ZIEN! Leerjaar 1-16 Fris je ZIEN!kennis op!

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Thinkquest2 versie 2013 info: vanaf februari 2013.
Advertisements

Hoera, een oudergesprek!
Lesgeven en begeleiden
SAMEN AAN ZET Opbrengstgericht werken voor docenten.
SOCIALE COMPETENTIE Jacqueline Blaak-Venneman.
Handleiding Interactieve versie mbv DSB Onderwerp 8 – Quiz.
Presentatie resultaten monitor landelijk versus lokaal maart 2014.
Communiceren met Marloes
Over erkenning geven en Luisteren,Samenvatten,Doorvragen
Basisscho ol Op De Horst Ervaringsgerich t Onderwijs Afstemming.
Skillzz Handleiding voor mentor Powered by. Waarom Skillzz? Jouw school vindt het belangrijk dat: Jullie als klasgenoten nog beter met elkaar omgaan Dat.
Zo doen we dat op De Wissel. Inhoud  Onze visie  Onze doelen  Afspraken  Tips  Facebook  Twitter  Youtube  Tot slot.
Groepsdynamica & Interactief communiceren
Levenslooppsychologie werkcollege 2 Jennifer de Vries-Aydogdu Med.hro.nl/vrije
Shake Song Fort van de Verbeelding Bovenbouw Groep 7 en 8 (en soms ook groep 6)
Welkom ik maak me sterk.
Presentatie titel Rotterdam, 00 januari 2007 Onderzoek 7 Hafida El-Gharbaoui
Praktische handleiding voor De digitale community op Part-up.
Sowebatraining bovenbouw. Doel van de Sowebalessen! Het aanleren van sociaal competent gedrag en de daarbij behorende vaardigheden Het aanleren van sociale.
Workshop INFORMATIEVAARDIGHEDEN Samen sterk met.
Weblog Een venster tussen klas en omgeving. Wat is een weblog? Een weblog is een digitaal dagboek. Je kan, wat in de klas gebeurt, delen met de omgeving.
Inzicht in ZIEN!. Wat kun je verwachten? ZIEN!-dimensies De scores en normering Relaties tussen de vaardigheden Overzichten Informatief.
Inzicht in ZIEN! Een opfrisser om de ZIEN!- kennis te activeren.
Welkom bij de info-avond van groep 6. Agenda Voorstellen Toelichting vakken Leerlingenzorg Algemene zaken.
, Sociale veiligheid is cruciaal voor kinderen om te kunnen leren Evt. logo van de school.
Toelichting en uitleg bij deze tool  Hoe is deze tool tot stand gekomen? Tijdens het MT van verschillen (V)SO scholen in het midden van het land. Naast.
Uitkomsten van de enquête van ouders Maart 2014 De stelling was: Oudergesprekken vind ik belangrijk, ik ga daar naar toe. Gemiddelde score t.o.v. het.
Hoe gebruik je de leerlingvragenlijst?. Inhoud presentatie 1.Klaarzetten van een leerlingvragenlijst 2.Invullen van de vragenlijst 3.Gegevens van de leerlingvragenlijst.
Talentontwikkeling “Zoek en vind het talent van ieder kind”
Hoe gebruik je de leerlingvragenlijst?. Inhoud presentatie 1.Klaarzetten van een leerlingvragenlijst 2.Invullen van de vragenlijst 3.Gegevens van de leerlingvragenlijst.
Uitleg  In dit spel is het de bedoeling dat je zoveel mogelijk punten verzamelt door vragen goed te beantwoorden.  In ronde 2, 3 en 4 staat er ook een.
SPORTCENTRUM HELSDINGEN: OOG VOOR JOUW KIND! Oog voor jouw kind. Dat is wat wij belangrijk vinden. Onze bevlogen zwemonderwijzers kijken waar jouw kind.
Je spreekbeurt Leuk dat je jouw spreekbeurt over handicaps gaat houden! Veel mensen weten namelijk niet zo goed wat het is om met zo’n beperking te.
Uitleg bij de vragenlijst Veiligheidsbeleving
Ouderavond over pesten op de basisschool
Oudertevredenheidsonderzoek:
Taal- en Interactievaardigheden in de Kinderopvang
Help, mijn kind gaat naar de brugklas
‘Aan de slag met ouders als onmisbare partner’
Liefde en relaties.
Les 1 zgk kwaliteitszorg.
Hoe gebruik je de leerlingvragenlijst?
LOB zeven stappen naar succes
Drama Reflectie Jennie van Baalen
In gesprek met elkaar Gebruik eventueel rode en groene kaartjes waarmee mensen kunnen aangeven of ze het eens of oneens zijn met de stelling.
Voorlichting BPV leerjaar 1
Nee Zeggen!.
Digi(bord)boek project <titel project>
NSCCT Instructie groep 4
Ik heb mijn boek uit… Wat nu?.
NSCCT Instructie groep 5
Persoonlijk Leiderschap
NSCCT Instructie groep 7
Uitleg bij de vragenlijst ZIEN. Leerling 5-8 Leer- en leefklimaat ZIEN
NSCCT Instructie groep 6
ZIEN! Fris je ZIEN!kennis op!
JULLIE WETEN DAT IK HET HEB, MAAR WAT IS HET?
Schoolwide Positive Behavior Support (SWPBS)
RÜYA Bijeenkomst 1 Meiden.
Hoofdstuk 1 Wie ben je? Wat kun je? Wat wil je?
Arline Spierenburg november 2018
Gewoon pubergedrag? Over Relaties
NSCCT Instructie groep 4
NSCCT Instructie groep 5
Heet iedereen welkom en geef aan dat de bijeenkomst erg belangrijk is
NSCCT Instructie groep 6
NSCCT Instructie groep 7
Spreekbeurt: ‘Ik zorg voor mijn ’.
Scholenmarkt 17 mei 2017 OBS ‘t hout.
100% Subsidie Ontwikkeladvies 2019.
Transcript van de presentatie:

ZIEN! Leerjaar 1-16 Fris je ZIEN!kennis op! Deze presentatie is bedoeld om samen met het team voorafgaand aan het invullen van ZIEN! Leerjaar 1-16 (ruwe scoresnorm) de kennis over ZIEN! en de begrippen weer even op te frissen.

Wat kun je verwachten? Het belang van observeren ZIEN!-dimensies Goed invullen De scores en normering Relaties tussen de vaardigheden Overzichten Informatief

Het belang van observeren

Praatvraag Wat is de meerwaarde van vooraf observeren? Lukt het observeren ons?

Zie jij wat je ziet of zie je wat je weet? Over observeren Observeren is weten wat je ziet. Dat kan al als je de klas op verschillende momenten op een dag ‘scant’: wat zie ik? Tip: Maak het klein; observeer één begrip tegelijk en neem daar gerust een paar dagen tijd voor. Schrijf bijzonderheden in wat je ziet eventueel op. Plak de ZIEN!-begrippen op je bureau als reminder. Zie jij wat je ziet of zie je wat je weet?

De ZIEN!-dimensies Graadmeters (2) en Sociale vaardigheden (5) Hierna volgen vier dia’s met telkens twee stellingen. De bedoeling is dat je als team bedenkt bij welke categorie deze horen. Die kun je vervolgens aanklikken in de afbeelding.

Bij welke dimensie horen deze stellingen? Het kind… heeft duidelijk een eigen inbreng tijdens gezamenlijke activiteiten. spreekt uit eigen beweging met andere kinderen. Klik op het plaatje met het juiste antwoord

Goed geantwoord! Sociaal initiatief is de vaardigheid om in sociale situaties contact te zoeken en te maken, zowel non-verbaal als verbaal.

Bij welke dimensie horen deze stellingen? Het kind… gaat een tijdlang geconcentreerd op in de activiteit. toont belangstelling voor het activiteitenaanbod. Klik op het plaatje met het juiste antwoord

Goed geantwoord! Betrokkenheid is een houding of toestand die verbondenheid uitdrukt met een activiteit of taak waarmee het kind bezig is.

Bij welke dimensie horen deze stellingen? Het kind… regelt eigen zaken. zegt wat het ergens van vindt. Klik op het plaatje met het juiste antwoord

Goed geantwoord! Sociale autonomie is de vaardigheid om in sociale omgang je eigen keuzes te maken en daarbij te blijven.

