Doelstelling vanaf het begin

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Onze kernwaarden.
Advertisements

Energieke buurt! Zon op School 5 april 2013 Utrecht Peter Dieleman
Van duurzaam energie-initiatief naar Met Elkaar Voor Mekaar
De eerste 100 dagen van de lokale bestuurder
Logo, drie kleuren, drie partijen bij betrokken
Digitale Toegankelijkheid Trends, ideeën, (on)mogelijkheden Peter Horsman.
FysioGroepTwente : Ondersteunen, Delen en Verbinden FysioGroepTwente September 2010.
Agrarisch natuur- en landschapsbeheer. Firma Kager.
Professionalisering agrarisch natuurbeheer KAN 16 december 2013.
HoekscheWaardDuurzaam
Ondernemersfondsen in Nederland
Laat Nederland van zijn beste kant zien! Workshop Fondsenwerving 21 oktober 2008 Freek Mekking & Eylem Tanir Projectadviseurs Diversiteit Oranje Fonds.
Marc Verbeeten Uitgangspunten Het realiseren van een maatschappelijke versterking door de energierekening, op een duurzame manier, omlaag.
Enerzjy Koöperaasje Trynwâlden TRYNERGIE. Terugblik Groenkerkers geven in het Trynwâldster overleg uitleg over Groenkerk In vervolg.
Statuten en het Huishoudelijke Reglement Vergelijking huidig-nieuw (draft) 1.
Zorggroep Fysiotherapie Zutphen Oost Achterhoek. De stand van zaken, hoe staat het ervoor? Zorgstandaard Integrale bekostiging Ketenzorgorganisatie Monodisciplinaire.
NME: kiezen, leren, meedoen
Gemeente en OCMW : hand in hand ? Studiedag voor ontvangers en secretarissen Antwerpen, 19 oktober 2010 Piet Van Schuylenbergh, directeur afdeling OCMW’s.
Steeds krachtiger bestuur in:
Nederlandse Vereniging van Raadsleden Om de kwaliteit van het lokaal bestuur.
Programma Verenigingsondersteuning Almelo
Werkconferentie FNV Bouw “Toekomst A-lijn” NBC Nieuwegein 25 november 2006.
PBO Platform Belangenbehartiging Ondernemersverenigingen presentatie adviesraad OF 31 januari 2011.
kwaliteitsbeleid MNN 22 september 2009 Mentorschap: goed geregeld
Presentatie: Bedrijven InvesteringsZone
Kooperaasje Fryslân “ Het sneller verduurzamen van Fryslân door het verbinden van alle duurzaamheidskennis en - initiatieven om zo samen van elkaar.
Voorlichting organisatiestructuur / bestuursmodel
Klaar voor de toekomst 1 november 2014.
Presentatie BELbestuur BEL-ALV 1 juni Agenda Welkom Waar komen we vandaan? Visie van de BEL Waarom diverse stukken? Samenwerking met de gemeente.
Coöperatieve energietransitie van niet duurzaam centraal naar duurzaam decentraal Schijndel 23 mei
Professionalisering collectieven
KOOGO vzw 24 mei 2014 Algemene Vergadering Welkom.
Ondernemersfonds Leids Model
23 januari 2015 | Hans Elzenga, Anne Marieke Schwencke 1 Energiecoöperaties: ambities, handelingsperspectief en interactie met gemeenten De energieke samenleving.
Verantwoorden over passend onderwijs Congres Antwoorden bij Verantwoorden 23 september 2015.
Nederland watersportland! Een leven lang zorgeloos watersporten Proces nieuwe statuten en HHR februari - november 2015: in samenwerking.
Het Groene Woud  Nationaal Landschap Het Groene Woud (2005)  Aantrekkelijk natuur-, cultuur- en recreatiegebied tussen Den Bosch, Eindhoven en Tilburg.
Toezicht op governance: waar draait het om en paralellen tussen de mediasector en de financiële sector Wijnand Nuijts – Manager toezicht Governance Gedrag.
: VNG programma Energie en rol VNG inzake EED/energieaudit door Rommy Bakker bijeenkomst Friese gemeenten en FUMO op 4 februari 2016.
Projectoproep bedrijventerrein- management 26 februari 2016 VAC Leuven.
Toelichting op het UNESCO Global Geoparks programma Marike Bontenbal Beleidsadviseur Wetenschap Nationale UNESCO Commissie.
Crowdfunding & Duurzame Energie De burger aan zet! Dorpskracht in Drenthe KNHM Sander Kooper, 24 maart 2014 Van NIMBY (Not In My BackYard) naar OIIO (Only.
Werkplaats Communicatie Optimaal communiceren: Hoe doe je dat ? Uitwerking aspect “communicatie rondom burgerinitiatieven” Presentatie werkplaats communicatie.
Berkelland in cijfers Wat betekent dit?. Taken procesbegeleider: Partijen bij elkaar brengen Introduceren van nieuwe instrumenten voor gemeenten en onderwijs.
Seminar asset management provincie Noord-Holland Grip op beheer en MEER Asset management in de gemeente Houten 4 maart 2015.
Instrument of houding? Implementatie van regionaal en lokaal integraal volksgezondheidsbeleid.
Herijking (beleidsregels) brede welzijnswerk presentatie raad 16 september 2009 Michel Visser, afdelingshoofd Samenleving - dienst Beleid.
Bestuurlijke aanbesteding Beschermd wonen en 24-uursopvang Fysieke overlegtafel 9 juni 2016.
DOELSTELLING Gericht op integrale aanpak voor ontwikkeling van sportbeleid door samenwerking tussen de gemeente, de georganiseerde sport en de plaatselijke.
Discussie en vragen CoE Neber Parkstad Limburg Energie Transitie Uitvoeringsprogramma PALET 3.0.
Ontwikkelingen nieuwe windparken. Waarom een duurzaam Leudal? Terugdringen van broeikasgas CO 2 Stijgende energieprijzen voor fossiele brandstoffen.
Onderzoek Lokale Fondsen Nederland 18 september 2014 Riviervismarkt 4, Den Haag.
Het Groene Woud  Nationaal Landschap Het Groene Woud (2005)  Aantrekkelijk natuur-, cultuur- en recreatiegebied tussen Den Bosch, Eindhoven en Tilburg.
Informatiedag verenigingen
Energiecoöperatie Zonnedorpen
ViaVia Info-presentatie
Stichting Eindhovense Kwaliteitstaxi
Nieuw decreet Lokaal Bestuur & Nieuw decreet Lokaal Sociaal Beleid
Waarom we dit project opstarten?
Forum Ondernemend hoger Onderwijs
Statuten / oprichtingsactie d.d
Belasting en wetgeving
Oprichting Regionaal Landschap Schelde–Durme vzw
Algemene ledenvergadering
Landelijke raad 8 December 2018
Lokale Energietransitie
Wijkaanpak Gedeelde uitgangspunten: top-down en bottom-up benadering.
RenoseeC staat voor kwaliteitsvol, energiezuinig en ecologisch renoveren met professioneel advies en begeleiding, dankzij groepsaankopen, om te komen.
Rol van de NVZF rondom het thema: stimuleren van beweeggedrag in ziekenhuizen Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuis Fysiotherapie Maart 2018.
Visie (lange termijn) Beleid Bewoners
Transcript van de presentatie:

