De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

ADL Les 3.

Verwante presentaties


Presentatie over: "ADL Les 3."— Transcript van de presentatie:

1 ADL Les 3

2 Vorige week Hoe maak je een kind zindelijk?
Wat voor soorten incontinentie materiaal is er? Filmpje over soorten incontinentie materiaal en hoe die te gebruiken Moment van zindelijkheid training verschilt van kind tot kind. Gemiddeld is een kind: Overdag 2-3jaar zindelijk. S’nachts rond 4jaar zindelijk. Kind moet lichamelijk in staat zijn om zindelijk te worden: controle over de sluitspieren en het voelen aankomen. Kind moet psychisch in staat zijn om zindelijk te worden: Ze moeten schoon willen blijven en een luier vies vinden. Kind leren zindelijk worden: Heb geduld! Regelmatig op een potje zetten (direct na eten, voor- en na slapen etc) en prijzen als er wat in komt. Leer direct de hygiëne aan. Gebruik wc papier en handen wassen etc. Soorten incontinentiemateriaal: Luiers Slips Fixatiebroekje Pants Flex Matje Inleggers

3 Schaamte en privacy Waarom schaamte? Cliënten kunnen het onprettig vinden dat anderen ze naakt zien Vermijden van hulp, omdat ze het zelf nog willen kunnen Cliënten kunnen ook schaamte bij jou voelen Wat was of zou je eerste reactie zijn bij een verzorgende handeling van een cliënt? Aandachtspunten hoe om te gaan met schaamte: Gene of schaamte (vanuit de kant van de student of de zorgvrager) Privacy (deuren/ gordijnen dicht, intieme delen indien mogelijk bedekken met een handdoek, beroepsgeheim etc) Tijdens de ADL komt de student in de intieme zone van een ander. Daar moet bewust en discreet mee worden omgegaan. Adviseer studenten dat mochten ze een vervelende ervaring hebben tijdens bijv. de ADL (seksuele bedreiging op welk vlak dan ook, of elk ander onprettig gevoel) dat ze dit bespreekbaar moeten maken bij de werkbegeleider of een docent op school.

4 Opdracht schaamte en privacy
Wat moet je juist wel en niet doen? Overleg in tweetallen Schrijf minimaal 5 punten op die je juist wel moet doen Schrijf minimaal 5 punten op die je niet moet doen Wel doen: Schaamte bespreekbaar maken kan de lucht klaren. Vraag hoe de zorgvrager de handeling gedaan wil hebben. Rust, snel en efficiënt handelen Bedek intieme delen steeds als je daar niet bij hoeft te zijn. Zorg dat er geen pottenkijkers zijn of kunnen binnen komen etc Niet doen: Doen alsof er niets aan de hand is en het dus niet bespreekbaar maken. De handeling niet meer uitvoeren. Met 2 of meer medewerkers naar de zorgvrager gaan tenzij het echt niet anders kan Bij de handeling weglopen waardoor het allemaal langer duurt (zorg dat je alles bij je hebt zodat de zorgvrager niet te lang bloot hoeft te zijn en laat collega’s even wachten als ze iets willen vragen)

5 Tips over hoe om te gaan met schaamte
Voor jou: - Praat erover - Vraag je af waarom je je schaamt - Vraag je af hoe je door schaamte belemmerd wordt in je werk Voor de zorgvrager: - Toon begrip - Vertel waarom het nodig is dat je je cliënt gaat uitkleden en douchen - Leg uit waarom je de cliënt wilt wassen - Blijf vriendelijk en respectvol

6 Tanden en uiterlijke verzorging
Kinderen krijgen vanaf een half jaar tanden dit is het melkgebit Vanaf het zesde jaar beginnen kinderen met wisselen dit is het wisselgebit Kinderen kunnen veel of juist helemaal geen last hebben van het wisselen Tandenpoetsen bij baby’s/ kinderen Filmpje: Tandenpoetsen bij een kind Klachten die baby’s/ kinderen kunnen hebben van tanden die doorkomen zijn: koortsig, huilerig, diarree, hangerig. Pijn wordt veroorzaakt door het tandvlees wat open moet scheuren voor een tand. Zodra die erdoor is, is de pijn weg. Koude bijtring kan helpen tegen de pijn maar er zijn bij de apotheek ook druppels te koop die je erop kunt smeren. Tandenborstels vanaf de babyleeftijd: 1e = heeft zachte rubbertje. Dat is een kauwborsteltje 2e = heeft een rubbertje aan de ene kant en korte zachte haartjes aan de andere kant. Kan ook een “poetsvinger” zijn. Die schuif je om je vinger en heeft zachte haren. 3e = een gewone borstel maar met zachte haren. In het begin hoeft er nog geen tandpasta te worden gebruikt. Wel speciale tandpasta ivm minder fluoride in de tandpasta.

7 Volwassen gebit Een volwassen gebit bestaat uit 32 tanden en kiezen
Hoevaak per dag poetsen jullie? Hoe vaak ga je naar de tandarts? Met wat voor tandenborstel poets je? Iedereen poetst op z’n eigen manier. Veel of weinig tandpasta, warm of koud water etc. Houdt hier rekening mee en ga uit van de wensen van de zorgvrager.

8 Het gebit Protheses (kunstgebit) Beugels Waar moet je dan op letten?
Het bovengebit heeft een soort gehemelte en het ondergebit lijkt op een hoefijzer. Doe de delen juist in de mond en niet verkeerd om of onderste boven. Doe eerst het ondergebit in de mond en daarna pas het bovengebit. Het inbrengen van het bovengebit kan kokhalsneigingen veroorzaken. Als je die als eerste doet krijg je het ondergebit er soms niet meer in vanwege het kokhalzen. Prothese kan gepoetst worden met water, tandpasta of in water met bruistablet worden gelegd. Beugels: Vraag of er studenten zijn die een beugel hebben (gehad) en welke ervaring zij hebben met het gebitsonderhoud. Bij vaste beugels moeten de tanden vaker worden gepoetst. Uitneembare beugels moeten ook worden gepoetst.

9 Filmpje Filmpje: Poetsen van een prothese
Filmpje: Tanden poetsen van een volwassene Opdracht: Ga bij elkaar de tanden poetsen. De docent bepaald zelf of hij/ zij beide filmpjes laat zien of maar 1. De studenten hebben de vorige week de opdracht gekregen om deze week een tandenborstel en tandpasta mee te nemen. De docent zorgt voor een aantal bekertjes waar water in gedaan kan worden voor het bevochtigen van de borstel en voor het spoelen. Het water kan gewoon in de handdoek worden gespuugd. Let op of de student ook uitgaan van de “wensen” van de zorgvragen er vraagt hoe die het gewend is (veel of weinig pasta, warm of koud water etc)

10 Gebruik de resterende tijd om aan de eindopdracht te werken
Maak in een groepje een presentatie of een filmpje of individueel een verslag (minimaal 2 en maximaal 4 A-4tjes) van een ADL handeling. Benoem aspecten die bij de handeling horen zoals: - Waarom moet je het doen bij de cliënt? - Wat heb je nodig? - Hoe voer je de handeling uit? - Met welke aspecten rondom schaamte en privacy moet je rekening houden? Presentatie of filmpje wordt in de les van week 5 van dit blok gegeven of getoond. Een verslag dient voorafgaand aan de les te zijn ingeleverd bij de docent.


Download ppt "ADL Les 3."

Verwante presentaties


Ads door Google