Schuldhulpverlening in de wijk, een vak apart?

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Gezamenlijke uitwerking adoptiegroepen Wijkwerkers & Gezinswerkers
Advertisements

Centrale werkwinkel D:
Excellente dienstverlening: maatwerk bij complexe problematiek
Schuldhulpverlening Zuinig met beleid
Wmo-AWBZ in regio Alblasserwaard- Vijfheerenlanden
Centrum voor Jeugd en Gezin CJG-Ameland
Inrichting Sociaal Domein Drechterland
Onderzoek kwetsbare gezinnen de noodzaak tot ontschotting
Regeerakkoord en het sociale domein Commissie MZ, 8 april 2013.
Schulden in Almere Stadwijkstudies ~ 2 november 2010
Toekomstmodel Jeugdstelsel Waarom het anders moet & hoe het anders kan
Auteur:titel/onderwerp Informatieve bijeenkomst Gemeenteraad Sliedrecht Transitie AWBZ: Pilot Joost van den Vondel Brigitta Müller 19 februari 2013.
WINTERCONFERENTIE Zorg voor Zuid in voorbereiding.
SCHULDEN EN PARTICIPATIE
Jgz binnen de wijkteams en vraaggericht werken
De jeugd- en gezinsgeneralist in de eerste lijn
Rollen schuldhulpmaatje
Zorg nieuwe stijl.
Welzijn Nieuwe Stijl De Leeuwarder aanpak
Wet gemeentelijke schuldhulpverlening per 1 juli 2012 Presentatie
Van de juridisch dienstverlener
Ontwikkelwerkplaats Jeugdzorg en Passend Onderwijs
TRANSITIEQUIZ onder leiding van Lucille Werner.
Sociale teams wat werkt (en in welke situatie)?
Raadsinformatie avond Sociale Wijkteam
Basisteam jeugd en gezin “de basis van het nieuwe Jeugdstelsel” Voorlichting VO 22 januari 2015.
De VOA en schuldhulpverlening
Gemeente Ede.
Stichting Welzijn Bommelerwaard Samen zoeken naar een oplossing!
Passende zorg zo dichtbij en snel als mogelijk
De WMO…, toch nog beter dan verwacht? Hans kuijpers 24 mei 2007.
Aansluiting participatiewet op de jeugdwet en de Wmo (in wijkteams)
Meer inzicht en grip op financiële redzaamheid. Programma Welkom Inleiding Voorstelrondje Armoede/schulden Signaleringslijst Financien Afronding.
Inkoop jeugd Lekstroom 2016
Wegwijs in Cijfers Daniëlle Kramer Epidemioloog Resi Mangunkusumo Adviseur Publieke Gezondheid GGD Kennemerland Deelsessie 2 Opvoedingsondersteuning.
2015….en dan? Informatie over werkprocessen voor aanbieders van hulp aan jeugd in de regio Zuidoost Utrecht.
Jeugdgezondheidszorg Wat doet de JGZ als ruggengraat van het Centrum voor Jeugd en Gezin? , Gabrielle Geerdink.
,, Stand van zaken van (ook) uw sociale dienst Raadsbijeenkomst Gemeente Dordrecht 17 november 2009.
Samen leven, zorg voor elkaar. Waar gaat het over? Met de decentralisaties worden gemeenten verantwoordelijk voor de zorg voor en het welzijn van hun.
