DE EERSTE KERK-LEIDERS

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Verhoudingen tussen joden en christenen in de eerste eeuw
Advertisements

Leven in de kracht van de Heilige Geest
Paulus en Israël Romeinen 9-11.
De school van Tyrannus Handelingen 19:1-12.
Welke apostel heeft God uitverkoren om de heidenen bekend te maken met het Evangelie? 2.
29 sept Zoetermeer. de vorige keer: twee ontmoetingen tussen Paulus en Jakobus beschreven in de Galaten-brief: 1)drie jaar na zijn roeping (1:19)
[4] 1 Terwijl Petrus en Johannes de menigte nog toespraken, kwamen de priesters, het hoofd van de tempelwacht en de Sadduceeën op hen af,
Christen zijn in de maatschappij Hilversum, 9 november
16 oktober 2014 Rijnsburg Paulus in 'Handelingen' 1.
Wegwijzer naar Jezus Handelingen 8:26-40
Problemen bij de voedselbank Handelingen 6:1-7
Exodus 4 13 Exodus 4 13 Maar Mozes zei: ‘U moet het me niet kwalijk nemen, Heer, maar kunt u niet iemand anders sturen?
17 En het overkwam mij, toen ik te Jeruzalem was teruggekeerd* en in de tempel aanbad, dat ik in zinsverrukking (lett. extase) geraakte… Handelingen.
God komt heel dichtbij En ze wikkelde hem in een doek en legde hem in een voederbak, omdat er voor hen geen plaats in de herberg was (Luc. 2:7)
Er zijn twee leiders in de Grote Strijd. Een van hen moeten wij volgen. Als wij Jezus volgen, worden wij “strijdmakkers”. Wij vechten samen aan de winnende.
Vervolging en Verspreiding van het Evangelie. 1 Saulus keurde de moord op Stefanus goed en nog diezelfde dag brak er een hevige vervolging los tegen de.
Les 9 voor 27 februari Veel veldslagen van de Grote Strijd vonden plaats gedurende de geboorte van de Christelijke Kerk. De eerste Christenen moesten.
Les 8 voor 21 mei Deze week hebben wij het leven van Christus bestudeerd, maar wij hebben op het verhaal van Petrus ingezoomd en hoe hij op Zijn.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Blz. 14 (groene boekje) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen I Blz. 4 (groene boekje) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Over de.
Pinkstertekens 1. windvlaag 2. vuur allen vol van de Heilige Geest 3. spreken in vreemde talen vol wijn? : 120 kaarsen.
… DOOR LEVENDE CHRISTENEN Leerdienst evangelisatie - 2 LEEF HET DOOR! 1.God wil dat het doorgaat 2.door levende christenen 3.door een bewegende kerk Gods.
Les 11 voor 12 maart In de Grote Strijd vocht Petrus een persoonlijk gevecht uit, daarom kan hij ons leren hoe om te gaan met de dagelijkse strijd.
Les 9 voor 28 mei “Wie zich dan zal vernederen als dit kind, die is de belangrijkste in het Koninkrijk der hemelen.” (Mattheüs 18:4) Wat betekent.
Brief aan de Galaten -15- Het apostelschap van Paulus (Paulus versus Petrus 1:10-2:21)
Les 12 voor 18 juni “Want toen zij deze zalf op Mijn lichaam goot, deed zij dat als voorbereiding op Mijn begrafenis.” (Mattheüs 26:12) Jezus werd.
Les 13 voor 25 juni JEZUS BARABBAS Politieke leider Hij wilden de mensen bevrijden van Rome Hij beloofde aardse heerlijkheid JEZUS DE CHRISTUS Geestelijke.
1 Mozes Zondag 7 augustus Binnen 5 minuten gaat het over…
Johannes 16:5-8 5 En nu ga Ik heen naar Hem Die Mij gezonden heeft, en niemand van u vraagt Mij: Waar gaat U heen? 6 Maar omdat Ik deze dingen tot u.
PAULUS: APOSTEL VOOR DE HEIDENEN
Je persoonlijke Pinksteren Handelingen 1-2 Sessie 2
Gehoorzaam zijn als een dienaar
de doortocht door de Jordaan
PAULUS’ PASTORALE OPROEP
Simson (3) 24 september 2017 Urk.
de grote opdracht ... onderbroken
Praat met eerbied over God
ROEMEN IN HET KRUIS Les 14 voor 30 september 2017.
de brief aan de Romeinen
Petrus op de Pinksterdag (1)
Wat doe ik hier vandaag? Ik krijg een heleboel tips om de Bijbel te lezen. (En misschien denk ik aan het eind wel: ‘Hé, dat ga ik ook écht doen!’) Les.
Les 6 Jezus geeft onverdiende liefde
Les 2 voor 14 oktober 2017 DE CONTROVERSE.
Les 2 Geloven in… Wat doe ik hier vandaag?
DE APOSTEL PAULUS IN ROME
Les 6 De Vader roept Wat doe ik hier vandaag?
HET GELOOF VAN ABRAHAM Les 5 voor 4 november 2017.
DE UITVERKORENEN Les 11 voor 16 december 2017.
Kom Heilige Geest Vernieuw Uw kerk Vernieuw mijn leven.
PINKSTEREN Les 2 voor 14 juli 2018.
HET CONCILIE VAN JERUZALEM
WANNEER ER CONFLICTEN ONTSTAAN
DE BEDIENING VAN PETRUS
DE SLEUTEL TOT EENHEID Les 4 voor 27 oktober 2018.
BEELDEN VAN EENHEID Les 6 voor 10 november 2018.
PAULUS Z´N EERSTE ZENDINGSREIS
‘ONDERZOEKT DE SCHRIFTEN’
HET LEVEN IN DE VROEGE KERK
Gen 1:1-3 1In het begin schiep God de hemel en de aarde.2De aarde was nog woest en doods, en duisternis lag over de oervloed, maar Gods geest zweefde over.
“OPDAT ZIJ ALLEN ÉÉN ZULLEN ZIJN”
U ZULT MIJN GETUIGEN ZIJN
HUISARREST IN CAESAREA
Avondmaalsformulier Gemeente van onze Heer Jezus Christus, We zijn hier bij elkaar gekomen om het Avondmaal te vieren. Onze Heer heeft deze maaltijd ingesteld.
Doop “Waarom aarzel je nog? Sta op en laat je dopen. Laat zo je ongehoorzaamheid aan God van je afwassen, terwijl je Hem aanbidt.” (Handelingen 22:16)
Psalm 46.
‘ONDERZOEKT DE SCHRIFTEN’
HARTEN DIE TERUGKEREN IN DE EINDTIJD
Hand. 1:4,5 Ga niet weg uit Jeruzalem, maar blijf daar wachten tot de belofte van de Vader, waarover jullie van mij hebben gehoord, in vervulling zal gaan.
JEZUS EN DE MENSEN IN NOOD
Evangelische Kerk Koekelare Prediking zondag 3 februari 2019
Transcript van de presentatie:

DE EERSTE KERK-LEIDERS Les 4 voor 28 juli 2018

De groei van de vroege kerk was buitengewoon De groei van de vroege kerk was buitengewoon. Duizenden sloten zich aan bij de kerk, zelfs sommige priesters deden dat. Er ontstonden echter problemen tussen de broeders en zusters. Deze problemen moeten worden aangepakt en opgelost voordat ze verdeeldheid veroorzaken. Het aanstellen van leiders. Handelingen 6: 1-7 De bediening van Stefanus’: Prediking en oppositie. Handelingen 6: 8-15 Toespraak en waarschuwing. Hand. 7: 1-53 Visioen en dood. Handelingen 7: 54-8:2 De bediening van Filippus: Samaria. Handelingen 8: 3-25 “Tot aan de einden der aarde” Hand. 8: 26-40 Het aanwijzen van bekwame leiders loste die problemen op en droeg bij tot het vervullen van de missie van de kerk.

HET BENOEMEN VAN LEIDERS "En dit woord behaagde heel de menigte; en zij kozen Stefanus, een man vol van geloof en van de Heilige Geest, Filippus, Prochorus, Nicanor, Timon, Parmenas en Nicolaüs, een proseliet uit Antiochië.“ (Handelingen 6: 5) Handelingen 6 :1-7 HET PROBLEEM In dit geval waren alle gelovigen Joden, maar sommigen kwamen van buiten Judea. De "Grieken" klaagden over discriminatie bij het verdelen van de hulp voor de weduwen. DE OPLOSSING De apostelen stelden voor om leiders te benoemen die de “tafels" zouden bedienen (diakineō)” terwijl zij zichzelf zouden richten op de "bediening (diakonia) van het woord." Die diakenen zouden in de fysieke en spirituele behoeften van de kerk voorzien. DE GESCHIKTHEID De leiders die de kerk zou moeten benoemen, moesten goed staan aangeschreven, vervuld zijn van de Heilige Geest en wijsheid hebben.

PREDIKING EN OPPOSITIE "En Stefanus, vol geloof en kracht, deed wonderen en grote tekenen onder het volk.” (Handelingen 6: 8) Handelingen 6: 8-15 Naast de zorg voor de kerk, predikte Stefanus ook tot de Joden die niet in Judea waren geboren. Hij ondervond sterke tegenstand in de synagoge. Degenen die tegen hem waren konden zijn argument niet tegenspreken (vers 10.), dus betaalden ze valse getuigen om hem voor het Sanhedrin te beschuldigen (vers 11) De leiders beschuldigden hem ervan tegen Mozes en de tempel te spreken (vers 14). Dat betekent dat Stefanus waarschijnlijk zei dat Jezus het Lam is dat de zonde wegneemt (en Die de offers van de tempel niet langer nodig maakt).

