De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

KHN afdeling Steenwijkerland Hellen Massen – 9 december 2014

Verwante presentaties


Presentatie over: "KHN afdeling Steenwijkerland Hellen Massen – 9 december 2014"— Transcript van de presentatie:

1 KHN afdeling Steenwijkerland Hellen Massen – 9 december 2014

2 Allergenen en de Horeca
Allergenen zijn eiwitten die een allergische reactie kunnen opwekken Mensen met een voedselallergie reageren overgevoelig na het eten van allergenen waar ze allergisch voor zijn.

3 KHN’s inzet op de Allergenenwetgeving
EU: oorspronkelijk voedingswaarden, koolhydraten, vetten, natrium, allergenen .. KHN: voor niet-voorverpakte producten alleen allergenen NL: doorlopend schriftelijke informatie bieden aan gasten .. KHN: ook mondeling (op verzoek van de gast) informatie bieden NVWA: handhaving voor iedereen gelijk .. KHN: invulling per bedrijfstype mogelijk, inclusief uitzondering. 2% van de volwassen bevolking en 5-8% kinderen hebben daadwerkelijk een voedselallergie. 25% van de mensen denken dat ze allergisch zijn

4 De 14 allergenen

5 De 14 allergenen Granen Ei Vis Pinda Noten Soja Meel Schaaldieren
Weekdieren Selderij Mosterd Sesamzaad Sulfiet (kleurstof en conserveringsmiddelen) Lupine

6 Allergenenwetgeving Wat wordt bedoeld in de warenwetgeving met allergeneninformatie niet-voorverpakte levensmiddelen? Alle levensmiddelen die los verkocht worden en niet (meer) in de verpakking zitten. Alle levensmiddelen die u voor directe verkoop in een verpakking stopt, bv. een saucijzenbroodje. Twee mogelijkheden om allergeneninformatie aan de gast te geven: Doorlopend, schriftelijk of elektronisch: bv. via de menukaart; of, Mondeling, op verzoek van de gast: ‘pas als de gast erom vraagt, wordt informatie mondeling gegeven. Optie ‘doorlopend’: op de plaats van verkoop is zichtbaar waar de allergeneninformatie te vinden is. Deze informatie is vrij toegankelijk, begrijpelijk en duidelijk leesbaar. Optie ‘mondeling’: informatie mag mondeling worden medegedeeld Voordat de aankoop plaatsvindt Mits door de NVWA te handhaven (zie vervolg invulling per bedrijfstype) Duidelijk aangegeven dat de consument zich kan wenden tot het personeel voor informatie over allergenen, ‘Heeft u een allergie? Meld het ons!’

7 Keuze informatie allergenen
Is slecht leesbaar helaas; tijd voor nemen om uitleg; 3 keuzes en vervolg opties! Basis voor ondernemer hoe om te gaan met allergenenwetgeving.

8 Bedrijfstype overzicht
Bedrijfstype Mogelijkheden van invulling Invulling ‘elektronisch/schriftelijk vastleggen’ 3 Snackbar/Cafetaria Etiketten bewaren;. Persoon verantwoordelijk in bedrijf. Basiskennis allergenen aanwezig. Let op: kruisbesmetting is hier een groot risico! 4 Restaurant: kleine kaart, 3-4 wissels per jaar Overzicht op basis van kaart of op basis van allergeen. Update van overzicht als kaart wisselt. Dagmenu/menu van de chef/wisselende gerechten: uitgezonderd! Dan altijd na te vragen bij chef of verantwoordelijk persoon 5 Restaurant vaak wisselende kaart, geen kaart Warenkennis bewijzen via e-learning en certificaat. Eenmalig, geldigheid is 1 jaar, jaarlijks op herhaling. Deze slide is om aan te geven dat per bedrijfstypes een andere invulling gegeven mag worden, 2 voorbeelden noemen en dan verwijzen naar de hand outs. In de handouts staan meerdere bedrijfstypes.

