Werkgroep boekhouding

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
DE OEFENFIRMA Albert Geuens.
Advertisements

- Administratie - Analyse - Actie -
Van boekhouder naar BoekMeester!
De onderneming als boekhoudkundige entiteit
Programma 10u: Deel 1 – Praktische tips door Ninnin Michaël
Boekhouding.
WEB toepassingen. Wat is een WEB toepassing of applicatie t.t.z... een WEB applicatie is een applicatieprogramma welke je via internet kunt gebruiken,
Kopen en verkopen les 74.
DE OEFENFIRMA Albert Geuens.
VZW: to be or not to be? Kiwanis Avelgem – Land van Streuvels
DE OEFENFIRMA Albert Geuens.
Geld verdienen met trends
22 juni 2005 Impact van de nieuwe VZW wetgeving op de dagdagelijkse werking van uw VZW.
Nieuwe VZW wetgeving. Jeugdraad Lubbeek VZW wetgeving nov 2004 De nodige aanpassingen betekent: Statuten checken,waar nodig aanpassen en laten goedkeuren.
Een aankoop boeken Vanuit het modulescherm, tab ‘Boekhouden’, gaat u naar het gewenste aankopendagboek. Link \ Manage © / 14.
Nieuwe VZW Wetgeving 16 november Nieuwe VZW wetgeving n Vorige wet dateert van 27 juni 1921 n Nieuwe wet van 2 mei 2002 werd van toepassing op 1.
Damme en Knokke-Heist VOORSTELLING THUISZORGPLATFORM.
Van boekhouder naar BoekMeester!
Inhoud Train the Trainer ERP Werking Navision. Inhoud Train the Trainer ERP Werking Navision.
Mijn eerste stappen als ondernemer. Aan welke voorwaarden en formaliteiten moet ik voldoen? Frans Vanommeslaeghe 10u15 – 11u.
Financiering en inkoop
H9 Sturen. Bewaking scope Door scope verandering is er kans dat er meer geleverd wordt dan afgesproken Meer leveren betekent meer kosten Meer leveren.
de boekhoudkundige verwerking van een economische cyclus:
‘Actieve kaderleden als compagnon voor een collega met een beperking’ ‘Collega’s maken het verschil – Hart voor arbeidsbeperkten – 24 november, Scheveningen.
Kapitaalsubsidies Hendrik Claessens
LOKAAL SOCIAAL BELEID GENT Pro actieve dienstverlening Verkenning ter voorbereiding van de opstart van het project Willem Gobeyn.
Van harte welkom!. Financiële administratie 22 januari 2015 Leon te Brake.
SpaarBV presentatie november 2015 Algemeen telefoonnummer:
Welkom in De Reehorst ! Informatie wonen, welzijn en zorg Verzorgings- en verpleegafdelingen Reehaven Treebord 19, 2811 EA Reeuwijk. Telefoon : 0182 –
DS WebShop presentatie. DS WebShop beheer stamgegevens, artikelen en prijzen vanuit Exact beheer stamgegevens, artikelen en prijzen vanuit Exact real-time.
Ouderinformatieavond Andere schooltijden Het belang van alle kinderen staat voorop!
G e m e e n t e H a r d i n x v e l d - G i e s s e n d a m Bijeenkomst Onderzoek Maatschappelijke Agenda (MAG) 1 juni 2016.
Inhoud Wat is ERP? MS Dynamics NAV ERP staat voor Enterprise Resource Planning, software die alle processen in een bedrijf integreert. Met 1 pakket,
Mogen wij ons aan u voorstellen?
Zelfstandigen die een activiteit opstarten.
Sinds 1 januari 2015 is er een nieuwe berekeningswijze.
Wat is Hyperdesk? Web platform voor het optimaliseren en automatiseren van uw dienstverlening aan bedrijven. Kort samengevat:
Beste Havo 4..
Mediation in faillissementen
Inhoud Train the Trainer Wat is ERP? MS Dynamics NAV.
Mediation in faillissementen
Beste Havo 4..
Beste Havo 4..
Beleids plan Beleidsplan wat in het Grommertje staat is richting gevend. Bestuur wil graag uw mening weten. De uitgangspunten / keuzes van.
Vzw VPW Gewest Halle Algemene Vergadering 13 december 2011.
Algemene Vergadering Welkom.
Vzw VPW Gewest Halle Algemene Vergadering 27 juni 2013.
Vzw VPW Gewest Halle Algemene Vergadering 12 juni 2014.
Betaling van (mede)werkers
Eerste Hulp Bij Schade 112contra.nl.
Sociaal statuut student-ondernemer
liquiditeitsbegroting
Aangifte RPB 2018.
3de betalende / MyCareNet
Dit is een overzicht van kosten en opbrengsten (omzet)
De vereniging anno 2020 juni 2018.
BaTe Financiële Dienstverlening B.V.
lokale autonome vrijwilligersverenigingen (nu 38)
Basiscursus boekhouden
Hoofdstuk 6 Consumentenkoop
Winst & Verlies De Balans.
Wat is er nieuw per 10 oktober 2018
Huren of kopen Voordelen van huren:
Op zoek naar professionele ondersteuning bij vragen rond je loopbaan?
Wat is er nieuw per 10 oktober 2018
PAROCHIEZAAL "DE ZEVENSTERRE"
Finance maart 2019.
Aangifte RPB 2019.
Werkgroep herindeling 2019
Transcript van de presentatie:

Werkgroep boekhouding Vereniging der Parochiale Werken Gewest Halle 26 september 2013 Werkgroep boekhouding

Er wordt ons geen boete aangerekend voor de voorbije jaren. Waarom moeten we ons boekhoudsysteem veranderen ? Onze vzw beoefent activiteiten die BTW-plichtig zijn. In afspraak met de BTW-inspectie starten wij activiteiten waarvoor we BTW-plichtig zijn vanaf 1 januari 2014. Er wordt ons geen boete aangerekend voor de voorbije jaren.

Hoe werken we nu? Elke parochie heeft zijn dossier dat werkt met het programma ProAcc. Voor dit programma werd gekozen omdat dit het enige was op dit ogenblik dat kon consolideren met detail van de historiek Algemene Rekeningen. Het consolideren verliep echter zeer traag. Dit probleem werd versterkt doordat er veel identieke leveranciers- en klantenummers voorkwamen in de dossiers, met foutmeldingen voor gevolg. Daarom wordt de consolidatiemodule vanaf boekjaar 2006 niet meer gebruikt. De jaarrekeningen van de parochies worden nu geëxporteerd en verder in een lijst samengebracht door het gebruik van de functies en macro’s van het programma Ms Excel.

Hoe werken we nu? jaarrekening 2012 Macro voor import

De wet vraagt ons om dagboeken te gebruiken en Wat moet? De wet vraagt ons om dagboeken te gebruiken en hieraan de staat van ontvangsten en uitgaven te koppelen met het uitdrukkelijk verbod hierin te compenseren. Wij moeten wel vlot correcte antwoorden kunnen geven. Dus hebben we een gestructureerde boekhouding nodig.

De structuur van onze vereniging is complex Hoe werken we nu? De structuur van onze vereniging is complex Raad van Bestuur waar de boekhouding geconsolideerd wordt Parochies of afdelingen Onderafdelingen

Voor wie? Het kantoor voor de Rechtspersonenbelasting vraagt onze jaarrekeningen per afdeling. Men zoekt de onroerende inkomsten. Men vergelijkt met de gegevens van het kadaster en met onze patrimoniumaangifte. Van hieruit vraagt men ook alle informatie over uitgaven aan personen in te geven bij Belcotax-on-Web. De BTW-inspectie vraagt een lijst met de aankopen van heel de vzw met vermelding van de BTW-nummers. De consolidatie moet neergelegd worden bij de Nationale Bank.

Wat moet er gebeuren voor onze parochiezalen? Onze vzw verhuurt parochiezalen en hanteert bruikleenovereenkomsten om niet. Ze hoeft op deze onroerende inkomsten geen belasting te betalen. Aan deze verhuur zit echter verhuur van meubels en servies gekoppeld. Hierop moet BTW betaald worden. Drank wordt door onze vzw niet verkocht. De BTW-aangifte moet per kwartaal ingediend worden.

Voor de zaalbeheerder De bruikleenovereenkomst moet de verhuur van roerende goederen vermelden en het BTW-tarief: 21%.

Voor de boekhouding Om de kwartaalaangifte van alle VPW-afdelingen op tijd binnen te krijgen is het nodig dat de boekingen dag na dag gebeuren. Het zoeken van de aftrekposten is het werk van een professioneel die dagelijks met deze zaken bezig is. Het oplijsten per kwartaal en het indienen kan enkel als dagtaak, niet als avondwerk, omwille van de regelmatig op te volgen deadlines.

Welke opties zijn mogelijk? De zaalbeheerder brengt of stuurt alle boekhoudstukken systematisch door voor opname in één dossier: in één kantoor (dat dus alles doet). Wij werken vanaf nu online. Dit wil zeggen dat we rechtstreeks werken in een computerprogramma op afstand (via de internetverbinding) om de regelmaat van het boeken op te volgen. Een professioneel kijkt na en verzorgt de aangiften. Idem,maar een professioneel doet het ons voor gedurende een half jaar.

