Project ID! voor een Inclusief Dalfsen

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Nederland participatieland?
Advertisements

Talent Verplicht! De Tegenprestatie naar Vermogen.
Zorg Beter mét Vrijwilligers
De inhoud en invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) DATUM1 december 2005 PLAATSNISB Bewegen als levenslange uitdaging.
De WMO, en maatschappelijke dienstverlening Naar een integrale aanpak.
Veranderingen in de zorg
Minisymposium ChristenUnie
Opzet van de workshop Kennismaken
Hoe blijf ik overeind als welzijnsprofessional?
Samen maak je de vereniging ROHDA-Raalte Presentatie leden 2 november 2011.
Sociale vitaliteit in Noord-Groningen
Opdracht Processtappen formuleren om te komen tot afbakening van geldstromen rond wijk- ondersteuningsteams (WOTs of sociale wijkteams SWTs)
Het Oude Ambt is een brede organisatie voor welzijn, maatschappelijke dienstverlening en maatschappelijke ontwikkeling in Oost-Groningen. Door middel van.
De Kanteling een VNG-project over vernieuwing in de Wmo
Onze missie Wij willen een: Brug slaan tussen mensen die willen geven en mensen die hulp nodig hebben.
Het Wmo loket 7 februari 2007 Floor Kaspers. De achtergrond van de Wmo Motto: Meedoen Decentraliseren Financieel: AWBZ.
Verbinden, stimuleren & ontwikkelen Wetsvoorstel Werken naar Vermogen informatie voor SW- medewerkers.
‘Het talent bestaat niet.
Optimale Parkinsonzorg
Samen werken aan een gezonde regio!
Wet Maatschappelijke Ondersteuning Januari Achtergronden (1) Vermaatschappelijking van de zorg. Mensen met veel zorgbehoeften willen in de maatschappij.
Coachen Maandag 14 juni 2006.
Professional in Beeld Leerwerkgemeenschap Minkema College
Samen verder!.
De PiëzoMethodiek Een bottom-up methode.
Plan van aanpak Duurzaam denken en doen op De Kleine Aarde Tom Bade.
MEE maakt meedoen mogelijk
Vrijwilligerscentrale Haarlem e.o.
VAARDIG SAMENWERKEN IN HET VRIJWILLIGERSWERK
(H)ECHT ARENDONK 1. Vanuit OCMW Arendonk - resultaten ouderenbehoefteonderzoek: opvallend hoog percentage ouderen dat zich eenzaam voelt Samenwerking.
Wet Maatschappelijke Ondersteuning 24 mei Hoe het was… Welzijnswet Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg) Aantal subsidieregelingen uit.
Regie over eigen leven..
Gemeente Heerenveen. Presentatie Fries Zorgcongres Wat is de Participatieraad - Visie en missie - Werkwijze en onze werkgroepen - Advies geven.
PROJECT: ORIËNTATIE OP HET BEROEP Naam: Martine Bink med.hro.nl/binmd Kamer: L
Wmo-scan voor dorpshuizen! Plattelandsparlement 14 november 2015 Gerrit Kapteijns.
Visie Praktijk Regiobijeenkomst Regiobijeenkomst: Begeleiding.
Het Burgerschapsmodel leidt tot een inclusieve maatschappij
BUURTCOÖPERATIE SEGHWAERT: SAMENWERKEN IN DE WIJK Over talent, meedoen en samenwerken met de inwoners van Zoetermeer Powered by: Fonteynenburg, Ipse de.
Samen leven, zorg voor elkaar. Waar gaat het over? Met de decentralisaties worden gemeenten verantwoordelijk voor de zorg voor en het welzijn van hun.
MEE Noord en Midden Limburg Ondersteuning bij leven met een beperking.
Huiskamers van de Buurt, Amsterdam. Huiskamer van de Buurt Een collectieve voorziening in de vorm van dag(deel)arrangementen voor mensen met een beperking.
Wat is een Theory of Change? ‘Iedere interventie is gebaseerd op veronderstellingen over wat die interventie teweeg zal brengen’ Het plaatje: welke interventie.
Kwartiermakers(festival) Ondersteunt kwetsbare mensen, bevordert hun re- integratie en doorbreekt hun isolement. * Werken aan een meer positieve beeldvorming.
De toekomst van beschermd wonen en opvang Participeren in de samenleving.
Van segregatie naar inclusie … Tom Vermeulen directeur BuBaO KOCA vzw.
Workshop door Emmy van Brakel en Petra van der Horst d.d. 9 december 2010 Project de Kanteling CG-Raad, CSO en Programma VCP.
Talentontwikkeling “Zoek en vind het talent van ieder kind”
C liëntondersteuning in de Wmo. Definitie 1.Ondersteuning gericht op het versterken van de zelfredzaamheid en participatie 2.Ondersteuning bij het verkrijgen.
M-Pact Vrijwilligers(werk) en asielzoekers 20 april 2016.
G e m e e n t e H a r d i n x v e l d - G i e s s e n d a m Bijeenkomst Onderzoek Maatschappelijke Agenda (MAG) 1 juni 2016.
1 Landerd 2020 Levendig en natuurlijk ondernemend Voorbereidende raadsvergadering
Participatie Adviseur ABN AMRO Bank N.V.. Visie en belang van diversiteit voor ABN AMRO VISIE ABN AMRO streeft met haar Diversity & Inclusion (D&I) beleid.
Lokale invulling betrokkenheid raad bij decentralisaties Datum 4 april 2013.
Netwerkondersteuning in buurt en wijk
ViaVia Info-presentatie
Duurzame inzetbaarheid van de professional
Congres “Op weg naar nieuw evenwicht” 9 december 2010
De PiëzoMethodiek Een bottom-up methode.
Verbinden van de werkgever, de school en de gemeente
Alliantie GenderDiversiteit
Social Impact Bonds POHO Arbeidsmarkt
Cliëntenraad Sociaal Domein
Persoonlijk Leiderschap
Wmo beleid in de Drechtsteden
Infopunt als agora Landelijke dag basisvaardigheden_8 november 2018.
Heb jij ballen voor scrummen?
De volgende stap op weg naar burgerparticipatie in Roermond
Effectmeting Cultura en Gemeente Ede
Denken en doen.
Vier het Leven 2019.
Transcript van de presentatie:

Project ID! voor een Inclusief Dalfsen Het project ID! is er op gericht om maatschappelijke participatie van burgers in de gemeente Dalfsen vanuit bedrijven, organisaties, verenigingen, opleidings-, zorg- en welzijnspartijen mede te faciliteren. Dit gebeurt vanuit de visie dat onze samenleving een inclusieve samenleving is, en daarmee waardevol voor iedereen”. Een inclusieve samenleving is een samenleving waar iedereen tot zijn recht kan komen. Het maakt niet uit welke culturele achtergrond, gender, leeftijd, talenten of beperkingen iemand heeft. Iedereen neemt op een gelijkwaardige manier deel aan de maatschappij.

All inclusive! Welkom zijn & meedoen in de samenleving, Geaccepteerd worden en erbij horen Een goed leven hebben & waardering krijgen, Sociale rollen vervullen & iets nuttigs doen Eigen keuzes kunnen maken Win – win – win Win win win kan alleen wanneer ook de samenleving – en dat zijn wij allemaal, met elkaar – mee doet. Alleen op die manier is er sprake van win situatie voor zowel de individuele burger, als de partij die er achter komt dat er eigenlijk een hele welkome arbeidskracht of nieuwe vrijwilliger in beeld is geschoven, maar ook onze eigen kleine bubbel – onze samenleving.