TOESPRAAK EN WAARSCHUWING (I) "Hardnekkigen en onbesnedenen van hart en oren, u verzet u altijd tegen de Heilige Geest; zoals uw vaderen deden, zo doet u ook." (Handelingen 7:51) Handelingen 7: 1-53 Stefanus verdedigde zichzelf door te praten over hoe God voor ONZE vaders zorgde. Het Sanhedrin verwierp zijn boodschap, dus stopte Stefanus zijn toespraak. Toen waarschuwde hij hen streng (vers 51). Hij zonderde zich af van de Joodse leiders door te praten over HUN ouders. Ze hebben de Messias gedood zoals hun ouders de profeten in het verleden hebben gedood. Er was geen oproep tot berouw in de waarschuwing van Stefanus. Het Sanhedrin bezegelde het lot van Israël door het werk van Stefanus af te wijzen.

TOESPRAAK EN WAARSCHUWING (II) Stefanus’ toespraak volgt hetzelfde patroon dat de oude profeten gebruikten. Laten we het vergelijken met Micha 6. Handelingen 7:1-53 Gods verbond met Zijn volk Micha 6: 1-2 Handelingen 7: 2-8 De machtige daden van God Micha 6:3-5 Handelingen 7: 9-36 De clausules van het verbond en de schending daarvan Micha 6: 6-12 7: 37-50 De vloek na het overtreden van het verbond Micha 6: 13-16 7: 51-53

VISIOEN EN DOOD "Maar hij, vol van de Heilige Geest, hield zijn ogen naar de hemel gericht en zag de heerlijkheid van God, en Jezus, staande aan de rechterhand van God." (Handelingen 7:55) Handelingen 7 :54-8: 2 Stefanus veranderde zijn toespraak vanwege de vijandige houding van de leden van het Sanhedrin. Op dat moment ontving Stefanus een visioen over de verheerlijking van Jezus. Hij begreep dat degenen die hem op aarde oordeelden, op een dag voor de Hemelse Rechter zullen worden geoordeeld Hij bad zijn laatste gebed terwijl hij werd gestenigd. Een gebed van genade voor degenen die hem vermoorden. Dat gebed liet zijn indruk achter in de geest van één getuige: Saulus van Tarsus.

SAMARIA "En Filippus daalde af naar de stad van Samaria en predikte hun Christus." (Handelingen 8: 5) Handelingen 8: 3-25 Na de dood van Stefanus leidde Saul een aanval op de kerk. Veel christenen moesten Jeruzalem verlaten om hun leven te redden. Filippus ging naar Samaria en volbracht daarmee de missie die Jezus had opgedragen (Handelingen 1: 8) De Samaritanen accepteerden de Pentateuch (de eerste vijf boeken van Mozes) en verwachtten de Messias, maar hun religie was vermengd met heidendom. Toen zij Filippus hoorden en de wonderen zagen die hij deed, accepteerden velen Jezus. Petrus en Johannes werden gestuurd om te zien wat daar gebeurde. Veel Samaritanen ontvingen de Heilige Geest dankzij hen. Ze werden leden van de christelijke kerk.

"TOT AAN DE EINDEN DER AARDE" "Nu sprak een engel des Heren tot Filippus en zei:" Sta op en ga naar het zuiden langs de weg die van Jeruzalem naar Gaza gaat. Dit is woestijn." (Handelingen 8:26) Handelingen 8: 26-40 Filippus werd geroepen van het prediken tot de menigte om tot één persoon te prediken. Een Ethiopische schatbewaarder moest het evangelie begrijpen, zodat hij het in Afrika kon prediken. De kerk kon niet stoppen in Judea of Samaria. De boodschap van redding moest de hele aarde bereiken. Filippus doopte de Ethiopiër en werd naar Azotus (= Ashdod) gedragen. Hij predikte over de hele mediterrane grens tot Caesarea. Veel mensen accepteerden het evangelie en predikten het in verre landen.

E.G. White (Thoughts From the Mount of Blessing [Gedachten van de Berg der Zaligsprekingen], hoofdstuk 2, blz. 33) “In elk tijdperk zijn Gods uitverkoren bood- schappers beschimpt en vervolgd, maar door hun verdrukking is de kennis omtrent God in het buitenland verspreid. Elke discipel van Christus moet in de gelederen stappen en hetzelfde werk voortzetten, wetende dat haar vijanden niets tegen de waarheid kunnen doen, maar vòòr de waarheid. God bedoelt dat de waarheid naar voren wordt gebracht en het onderwerp van onderzoek en discussie wordt, zelfs doormiddel van de min- achting die erover wordt uitgesproken. De gedach- ten van de mensen moeten worden geprikkeld; elk verwijt, elke smaad, elke inspanning om vrijheid van geweten te beperken, is Gods middel om gedachten te ontwaken die anders misschien sluimeren.”