bent met studeren ga je werken. Of je nou voor jezelf begint of in loondienst gaat, het is belangrijk om iets te doen.
KOP/MINOR Thema klassenmanagement/ interpersoonlijk leraargedrag en orde in de klas Bijeenkomst oktober oktober 2015.
Woordjes leren.
Divergeren Deze powerpoint ga je aan de slag met verschillende divergerende technieken. Hierbij bedenk je zoveel mogelijk ideeën. Bij een brainstormsessie.
Cliënt en mediawijsheid Les 8 en 9, Domotica. domotica  Domotica wordt steeds meer toegepast in de zorg, en gebruikt om mensen langer thuis te laten.
Communiceren met mantelzorgers Informeren en afstemmen.
ZGK PERIODE 7 LES 1 MAATSCHAPPELIJKE ONTWIKKELINGEN IN JE BRANCHE.
Uitleg bij de vragenlijst Veiligheidsbeleving
Met een uniek en onderscheidend verhaal jezelf verkopen!
Verzorg jezelf: Do´s & Don´ts
Spreekbeurt in groep 8 Hoe pak je het aan?.
Moleculen Mo eculen Les 5 Zoek het uit! deel 1.
Methodisch werken, wat is dat eigenlijk?
Les 1 zgk kwaliteitszorg.
LOB zeven stappen naar succes
ADL 31 mei 2016 Berthe/Mirjam.
VWO 6 Wiskunde C – les 1 Meneer Ypma.
ADL, les 2 31 mei 2016 Berthe/Mirjam.
Sociaal Maatschappelijke Dimensie – 1.1 Jezelf zijn
12 oktober 2017 Aanwezigen & je richten op deze les.
Loopbaan en burgerschap les 2
Peer Buddy Nieuwkomer Metameer
Studie vaardigheden Thema 8 : Ups & downs.
Begeleiden Les 5.
Scabiës behandeling met tabletten behandeling
Scabiës behandeling met zalfbehandelingabiës behandeling
Voel je wel in je vel !.
Communicatie 3e les.
Oorcheck op het mbo 8 Over Gehoor & gehoorschade
Oorcheck op het mbo 1 Over gehoor en gehoorschade
Het vak maatschappijleer
Gesprekstechnieken Les 6.
Methodisch handelen Week 1. Methodisch handelen Week 1.
Gedragsproblemen en stoornissen
Loopbaan en burgerschap les 3
Gedragsproblemen en stoornissen
Intensieve begeleiding
Begeleiden Les 9.
E health, Domotica en E-learning
Cyclisch proces binnen methodisch begeleiden
Persoonlijke doelen maken
Communicatie 5e les.
Methodisch handelen Week 2. Methodisch handelen Week 2.
ADL Les 3.
Een gesprek voeren Boek Begeleiden H14 en H15 (t/m par. 15.2)
ADL.
ADL Les 1.
Project gamemarket Les 1.
Anatomie en Fysiologie
Procedures aan begin van het jaar
Wat leer je allemaal op school?
B1 – k1- w2 Vertrouwensrelatie en persoonlijke verzorging Sem 1.
Transcript van de presentatie:

ADL Les 1

Wat gaan we doen vandaag? Uitleg van het vak Theorie ADL met ondersteuning filmpjes Doornemen eindopdracht Afsluiting

Het vak ADL 5 weken 1,5 uur Theorie met ondersteunende video’s Boek: Methodiek en begeleiden Toetsing: een voorlichtingspresentatie (week 5) De 8 groepen maken een presentatie over het onderwerp. Dit kan zijn een demonstratie, een zelfgemaakt filmpje, een powerpoint, een voorbeeld en dergelijke. Criteria: - De presentatie duurt 5-10 minuten - Je gebruikt de theorie uit het boek - Ieder groepslid heeft een aandeel - Je zorgt ervoor dat de klas een duidelijke herhaling krijgt van de theorie Je zorgt ervoor dat je materialen die nodig zijn bij je hebt. Presentatie wordt gegeven in de 5e week van deze periode.