Bij welke dimensie horen deze stellingen? Het kind… komt opgewekt over. gaat graag naar school. Klik op het plaatje met het juiste antwoord

Goed geantwoord! Welbevinden is een momentane, actuele toestand van een zich goed voelen en manifesteert zich binnen de groep waarin het kind zich bevindt.

Goed invullen

Antwoordopties Ant-woord Toelichting 1 Het kind laat het gedrag vrijwel niet zien 2 Het kind laat het gedrag niet zo vaak zijn. Alleen in makkelijke, uitnodigende situaties 3 Het kind laat het gedrag altijd in een uitnodigende, en soms in een moeilijke, niet uitnodigende situatie zien 4 Het kind laat het gedrag vrijwel altijd zien, zowel in een uitnodigende, als in een niet uitnodigende situatie

Goed invullen: wat betekenen de schaalwaarden? Score Situatie nodigt uit Makkelijke situatie (maak als team concreet, bijvoorbeeld momenten waarop de leerkracht ondersteunt of de leiding heeft, medeleerlingen zijn flexibel of nemen juist de leiding (net wat kind nodig heeft) Situatie nodigt niet uit Moeilijke situatie (maak als team concreet, bijvoorbeeld als er geen volwassene sturing/leiding geeft, als medeleerlingen weinig rekening houden met wensen en mogelijkheden van de leerling.) 2 Vrijwel altijd Vrijwel niet - 3 Soms +/- 4 Vrijwel altijd + Laat een leerling het gedrag niet zien, dan kies je een score 1.

De scores, normering en weergave-mogelijkheden

Hoe komen de vier kleuren tot stand? Gemiddelde score van de vier stellingen per ZIEN!aspect Getal in gekleurd vakje 4 400 3,75 375 3,5 350 3,25 325 3 300 2,75 275 2,5 250 2,25 225 2 200 1,75 175 1,5 150 1,25 125 1 100 Hoe komen de vier kleuren tot stand?

Voorbeeld

Relaties tussen vaardigheden

Ideaalsituatie – pro-sociaal Egoveerkracht SA Ruimte voor jezelf Ruimte voor de ander SF Egocontrole SI IB Empathie IL In een ideale situatie is er evenwicht tussen ruimte geven en ruimte nemen. De leerling neemt niet alleen ruimte voor zichzelf (SA en SI), maar geeft ook ruimte aan de ander (SF en IB).

Vooral ruimte geven SF zelf SA IB SI Ruimte voor de ander IL Een leerling die vooral ruimte geeft, scoort hoog op SF en IB, maar laag op SA en SI.

Vooral ruimte nemen Ander SF SA IB SI Ruimte voor jezelf IL Een leerling die vooral ruimte neemt, scoort hoog op SA en SF, en laag op SF en IB.

Relaties zichtbaar in de weergaves De scores van SI & SA en van SF, IB en IL worden bij elkaar gezet.

Weergave egocontrole – egoveerkracht - empathie

Overzichten

Overzichten opvragen Klik op overzichten > leerlingvolgsysteem > begeleiding Kies voor PDF-versie van: ZIEN! observatielijst groep ZIEN! observatielijst leerling ZIEN! ouderrapportage Selecteer de groep/leerlingen waar je een overzicht voor wilt

Ouderrapportage

Toelichting bij ouderrapportage: zie onder Informatief > ouders

Informatief

Extra informatie in ZIEN!

Wat vind je onder Informatief? Informatie over SoVa-methoden / verwijzingen naar lessen uit methoden Algemene informatie over ZIEN! Handleidingen Document over ZIEN! en inspectie ZIEN!verantwoording Informatie over de leerlingvragenlijst (versie 5-8 en 1-16) Informatie met betrekking tot / voor ouders Oudervragenlijst Tips voor oudergesprek Schoolkrantartikel over ZIEN! Achtergrondinformatie sociaal-emotioneel Leerkracht- en oudersuggesties

