VOEDSELINFORMATIE DECLARATIE - NIEUWE REGELGEVING
WAAR GAAT HET OVER: Europese regelgeving die productinformatie naar de consument regelt. (FIC 1169/2011) Welke informatie op welke wijze ter beschikking van de consument gesteld wordt. Europese regelgeving wordt vertaald naar nationale wetgeving. Definitieve inwerkingtreding vanaf 13 december 2016 Van belang voor de ambachtelijke bakker: allergenen – etikettering – voedingswaardevermelding Allergenen Wat is ‘voorverpakt’ ? Wat is ‘voorverpakt met het oog op onmiddellijke verkoop’ ? Regeling distributie automaten. Verplichte vermeldingen op het etiket. Vrijstelling van voedingswaardevermelding. Beslissingsschema.
Over welke allergenen gaat het?
Wat is verplicht inzake allergenen ? De overdracht van deze allergeneninformatie naar de eindconsument gebeurt schriftelijk op de plaats van verkoop. De vermelding moet vrij en gemakkelijk toegankelijk zijn voordat de aankoop plaatsvindt. MAAR mondeling mag als aan 6 voorwaarden voldaan is: Op verzoek van de consument moet de informatie meteen en voor de aankoop meegedeeld worden Een procedure moet aanwezig zijn om correcte allergeneninformatie te verzekeren; De procedure moet beschikbaar zijn op de plaats van verkoop en gemakkelijk toegankelijk zijn voor het personeel en voor het FAVV; Het betrokken personeel moet voldoende opgeleid zijn over de allergenenproblematiek en de procedure; Het verstrekken van deze informatie moet kosteloos zijn. Een duidelijke zichtbare schriftelijke vermelding in de winkel vertelt dat allergeneninfo opgevraagd kan worden met waarschuwing dat de samenstelling van de producten kan wijzigen. BIJ CONTROLE moet aangetoond worden dat de vereiste allergeneninformatie beschikbaar is en meegedeeld kan worden (mondeling of schriftelijk).
Wat moet je doen? 6 stappen Verzamel de allergeneninfo voor je producten. Maak een onderscheid tussen wat je zelf maakt en wat je doorverkoopt Maak een overzicht van je bakkersproducten in de winkel Maak de info beschikbaar voor klanten én personeel Meld klanten dat men in de winkel allergeneninfo kan opvragen Stel een werkdocument op
Wat moet je doen? Stap 1 Verzamel de allergeneninfo van je producten. Kijk hiervoor naar het etiket van je grondstoffen, half-fabricaten, enz. of de technische fiches. Je dient enkel rekening te houden met allergenen die als ingrediënt in de grondstoffen aanwezig zijn. Dus: ‘mogelijke kruisbesmetting’, ‘kan sporen bevatten van ……’, …. moeten niet mee opgenomen worden als allergeen in je eigen producten. Je leverancier is verplicht deze informatie ter beschikking te stellen.
