De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Aangifte RPB 2019.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Aangifte RPB 2019."— Transcript van de presentatie:

1 Aangifte RPB 2019

2 HANDLEIDING BIJ HET INDIENEN VAN RECHTSPERSONENBELASTING (RPB) AANSLAGJAAR 2019, INKOMSTEN 2018
ZET JE GELUID OP! *een stem zal je verder begeleiden Welkom. In wat volgt zullen we je doorheen het indien van je rechtspersonenbelasting helpen. Sinds 2016 kan dit enkel online. Formaat raadt zijn leden aan hun boekhouding te voeren met Assist. Daarom verwijzen we in deze handleiding ook naar Assist.

3 WELKOM Alvorens te beginnen BENODIGDHEDEN Goedgekeurde jaarrekening
eID + eID-reader + recentste versie van de eID-software + pincode van je eID OF itsme app (ipv eID) Computer met internetverbinding Aan de slag… Wat heb je nodig om je rechtspersonenbelasting in te dienen? Een jaarrekening, goedgekeurd door de algemene vergadering Een Staat van Vermogen In de eerste stap halen we deze zaken uit Assist. Jouw eID, een eID-reader, de recentste versie van de eID-software en de pincode van je eID Computer met internetverbinding

4 WELKOM Alvorens te beginnen ENKELE TIPS Eender wie kan aangifte doen
Gebruik WINDOWS Toch MAC  klik hier FIREFOX TEST JE KAARTLEZER Enkele tips alvorens te starten: Eender wie kan de aangifte doen. Je hoeft dus geen bestuurder te zijn in de vzw. De indiener moet ook niet dezelfde zijn als de contactpersoon die je moet ingeven via het formulier Je werkt best met Windows. Mac vergt wat meer gepruts met de instellingen. Voor de dapperen die het toch met Mac willen proberen: klik op de link. Je gebruikt best Firefox: dat werkt het vlotst Test je kaartlezer voor aanvang. Gewoon even connecteren en kijken of je computer hem herkent.

5 JE JAARREKENING WERD TEN LAATSTE 6 MAANDEN NA HET AFSLUITEN VAN JE BOEKJAAR GOEDGEKEURD
Ten laatste 6 maanden na het afsluiten van je boekjaar, heeft je algemene vergadering de jaarrekening van je vzw goedgekeurd Indien dit niet het geval is, maak hier dan snel werk van! De jaarrekening bestaat uit twee delen: de staat van ontvangsten en uitgaven en de toelichting. De toelichting bestaat eveneens uit twee delen; de staat van vermogen en de waarderingsregels. Dankzij Assist kan je de bijlage voor de rechtspersonenbelasting in enkele klikken verkrijgen. In de volgende slides tonen we hoe je dat doet.

6 ASSIST SURF naar www.assistonline.eu LOG IN BOEKHOUDING
FINANCIËLE RAPPORTEN EN VERSLAGEN BOEKJAAR 2018 “VOOR EXTERN GEBRUIK” “FINANCIEEL JAARVERSLAG” “ZONDER GELDOVERDRACHTEN” 5 Haal je jaarrekening uit Assist Formaatleden kunnen gratis gebruikmaken van Assist, het boekhoudprogramma op maat van jeugdhuizen. Via de tab ‘Financiële rapporten en verslagen’ kan je de bijlage voor de rechtspersonenbelasting opvragen. Op voorwaarde dat je je boekhouding correct hebt bijgehouden in Assist, natuurlijk. Gebruik je Assist niet, dan moet je je jaarrekening op een andere manier bekomen en sla je de volgende slides over Ga naar: en log in Ga naar ‘Boekhouding’ en klik door naar ‘Financiële rapporten en verslagen’ Kies het boekjaar “2018”, “voor extern gebruik”, “Bijlage Rechtspersonenbelasting (2018)” Let op! Kies het verslag van het vorige boekjaar (2018).

7 ASSIST

8 boekjaar ≠ kalenderjaar?
Wat als… boekjaar ≠ kalenderjaar? Bijv. 1 september tem 31 augustus  Klik hier: Wat als het boekjaar van je vzw niet samenvalt met het kalenderjaar? Het kan bijvoorbeeld dat je boekjaar begint op september en loopt tot augustus. De deadline voor het indienen van je belastingaangifte valt dan op een andere datum. Voor meer informatie neem je best een kijkje op de website van de Federale overheidsdienst financiën.

9 BIZTAX WWW.BIZTAX.BE www.formaat.be
Surf naar en kies je taal Klik op “Biztax” in het kadertje rechts op je scherm. Er opent zich een nieuw scherm.