Samenhang in het sociaal domein Sociale visie, decentralisaties Commissie S&V 17 april 2012.
Samenwerken met Sociale wijkteams Pieternel Ermen projectmedewerker binnenlands diaconaat i.s.m. Margreet Keesman, Jan de Boer en Theo Visser Diaconie.
Regiovisie huiselijk geweld en kindermishandeling Veilig Thuis in Weststellingwerf Commissie Sociaal Domein 9 december 2014.
Bedrijfsplan 1.  Proces en invloed  De centrumgemeentevariant  Democratische legitimatie  Dichtbij burger (dienstverlening)  Efficiencywinst, financiële.
Respijtzorg werkconferentie ‘...respijt op maat Drenthe’ 15 april 2015 B. Bijl.
Privacy in het sociaal domein Raadscommissie 15 januari 2015.
CJG4Kracht Ambulante hulp “zonder indicatie” gemeente Apeldoorn Saskia Blom, vakinhoudelijk manager CJG Monique te Wierik, beleidsadviseur jeugdzorg gemeente.
Wat heb jij mantelzorgers te bieden?. Leerdoelen Je onderzoekt en benoemt welke ondersteuningsbehoefte de mantelzorger heeft. Je bespreekt met de mantelzorger.
Decentralisatie jeugdzorg: transitie en transformatie Informatiebijeenkomst gemeenteraden en WMO-raden Parkstad 21 en 27 mei 2014.
Sociale wijkteams Almere. Anne Kristie Hoogbruin Manager Sociale Wijkteams Joost Foget Wijkwerker.
JAARCIJFERS NVVK Aantal aanmeldingen Gemiddelde schuld
Doorontwikkeling gebiedsgericht werken Sociaal Domein 7 juni 2016 Presentatie voor Wmo-raad.
Adviesraad Sociaal Domein
Nederlanders en de decentralisaties in het sociale domein
De wijkteams: de Rotterdamse aanpak
Samenwerken met vrijwilligers en mantelzorgers
Ontmoeting, Support en Activering bij een (dreigende) depressie
Inleiding website NuenenHelpt.nl voor zorgprofessionals en verwijzers
Even voorstellen Bestuur Stichting Platform Kerken Westerkwartier:
Adviesraad Sociaal Domein
JGZ en de Ouder – en Kind teams in Amsterdam
Wmo beleid in de Drechtsteden
Informatie Inkoop Langdurige Zorg Volwassenen in Rotterdam
Presentatie Formulierenteam Gemeente Rotterdam
Vera Jansen – projectleider sociaal teams 15 januari 2018
Schuldpreventie loont
ISociaal Programma gericht op stroomlijning van informatievoorziening van het sociaal domein om de inwoner sneller aan een passende oplossing te helpen.
Update Wmo Raad Twents ondersteuningsmodel woensdag 24 oktober 2018
Kansen van de Wmo voor de installatiebranche
[powerpoint openen, openen]
Informatiebijeenkomst Buurtteams Amsterdam & Aanvullende ondersteuning Wmo 9 en 18 september 2019.
Transcript van de presentatie:

Schuldhulpverlening in de wijk, een vak apart? Ron van Amen – gemeente Zwolle Martijn Schut – martijnschut.wordpress.com

Inhoud Waarom aandacht voor armoede en schulden in wijkteam Samenstelling wijkteam Ervaringen in Zwolle Wat doe je in het wijkteam, en wat daarbuiten? Instrumenten voor wijkteammedewerker

Motie Motie van het lid Yücel over signaleren van armoede en schulden als onderdeel van het takenpakket van wijkteams (27 oktober 2015) – Deze motie verzoekt de regering om te stimuleren dat het signaleren van armoede en schulden een integraal onderdeel wordt van het takenpakket van wijkteams.

Quiz Hoeveel procent hulpvragen wijkteam is financieel van aard? 70% Hoe hoog is de schuld van cliënten in schuldhulp? Hoeveel schuldeisers hebben zij? Hoeveel procent van gemeenten heeft P-wet in wijkteam? 54%

Waarom? Bij multiproblematiek speelt bijna altijd schuldenproblematiek. 70% hulpvragen is financieel van aard. Schulden zijn oorzaak of gevolg van problemen op andere leefgebieden. Integrale aanpak noodzakelijk. Eerst schulden oplossen! Schuldpreventie loont

Klik voor hele artikel

Samenstelling wijkteam Disciplines Wmo Jeugd P-wet (54% volgens Movisie feb. 2015) Schuldhulp Aanvliegroutes Zorg, individuele hulpverlening en Samenlevingsopbouw Link met backoffice Generalist in wijkteam, specialist in backoffice Periodiek casuistiekoverleg, incl. vertegenwoordigers 2e lijn structureel/incidenteel Spreekuren bijzondere disciplines Pré-intake Wijkteammedewerker als ketenregisseur Samenstelling Mede afhankelijk van wijk Inzet vrijwilligers Max. 8 medewerkers (korte lijnen / flexibel)

In Zwolle kunt u bij het Sociaal wijkteam terecht voor ondersteuning op het gebied van: Opvoeden Opgroeien Werk en Inkomen Hulp en ondersteuning Hulpmiddelen Vrijwilligerswerk Dagbesteding Mantelzorg Ontmoeten

Ondersteuning: geld, werk of inkomen Voor ondersteuning op het gebied van: het vinden van een betaalde baan; inkomen en uitkeringen; Financiën en Schulden; Arbeidsongeschiktheid; 25-12-2018 kijk

“Nieuwsgierig naar alles en behoud van het goede” Wat hebben we gedaan? Voorlichting beleidsadviseurs Sociaal Domein Voorlichten nieuwe wethouder SWOT analyse SHV in relatie tot SWT SHV-ers proefdraaien in 2 pilots met opdracht: analyseren en adviseren Handreiking voor medewerkers SWT 25-12-2018 kijk

Beleidsadviseurs sociaal domein Geen idee van: Complexiteit SHV wettelijk instrumentarium, positionering t.o.v. schuldeisers bedrijfsvoering kredietbank Wettelijke kader waaronder Wck: verbod op schuldbemiddeling WFT: verbod op uitvoering budgetbeheer WFT: certificering adviserende medewerkers

SWOT SHV Zwolle in relatie tot SWT Extern Intern Positief Negatief

Analyse en advies uit de pilot Taken die als eerste in een SWT belegd kunnen worden: Preventie en vroegsignalering Het in kaart brengen van schulden Het op orde brengen van administratie Het op orde brengen van inkomen Deel elkaars kennis om tot een integraal plan te komen Bundel elkaars expertise: psychosociaal en financieel technisch. Analyse en advies uit de pilot Sociale Wijkteams in samenwerking met Schulddienstverlening

Intakemodel Thuisadministratie Humanitas heeft samen met Nadja Jungmann het Intakemodel Thuisadministratie ontwikkeld. Deze kan gebruikt worden door organisaties die Thuisadministratie aanbieden. Met de Handreiking intakemodel Thuisadministratie en het bijbehorende intakeformulier verzamelen professionals of vrijwilligers tijdens de intake gegevens over de feitelijke situatie en relevante gedragsaspecten die inzicht geven in de mogelijkheden en motivatie van een hulpvrager om de eigen situatie aan te pakken.

Signaallijst Financiën: snel inzicht in situatie hulpvrager Recent is de Signaleringslijst Financiën ontwikkeld. Deze geeft professionals en vrijwilligers snel inzicht in de financiële situatie van een hulpvrager, zeker als er sprake is van een licht verstandelijke beperking. Je kunt hiermee bepalen of een hulpvrager aanvullende ondersteuning nodig heeft bij financiële zaken. De digitale vragenlijst wordt samen met de hulpvrager ingevuld. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Na het invullen en verzenden volgt een advies. Klik hier voor de Signaallijst of bezoek de website van Kennisplein Gehandicaptensector voor meer informatie. Je leest daar ook meer over het beter bekende Mesis©-screeningsinstrument voor schuldhulpverlening waar de signaallijst een uitwerking van is. Bekijk filmpje

Schuldhulp op maat na een intake volgens de Traject51-methodiek Schuldhulp op maat na een intake volgens de Traject51-methodiek. Dit is een door Stadsring51 ontwikkeld diagnose-instrument dat inmiddels in meer dan 60 gemeenten gebruikt wordt.

Kaarten met schuldenproblematiek op straatniveau

Dank voor uw aandacht!