Mogelijke softwareleveranciers Exact Online opvolger van ons huidig programma ProAcc verzorgt ook de hosting: waar de servers staan Vestiging in Wemmel Veel gebruikt door het IC Winbooks Online Licentie aangekocht door VPW Vilvoorde Voorkeur van VPW Lennik Zetel in Louvain-la-Neuve Voorkeurprogramma van kantoor C.Traders Ook op servers van VPW Mechelen Zuid

Mogelijke softwareleveranciers Octopus Aangeprezen door kantoor DEBA Consults Biedt ook hosting aan Kluwer Belangrijke uitgever van boeken over administratie Biedt ook hosting aan Count-e (Wisa) biedt ook hosting aan

Prijsvergelijking Kosten per jaar inclusief 21% BTW Winbooks software 1.524,60 hosting - Exact 199,81 Octopus schrijfrecht 609,84 leesrecht 145,20 Kluwer Hosting (prijs voor prof.) 47,35 Count-e (Wisa) 448,17

Eigen licentie >< licentie VPW Vilvoorde Prijsvergelijking inclusief 21% BTW Eigen licentie >< licentie VPW Vilvoorde Winbooks eigen licentie software 1.524,60 hosting - Winbooks via C-Traders licentie Vilvoorde 15,47 hosting Mechelen Z 165,93 181,39

Prijsvergelijking boekhoudkantoren   per uur per verrichting Rudy Van Lint 71,39 IC 68,30 oud tarief De Backer Eric 90,75 Van Den Neste Wim 1,82 Op nazicht durft men geen vaste prijs te zetten.(Dit kan langer duren dan zelf inboeken.)

Prijsvergelijking schatting kostprijs inboeking door kantoor op basis van telling van aantal boeklijnen in 2012 per verrichting 1,50 Winbooks C-Traders Octopus aantal verrichtingen 24 afd 19.269 schrijfrecht leesrecht schatting 24 afd 28.903,50 licentie 15,47 609,84 145,20 aantal verrichtingen 15 afd 14.533 hosting 165,93 schatting 15 afd 21.799,50 werktijd 7 499,73 gemidd afd 1.256,67 681,12 644,93

Voordelen van professionele hulp Nadelen van professionele hulp De boekhouding valt niet in het water wanneer de vrijwilliger moet afhaken, zowel in de parochie als in de Raad van Bestuur. De visie van het boekhoudkantoor zal ons toelaten meer BTW af te trekken (moeilijk af te wegen). Nadelen van professionele hulp De kostprijs  weerslag op werving en behoud vrijwilligers en giften De opvolging (bewaking deadlines) blijft de verantwoordelijkheid van de RvB.

Exact Online Winbooks Octopus Productvergelijking Exact Online Winbooks Octopus Uitgebreide mogelijkheden Uitgebreide mogelijkheden (facturatiemodule) Uitgebreide mogelijkheden Niet gekoppeld aan boekhouder IC toont geen interesse. Gekoppeld aan boekhouder Sterk gepromoot door Rudy Van Lint Niet gekoppeld aan boekhouder Voorgesteld door E De Backer Geen consolidatiemodule, dus werken via export Geen consolidatiemodule (wel eigen programma van C-Traders) Geen consolidatiemodule, dus werken via export, maar rechten per dagboek mogelijk in één dossier. Opleiding in Wemmel Opleiding door Rudy Van Lint Opleiding door Van Den Neste Import oude dossiers: alleen Algemene Rekeningen, leveranciers en klanten, dus geen dagboeken Import oude dossiers: door Exact (week de tijd geven) Import oude dossiers: door kantoor

Onze Conclusies De software die vermeld staan, lijken alle afnemers te hebben: gebruikt door boekhoudkantoren, aangeleerd in de hogeschool. De goedkoopste hosting/software is voor de boekhoudkantoren gereserveerd. (Ook het kantoor van Rudy moet zuinig zijn op zijn licentie voor professionelen.) Alle boekingen laten doen door een boekhoudkantoor valt zeer duur uit. In de telling valt op dat veel boekingen interparochiale boekingen zijn. Ook in de boekhouding van de Zetel kan het aantal boekingen naar beneden door maar één opvraging per jaar te doen: dus pattaks, bijdrage voor bestuurdersverzekering, bijdrage voor vrijwilligersverzekering, voor boekhoudkantoor, … zijn te groeperen in één opvraging. Vanaf 7 uur werktijd wordt het schrijfrecht in Winbooks duurder dan dit in Octopus (als er geen nazicht meer moet aangerekend worden!). De kostprijs voor nazicht is moeilijk in te schatten. Het aantal uren voor aangiften, consolidatie en neerlegging is ook moeilijk te schatten. Met optie Octopus kunnen we aan deze zaken nog wat zelf doen. De boekhouders zijn allen bereid om opleiding te geven. Zijn we hierin geïnteresseerd of wordt er beter geïnvesteerd in de opstart van elk dossier?

Hé… Ik ben online !