De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Wijkaanpak Gedeelde uitgangspunten: top-down en bottom-up benadering.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Wijkaanpak Gedeelde uitgangspunten: top-down en bottom-up benadering."— Transcript van de presentatie:

1 Wijkaanpak Gedeelde uitgangspunten: top-down en bottom-up benadering.
Combinatie van bottom-up en top-down vergroot de kans op succes. een succesvolle wijkaanpak heeft een professionele ‘trekker’ nodig. Bij bottom-up beweging bewoners faciliteren om mede-eigenaarschap over het proces te dragen.

2 Wijkaanpak Drentse principes voor een wijkaanpak:
Onder wijkaanpak verstaan wij een breed traject gericht op een energie-neutrale wijk in 2040. Waarbij we ons richten op grootschalige woningverbetering en toepassing besparingsopties. En we zoveel mogelijk eigen energie opwekken in de wijk. Een wijk kan ook haar energie elders betrekken, mits die energiebron gezamenlijk eigendom is van de woningeigenaren. Voor een wijkaanpak is samenwerking noodzakelijk. Bewonersbetrokkenheid, inspraak en eigenaarschap moeten actief worden georganiseerd en gefaciliteerd. Een wijkaanpak verdient professioneel trekkerschap vanuit een breed consortium.

3 Samenwerking van vijf partijen
Ondersteunt lokale bewonersinitiatieven: Bewustwordingsprojecten Uitvoeren van gezamenlijke besparingsmaatregelen in dorp of wijk Oprichten van een lokale energie coöperatie Ontwikkelen van collectieve opwekinstallaties Ervaring met reeds meer dan 100 initiatieven in de regio Ondersteuning gemeenten en andere overheden bij het uitvoeren van lokale, door bewoners gedragen plannen en activiteiten.

4 Wijkaanpak; rol energiewerkplaats
Vormen werkgroep(en) bewoners Met werkgroep (en andere partners) inbreng en meeschrijven aan plan van aanpak energieneutraal Vanuit werkgroep bewustwording verbreden rondom energiebesparing en duurzame energie; Particuliere woningeigenaren helpen met organisatie gezamenlijke inkoop Toewerken naar opwek-coöperatie: postcoderoos / SDE Helpen opzetten met verdienmodel wederverkoop energie voor de lokale coöperatie Doorlopend ondersteunen in de communicatie voor het vergroten van betrokkenheid en draagvlak

5 Vragen voor de workshop
Wie is volgens u initiatiefnemer bij een wijkaanpak naar energieneutraal Welke rol ziet u voor uw organisatie bij een wijkaanpak naar energieneutraal    Waar heeft uw organisatie hulp bij nodig Op welke wijze worden de genomen maatregelen gefinancierd Wat hebben we over vijf jaar bereikt met wijkaanpakken naar energieneutraal Welke stakeholders zijn er bij de wijkaanpak naar energieneutraal


Download ppt "Wijkaanpak Gedeelde uitgangspunten: top-down en bottom-up benadering."

Verwante presentaties


Ads door Google