het Vlaams Welzijnsverbond

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Inclusieve Kinderopvang De Vlaamse Beleidsaanpak.
Advertisements

Ervaringen in samenwerking
Gezamenlijke uitwerking adoptiegroepen Wijkwerkers & Gezinswerkers
ADVIES VOOR DE JEUGDHULP BRECHT VERHEGGE 1BAO A1.
Startbijeenkomst voorlopersaanpak 23 april 2012
Presentatie IKC Almere, Amsterdam, Arnhem, Assen, Borger-Odoorn, Borsele, Delft, Den Helder, Diemen, Dordrecht, Eersel, Eindhoven, Enschede, Gaasterlân-Sleat,
Kansen voor kinderen Carla Scheffer Rens van Kleij Startbijeenkomst Brede School Wassenaar 18 december 2012.
HET DECREET KINDEROPVANG VOOR BABY’S EN PEUTERS WAAROM EN HOE?
Transitie De overgang naar het nieuwe decreet wat betekent dat voor mij? 22 november 2013.
Hoe blijf ik overeind als welzijnsprofessional?
Maatschappelijk Aanbesteden
De zorgbehoevende oudere in de samenleving. Inleiding: Zorgverlening in Vlaanderen.
Taal(beleid) in het Hoger Onderwijs: een veld onder spanning Linguapolis 17 maart 2011 Prof. Dr. Joke Denekens Voorzitter Onderwijsraad.
Toekomstmodel Jeugdstelsel Waarom het anders moet & hoe het anders kan
 Aanbeveling structurele opwaardering  Niveau van de organisatie van de stewardwerking  Het statuut van de ‘steward’  De voorwaarden verbonden aan.
L. Maertens.  Historische wortels: industriële revolutie Kinderopvang bedoeld om werkkrachten naar fabriek te leiden  Kernopdracht dezelfde: ouders.
Lokaal beleid kinderopvang Stuurgroep Brede School 11 februari 2008 Sylvia Walravens Stafmedewerker lokaal beleid kinderopvang.
Inspiratiedag “Kinderopvang in de praktijk” Actualiteit à la carte 2 oktober 2008 Mechelen.
Tweede Studiedag Brede School – Vlaams Parlement 16 mei 2008 Een brede Kinderopvang REFLECTIES door Jan Van Gils Onderzoekscentrum Kind en Samenleving.
Thematisch overleg en regie Stad Gent OCMW Gent Derden Rol van de regisseur : Overzicht Verantwoording Visie en beleid Samenwerking Thematisch overleg.
Voorontwerp decreet Voorschoolse Kinderopvang 6 mei 2011.
Project “De brede huiskamer”. Ontstaan Huiskamers ( 4 tot 13 jarigen ) Onvoldoende gebruik buitenschoolse opvang (BSO) Onvoldoende deelname naschoolse.
EMMen Maakt Meer Mogelijk. Impuls brede scholen, sport en cultuur maart 2008.
Even voorstellen Anja Hol
Omtrent jurisdisch statuut van het godsdienstonderwijs.
Perspresentatie Gemeenteraadsverkiezingen 14 oktober 2012.
Strategisch belang van de internaten en opvangcentra GO!
RECHTSTREEKS TOEGANKELIJKE JEUGDHULP VANUIT DAGCENTRUM DE TWIJG.
VVSG Inspiratiedag – 2 april 2015 Lokaal loket kinderopvang.
De Wiekelaar als ontmoetingspunt De rol van Kulturhusen en de Wmo.
