De algemene omzendbrief betreffende het recht op maatschappelijk integratie Wijzigingen.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De stages die voorafgaan aan een tewerkstelling
Advertisements

Quid stages alvorens art. 60§7 ?. Introductie Stages alvorens contract met toepassing van art.60§7 Minimale / maximale duurtijd van de stages ? Verloning.
Sociale dienst Liliane Moons
GEZINSHERENIGING met subsidiair beschermden
Aanscherping bijstand voor jongeren en gezinnen
Studenten en OCMW-dienstverlening
FAQ Activering – Nieuws. WINWIN Is WINWIN Activaplan ook van toepassing op OCMW- gerechtigden?
Inkomenstarief en kindcode voor ouders en opvang 22 november 2013
Zelfstandige activiteit OCMW- begunstigden Werkgroep activering 7 juli 2012.
Logo van de desbetreffende sectie hier toevoegen.
Wetsvoorstel Vrijwilligerswerk/leefloon Werkgroep activering 4/7/11.
Het regeerakkoord van 1 dec Werkgroep activering 20 januari 2012.
Stromen tussen werkloosheid en OCMW. Sanctiebeleid van de RVA “een uitkeringsgerechtigde moet tijdens zijn werkloosheidperiode een aantal verplichtingen.
Nieuwe regelgeving dienstencheques en de impact op de OCMW’s Werkgroep activering 7 juli 2012.
OCMW’s en activering, een discussie van binnenuit OCMW Leuven.
Werkgroep Activering 10 januari Agenda Goede praktijk: Intégra plus "Parcours Territoriaux d’Inclusion Sociale " Stand van zaken: –Ontwerp van omzendbrief.
Doorstromingsstages. Juli 2012 Relancestrategie Relancestrategie van de federale Regering 3 assen: de koopkracht van de burgers ondersteunen de competitiviteit.
Koning Boudewijnstichting "De sociaalprofessionele integratievrijstelling in de berekening van het leefloon: knelpunten en denkpistes met het oog op hervorming"
De stages die voorafgaan aan een artikel 60§7. Context Werkgroep 22 september 2010 Besluiten : Bevoegdheden POD MI Geen nieuwe reglementering Geen wijziging.
Contingent art.60 verhoogde staatstoelage Werkgroep activering 11 januari 2013.
Nieuwe regelgeving dienstencheques en de impact op de OCMW’s Werkgroep activering 11 oktober 2012.
Werkgroep activering 27/6/2014. Context Verschuiving focus activeringsbeleid POD –van professionele nr sociale activering en sociale innovatie Colloquium.
Werkgroep activering 27 juni Agenda -Beste praktijk : KB 500€ door OCMW Jette (uitstel van vergadering van 21 maart) -Uitvoering van de omzendbrief.
Focus juli 2014 RVA-SANCTIE EN DOORSTROOM NAAR DE OCMW'S.
Meetinstrument Professionele & Sociale Activering Werkgroep sociale activering 28/11/2014.
Federaal Regeerakkoord oktober 2014 Provinciale ontmoetingsdagen Najaar 2014.
Mediprima De hervorming van de medische hulp uitgevoerd door de OCMW’s LENTE 2015.
De invloed van een erfenis op een tegemoetkoming
GEINDIVIDUALISEERD PROJECT VOOR MAATSCHAPPELIJKE INTEGRATIE (Voorlopig) Rapport Jan Depauw – Prof. Kristel Driessens (KdG) Louise Méhauden – Prof. Abraham.
Infosessie: Welkom! Artikel 60 OCMW-wet Nele Goffin & Abdullah Ciçek Beveiliging aan OCL-tarief Erwin Rousseau.
Kinderopvang Individueel verminderd tarief en OCMW-tarief Aanpak en visie vanuit het Sociaal Huis Oostende.
Prognose woningnood erkende vluchtelingen en subsidiair beschermden in Vlaanderen in aantal gezinseenheden 3 Maart 2016.
Vluchtelingen, de uitdagingen voor Hasselt
Wat is een vluchteling? Asielzoeker Erkende vluchteling Subsidiair beschermde.
TEWERKSTELLINGSMAATREGELEN OCMW Privésector. Mogelijke tewerkstellingsmaatregelen Artikel 60§7 terbeschikkingstelling van een privéonderneming Het Activaplan.
Hervorming GPMI Provinciale ontmoetingsdagen 2016
WELKOM Werkgroep Activering 27 april Agenda 1.Goedkeuring verslag vorige vergadering 2.KB’s sociale activering 2016 (clusters + OCMW’s ‘grote.
Werkgroep Sociale Activering 13 oktober Agenda 1.Goedkeuring verslag van 26 juni Feedback overeenkomsten OCMW’s “grote steden” + clusters.
WELKOM Werkgroep Activering 26 februari Agenda 1.Goedkeuring verslag vorige vergadering 2.KB’s sociale activering Hervorming GPMI 4.UVCW:
Hervorming van het GPMI Provinciale ontmoetingsdagen Herfst 2016.
WELKOM Werkgroep Activering 28 juni 2016
Werkgroep sociale activering 11 oktober 2016
Hervorming van het GPMI Provinciale ontmoetingsdagen Herfst 2016
Werkgroep activering 2 april 2015.
Tijdelijke Werkervaring (TWE)
Werkgroep sociale activering
Balans en perspectieven na drie jaar
Jongeren uit de jeugdzorg aan het woord:
POD Maatschappelijke Integratie Evaluatie van de energiefondsen
Inkomenstarief Individueel verminderd tarief
Werkgroep sociale activering 15 juni 2017
Inkomenstarief Individueel verminderd tarief
Inkomenstarief Individueel verminderd tarief
Sociaal statuut student-ondernemer
Werkgroep sociale activering 28 maart 2018
Provinciale lente-ontmoetingsdag West-Vlaanderen 12 juni 2018
Mediprima en Dringende Medische Hulp
Provinciale lente-ontmoetingsdag Brussel 16 april 2018
Provinciale lente-ontmoetingsdag Leuven 24 mei 2018
STUDENTENARBEID Najaar 2018.
De algemene omzendbrief betreffende het recht op maatschappelijk integratie Wijzigingen.
Regelgeving staatsteun
Provinciale lente-ontmoetingsdag Antwerpen 5 juni 2018
Basisondersteunings- budget (BOB)
Provinciale lente-ontmoetingsdag Oost-Vlaanderen 8 mei 2018
Provinciale lente-ontmoetingsdag Hasselt 31 mei 2018
DOPPIO dag Brussel 9 oktober 2018
Provinciale lente-ontmoetingsdag Oost-Vlaanderen 8 mei 2018
Opname in een woonzorgcentrum
Transcript van de presentatie:

