De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Rekenmodel 5: Verlader Regio

Verwante presentaties


Presentatie over: "Rekenmodel 5: Verlader Regio"— Transcript van de presentatie:

1

2 Rekenmodel 5: Verlader Regio
Overzicht rekenmodellen Type bedrijf Vervoerkenmerken Rekenmodel Verlader met regie transport Eigen wagenpark en/of geheel of gedeeltelijk vast uitbesteed vervoer 1 Verlader eigenwagenpark inclusief vast uitbesteed vervoer. Geen eigenwagen park en geen vast uitbesteed vervoer 4 Vervoerder deelladingen Eigen binnenvaartschepen/of vaste charters 3 Binnenvaart Containers Bulk Verlader zonder regie transport n.v.t 5 Regio milieubelasting Vervoerder met regie transportplanning Eigen wagenpark en/of charters 2 Vervoerder inclusief charters Vervoerder zonder regie transportplanning Eigen wagenpark en/of charters Terminal Binnenvaartoperator Eigen vloot en of charters Het rekenmodel Verlader Regio is bedoeld om verladers in staat testellen aan de hand van de zendingen (voertuigbewegingen) de regionale belasting van het milieu te bepalen. In het geval van franco en ex- works leveringen, waarbij de regie in handen is van leveranciers en of klanten, kunnen toch de milieueffecten voor de directe omgeving bepaald worden. Het model maakt gebruik van een eenvoudige benadering op basis van het aantal regionale, binnenlandse en internationale zendingen van en naar het bedrijf. Voor het bepalen van de regionale emissies wordt gebruik gemaakt van het voertuigtype en de berekende beladingsgraad.

3 Definities en toelichting staan bij validatie (aanklikken)
Het model bestaat uit 3 delen; Algemeen, Transportgegevens en Wagenpark. Transportgegevens en Wagenpark zijn onderverdeeld in: Regio, Binnenland en Internationaal Regio Binnenland Internationaal Definities en toelichting staan bij validatie (aanklikken) Het model berekent : ● Voertuigbewegingen ● Emissie- en energieverbruiksprofiel: Totaal, Regio, Binnenland en Internationaal

4 Stap 1 Algemeen Start Start met deel Algemeen en het invullen van bedrijfsnaam en bedrijfsonderdeel. Wanneer er duidelijk te onderscheiden transportstromen zijn, kan het handig zijn het model afzonderlijk toe te passen voor bijvoorbeeld: aanvoer, afvoer, bulkgoederen en verpakte goederen. Voer tevens de datum in. Tijdvak Kies een tijdvak waarover u gegevens wilt invoeren. Het model extrapoleert de uitkomst naar jaarcijfers. De keuze tijdvak is verplicht. Transporteenheid Kies een transporteenheid. Wanneer er geen verpakking in de lijst staat die bij uw transport passen kunt u kiezen voor kilo, ton of m3. De keuze transporteenheid is verplicht. Wagenparktabel In de wagenparktabel zijn 6 standaard voertuigen opgenomen met capaciteit en brandstofverbruik. In de laatste kolom is ruimte voor het toevoegen van een eigen type voertuig.

5 Stap 2 Transportgegevens
In stap 1 zijn tijdvak en transporteenheid gekozen en is eventueel een voertuigtype toegevoegd aan de wagenparktabel Stap 2 Transportgegevens gaat verder met bestemming/herkomst. Vul eerst de aantallen in voor Regio, Binnenland en Internationaal. Vul nul in wanneer er geen aantallen van of voor de bestemming/herkomst zijn. Vul vervolgens kilo’s per gekozen transporteenheid in en daarna het aantal zendingen van of naar de bestemming/herkomst. Model geeft aan wat er nog ingevuld moet worden alvorens verder te kunnen gaan. Tenslotte moet de reikwijdte (omvang) van de Regio worden ingevuld. Voor de geselecteerde bestemmingen/herkomsten moeten vervolgens de ritafstand, van en naar het bedrijf, binnen de Regio worden ingevuld. De reikwijdte is bedoeld als controlemiddel. Bijvoorbeeld voor de Rijnmond 150 kilometer. De ritafstanden kunnen niet groter zijn dan de reikwijdte. Het model geeft een waarschuwing wanneer dit wel het geval is.

6 Stap 3 Wagenpark Stap 3 gaat verder met deel Wagenpark. Het model biedt ruimte aan 7 voertuigtype en 5 Euronormen (Euro 3; Euro 4, Euro5, EEV, Euro 6) voor luchtkwaliteit. Het model controleert of de Algemene en Transportgegevens zijn ingevuld en geeft aan wat bij Wagenpark ingevuld moet worden. Het model vraagt eerst om per geselecteerde bestemming/herkomst en per voertuigtype het percentage transporteenheden per tijdvak in te vullen. Daarmee worden de volgende kolommen aangestuurd met nvt, Ongebruikt of Vul in. Voor het brandstofverbruik is een default waarde opgenomen die in de kolom rechts daarvan kon worden overschreven. Daarna volgen percentage zendingen per type voertuig per Euronorm Wanneer het totaal percentage < of > 100% is geeft het model een waarschuwing.

7 Emissie- en energieverbruiksprofiel
Het resultaat is het Emissie- en energieverbruiksprofiel . Het model berekent de gemiddelde en maximale beladingsgraad. Het model geeft een signaal wanneer de uitkomst hoger is dan 100%

8


Download ppt "Rekenmodel 5: Verlader Regio"

Verwante presentaties


Ads door Google