Inspiratiedag Kinderopvang Debat Toekomst BKO ICC Gent, 2 april 2015.
Lokale besturen en de Regierol in het woonbeleid.
1 MET GEDEELDE KRACHT Symposium Bindkracht / GIPSO.
Kinderarmoedefonds Uitsluiting uitsluiten en ontwikkeling omarmen
Administrateur-generaal
Huiskamers van de Buurt, Amsterdam. Huiskamer van de Buurt Een collectieve voorziening in de vorm van dag(deel)arrangementen voor mensen met een beperking.
Sportieve omgeving / onderneming Hulsberg Jack Opgenoord Huis voor de Sport.
School en Wijk verbonden Congres Toegang en Teams in het Sociaal Domein Chaja Deen Dick Rasenberg en Edith Warmerdam
Kinderopvang en kleuterschool voor alle kinderen Investeren in de ontwikkeling van jonge kinderen uit kwetsbare gezinnen in Stad Gent.
OVERHEID EN AUTONOMIE VAN DE INSTELLINGEN Micheline Scheys Secretaris-generaal Departement Onderwijs en Vorming VVKHO Studiedag 14 februari 2014 “Beleidsruimte.
ISB-CONGRES – 17 MAART 2011 KINDEROPVANG EN SPORT.
Decreet Lokale Diensteneconomie Rol van RESOC en FORUM Lokaal Werkgelegenheidsbeleid.
G e m e e n t e H a r d i n x v e l d - G i e s s e n d a m Bijeenkomst Onderzoek Maatschappelijke Agenda (MAG) 1 juni 2016.
Flexibele kinderopvang Stand van zaken. Beleidsnota Complexe regelgeving Uit onderzoek blijkt nood aan flexibele kinderopvang. Vragen rond noden en behoeften.
7 de specialisatiejaar kinderzorg Toelichting bij AD5.
Initiatief Buitenschoolse kinderopvang 2,5-12 jaar
Verwijzen naar kookboek.
Welke leerpunten nemen we mee van de eerste twee jaar?
Oproep KOALA 15 juni 2017.
Sectoroverleg – 16 oktober 2015
Ontwikkelingen Peuterspeelzaal
Armoedebeleid.
Progressief universalisme
Inspiratiedag Kinderopvang Debat Toekomst BKO
Visieontwikkeling gezinsopvang
Inspiratiedag Kinderopvang Debat Toekomst BKO
BELEIDSAANBEVELINGEN VOOR MEER VRIJETIJDSKANSEN VOOR JONGE NIEUWKOMERS 10 geleerde lessen uit het project Wereldspelers.
Lokaal loket kinderopvang
'Krachtlijnen voor een nieuwe organisatie van de opvang en vrije tijd van kinderen‘ Leen Walravens.
Ellie Kuipers iov VCOK vzw - VVSG - Komma vzw
Nog veel meer foto’s zijn de downloaden op de site
Doepakket "Kinderopvang voor iedereen"
Sectoroverleg Kinderopvang
Lokaal loket kinderopvang
Initiatief Buitenschoolse kinderopvang 2,5-12 jaar
Samenvattende presentatie - 3 mei 2019
Inhoud 1. Aanleiding 2. Visie vanuit de 4 gemeenten 3. Functies
Decreet buitenschoolse opvang en activiteiten
Naar een vitale samenwerking tussen kinderopvang en lokaal bestuur
Lerend Netwerk Regie Buitenschoolse Opvang 24 september 2019
Transcript van de presentatie:

het Vlaams Welzijnsverbond over de Bisconceptnota opvang en vrije tijd voor schoolkinderen

Vooraf Als Vlaams Welzijnsverbond groeperen en ondersteunen we in dit veld vele private organisatoren in een uitgesproken variëteit ( BO verbonden aan een KDV, Initiatieven BO, vakantieopvang, BO in gezinsopvang, kleine en grote organisatoren ) We hebben een goedwerkend en representatief Comité Buitenschoolse Opvang dat maandelijks samen komt, daar ontwikkelen we visies en standpunten ( Staten-Generaal, bisconceptnota…) Waardering voor alle vrijwilligers, medewerkers en organisatoren die zich dagelijks inzetten om kinderen en jongeren buiten school en gezin een kwaliteitsvolle kindertijd aan te reiken Onder moeilijke arbeidsomstandigheden : minimale loonsvoorwaarden, onderbroken diensten, onregelmatige uren en (vakantie)periodes, grote werkdruk…

Vooraf Kindertijd: geprangd tussen schooltijd, werktijd, gezinstijd, verplaatsingstijd…we verwijzen naar stevige visie en krachtlijnen van het KRC (opvang ‘zoals thuis’) -> visie op kwaliteitsvolle opvang en vrije tijd Kinderen betrekken, zich goed laten voelen in hùn spel en vrije tijd in relatie tot onderwijs, opvoeding, opvang… - vergt een grondige maatschappelijke visie en concept (eindelijk) - maar moet ook de expertise en ervaring valideren van wie al zo lang aan ‘BKO’ doet Integrale beleidsaanpak uitbouwen: geen sinecure ( cfr. IJH) Maar nog moeilijker bij gelijktijdige decentralisatie van regie én financiering ->bestuurskundig vraagstuk in relatie tot maar te onderscheiden van effect op kwaliteitsvol/verbetering ‘aanbod’ Voor ons zijn opvang, opvoeding, onderwijs, sport &cultuur, jeugdwerk samenhangende maar eigen te onderscheiden finaliteiten én identiteiten Fundamenteel -> vragen, zorgen, (rechts)onzekerheden bij organisatoren

In een notendop Positief dat opvang en vrije tijd op agenda staat, na > 15 jaar zonder uitbreiding en groei in de sector Positief dat opvang en vrije tijd van kinderen geïntegreerd worden Wij zien kansen in de lokale samenwerking die de sector in beweging kan zetten en synergie kan creëren tussen de gelijkwaardige partners Betreuren verregaande decentralisatie van regie én financiering naar gemeentes. Wij wensen transparante subsidiëring vanuit de Vlaamse overheid Om het bestaan en de kwaliteit van de huidige dienstverlening te vrijwaren formuleren wij voorwaarden bij een decentralisatie

Voorwaarden De financiering, rechtszekerheid, expertise, kwaliteit, tewerkstelling en patrimonium van de erkende en gesubsidieerde particuliere sector moet gevrijwaard blijven De erkende en gesubsidieerde particuliere voorzieningen zijn gelijkwaardige partners in het samenwerkingsverband en kunnen zelf ook initiatieven nemen De middelenstroom naar het lokaal niveau is transparant, middelen hebben een duidelijke bestemming in de voorzieningen voor buitenschoolse opvang (vb. oormerking FCUD) De scheiding van de rollen regie/actor/financiering is vooraf uitgewerkt en afgebakend Het referentiekader schrijft een minimale kwaliteit voor, het Vlaams Welzijnsverbond wenst betrokken te worden bij de verder uitwerking

Voorwaarden Duurzame tewerkstelling in de sector blijft gegarandeerd Er is bijzondere aandacht voor de gezinsopvang De sociale functie wordt versterkt, er is bijzondere aandacht voor kwetsbare gezinnen Een zorgzame transitieperiode is verzekerd Er worden bijkomende middelen vanuit de Vlaamse overheid ingezet voor uitbreiding en het versterken van de kwaliteit van de dienstverlening  Voorwaarden gesteund door SAR en SERV in formeel advies.

Bestaansgarantie huidige erkende en gesubsidieerde particuliere initiatieven Uitgangspunt : onmisbaar in de lokale samenleving Jarenlange ervaring en expertise: daadwerkelijke verantwoordelijkheid We vragen dat continuering van subsidiëring van bestaande private voorzieningen voor buitenschoolse opvang opgenomen wordt in nieuwe regelgeving Nood aan een zorgzame transitie naar een gemeentelijke aansturing moeten de financiering, rechtszekerheid, expertise, kwaliteit, tewerkstelling en het  patrimonium van de particuliere initiatiefnemers  (die reeds decennia instaan voor de Vlaamse BKO) vrijwaren

Samenwerkingsverbanden werken effectief en efficiënt en alle partners zijn gelijkwaardig Private partners zijn op lokaal niveau belangrijke actoren en kunnen samenwerkingsverband initiëren Efficiënte inzet van bestaande overlegstructuren Positief betreffende multifunctionele inzet van infrastructuur en personeel, zolang de kwaliteitsvolle opvang van de kinderen centraal staat

Middelenstroom naar lokaal niveau is transparant Vlaamse middelen en middelen afkomstig van sociale partners (vb. FCUD) moeten bij overdracht geoormerkt worden voor de opvang en vrije tijd van schoolkinderen Het moet duidelijk zijn welke middelen onderwijs, vrije tijd, sport, cultuur …inbrengen naast welzijn

