Beoordeling investeringen

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
H 22: Kosten van een duurzaam produktiemiddel (dpm)
Advertisements

Bedrijfswagens: een nieuwe fiscale regeling Vanaf 1 januari 2012 wijzigt de berekening van het belastbaar voordeel bij privégebruik van een bedrijfswagen.
Cursus Analyse Schone Energieprojecten
Modellen Hoofdstuk 3.
Hoofdstuk 7 Kasstroomanalyse.
H 44: Investeringsselectie
BBC Gecumuleerde budgettaire resultaat vorig boekjaar
Investeringsselectie
Waardering van de onderneming
Ondernemings-financiering I
Basisbegrippen. Het patrimonium 4 Patrimonium = geheel van: –Bezittingen (gebouwen, terreinen, voorraden, geld,...) –Rechten (handelsvorderingen, deelnemingen,...)
Liquiditeitenplanning, cashflow en berekening gemeentelijke bijdrage
C.P.H. (Christian) van der Heijden MSc RA
PRINCIPES VAN BEDRIJFSECONOMIE HOOFDSTUK 7 INVESTERINGSSELECTIES.
INVESTERINGSPROJECTEN
Cursus Onderwijseconomie
Kostprijsbepaling Grotendeels NIMA A stof. 3 categorieën kosten:
Voorspellende analyse
Hoofdstuk 16 De steekproefuitkomsten generaliseren naar de populatie en hypothesen over percentages en gemiddelden toetsen.
Hoofdstuk 13 Bedrijfswaardering
5. Inflatie & Returns 5.1. Historiek Theoretische versus werkelijke return de.
H 17 Kasstroomoverzicht (Staat van herkomst en besteding van middelen)
Investeringsselectie
Budgetteren in de praktijk
Financiering en inkoop
TransActie Netwerk Nederland …. traag betalende overheden en grote bedrijven worden een deugd voor het MKB bedrijfsleven.
H8 Strategisch management hoorcollege 1
 Om te kijken of je belegging echt beter is als je geld op de spaarrekening zetten, moet je het rendement berekenen.  Bij rendement wordt de winst vergeleken.
Aantekeningen Hoofdstuk 1
Holdingstructuur Eurotuin Merelbeke BVBA en Eurotuin Deinze BVBA
de boekhoudkundige verwerking van een economische cyclus:
Presentatie titel Rotterdam, 00 januari 2007 BIMBDK01 Bedrijfskundige thema’s Week 5 Thema 8 – Financieel Management Business IT & Management
BUSINESS IT & MANAGEMENT Instituut voor Bedrijfskunde.
1 CCM - Mod FIN B&P FIN: Beslissingen en Planning H1. Investeringsbeslissingen Drs. J.H. Gieskens AC CCM QT.
Business IT & Management
BUSINESS IT & MANAGEMENT Instituut voor Bedrijfskunde.
CCP Module 1: Theorie H3. Bedrijfsresultaat en Cashflow Introductie Basisbegrippen Bedrijfseconomie & Bedrijfsadministratie Drs. J.H. Gieskens AC CCM.
Zoutformules zo doe je dat Verhoudingsformule opstellen voorbeeld
Afschrijving Bij het bepalen van de winst houdt u rekening met de aanschafkosten van de bedrijfsmiddelen: u trekt die kosten af van de opbrengsten. Omdat.
Hoofdstuk 6 Investeringsselectie 6.1 Bepalen investeringsbedrag 6.2 Investeringsbeoordeling 6.3 Investering bij onzekerheid 6.4 Keuze uit projecten 6.5.
1 Hoofdstuk 8 Investeringsselectie 8.1 Lange- en korte termijnbeslissingen 8.2 Investeringsselectie 8.3 Beoordelen 8.4 Methoden 8.5 Keuze uit projecten.
1 Hoofdstuk 6 Investeringsselectie. 2 Bepalen investeringsbedrag Kasstroom = cashflow Kasstroom = winst + afschrijvingen Of Ontvangsten – uitgaven (vanwege.
Liquiditeit en solvabiliteit Uitgangspunt is onderstaande (verkorte)balans … Activa Passiva Vaste activaEigen vermogen Vlottende activaLanglopende schulden.
Investeringsselectie Bij het beoordelen en selecteren van investeringen (overname,uitbreiding,nieuwe productielijn) maken ondernemingen gebruik van cashflow.
Congres 2016 “Kerk in Uitvoering” Welkom bij de workshop Geld Door: Huib van der Burg, portefeuillehouder ‘geld’
Université Libre de Bruxelles DULBEA Raming van de belastingfraude in België Hafsatou Diallo Güngör Karakaya Danièle Meulders Robert Plasman Département.
Kengetallen, analyseren en opzet begrotingen. Hoofdstuk 2 Financiering ZekerhedenObjectVerstrekkingsnormMogelijke looptijd HypotheekOnroerende zakenMax.
Hfst 5 Sparen of lenen? Concept: Ruilen over de tijd
Asset Management & Twee voorbeelden
Beste ath 4..
Beste Havo 4..
Verdienen en Uitgeven Hoofdstuk 2.
Beste ath 4..
Beste Havo 4..
Liquiditeit en solvabiliteit
Liquiditeitsbegroting
Zonnepanelen Ervaringen van bewoners uit de praktijk
Begroten & Budgetteren
Hoofdstuk 16 De steekproefuitkomsten generaliseren naar de populatie en hypothesen over percentages en gemiddelden toetsen.
liquiditeitsbegroting
Hfst 5 Sparen of lenen? Concept: Ruilen over de tijd
Rekening courant krediet Crediteuren €
Het discrete frequentiedomein
Een veilige belegging voor rechtspersonen
OPENINGSCASE: HSBC Malaysia: meester in veranderingsmanagement
Inflatie en koopkracht
Voorspellende analyse
Michiel Kamermans Rob van den Berg Bestuursleden HPF
Jaarrekening IBS - produceren -.
Transcript van de presentatie:

Beoordeling investeringen ROI PB in dagen NPV IRR

ROI (1) De return on investment geeft de verhouding tussen het rendement en de investering aan. Berekeningswijze: (Gemiddeld boekhoudkundig resultaat na belasting) * 100 (investeringsuitgave + werkkapitaal – restwaarde) Werkkapitaal = ∆ voorraden + ∆ handelsdebiteuren – ∆ leveranciers Interpretatie: Het bekomen resultaat moet vergeleken worden met andere beleggingsvormen.

ROI (2) Voordelen o Er worden eenvoudige berekeningen gebruikt. o We bekomen een % dat vergeleken kan worden met alternatieve beleggingen Nadelen o Deze methode houdt geen rekening met de tijdwaarde van het geld waardoor de toekomstige geldstromen niet volledig juist zijn. o Het uitgangspunt is het boekhoudkundige resultaat in plaats van het saldo van de positieve en negatieve geldstromen die de investering veroorzaakt.  

PB (1) Dit is het aantal jaar nodig om de investering terug te verdienen, zonder rekening te houden met de geldontwaarding. Berekeningswijze: Saldo dat nog niet is terugverdiend (in jaar) n-1 I/O-saldi per dag van jaar n Interpretatie: Het bekomen resultaat geeft weer binnen welke termijn de investering terugverdiend is. Deze moet korter zijn dan de gebruiksduur van de investering.

PB (2) Voordelen o Het is een eenvoudige methode. o Het uitgangspunt is het saldo van de positieve en negatieve geldstromen die de investering veroorzaakt. Nadelen o Het resultaat kan niet vergeleken worden met alternatieve beleggingen voor hetzelfde kapitaal. o Er wordt geen rekening gehouden met de tijdwaarde van het geld. o Er wordt geen rekening gehouden met de geldstromen die gegenereerd worden na de terugverdienperiode.  

NPV (1) Bij deze methode wordt de huidige waarde van toekomstige kasstromen berekend. Berekeningswijze: CF (1 + i) n CF = toekomstige jaarlijkse kasstroom volgens I/O-salditabel i = intrestvoet of discontovoet n = aantal jaar Het gebruik van een rekenblad kan hier handig zijn. Interpretatie: De toekomstige ontvangsten worden met de huidige investering vergeleken. Is het resultaat groter dan nul dan brengt de investering op termijn meer op dan de huidige uitgave.

NPV (2) Voordelen o Gebaseerd op I/O-saldi of geldstromen o Houdt rekening met de tijdwaarde van geld Nadelen o Echte rendement van de investering is niet gekend  

IRR (1) Het resultaat is de rentevoet waarbij de som van de netto contante waarde van alle kasstromen gelijk is aan 0. Berekeningswijze: Via trial en error wordt het interval bepaald. Dit kan best gebeuren door het gebruik van de formule IR in een rekenblad. Interpretatie: Het bekomen percentage is het jaarlijks rendement van de investering.

IRR (2) Voordelen o Het bekomen percentage is het jaarlijks rendement van de investering. Nadelen o De berekening van de interne rendementsvoet gebeurt door trial and error.