Wat moet je doen? Stap 2 2. Maak een onderscheid tussen wat je zelf maakt en wat je doorverkoopt Voor producten die ongewijzigd doorverkocht worden, bijvoorbeeld pralines of donuts, is het voldoende om de allergeneninfo van het etiket overnemen. Opgelet: bij verder afwerking zoals abricoteren moet je de allergeneninfo van deze producten ook opnemen. Voor eigen producten heb je ook je recepten(boek) nodig. Ga per ingrediënt/onderdeel van je receptuur na welke allergenen aanwezig zijn. Meergranenbrood Bloem : gluten meergranenmeel: gluten, soja, sesamzaad water: / zout: / verbeteraar/glutenversterker: gluten, soja, lactose gist: /
Wat moet je doen? Stap 3 3. Maak een overzicht van de bakkersproducten in de winkel Vul hiervoor de allergenenfiches in
Wat moet je doen? Stap 4 4. Maak de info beschikbaar voor klanten én personeel Verzamel alle allergenenfiches en de allergenenfolder met algemene info Geef je medewerkers een korte opleiding hierover Overloop hoe ze de informatie kunnen vinden Vertel hoe ze die info best overbrengen naar de klant Geef hen algemene info over allergenen: allergische reacties, kruisbesmetting, riscio’s, … Laat elke medewerker het opleidingsregister ondertekenen
Wat moet je doen? Stap 5 5. Meld klanten in de winkel dat ze naar allergeneninfo kunnen vragen Gebruik hiervoor de met Onze PASSIE meegezonden toonbankstandaard
Wat moet je doen? Stap 6 6. Stel een werkdocument op Dit is een verzameldocument waarin de volledige procedure beschreven wordt (verzamelen, bijhouden en delen van allergeneninfo). Dit moet je slechts eenmaal doen. Hiervoor hebben we een standaard invulformulier gemaakt
Wat heeft Bakkers Vlaanderen voor jou? www.bakkersvlaanderen.be (*) Overzicht 14 allergenen Uitgewerkt stappenplan Procedure formulier Register allergenenopleiding Allergenenfiches Via Bakkers Vlaanderen (*) Toonbankvermelding (*) exclusief voor leden
Waar vind je alles online? Surf naar www.bakkersvlaanderen.be en login met je persoonlijk paswoord Login en wachtwoord vergeten? Stuur een e-mail naar cindy@bakkersvlaanderen.be of bel naar 03 287 69 94 om een nieuwe te vragen.
2. Wat verstaat men onder ‘voorverpakt’. Voorverpakt levensmiddel: een verkoopeenheid die bestemd is om als zodanig aan de eindverbruiker en aan grote cateraars te worden aangeboden en bestaat uit een levensmiddel en het verpakkingsmateriaal waarin dit, alvorens ten verkoop te worden aangeboden, is verpakt, waarbij dit verpakkingsmateriaal het levensmiddel geheel of ten dele kan bedekken, maar zodanig dat de inhoud niet kan worden veranderd zonder dat het verpakkingsmateriaal wordt geopend of aangetast. !Levensmiddelen die op de plaats van verkoop op verzoek van de consument of met het oog op de onmiddellijke verkoop worden voorverpakt vallen niet onder ‘voorverpakte levensmiddelen’.
Wat bedoeld men met ‘voorverpakt’?
3. Wat verstaat men onder ‘voorverpakt’? Dient om een ‘verkoopeenheid’ te gaan. Product wordt in de verpakking te koop aangeboden zonder nog te wijzigen. Moet worden verpakt vóór het te koop wordt aangeboden. Zijn geen voorverpakte producten: Brood verpakt bij aankoop klant Pralines verpakt in een ballotin bij keuze van de klant Bestelde producten die klaar staan voor afhaling. Producten verpakt in functie van levering. (vb; broodronde) Inhoud mag niet veranderen zonder verpakking aan te tasten. Zakjes met koekjes die nog niet afgesloten zijn. Brood reeds gesneden om piekverkoop op te vangen, maar waarvan de broodzak nog niet dichtgedraaid is. Uitzondering : ‘voorverpakt met het oog op onmiddellijke verkoop.
4. ‘Voorverpakt met het oog op onmiddellijke verkoop’. ‘voorverpakken met het oog op onmiddellijke verkoop’ geeft (gedeeltelijke) vrijstelling van etiketteringsplicht. 1, De voorverpakte levensmiddelen die verkocht worden: In de vestiging waar ze zijn vervaardigd; OF In vestigingen die geëxploiteerd worden door dezelfde operator als de vestiging war ze zijn vervaardigd, voor operatoren die max. vijf vestigingen uitbaten; op voorwaarde dat de minimale houdbaarheidsdatum van of de uiterste consumptiedatum vermeld wordt op de verpakking van deze levensmiddelen. OF 2, De voorverpakte levensmiddelen die verkocht worden in de vestiging waar ze zijn verpakt op voorwaarde dat: De verkoop uiterlijk op de dag na hun verpakking plaatsvindt, EN Een verpakkingsdatum vermeld wordt op de verpakking of dat er een intern systeem aanwezig is dat garandeerd dat deze levensmiddelen uiterlijk op de dag na hun verpakking verkocht worden.