Scheiding van de rollen regie / financiering / actor is vooraf uitgewerkt Succesverhalen in lokale samenwerking wanneer het lokaal bestuur, die de regisseursrol opneemt, meestal indien zelf geen opvangaanbod Aandacht voor de dubbelrol, vooral bij het toewijzen van middelen en uitbreiding van capaciteit aan de partners in het samenwerkingsverband Behoud van controle en toezicht op Vlaams niveau Duidelijke voorwaarden waaraan de regisseur zich moet houden om democratisch klimaat te verzekeren Nood aan specifiek, neutraal aanspreekpunt voor organisaties die onrechtmatig behandeld worden binnen samenwerkingsverband (vb. uitsluiting) -> zie resultaten bevraging over relatie met lokale besturen ( bijgevoegd)

Het referentiekader schrijft een minimale kwaliteit voor Geen vrijblijvend maar normatief kader Specifieke (werkvorm) normen op Vlaams niveau blijven mogelijk (vb. ratio) We wensen betrokken te worden in de besprekingen en uitwerking van dit referentiekader

Duurzame tewerkstelling blijft gegarandeerd Organisatoren bieden structurele tewerkstelling in een samenleving waar activering, jobcreatie en begeleidingstrajecten voorop staan Deze tewerkstelling garandeert een dienstverlening tijdens ruime openingsuren, voor en na de schooltijd, op woensdagnamiddagen, op schoolvrije dagen en tijdens vakanties Knelpunten aan het beroep zijn het gebrekkig statuut van de begeleider, gezinsonvriendelijke werkuren, drukke werkomgeving… Werken in buitenschoolse kinderopvang moet aantrekkelijker worden om een volwaardige tewerkstelling zijn (cfr. loon- en arbeidsvoorwaarden)

Aandacht voor gezinsopvang Worden onthaalouders die uitsluitend buitenschoolse kinderopvang aanbieden opgenomen in het decreet ? Bezorgdheden eigen aan de gezinsopvang: het werken in het sui generisstatuut, de combinatie van opvang van schoolgaande kinderen en baby’s en peuters, de locatie (al dan niet de gezinswoning), mogelijke samenwerking tussen onthaalouders Realistisch dat binnen één dienst twee decreten gelden (decreet baby’s en peuters, decreet opvang en vrije tijd) ?

Versterkte sociale functie De sociale functie is zeer belangrijk, ook in de sector BKO zetten we hier sterk op in (ambitietekst sociale functie vanuit Vlaams Welzijnsverbond: zie www.vlaamswelzijnsverbond.be/nieuws/ambitietekst-sociale-functie-kinderopvang) Aanbod vanuit samenwerkingsverband moet toegankelijk zijn voor alle gezinnen, bijzondere aandacht voor betaalbaarheid, bereikbaarheid, beschikbaarheid, enz. Al of niet school gaan mag geen voorwaarde zijn voor deelname aan het aanbod. Opvang en vrije is meerwaarde voor alle kinderen, ook zij die (nog) niet naar school gaan ( schoolkinderen =leeftijd; =/= schoolgerelateerd) We betreuren de keuze van voorrang voor werkende ouders Dit gaat voorbij aan de sociale en pedagogische functie van ganse (kinder)opvang (inconsequent in conceptnota - sociale / economische functie)

Een zorgzame transitieperiode met bijkomende middelen Nood aan een zorgzame, duidelijke en gefaseerde transitieperiode Betrokkenheid bij transitie en evaluatie Nood aan uitbreiding en versterking van de sector Middelen vanuit Vlaamse overheid zijn noodzakelijk ->Decentralisatie lost dit ten gronde niet op Middelen die door decentralisatie van regie en financiering vrijkomen moeten op budgetneutrale wijze worden geheroriënteerd Bijkomende middelen gaan in eerste instantie naar capaciteitsuitbreiding en versterking van de kwaliteit van de dienstverlening

HARTELIJK DANK