Profeet in Babel, pelgrim naar Jeruzalem

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Het gebruik van rijke casussen uit de praktijk van management
Advertisements

Weg balk en splinter! Over vrije ogen en ootmoedige omgang met je naaste preek over Matteüs 7:1-5.
Filosofie Op HAVO en VWO.
Risico’s en gevaren van techniek
LEAN Leiderschap en Cultuur
- uit dezelfde beker gedronken (nieuwe verbond) - onder dezelfde wolk gelopen - gemeenschap der heiligen (Zondag 21b). dat de gelovigen allen samen en.
1212 /mhj Quo vadis, (Bio) Medisch Ingenieur? Biomedische Technologie Technische Universiteit Eindhoven in samenwerking met Universiteit Maastricht Dick.
SAMEN AAN ZET Opbrengstgericht werken voor docenten.
Volk Gezag Land Nederlanders Grondwet Nederland Koninkrijk.
SAMEN AAN ZET Workshop voor leidinggevenden én docenten.
Voorlichting Sociologie Radboud Universiteit Nijmegen
Les 2 : 5 oktober 5 – 11 oktober 2013 “Hemel”op Aarde HET HEILIGE HEILIGDOM “Hemel” op Aarde.
1 Het probleem RO Milieu Landbouw SocZekerheid Etc. LerenWerkenWonenPensioenEtc. Overheids- organisatie Burger ??? Regelgeving per domein Vraag op levensmoment.
Veiligheid in het onderwijs Hans Boutellier BCN, Utrecht 20 maart 2014 Hans Boutellier BCN, Utrecht 20 maart 2014.
Uitkomsten ledenenquête Toekomst van preventie 8 februari 2007.
Herstelrecht in een notendop
“DE jeugd van tegenwoordig”
Tetra - project Implementatie van een Bio-Psycho-Sociaal model in de gezondheids- en welzijnszorg.
Introductie op het thema
EU-scoping study Biodiversiteitscampagne Belangrijkste conclusies.
DJA-activiteit Generatie Wat zochten we? nieuwe doelgroep jong-academische uitstraling verbindend binnen DJA zinvol buiten DJA.
Prof.dr. Micha de Winter Universiteit Utrecht
Hoofdstuk III: Griekenland Les 5: Par 3B, Weten
De schepping van de mens 1 Genesis 3. 2 Hoe kan ik, als christen, Genesis 3 een zinvolle plek geven in mijn leven in deze wereld?
Leren – vieren – verwonderen – lofprijzen
Klik hier om ondertitel te maken Klik hier om een titel te maken.
1 Challenge the future Uw wil geschiede God dienen in een wereld van maakbaarheid Marc J. de Vries.
Religie & Filosofie Identiteit J&C1.4.
Geloof en wetenschap in het scheppingevolutie debat.
“Soms zou ik willen dat Jezus hier was …”
Wetenschappelijke Revolutie, Verlichting en Franse Revolutie
Hogeschool Rotterdam, Opleiding Vastgoed & Makelaardij drs. ing. M.M.A. Scheepers Collegejaar college.
Thema 2 Bijeenkomst oktober 2015.
Workshop Spanning & Sensatie
Agrarisch natuur- en landschapsbeheer: de wisselwerking tussen wetenschap en praktijk Prof.dr. Hens Runhaar, buitengewoon hoogleraar Beheer van biodiversiteit.
Rekenen voor nu en later. Welke kennis en vaardigheden hebben leerlingen nodig om te kunnen functioneren in hun toekomstige beroep? Welke kennis en vaardigheden.
Algodoo als katalysator voor ontdekkend en ontwerpend leren Fontys Lerarenopleiding Sittard, Jos Smits, vakgroep natuurkunde.
Workshop Peer Review audit Kennisdag 5 juni 2014 Meta Peek.
Heb de HEER lief met heel je leven – Deuteronomium 6 HEB JE HEER LIEF MET HEEL JE LEVEN Heb hem lief, met heel je leven. Hem alleen! Neem de jeugd mee.
Doorleefd Verstehen Gent 30 september 2013 Jenny Boumans (Trimbos)
Pa, wees een vent ! 12 februari 2017.
Cultuureducatie, W&T en wereldoriëntatie
5. Leven voor God 1 Petrus 3:8-12 en 4:1-11.
Positie en bediening v/d vrouw in de gemeente
Wat de sabbat ons te zeggen heeft (Inleiding) Zondag 38
De hechtheid v.h. huwelijk 1: De inhoud
Het Koninkrijk van God -1
Gilden 2.0 De betekenis van Nieuw Vakmanschap voor Fryslân
Gedenken.
Gewoon techniek doen: met je hoofd en met je handen
Paragraaf 7.3 De wetenschappelijke revolutie
De God van de Schriften.
Geloven… waarom?.
Verlichting V5.
Gods plan Met ons.
De toekomst van God volgens de filosofen
Evenwicht in de Schrift!
Christelijke techniekfilosofie: hoe zou dat er uit kunnen zien?
De didactiek van ontwerpen
Bevraging m.b.t. studiekeuze
Lelystad Virtual Experience Lelystad Marcel Hoogeveen.
WAT ZEGT DE BIJBEL OVER JOU NIEUWE RELATIE EN HET KONINKRIJK VAN GOD ?
Research Centre for Education and the Labour Market
Waarde(n)vol werk in uitvoering
Research Centre for Education and the Labour Market
Drie schema’s Die je kunnen helpen om het verhaal achter het decreet duidelijk te maken …
Research Centre for Education and the Labour Market
Stap drie bij projecten
Adam, een beeld van de komende
Smart grids Een filosofische verkenning naar de elektrische infrastructuur van de duurzame samenleving Dr. Maarten J. Verkerk.
Transcript van de presentatie:

Profeet in Babel, pelgrim naar Jeruzalem Marc J. de Vries

De relevantie van de techniek-filosofie van Egbert Schuurman Vervolg op Hendrik van Riessen Eigen thema’s Vervolgstappen Zinvolle verwerking empirische wending in de techniekfilosofie Verdere consequenties van de tuin-notie in relatie tot pelgrimage

Vervolg op Van Riessen Van Riessen: Evenwicht tussen analyse en cultuurkritiek Filosofie en Techniek (1949) deel I en II: cultuurkritiek Filosofie en Techniek deel III: empirische analyse als reactie Schuurman: Verschuiving naar cultuurkritiek Techniek en Toekomst (1972) deel 1: analyse van methode Techniek en Toekomst deel 2,3 en 4: cultuurkritiek Latere bezwaren tegen empirische wending in lijn daarmee

Eigen thema’s Tegen het beheersingsdenken (“Babelcultuur”) Positivisme/modernisme (vanaf proefschrift 1972) Later ook postmodernisme (m.n. Geloven in wetenschap en techniek 1998) Onderliggend autonomie-denken ook bij transcendentalisten Tegen onverantwoorde reductie (“technicisme”) Tussen technische overmacht en menselijke onmacht (1985): computers in onderwijs (gereduceerde informatie) Zekere overeenkomst met fenomenologen (b.v. Hubert Dreyfus, On the Internet, 2001) Tegen het nastreven van de utopie Zowel bij positivisten (rationele beheersing) als revolutionaire utopisten (romantische utopie) Zekere overeenkomst met Hans Achterhuis Het technische paradijs (1989, 53): notie van de pelgrim

Utopiedenken nu: het onbeperkte leven (zonder zin-vraag)

Filosofie van de technische wetenschappen (1990): brede inleiding en toch met eigenheid Serie Filosofie van de . . . Wetenschappen (Meulenhoff) NB: vergelijkbaar met Denken. Ontwerpen, Maken in Filosofieserie van Boom Ambachtelijke tegenover moderne techniek Vgl Gilbert Simondon (proefschrift 1958) “kinderlijke” tegenover “volwassen” kennis Individualiserende functie-integratie Vlg Gilbert Simondon (individuation, concrétisation) Wijsheid om verschillende soorten kennis te verbinden Multidisciplinair karakter van de technische wetenschappen Gilbert Simondon: artefact op snijvlak van natuur (inwendige) en maatschappij (uitwendige) (hypertélie)

Haat-liefde verhouding met de empirische wending Twee bezwaren Op de achtergrond verdwijnen van normatieve vragen Uit het oog verliezen van de grote kaders Antwoord van de ‘nieuwe generatie’ Normatief Praktijk Model Analyse van professionele praktijken aan de hand van normen Aanwijzingen voor omgaan met spanningen Mogelijke bijdrage Meer oog voor nuance en verscheidenheid Betere aansluiting bij praktijk Niet alleen politici en beleidsmakers als doelgroep, maar ook gebruikers/professionals en ontwerpers/ingenieurs

Rol van de verwachting van het nieuwe Jeruzalem (1) Beeld van de tuin-stad vooral als model voor het heden Neo-calvinisme: concentratie op cultuurontwikkeling nu Beeld van de tuin: maar welke tuin? Niet meer de volmaakte Hof van Eden Nog niet de volmaakte tuin-stad Maar een tuin die ook dorens en distels voortbrengt (vloek rust op de schepping) Leren verwerken van de gebrokenheid (al bij ontwerpen)

Rol van de verwachting van het nieuwe Jeruzalem (2) Stap verder: gerichtheid op wat komt Geloven in wetenschap en techniek (1989, 37): “de zin van alles is het komende Koninkrijk, waarin alles op God gericht en van Hem afhankelijk is” Geloven in wetenschap en techniek (1989, 141): “heb de wereld niet lief”, “burgers van een rijk in de hemel” Hunkering naar utopie geworteld in oorspronkelijk aangelegd zijn op volmaakte wereld Zicht op nieuw Jeruzalem geeft ontspanning voor leven hier en nu: het beste komt nog Consequenties trekken voor praktische omgang met techniek: sabbatshouding en relativering scheppingsmandaat (vooruit kijken in plaats van achterom)