Welkom Procesoptimalisatie van de productie van Crisp Breads

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Organisatiekunde.
Advertisements

Kritische gebeurtenis
CIMSOLUTIONS B.V. CIMSOLUTIONS Automation for Industry & Business SIG Embedded “Proces Ellende” André Vink CDP real-time embedded 28 september 2005.
Kostprijzen PLATO – 5 mei 2009.
Vervolgbijeenkomst 2 Procesfasering bij Leren Leren.
Marktonderzoek als proces
Methodisch begeleiden
Hoofdstuk 7 Procesmanagement.
Marktonderzoek als proces
S.O.R. Strategische Oriëntatie Ronde
Implementatie Normblad 8002
Ymor Ketenbewaking bij debitel
5S in Velsen.
Procesmanagement in de praktijk Hoofdstuk 4 Processen analyseren
Slot 4Hc.
Leerdoelen SMART maken
6 stappen in Risico management
Faculteit economie en bedrijfskunde COELO Gemeentelijk armoedebeleid, koopkracht en armoedeval Maarten Allers COELO Centrum voor onderzoek van de economie.
STIMULEREND KIEZEN Een blik op de wereld van de industrie BINNENKIJKEN IN EEN BEDRIJF.
Presentatie titel Logistiek College 3 Rotterdam, 00 januari 2007.
de boekhoudkundige verwerking van een economische cyclus:
Keuzemodule Groen Ondernemen Coen van Wetering
Processen.
Tomaten verpakken in tomatenblad 31 januari 2013.
PERSONEELSMANAGEMENT PPT 3 Onderdeel : LEIDING GEVEN.
PERSONEELSMANAGEMENT PPT 2 Onderdeel : Doelstellingen.
Optimalisering inhoudelijke opname en ontslaggegevens.
Hoofdstuk 6 Productie.
Afspraken inzet leden Kenniskring VOR bij RWS
Welkom havo 4..
Welkom Havo 5..
Reken je (niet) rijk.
Aansluiten en testen Ketenregister
Welkom havo 3..
TOON DEZE SLIDE: INLEIDING
Hoofdstuk 5 Les 2: Markten.
Welkom Havo 5..
Open Data PMA 3 december 2015 Om het onderwerp open data wat levendiger te maken willen we een korte presentatie geven, met daarin: een concreet voorbeeld.
Welkom VWO 5..
Welkom VWO 5..
Leren op de werkvloer Leren gebeurt niet vanzelf Wij ondersteunen deelnemers daarom in hun eigen praktijk. Hiervoor hebben wij een innovatieve methodiek.
Welkom Havo 5..
Excasso Voorstel wijziging Excasso Definitie/ doel: Controle op uitgaande betalingen tbv juistheid van de uit te betalen bedragen Probleemstelling In.
Slimme kleinverbruik meters E+G
eenheden variabele productiefactor (arbeid) productie in aantallen
Beste ath 4..
Welkom VWO 5..
Welkom Havo 5..
Onze filosofie: Resultaten kunnen altijd beter
Internationalisering
Introductie Dit is de aarde Dit ben ik op de aarde
liquiditeitsbegroting
Overzicht Bezittingen (debet =links) en Schulden (credit=rechts)
Grondstoffenplan Uitgangspunten Startnotitie: afvaldriehoek Kosten
Predictor Early Digital, test vanaf 5 dagen voor uw menstruatie uitblijft. Voor vrouwen die zo snel mogelijk willen weten of ze al dan niet zwanger zijn.
Schoolwide Positive Behavior Support (SWPBS)
Goederenstroom Voorraad.
Procesmanagement in de praktijk Hoofdstuk 4 Processen analyseren
Methoden om te werken aan continue verbetering
Goederenstroom en voorraadbeheer
Goederenstroom en voorraadbeheer
Cursus Interne auditor
Manufacturing A3; Reduceren van de levertijd
Project Charter Business Case Scope Probleem beschrijving
Logistieke werkzaamheden coördineren
Uitvraag 2019 Deel 2.
Stap drie bij projecten
Extra uitleg H4 Domein Markten
Uitvraag 2019 Deel 2.
Transcript van de presentatie:

Welkom Procesoptimalisatie van de productie van Crisp Breads Door: Denekamp, Milou 2105798 Koelen, Marjan 2112273 Ooms, Cas 2116334 Raemaekers, Rens 2111085 Willebrands, Tessa 2112260 Klas: 49BKM2BV Datum: 30-03-18 Tutor: Erik Mennings Beoordelend tutor: Elke Rosendaal

DEFINE Het probleem speelt zich af binnen productielijn drie bij de productgroep Crisp Breads. De knelpunten en verspillingen moeten omlaag, zodat De Kroes haar servicegraad kan verhogen en aan de stijgende vraag kan voldoen. De output moet stijgen naar vier miljoen pakken Chrisp Breads. knelpunten Stijgende vraag Bron: Gastcollege De Kroes Plan van Aanpak H3 verspillingen Servicegraad

Bron: Procesbeschrijving De Kroes MEASURE Het productieproces gaat van start met het maken van deeg (deeg wordt handmatig door een medewerker afgewogen). Vervolgens komt het deeg op de lopende band terecht. Een medewerker vult de machine met deeg. Het deeg wordt gehakt (plat gemaakt, bespankeld met water, dit is voor de topping). Vervolgens wordt het deeg, inclusief topping, gesneden in drie rijen van negen koeken. Hierna wordt een kwaliteitscontrole uitgevoerd die verwerkt wordt in een dagrapport. Vanaf hier wordt er over gegaan op het bakproces. Dit begint met het laten rijzen van het deeg in de deegkasten. Wanneer het deeg is gerezen, gaan het voor 6 minuten en 30 seconden de ovens in. Alle data omtrent de ovens wordt door de medewerkers bijgehouden in de dagrapporten. Hierna gaan de Crisp Breads naar de inpakafdeling waar ze door een robotarm worden gestapeld en ingepakt in plastic (gepositioneerd door medewerkers). De verpakkingen worden vervolgens voorzien van een label en naar de afnemer verstuurd of opgeslagen in het magazijn.

MEASURE – Het OEE-model Total Time: 7 x 24 = 168 uur per week   Total Operations Time: 5 x 24 = 120 uur per week De Kroes open (A) Loading time: 120 uur (B) production time: 120 uur – 13,42 uur aan storingen en omsteltijden = 106,58 uur aan echte productie tijd. Performance rate: (42.843 / 60.443,65) x 100% = 70,88%   (E) Total output: 42.843kg – (afkeur) – 890kg = 41. 953kg (F) Good output Quality rate: (41.953 / 42.843) x 100% = 97,92% OEE: 88,82% x 70,88% x 97,92% = 61,65% Availability rate: (106,58 / 120) x 100% = 88,82%   (C) Theoretical output: 32 x 48 = 1.536 koekjes ( 60 / 6,5 ) x 1.536 = 14.178 koekjes die er per uur geproduceerd kunnen worden. 14.178 koekjes x 106,58 uur = 1.511.091,24 1.511.091,24 x 40 gram / 1.000 = 60.443,65kg theoretische output. (D) Total output: 42.843kg (gegeven) Bron: Sheets logistiek H3, Procesbeschrijving De Kroes

MEASURE In dit VSM-model is het productieproces met haar doorlooptijden opgenomen. Bron: Procesbeschrijving De Kroes

ANALYSE Niet de maximale capaciteit benut Bij de OEE wordt relatief laag gescoord op het onderdeel ‘performance’. Op een bakplaat passen 8 x 4 = 32 Crisp Breads. Echter worden er nu maar 9 x 3 = 27 Crisp Breads geproduceerd. Storingen Er vinden regelmatig storingen plaats op productielijn 3. De oorzaken van deze storingen zijn meestal verschillend. Vaak moet de technische dienst opgeroepen worden om de storing te verhelpen. Omsteltijden De Kroes heeft 30 minuten als streeftijd voor het omstellen van de machines. Echter is gebleken dat de werkelijke tijd gemiddeld 40 minuten is. Veel menselijke handelingen Binnen het inpakproces van Crisp Breads op lijn drie zijn veel menselijke handelingen. Zo worden de Crisp Breads door mensen gepositioneerd en in tot slot in omdozen geplaatst.