9 Tips & Tricks Waar haal je de allergenen informatie vandaan?
Kennis (via e-learning) Etiket Database PS , zie: Kruisbesmetting is vijand! Bijv. een glutenvrije kroket frituren in vet waar je een gewone kroket hebt gefrituurd. Allergeenvrij hoeft niet (mag wel)! Verplichting gaat om informatie, niet om aanbod. Personeel: niet iedereen hoeft altijd te kunnen antwoorden. Op de werkvloer moet bekend zijn waar of bij wie informatie beschikbaar is. Personeel hoeft niet direct allergeneninformatie te kunnen geven.

10 Support KHN KHN biedt steun en ontwikkelt voor u: Factsheet
Tips & tricks Stappenplan voor implementatie Inspiratiefilmpje Gecertificeerde E-learning (ism NVWA) – beschikbaar 1 dec. / invullen 1 feb. Workshop ‘wat zijn allergenen?’ via Bureau de Wit Afdeling Info & Advies ( ) Regiomanager in uw regio Samenwerking partners zoals BdW, PS Foodservice, Foodreporter

11 Controle De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit controleert
Gebruikelijke boetes, variëren van 500 tot 1000 euro Coulante houding; eerst waarschuwen

12 Test uw Allergenen kennis!
1. De drempelwaarde waarbij klachten ontstaan bij een voedselintolerantie is voor iedereen gelijk □ Waar □ Niet waar 2. Lupine wordt in de voedingsindustrie vaak gebruikt als alternatief voor soja 3. Kerriepoeder is allergeenvrij 4. Geitenmelk valt onder het allergeen ‘melk’ 5. Pinda valt onder het allergeen ‘noten’ 1.      NIet waar. De drempelwaarde is voor ieder persoon verschillend. De een kan bijvoorbeeld van een hele kleine hoeveelheid van een allergeen in een anafylactische shock raken en de ander heeft een hogere drempelwaarde 2.      Waar; Lupine is net als soja een peulvrucht= dit allergeen is wel goedkoper dan soja 3.      Niet waar; Kerrie is een mengsel van mosterd en selderie en zijn beide allergenen 4.      Waar, ook geitenmelk valt onder het allergeen melk en moet ook gedeclareerd worden 5.      Niet waar; Pinda is geen noot maar peulvrucht. Kruisallergie kan wel voorkomen met noten komt wel voor

13 Test uw Allergenen kennis!
6. Zwaveldioxide is een andere benaming voor sulfiet □ Waar □ Niet waar 7. Coeliakie is een ander woord voor voedselallergie 8. De LeDa-lijst wordt beheerd door de NVWA □ Waar □ Niet waar 9. Wanneer ik goede allergeneninformatie kan verstrekken aan gasten, kan ik daarmee mijn omzet verhogen 10. Anafylaxie is een intolerantie voor gluten 6.      Waar; beide staan voor sulfiet als middel om de houdbaarheid van producten te vergroten 7.      Niet waar;  Coeliakie is een ander woord voor glutenintolerantie  (Coeliakie spreek je uit als seu-li-a-kie) 8.      Niet waar; De Levensmiddelen Databank Lijst wordt beheerd door het voedingscentrum en niet door NVWA. Hierin staan de 14 verplichte allergenen plus nog 10 aanvullende allergenen 9.      Waar; 95% van gasten met allergie gaan niet uit eten omdat ze bang zijn ziek te worden, ondernemers die hierop inspelen liggen voor en kunnen ook de familie en vrienden van deze gasten verwelkomen 10.    Niet waar; Anafylaxie is een heftige reactie van een persoon die allergisch is en toch de stof gegeten of gedronken heeft. Dit kan in het ergste geval de dood tot gevolg hebben.

14 Vragen ??


Download ppt "KHN afdeling Steenwijkerland Hellen Massen – 9 december 2014"

Verwante presentaties


Ads door Google