Inspiratiebronnen Tim, begin 20 – niet aangeboren hersenletsel School Nu: vrijwilligerswerk (waar men potentie ziet) Baan Onvoldoende zicht op eigen mogelijkheden en grenzen Bart, begin 20 – verstandelijke beperking School , uitstroomprofiel al vroeg in schoolloopbaan vastgesteld Moet je per sé…. ‘Iets hebben?’: Nee ‘Doorgroeien?’: Nee ‘De arbeidsmarkt op’: Nee Project ID! wil een antwoord formuleren op het gat tussen de voorliggende voorzieningen en de maatwerkvoorzieningen en burgers in de gemeente Dalfsen de mogelijkheid bieden om zélf hun pad te kiezen.

Uitgangspunten van dit project Eigen keuzes maken & meedoen naar vermogen Eigen doelstellingen, eigen motivatie Een leven lang leren en ontwikkelen Laagdrempelig en niet ingewikkeld In de term ‘een leven lang leren en ontwikkelen’ herkent de gemiddelde burger zich vaak niet direct. Wanneer we echter leerervaringen (verkregen door vrijwilligerswerk, werkervaringsplek of anderszins) kunnen vertalen in competenties en vaardigheden en zichtbaar kunnen maken in een portfolio, kan dit helpend zijn. Afhankelijk van de doelstelling van de burger kan afstand tot de arbeidsmarkt daarmee ook verkleind worden.

Hoe dan? Infopunten: fysiek meldpunt in elke kern Gemeente Dalfsen: digitaal meldpunt via website ‘Springplankpartners’ : fysieke meldpunten In het diepe springen.. Hulp nodig of zelfstandig? Vrijwilligerswerk of werkvloer? Vaardigheden verkennen of meten? Springplankpartners: inventariseren, vragen uit en brengen in beeld waar de exacte vraag van de burger ligt. Dit houdt in dat: de burger uitgevraagd wordt over wensen, talenten en mogelijkheden. de burger zelf de focus legt w.b. doelstelling de burger daarmee eigenaar wordt van het proces de samenwerkingspartners zich daarmee committeren aan de unieke vraag van de burger Van een springplankpartner mag je verwachten dat hij of zij je warm doorverwijst naar de vereniging, organisatie of het bedrijf waar je als burger in het diepe springt. Dat gebeurt vanuit de werkrelaties die zij hebben met de contactpersonen in deze vereniging, organisatie of bedrijf. Dat houdt de lijnen kort en maakt dat de burger, ondanks dat hij of zelf in het diepe springt, toch een reddingsboei heeft.

Wie dan? Rosengaerde (Miranda Zwijnenberg) RIBW (Yda van Oosten) Landstede GROEI! Opleidingen (Klazien Steen) SAAM Welzijn (Alie Buit) Gemeente Dalfsen (Ilse Veerbeek en Barbara Lammertink) Infopunten (Jackeline Mekkes) Zie ook: www.samendoenindalfsen.nl/samendoen Projectgroep obv innovatiesubsidie van de gemeente Dalfsen, Geen of te weinig onderlinge samenhang in het sociaal domein: wist jij dat ik bestond? Geen of te weinig onderlinge verbinding met gemeente Dalfsen: waar begin jij of eindig ik? Geen of te weinig feeling met mogelijkheden in het bedrijfsleven: dat is écht een andere wereld…..toch?

To do-lijstje: Digitale netwerkkaart ontwikkelen Springplankpartners: -aantal uitbreiden, met name in het bedrijfsleven en verenigingsleven -vaststellen gezamenlijke aanpak Portfolio: verkennen van mogelijkheden

Waarom…. Zou u meer willen weten? Zou u zich aanmelden om mee te denken? Omdat u, net als wij, méér mogelijkheden zien in én voor uw broer, zus, kind, vader of moeder, buurjongen of buurvrouw. Omdat u, net als wij, méér mogelijkheden zien in een Inclusief Dalfsen!