ANALYSE – de menselijke handelingen In deze swimlane zijn met rode cirkels de menselijke handelingen uitgelicht.

ANALYSE In deze controlekaart is inzichtelijk weergegeven wanneer het bakproces niet meer in controle is. Bij het bereiken van een afwijkend punt zou door de medewerkers aan de lijn ingegrepen moeten worden. Er valt te concluderen dat dit frequent niet gebeurd. De middelste lijn is de bepaalde streefwaarde van 6 minuten en 30 seconden. Het proces is niet in control als de tijden boven het maximum of onder het minimum komen, deze waarde zijn echter niet gegeven. Wanneer er zes stippen in de metingen in eén richting zich weergeven (zowel omhoog dan wel omlaag) dient er ingegrepen te worden. Dit is echter niet het geval. Mochten er tien metingen zich boven of onder de oranje lijn (streefwaarde) bevinden, dient er ingegrepen te worden. Er wordt echter niet ingegrepen, wat wijst op onkunde van de medewerkers aan de lijn. Het ingrijpen gebeurt eigenlijk pas als het te laat is, zodoende dient dit aangepakt te worden door middel van onder andere een technische cursus. Bron: Sheets Kwaliteit H3

ANALYSE – het visgraatdiagram In dit visgraatdiagram zijn de mogelijke oorzaken voor het probleem ‘performance’ opgenomen. Perfor-mance Bron: Sheets Kwaliteit H3

IMPROVE – BOM voor het deeg De Kroes moet een Bill of Material (BOM) opstellen voor de productie van het deeg. Deze wordt in de huidige werkwijze door medewerkers met de hand gemaakt. Dit kan leiden tot vervormingen in de deeg samenstelling. Een BOM kan hierbij helpen, want de samenstellingen staan dan vast en iedereen kan in principe het perfecte deeg bereiden. Bron: Sheets Logistiek H3

IMPROVE – cursus omsteltijdverkorting SMED De gemiddelde omsteltijd volgens De Kroes is 30 minuten. Echter valt er in de dagrapporten op dat dit niet altijd het geval is. Wanneer het gemiddelde van alle omsteltijden (er wordt twaalf keer omgesteld) gepakt wordt komt dit neer op 40 minuten. De totale omsteltijd in een week bedraagt 480 minuten, dit staat gelijk aan acht uur. Deze tijd die hiermee verspilt wordt kan gezien worden als verspilling waarin niet geproduceerd kan worden, terwijl het geen storing is. Kortom het was dus wel mogelijk geweest om te produceren. Bron: Dagrapporten De Kroes https://www.springest.nl/stodt/omsteltijdverkorting-smed-single-minute-exchange-of-dies?channel=sea_dynamic&gclid=EAIaIQobChMI7aOVi5yS2gIVxpkbCh0wsQm3EAAYBCAAEgJGJfD_BwE

IMPROVE – storingstechnicus elektro Met regelmaat vinden er storingen plaats in de machines van productielijn 3. Er gaat enige tijd overheen voordat deze storingen zijn verholpen. Dit komt omdat bij tijden van storing eén van de twee technici gebeld moet worden. Deze technicus moet dan naar de productielocatie in Oosterhout komen om vervolgens de storing te verhelpen. Er kan dus geconcludeerd worden dat storingen tijd en dus geld kosten. Om dit knelpunt op te lossen, kan De Kroes haar medewerkers een cursus Storingstechnicus Elektro aanbieden. Bron: Dagrapporten De Kroes https://www.rovc.nl/cursus/storingstechnicus-elektro