De algemene omzendbrief betreffende het recht op maatschappelijk integratie Wijzigingen

Inleiding Algemene omzendbrief van 2015 werd geactualiseerd  behoud van structuur van 2015  wijzigingen in het rood

Welke wijzigingen? Hervormingen: Verblijf in het buitenland Het geïndividualiseerd project voor maatschappelijke integratie (GPMI) Uitbreiding toepassingsgebied naar subsidiair beschermden Extra middelen vrijgemaakt zodat het maatschappelijk werk in goede omstandigheden kan verricht worden Extra verduidelijkingen en voorbeelden, gebaseerd op vaak voorkomende vragen van OCMW’s

1. Hervormingen – verblijf in het buitenland Integratie van de omzendbrief van 12 januari 2016 inzake het recht op maatschappelijke integratie in het kader van de wet van 26 mei 2002 bij een verblijf in het buitenland (artikel 23, §5) – opheffing van artikel 38 van het koninklijk besluit van 11 juli 2002 houdende het algemeen reglement betreffende het recht op maatschappelijke integratie

1. Hervormingen – verblijf in het buitenland Doel: misbruiken voorkomen en de nodige eenvormigheid met de andere sociale wetgevingen verzekeren Plaats in de omzendbrief Bij de verblijfsvoorwaarde (punt 1.1) Mogelijke gevolgen: schorsing van de uitbetaling van het leefloon (punt 4.6.4)

1. Hervormingen – verblijf in het buitenland Wat? Informatieplicht voorafgaand aan vertrek naar het buitenland van minimum één week (= 7 opeenvolgende dagen) Schorsing van de uitbetaling van het leefloon indien begunstigde meer dan 4 volledige weken per kalenderjaar in het buitenland verblijft (behoudens andersluidende beslissing)

1. Hervormingen – het GPMI Integratie van de omzendbrief van 12 oktober 2016 naar aanleiding van de wet van 21 juli 2016 houdende de wijziging van de wet van 26 mei 2002 betreffende het recht op maatschappelijke integratie

