De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

DE APOSTEL PAULUS IN ROME

Verwante presentaties


Presentatie over: "DE APOSTEL PAULUS IN ROME"— Transcript van de presentatie:

1 DE APOSTEL PAULUS IN ROME
Les 1 voor 7 oktober 2017

2 Dit kwartaal bestuderen wij het boek Romeinen
Dit kwartaal bestuderen wij het boek Romeinen. Allereerst is het goed om te weten hoe Paulus ̶ de auteur ̶ gerelateerd was aan de Christenen, die in de belangrijkste stad van die tijd leefden. Paulus en Rome. Paulus’ brief aan de Romeinen. Paulus’ verlangen om Rome te bezoeken. Paulus in Rome. De kerk in Rome. Geroepen om heiligen te zijn. De gelovigen in Rome. Dankzij de brief van Paulus, zullen we ook leren hoe de gelovigen in Rome leefden en zich gedroegen.

3 PAULUS’ BRIEF AAN DE ROMEINEN
“Maar nu reis ik naar Jeruzalem om de heiligen te dienen, want de gemeenten van Macedonië en Achaje hebben het goedgevonden enige handreiking te doen aan de armen onder de heiligen in Jeruzalem.” (Romeinen 15:25-26) Paulus bracht dat offer naar Jeruzalem na zijn derde zendingsreis. Dat suggereert dat Paulus de brief aan de Romeinen tijdens de eerste maanden van het jaar 58 NC schreef, tijdens zijn verblijf in Korinthe. Waarom was Paulus bewogen tot het schrijven van deze brief? Paulus hoorde nieuws over de afvalligheid van de Galaten, die zaligheid door werken hadden aangenomen en daarom schreef hij hen een strenge brief. Hij wilde ook de Romeinen waarschuwen, zodat ze die fout konden vermijden.

4 PAULUS’ VERLANGEN OM ROME TE BEZOEKEN
“Wanneer ik naar Spanje reis, zal ik naar u toe komen. Ik hoop u namelijk op doorreis te zien en door u op weg daarheen verder geholpen te worden, als ik eerst wat van de ontmoeting met u genoten zal hebben.” (Romeinen 15:24) Waarom kon Paulus, volgens Romeinen 15, Rome toen niet direct bezoeken? Hij wilde het Evangelie verspreiden waar nog geen kerken waren geplant (vers 20-22). Hij moest wat offers van Macedonië en Achaje in Jeruzalem afleveren (vers 15: 25-28). Toen overwoog Paulus naar Spanje te gaan en op weg daarheen Rome te bezoeken (vers 28). Hij hoopte dat hij een zegen zou kunnen zijn voor de Romeinen, en hij verwachtte dat zij hij hem zouden helpen met zijn werk in Spanje (vers 24). Op die manier konden de Romeinen ook tot zegen van anderen zijn. SPANJE ROME KORINTHE JERUZALEM

5 PAULUS IN ROME “En de volgende nacht stond de Heere bij hem en zei: ‘Heb goede moed, Paulus, want zoals u in Jeruzalem van Mijn zaak getuigd hebt, zo moet u ook in Rome getuigen.’” (Handelingen 23:11) Paulus arriveerde in Rome na het bezoek aan Jeruzalem, maar niet zoals hij had gepland. Hij werd gearresteerd tijdens een bezoek aan de tempel. Hij werd beschuldigd van het brengen van heidenen naar het atrium (open voorhof) Paulus werd naar Caesarea verhuisd en hij verbleef daar twee jaar veilig. Vervolgens werd hij naar Rome gebracht omdat hij zich op de keizer had beroepen. Sommige broers verwelkomden hem van harte in Rome. Hij woonde twee jaar lang bewaakt in een gehuurde woning voordat hij uiteindelijk berecht en vrijgesproken werd. Daar kon hij vrijelijk tot de joden en heidenen preken (Handelingen 28: 11-31).

6 “Gedurende zijn verblijf te Korinthe vond Paulus tijd om naar nieuwe en grotere arbeidsvelden uit te zien. Zijn gedachten werden in het bijzonder in beslag genomen door zijn voorgenomen reis naar Rome. Het christelijk geloof onwrikbaar te zien gegrondvest in het grote middelpunt van de toenmaals bekende wereld, was een van zijn dierbaarste verwachtingen en meest gekoesterde plannen. In Rome was reeds een gemeente ge- sticht, en de apostel wenste zich van de mede- werking van de gelovigen aldaar te verzekeren voor het werk in Italië en in andere landen. Om de weg voor zijn werkzaamheden onder deze broeders, van wie velen nog vreemdelingen voor hem waren, voor te bereiden, zond hij hun een brief waarin hij zijn plan om Rome te bezoeken en zijn verwachting om de banier van het kruis in Spanje te planten, aankondigde.” E.G. White (Handelingen der Apostelen, hoofdstuk 35, p. 373)

7 GEROEPEN OM HEILIGEN TE ZIJN
“Aan allen die in Rome zijn, geliefden van God en geroepen heiligen: genade zij u en vrede van God, onze Vader, en van de Heere Jezus Christus. “ (Romeinen 1:7) Die groeten werden geschreven aan de gelovigen in Rome, maar ze zijn ook op ons van toepassing. Paulus zei dat: Wij door God geliefd zijn God houdt vooral van hen die Zijn liefde beantwoorden. Geroepen om heiligen te zijn Wij hebben ons afgescheiden van de wereld en zijn toegewijd aan God omdat we Christus hebben aangenomen en gedoopt zijn. God houdt van iedereen en heeft iedereen uitverkoren om te worden gered. Niettemin zullen alleen degenen die de verlossing accepteren het ontvangen (Efeziërs 1: 4; Hebreeën 2: 9; 2 Petrus 3: 9).

8 DE GELOVIGEN IN ROME Ze waren vol van goedheid
“Nu ben ik ervan overtuigd, mijn broeders – ook ikzelf met het oog op u – dat u zelf ook vol bent van goedheid, vervuld met alle kennis, in staat ook elkaar terecht te wijzen.” (Romeinen 15:14) We weten niet hoe de kerk in Rome werd geplant, maar we weten dat het een sterke kerk was. Paulus vertelde hen: “uw geloof wordt in de hele wereld verkondigd.” (Rom. 1:8). Paulus prees het geloof van de Romeinen en nog andere dingen: Ze waren vol van goedheid De manier waarop zij leefden, verkondigde Gods liefde. Ze waren gevuld met kennis Zij waren geworteld in de Bijbel. Ze waren in staat om elkaar te vermanen Zij konden elkaar aanmoedigen en door anderen worden aangemoedigd.

9 E. G. White. (Testimonies to Ministers and Gospel Workers, hoofdstuk
E.G. White. (Testimonies to Ministers and Gospel Workers, hoofdstuk. 2, p. 87) "De eeuwige God heeft de lijn van onderscheid getrokken tussen de heiligen en de zondaren, de bekeerde en de onbekeerde. De twee klassen blijken niet onopgemerkt in elkaar op te gaan, zoals de kleuren van de regenboog. Ze zijn zo verschillend als dag en nacht. Zij die de gerechtigheid van Christus zoeken, zullen zich toeleggen op de thema's van het grote heil. De Bijbel is het magazijn dat hun zielen van voedzaam voedsel voorziet Heiligheid en waarheid, genade en gerechtig- heid, beheersen de gedachten. Het eigen ik sterft, en Christus leeft in zijn knechten.”


Download ppt "DE APOSTEL PAULUS IN ROME"

Verwante presentaties


Ads door Google