4. ‘Voorverpakt met het oog op onmiddellijke verkoop’ Belangrijke onderdelen met betrekking tot de ambachtelijke bakker. Vervaardigen: Eigen productie Vb. bakken van brood, taarten, eigen gebak, ….. Zelf assembleren (ook van niet zelf gemaakte producten) Vb. belegde broodjes, pralines in een doosje, (ontbijt)-manden, ….. Worden niet beschouwd als ‘vervaardigen’: Portioneren Verpakken of herverpakken Decoreren. Louter opwarmen Begrip ‘eenzelfde operator’: Wordt bedoeld met eenzelfde operator : eenzelfde ondernemingsnummer. Garantie verpakkingsdatum: Verpakkingsdatum op de verpakking. Of een alternatief systeem: vb. aparte kleurenstickers voor elke dag.
4. ‘Voorverpakt met het oog op onmiddellijke verkoop’ CONSLUSIE: gedeeltelijke vrijstelling van etikettering. Enkel een houdbaarheidsdatum indien: Voorverpakt product van eigen vervaardiging verkocht wordt in max. 5 eigen vestigingen (verkooppunten). Enkel een verpakkingsdatum (of datumgarantie via alternatief systeem) indien: Niet zelf vervaardigd Verkocht wordt in vestiging (verkooppunt) waar het verpakt is. Uiterlijk verkocht de dag na de dag van verpakken. Indien het voorverpakt product niet voldoet aan de voorwaarden is het een voorverpakt product en valt het onder de etiketteringsplicht.
5. Nieuwe regeling Distributie automaten Vermelding verplichte informatie : keuze tussen vermelding op de automaat of op de verpakking zelf. We nemen de broodautomaat als voorbeeld. Er zijn 3 mogelijkheden: Brood vervaardigd door de bakker en verpakt verkocht in een automaat van hemzelf -> verplichte informatie: allergenen en een houdbaarheidsdatum Brood onverpakt geleverd aan een andere ondernemer, die de broden vervolgens zelf verpakt en verkoopt in zijn automaat. -> verplichte informatie: allergenen en de verpakkingsdatum. (verkoop uiterlijk dag na verpakken) Brood reeds verpakt geleverd aan een andere ondernemer die deze dan vervolgens in zijn automaat verkoopt. -> voorverpakt product waardoor volledige etiketteringsplicht.
6. Verplichte vermeldingen op het etiket Benaming van het levensmiddel Ingrediëntenlijst Verplichte allegenenaanduiding Ev. De hoeveelheid van bepaalde ingrediënten uitgedrukt in % Nettohoeveelheid Datum van minimale houdbaarheid/ uiterste consumptiedatum Bijzondere bewaarvoorschriften en/of gebruiksvoorwaarden Naam/handelsnaam en het adres van de operator
6. Verplichte vermeldingen op het etiket Het land van oorsprong of de plaats van herkomst Een gebruiksaanwijzing als het levensmiddel moeilijk te gebruiken is zonder een gebruiksaanwijzing Voor dranken met een alcoholvolumegehalte van meer dan 1.2 % : het effectieve alcoholvolumegehalte Voedingswaardevermelding (december 2016)
6. Vrijstelling voor voedingswaardevermelding Op voorverpakte producten die etikettering plichtig zijn Producent valt onder criterium van ‘micro-vennootschap’ of stelt max. 4 wn’s (FTE’s op jaarbasis) te werk Verkoop door producent of door verkoper die rechtstreeks bij producent aankoopt Verkoop binnen een straal van 80 km rond de producent. Wat is een micro-vennootschap? Indien niet méér dan 1 voorwaarde wordt overschreden: Balanstotaal van max. 350.000 € Omzet van max. 700.000 € Max. tewerkstelling van 10 voltijdse werknemers (jaargemiddelde)
7. Samenvattend beslissingsschema