ADL Wat betekent ADL? - Algemene dagelijkse levensverrichtingen Waar kun je dan aan denken? - Dagelijkse activiteiten, zoals aankleden, wassen, eten, drinken, huishouding, tuinieren etc.

Stelling Als je jezelf kunt verzorgen, kun je ook een ander verzorgen Ben je het hier mee eens- ga dan staan Ben je het hier mee oneens – blijf dan zitten

ADL- Alle dagelijkse levensverrichtingen Je kunt jezelf iedere dag douchen en aankleden. Dan kun je toch ook een oudere cliënt, iemand met een beperking of een baby verzorgen? Dat lijkt misschien zo, maar cliënten hebben meer of andere dingen nodig dan jijzelf. Hoe jij cliënten kunt ondersteunen bij hun persoonlijke verzorging, is het onderwerp van dit thema. Hou rekening met ethische aspecten als het op een andere manier doen dan de cliënt het gewend is. Daarnaast gebeurd het op andere tijden etc.

ADL opdracht Werk in groepjes Kies een van jullie stages uit om mee te werken. Schrijf minimaal 7 ADL verrichtingen op die je kunt tegenkomen tijdens je stage Ga na hoe jullie dat zouden aanpakken Vertel ook waarom het zo belangrijk is om cliënten te begeleiden bij de 7 ADL verrichtingen Jullie krijgen hier 10 minuten de tijd voor Daarna bespreken we het klassikaal na

Theorie thema 18 en 19 Waarom is goede zorg zo belangrijk: Persoonlijk verzorging (denk aan je eigen routine elke dag) - Gezondheid Je bent schoon en verzorgd Geeft een goed gevoel van eigenwaarde Goed voor je gezondheid

Theorie Anderen ondersteunen bij de ADL (ethiek) Hoe zou jij het vinden om verzorgd te worden, als je zelf niets meer kan? Als cliënten dit niet prettig vinden wat kun je dan doen en waar houd je rekening mee?

Opdracht Wat heb je nodig om een ander te ondersteunen bij de persoonlijke verzorging? Bedenk daarna samen wat er voor nodig is dit te kunnen bereiken

Aan- en uitkleden Ondersteunen bij het aan en uitkleden Hoe doe je dat? Filmpje aan- en uitkleden Laat de studenten bij elkaar een trui uittrekken en schoenen en sokken bij elkaar aan en uittrekken. Bespreek hoe het voelt het dat een ander dit bij je doet. Stop het filmpje steeds en bepreek klassikaal de fases tijdens het uitkleden.

Wassen, baden en douchen Probeer de cliënt een gevoel van zelfstandigheid te geven Vertel alle stappen die je gaat doen, zodat de cliënt is voorbereid Zorg voor privacy Wees voorbereid: Leg alles klaar wat je nodig hebt, zodat je niet voor verassingen komt te staan Als je een cliënt moet wassen en die ligt naakt voor je, leg dan altijd een handdoek over de genitaliën. Genitalienen was je niet met zeep maar alleen met warm water. Als je hierbij zeep gebruikt wat je niet goed kunt weghalen gaat het jeuken.

Wassen, baden en douchen De algemene werkwijze: Zorg voor privacy en wees voorbereid Leg alle spullen die je nodig hebt klaar Zorg ervoor dat de cliënt comfortabel is Begin met wassen en- douchen van boven naar beneden Zorg ervoor dat er geen vocht of vuil tussen huidplooien blijft hangen Droog de cliënt goed af, en zorg ervoor dat hij zich prettig voelt. Wassen doe je van schoon naar vuil. Dus eerst de delen die het schoonst zijn (gezicht, romp en benen) en als laatste de “ vuile” delen. (oksels en genitaliën)

Wassen aan de wasbak Wassen aan de wastafel Hoe doe je dat? https://www.youtube.com/watch?v=9kUbY2nuo6s

Eindopdracht ADL Lees de eindopdracht door Maak groepjes Ga alvast aan de slag met de eindopdracht Maak groepjes (evt dezelfde als waarmee je in het begin van deze les hebt samengewerkt)

Afsluiting Samenvatten Feedback Vooruitblik