10 BIZTAX Kies voor: Aanmelden met eID kaartlezer
Recente versie van Firefox Recente versie van eID- software Add-on installeren OF aanmelden via itsme Biztax: aanmelden met eID > Open deze toepassing in de meest recente versie van Firefox. > Zorg dat je de meest recente versie van de eID-software geïnstalleerd hebt. Kies voor: aanmelden met eID kaartlezer Installeer de add-on voor Firefox en volg de stappen die verschijnen op de pop-up Kies voor aanmelden ‘in eigen naam’ Je kan ook aanmelden via de itsme app, meer info vind je op

11 BIZTAX Mijn aangiften Vul in: Ondernemingsnummer Aanslagjaar: dit jaar
Belastbaar tijdperk: vorig jaar Aangifte: RPB = rechtspersonenbelasting Klik eerst op: “Zoeken aangiften” Daarna: “Andere aangifte aanmaken” Biztax: aangifte zoeken Je bent nu ingelogd. Kies “mijn aangiften” Vul de gegevens aan. Let op dat je bij het aanslagjaar voor 2019 kiest en het juiste belastbare tijdperk ingeeft: van 1/1/2018 tot 31/12/2018. Bij aangifte – rechts op het scherm – selecteer je “RPB” van “Rechtspersonenbelasting” Let er op dat RPB verder in de aangifte ook zo staat aangeduid. Klik eerst op “zoeken aangiften” om de aangiften van jouw vzw te vinden. Indien er geen aangiften gevonden wordt, klik je op ‘Andere aangifte aanmaken’.

12 BIZTAX Vul in: Ondernemingsnummer Belastbaar tijdperk: vorig jaar
Aangifte: RPB = rechtspersonenbelasting Klik: “Aanmaken” Biztax: aangifte aanmaken Vul hier nogmaals de gegevens aan en klik op ‘aanmaken’.

13 Biztax Ingave Mijn aangiften Ingave Id
Kies “ingave” Het eerste tabblad is ‘Id’. Voer je gegevens in, en corrigeer waar nodig. Wat je zeker moet invullen zijn de gegevens van je vzw en de gegevens van de contactpersoon. Mijn aangiften Ingave Id Hier geef je alle gegevens van de vzw en de contactpersoon in

14 Biztax Ingave Mijn aangiften Ingave 276.5.A
NUL-AANGIFTE: De meeste jeugdhuizen vullen hier niets in. GEEN NUL-AANGIFTE? Heeft het JH extra inkomsten? Contacteer Formaat 03/ De doorsnee jeugdhuis-vzw mag een nul-aangifte doen. Dat wil zeggen dat je eigenlijk gewoon je belastingaangifte moet doen, de basisgegevens moet aanvullen, maar verder niets hebt aan te geven. Op het tabblad ‘276.5.A’ vullen deze jeugdhuizen dus niets in. Heb je als vzw extra inkomsten – bvb uit onroerende goederen – dan moet je wél extra informatie meeleveren. Dit komt bij jeugdhuizen echter zelden voor. Heb je hierover vragen, neem dan even contact op met Formaat.

15 Biztax Ingave Mijn aangiften Ingave 276.5.B
Toevoegen: Jaarrekening en Staat van vermogen (de pdf “Bijlage Rechtspersonenbelasting” uit Assist) Biztax: Ingave In het volgende tabblad (276.5.B) moet je je jaarrekening uploaden. Je haalde deze reeds uit Assist. Klik bij jaarrekening op “toevoegen”, vervolgens op “browse” en selecteer de PDF op je computer. Uiteraard bevestig je met “upload” om de PDF ook effectief toe te voegen aan je dossier.

16 Biztax Foutenlijsten Mijn aangiften Foutenlijst
Controleer de aangifte op fouten Biztax: foutencontrole Kies: foutenlijst Start de foutencontrole en indien er fouten gevonden worden pas je de nodige gegevens aan.

17 Biztax Simulatie Mijn aangiften Simulatie
Hier kan je een belastingsimulatie aanvragen. Jeugdhuizen met een nul-aangifte krijgen 0,00 EUR als resultaat. Biztax: Simulatie Vervolgens kan je een simulatie maken van het verschuldigde bedrag. Voor de meeste vzw’s zal dit NUL euro zijn. Let wel: ook al moet je als vzw doorgaans geen belastingen betalen. Toch MOET je als vzw een aangifte doen. Doe je dit niet, dan betaal je een boete van 625 euro. Een nutteloze kost die je eenvoudig kan voorkomen door je aangifte te doen.

18 Biztax Ondertekenen Mijn aangiften Ondertekenen
Controleer de gegevens. Klik op Verzenden Biztax: ondertekenen De volgende en laatste stap is je aangifte ondertekenen. Volg de stappen op het scherm. Zorg wel dat je Adobe Reader versie 8 of hoger hebt geïnstalleerd.

19 BIZTAX KLAAR!

20 VEEL SUCCES! VRAGEN? FORMAAT 03/226.40.83 vraaghet@formaat.be
Raadpleeg de HANDLEIDING BIZTAX VEEL SUCCES!

21


Download ppt "Aangifte RPB 2019."

Verwante presentaties


Ads door Google