IMPROVE – jongere werknemers Op dit moment zijn er veel oudere werknemers bij De Kroes werkzaam. Oudere werknemers kosten meer geld dan jongere werknemers. Daarom moet De Kroes haar oudere werknemers, onder een goede regeling, ‘inwisselen’ voor jongere werknemers. Wel moet er rekening gehouden worden omtrent wetgeving. Jongeren mogen maar een bepaalde uren werken daarom is het van belang om mensen van achttien jaar of ouder aan te nemen

IMPROVE – aanbeveling Het sorteren automatiseren De Kroes kan tijdens het optimaliseren gebruik maken van de gedachte van kwaliteitsdenker Imai. Optimalisatie is een continue proces dat telkens in stappen gerealiseerd kan worden. Het is belangrijk om iedereen erin te betrekken om zodoende verspillingen te elimineren. Voor De Kroes zijn deze voornamelijk; onbenutte capaciteit, wachten en fouten. De jongere medewerkers zijn hier een tijdelijke oplossing voor, machines zijn de oplossing. Het valt te adviseren om bij Breda Packaging een offerte aan te vragen voor een inpakmachine. Dit zou de productiviteit omhoog helpen en daardoor de onbenutte capaciteit verlagen. Met de kosten besparingen kan de inpakmachine snel gerealiseerd worden. Bron: http://www.panview.nl/lean-productie-toyota-3m-model/het-toyota-3m-model-muda-mura-muri Sheets Kwaliteit H3 http://www.bredapackaging.nl/

CONTROL – BOM voor het deeg Het risico van een BOM is dat de bakkers alsnog hun eigen interpretatie eraan kunnen geven of dat de BOM fout wordt afgelezen. Dit wordt voorkomen door middel van functiescheiding, automatisering, regels & procedures en steekproeven. Allereerst krijgt eén productiemedewerker de bevoegdheid tot het uitvoeren van de taak; deeg maken. Een manager controleert of ook echt alleen deze medewerker uit de desbetreffende ploeg dit doet, deze heeft een beschikkende taak. Door middel van machines worden de juiste hoeveelheden halffabricaten en grondstoffen verzameld voor het deeg. De medewerker loopt volgens een procedure door en volgt de stappen om het deeg te maken. Wanneer het deeg klaar is voor verwerking, zullen er steekproefsgewijs controles omtrent de kwaliteit worden uitgevoerd. Dit gebeurt voornamelijk achteraf maar ook tussendoor, omdat zodoende ook feedback kan worden gegeven. Met de feedback kan de productiemedewerker het recept voor het deeg en dus ook de BOM optimaliseren. Bron: Sheets logistiek H3 & Sheets Administratieve Organisatie H2

CONTROL – cursus omsteltijdverkorting SMED Uit de dagrapporten is berekend dat de gemiddelde omsteltijd 40 minuten is. Dit is 10 minuten te lang. In deze tien minuten hadden 2.363 Crisp Breads geproduceerd kunnen worden, wat neerkomt op 295 verpakkingen per week. Dat staat gelijk aan een waarde van 18.431,40 euro per jaar (door de verkoop van 15.359 verpakkingen per jaar). Deze cursus wordt aan alle 27 medewerkers aangeboden. Functiescheiding, automatisering, regels & procedures en oogtoezicht zijn de maatregelen die De Kroes zal moeten nemen om terugval te voorkomen. Na de cursus zullen de medewerkers aan de lijn een uitvoerende taak hebben. In samenwerking met alle cursisten en managers zal een efficiënte procedure opgesteld worden waarin alle stappen van het omstellen staan beschreven. De desbetreffende manager heeft hierin een beschikkende taak en houdt tijdens de eerst drie weken oogtoezicht tijdens het omstellen. Hij beschrijft zijn bevindingen qua tijd en het hanteren van de procedure in het Exact (ERP) systeem van De Kroes. Door deze manier van werken wordt het geautomatiseerd en is het makkelijk terug te halen voor eventuele teambesprekingen. Kosten: Opbrengsten Benzinekosten €292,28 Verkoop koeken €18.431,40 Loonkosten €2.073,60 Cursuskosten €26.865,00 Bron: https://watkosteenauto.nl/wat-kost-een-auto-op-benzine/ https://www.springest.nl/stodt/omsteltijdverkorting-smed-single-minute-exchange-ofdies?channel=sea_dynamic&gclid=EAIaIQobChMI7aOVi5yS2gIVxpkbCh0wsQm3EAAYBCAAEgJGJfD_BwE Sheets Administratieve Organisatie H2