Doelstelling vanaf het begin Versnellen en vergemakkelijken: moet leiden tot meer succesvolle lokale initiatieven; en Vergroten en/of versterken van de rol van lokale energie- initiatieven in de energietransitie; en Ondersteunen in de toekomstbestendigheid van de initiatieven (zowel qua professionalisering, financiën als beheer). [Toegevoegd op 23-11-2017]

Middelen die we willen gebruiken Deze doelstellingen willen de initiatieven realiseren door: Het leren van elkaar en het delen van kennis, aanpakken en werkwijzen (à la werkplaats Friesland); en Belangenbehartiging en bewustwording; en Het creëren van projectondersteuning voor snellere realisatie van projecten [Aangepast op 30-1-2018 n.a.v. toevoeging 3e doel; was eerst ‘op termijn ontzorging van de leden’].

Waarden als uitgangspunt De waarden die de initiatieven als uitgangspunt hebben gekozen zijn: Wederkerig Klantgerichtheid Toegankelijk/laagdrempelig Open Transparant Overstijgend (boven individuen uit / collectief) Professioneel.

Resultaten 16 mei 2018 (nav gestelde vragen) Welke entiteit is gewenst: 67% voor coöperatie, 8% voor coöperatie of vereniging, 17% voor vereniging en 8% voor handhaving platform. Is het gewenst dat projectondersteuning wordt opgenomen: 100% voor ja, unaniem. Wie betaalt: wisselende antwoorden, grote meerderheid voor belanghebbenden, waarbij ook de provincie vaak wordt genoemd en bijna unaniem de kennishaler. Voor welke diensten wordt betaald: wisselende antwoorden, onderscheid algemeen en specifiek. Wat delen we vrij met elkaar: wisselende antwoorden, van basis tot zoveel mogelijk.

Conclusie en beslispunt Er is draagvlak voor het oprichten van een coöperatie die alle 3 geformuleerde doelen en de 3 geformuleerde middelen tot haar taak rekent. Voorstel: De genoemde 3 doelen en 3 middelen opnemen in statuten van een op te richten coöperatie PLEI.

Voorstel voorwaarden lidmaatschap Gevestigd in Overijssel. Een coöperatie, stichting of vereniging of startende initiatieven die de intentie hebben één van deze rechtspersonen op te richten, Met de intentie lokaal gedragen duurzame energieprojecten zelf uit te voeren, waarbij plaatselijke burgers participeren. Bereid om samen te werken en kennis te delen, al dan niet tegen vergoeding (in geld of in natura/tijd). Bereid een door de ALV vastgestelde bijdrage te betalen.

Voorstel vervolgtraject Instellen van een bouwbestuur a.i., bestaande uit een groep van 5 vertegenwoordigers van de aspirant-leden mandaat geven aan bouwbestuur a.i. om: concept-statuten/lidmaatschap-eisen op te stellen en draagvlak hiervoor te peilen; businessplan op te stellen; ALV / Programmaraad-vergadering van 21-8-2018 voor te bereiden waarin uitgangspunten statuten/lidmaatschap worden vastgesteld en bouwbestuur benoemd. Oprichting van de coöperatie uiterlijk 1 september te laten passeren Tijdens de ALV van november 2019 wordt: bouwbestuur vervangen door een door de leden gekozen bestuur; een Raad van Toezicht benoemd.