Verwijzingen naar sova-methoden

Meer informatie op www.zienvooronderwijs.nl/leerlingvragenlijst Met de leerlingvragenlijst ZIEN! Leerling 5-8, die digitaal is in te vullen, krijg je nóg meer informatie over de leerling (Bruikbaar voor leerlingen vanaf ongeveer 9 jaar met een IQ boven de 70) Leer- en leefklimaat Sociale vaardigheden Meer informatie op www.zienvooronderwijs.nl/leerlingvragenlijst

Goede instructie is cruciaal voor betrouwbare uitkomsten! (zie de handleiding onder ‘Informatief’)

Voor (V)SO is er een papieren leerlingvragenlijst Resultaten kunnen ingevoerd worden in ParnasSys

Betrokkenheid-volharding Stop jij weleens even met je werk? Wat doe je dan? Ga je dan een rondje lopen? Of kijk je even naar buiten? En wat doe je als iets niet lukt?...

Ruimte nemen- Sociaal Initiatief Een paar anderen uit jouw klas zijn een spel aan het doen (bijv. voetballen). Je wilt graag meedoen. Wat doe jij dan? Sommigen vertellen en vragen veel aan anderen in de klas of aan de juf of meester. Doe jij dat ook?

ZIEN! en ouders Waarschijnlijk is het voor jullie vanzelfsprekend dat je met ouders in gesprek gaat. Kijk op de website voor mogelijkheden om ZIEN! in te zetten: www.zienvooronderwijs.nl/zien-voor-ouders

ZIEN!-nieuwsbrief – meld je aan! www.driestar-educatief.nl/inschrijven-nieuwsbrief Nieuwe ontwikkelingen Achtergrondinformatie Tips en trucs

Succes en veel plezier met ZIEN! Vragen over ZIEN!? Mail naar info@zienvooronderwijs.nl Wil je dat een medewerker van Driestar onderwijsadvies (gratis) meedenkt over een casus/profiel? Zie startscherm ZIEN!: Wil je meer met ZIEN! dan jullie nu doen? Volg een verdiepingscursus! Lees meer Klik hier om af te sluiten

Helaas… Naar volgende vraag Het kind… stapt uit eigen beweging op anderen af. heeft duidelijk een eigen inbreng tijdens gezamenlijke activiteiten. vertelt uit zichzelf in de groep. spreekt uit eigen beweging met andere kinderen. Bovenstaande stellingen horen bij de ZIEN!-vaardigheid Sociaal Initiatief. Sociaal initiatief is de vaardigheid om in sociale situaties contact te zoeken en te maken, zowel non-verbaal als verbaal. TIP! Neem een kind in gedachten dat bovenstaand gedrag laat zien, zodat je een plaatje erbij hebt. Naar volgende vraag

Helaas… Naar volgende vraag Het kind… heeft plezier in wat het doet. gaat een tijdlang geconcentreerd op in de activiteit. toont belangstelling voor het activiteitenaanbod. toont doorzettingsvermogen. Bovenstaande stellingen horen bij de ZIEN!-vaardigheid Betrokkenheid. Betrokkenheid is een houding of toestand die verbondenheid uitdrukt met een activiteit of taak waarmee het kind bezig is. TIP! Neem een kind in gedachten dat bovenstaand gedrag laat zien, zodat je een plaatje erbij hebt. Naar volgende vraag

Helaas… Naar volgende vraag Het kind… zegt wat het ergens van vindt. komt verbaal voor zichzelf op. maakt eigen keuzes. regelt eigen zaken. Deze stellingen horen bij de ZIEN!-vaardigheid Sociale Autonomie. Sociale autonomie is de vaardigheid om in sociale omgang je eigen keuzes te maken en daarbij te blijven. TIP! Neem een kind in gedachten dat bovenstaand gedrag laat zien, zodat je er een beeld bij hebt. Naar volgende vraag

Helaas… Naar volgende dia Het kind… komt opgewekt over. maakt een vitale, levenslustige indruk. komt ontspannen en open over. gaat graag naar school. Bovenstaande stellingen horen bij de ZIEN!-vaardigheid Welbevinden. Welbevinden is een momentane, actuele toestand van een zich goed voelen en manifesteert zich binnen de groep waarin het kind zich bevindt. TIP! Neem een kind in gedachten dat bovenstaand gedrag laat zien, zodat je een ‘plaatje’ erbij hebt. Naar volgende dia