CONTROL – cursus storingstechnicus elektro De Kroes kan op drie manieren een terugval proberen te voorkomen: Functiescheiding: Uit iedere ploeg is er één medewerker die kan ingrijpen bij storingen. Deze medewerker heeft zich gespecialiseerd in elektro door middel van de cursus. Oogtoezicht: Alleen de medewerker die de cursus heeft gevolgd, mag ingrijpen bij een storing. Er moet toezicht worden gehouden dat de andere medewerkers niet aan de machines sleutelen. Richtlijnen: De medewerker die ingrijpt bij een storing doet dit op de juiste, aangeleerde manier van de cursus. Het is voor De Kroes te duur om alle 27 medewerkers deze cursus te laten volgen. Om die rede is ervoor gekozen om van elke ploeg eén medewerker aan te wijzen die de cursus gaat volgen. Er gaan dus in totaal drie medewerkers deze cursus volgen. Kosten Opbrengsten Benzinekosten €399,59 Verkoop koeken €700.415,98 Loonkosten €2.085,06 Cursuskosten €6.690,00 Bron: https://watkosteenauto.nl/wat-kost-een-auto-op-benzine/ Sheets Administratieve Organisatie H2

CONTROL – jongere werknemers De Kroes moet proberen te voorkomen dat ze op een slechte manier afscheid neemt van haar medewerkers. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor het werkgeversmerk of de tevredenheid van het achterblijvende personeel. Omdat de werknemers waarschijnlijk niet vrijwillig weg willen bij het bedrijf, wordt dat gecompenseerd met een transitievergoeding. De transitievergoeding van 9 medewerkers bedraagt €153.000 die eenmalig betaald wordt. Voor de 9 oude medewerkers komen 15 nieuwe jonge medewerkers in de plaats. Deze jongeren moeten ingewerkt worden en hier zijn procedures voor nodig. De nieuwe werknemers moeten zo snel mogelijk ingewerkt worden om de productiviteit zo hoog mogelijk te houden. Jongeren zijn goedkoper dus het is mogelijk om meer werknemers aan te nemen en tegelijkertijd geld te besparen. Ook komen er meer medewerkers waardoor er meer output gerealiseerd kan worden. Kosten Opbrengsten Transitiekosten €153.000,00 Besparing ontslag €5.346,00 Meer omzet €34.274,40 Bron: Sheets Administratieve Organisatie H2 http://www.de-transitievergoeding.nl/regels-en-wetten/7-673-bw-7-673a-7-673b-bw-7-673c-bw-en-7-673d-bw

CONCLUSIE Voor 2018 in euro’s: Kosten: Baten: Benzinekosten €691,87 Verkoop koeken €718.847,38 Loonkosten €4.158,66 Besparing ontslag €5.346,00 Cursuskosten €33.555,00 Meer omzet €34.274,40 Transitiekosten €153.000,00 Totaal €191.405,53 Totaal €758.467,78

Conclusie Voor 2018 in verpakkingen Crisp Breads & productie weken: Te besteden: Aantal koeken: €758.467,78 - €191.405,53 = €567.062,25 €567.062,25 / €1,20 = 472.551 verpakkingen Crisp Breads (472.551 x 320gram) / 1.000 = 151.216kg 151.216kg / 42.843kg (output week 47) = 3,5 week Door de maatregelen kan De Kroes 472.551 verpakkingen Crisp Breads meer produceren. Dit komt neer op een productietijd van drie en een halve week die zij daarmee besparen.