1. Hervormingen – het GPMI Doel: responsabilisering en ondersteuning van een betrokkene in zijn maatschappelijke integratie en professionele inschakeling Plaats in de omzendbrief Het GPMI als element van het recht op maatschappelijke integratie (punt 2.3) Bij de staatstoelagen (punt 8.1.2) Bij de sancties die genomen kunnen worden (punten 7.1.2 en 8.4)

1. Hervormingen – het GPMI Wat? Ook verplicht voor begunstigde vanaf 25 jaar die de laatste 3 maanden geen RMI heeft genoten Specifieke types GPMI opgeheven Af te sluiten binnen 3 maanden na beslissing tot toekenning Drie evaluaties per jaar Voorafgegaan door een analyse van de verwachtingen, vaardigheden, bekwaamheden en behoeften van de betrokkene Kan een gemeenschapsdienst omvatten Uitvoeringstermijn administratieve sanctie ingekort en moduleerbaar; uitstel van de sanctie

1. Hervormingen – uitbreiding van het toepassingsgebied van het recht op maatschappelijke integratie Integratie van de omzendbrief van 12 oktober 2016 naar aanleiding van de wet van 21 juli 2016 houdende de wijziging van de wet van 26 mei 2002 betreffende het recht op maatschappelijke integratie

1. Hervormingen – uitbreiding van het toepassingsgebied van het recht op maatschappelijke integratie Doel: personen aan wie subsidiaire beschermingsstatus werd toegekend op vergelijkbare manier behandelen als erkende vluchtelingen Plaats in de omzendbrief: bij de nationaliteitsvoorwaarde (punt 1.3)

2. Extra middelen Bijzondere toelage voor het dekken van de kosten van de begeleiding en activering in het kader van het GPMI Zie volgende slide Aanpassing van de bedragen van het leefloon per categorie Indexeringen en regeringsmaatregelen Verhoging van de dossierkosten (punt 8.1.4.) € 470/dossier/jaar vanaf 1 januari 2016 (= + € 150)

2. Extra middelen Bijzondere toelage voor het dekken van de kosten van de begeleiding en activering in het kader van het GPMI (punt 8.1.2) 10% van het toegekende bedrag van het leefloon Toelage voor GPMI inzake studies met een voltijds leerplan (toelage-student): voor de ganse duur van de studies Gedurende max. één jaar (eerste toelage). Extra jaar (max.) mits motivatie toelage-verlenging toelage-tweede kans Moet worden aangewend voor het dekken van de kosten van begeleiding en activering in het kader van het GPMI

3. Extra verduidelijkingen en voorbeelden Berekening bestaansmiddelen Onderscheid bij de berekening tussen inkomsten uit ononderbroken arbeid en inkomsten uit regelmatige onderbroken arbeid (bvb. interimarbeid, weekendwerk, week wel-week niet) (punt 5.3.2) Vakantiegeld (punt 5.3.4.): te verrekenen op het moment dat vakantie wordt genomen; in andere gevallen: roerend kapitaal Socio-professionele vrijstelling (punten 5.3.2.1. en 5.4)

3. Extra verduidelijkingen en voorbeelden Toekenningsvoorwaarden Leeftijd: enkel de in de wet voorziene gevallen van minderjarigen worden gelijkgesteld met meerderjarigen (punt 1.2) Nationaliteit: RMI voor erkende vluchtelingen en subsidiair beschermden vanaf datum erkenning (punten 1.3.5/6) Verhaal op de onderhoudsplichtigen (punt 6.2.3.2) Fiscale co-ouderschapsregeling na scheiding: kind ten laste van beide ouders Specifieke hulp voor het betalen van onderhoudsgelden (punt 10.2) Forfaitair bedrag per maand, zelfs als geen volledig leefloon Enkel bij leefloon, niet bij tewerkstellingsmaatregel Kind mag in het buitenland verblijven

Waar kan de omzendbrief gevonden worden? Op de website van de POD Maatschappelijke Integratie (www.mi-is.be) Onder ‘wetgeving’ Onder de wetgeving van het thema ‘Maatschappelijke Integratie’, subthema ‘Recht op maatschappelijk integratie Wet van 26 mei 2002’

Vragen? Telefonisch: 02/508.85.85 van 8u30 tot 12u30 en van 13u00 tot 16u30 (vrijdag tot 16u00) Via mail: vraag@mi-is.be