De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Mediation in faillissementen

Verwante presentaties


Presentatie over: "Mediation in faillissementen"— Transcript van de presentatie:

1 Mediation in faillissementen
18 november 2016 Mediation in faillissementen Mediation in faillissementen Afdeling Toezicht Mediation Bureau 18 november 2016

2 18 november 2016 Mediation in faillissementen

3 Waarom een pilot mediation in faillissementen?
18 november 2016 Mediation in faillissementen Waarom een pilot mediation in faillissementen? Bij de aanvraag Als er meer aan de hand lijkt te zijn en uitspreken faillissement dat niet oplost; Als het zinvol lijkt dat er een werkbare relatie wordt behouden.

4 In faillissementen en surseances
20 september 2016 Mediation in faillissementen Waarom een pilot? (2) In faillissementen en surseances Aanvullende vorm van geschiloplossing in faillissementen; Besparing tijd en geld voor boedel en andere betrokkenen; Belang alle partijen bij snelle en efficiente afwikkeling faillissementen.

5 Wanneer wel of geen mediation?
18 november 2016 Mediation in faillissementen Wanneer wel of geen mediation? Wel mediation: Bij langdurige faillissementen of kwesties; Bij een niet zwart wit juridisch geschil; Communicatie /emoties staan oplossing in de weg; Belangen en opties van partijen kunnen in vertrouwelijkheid besproken worden. Geen mediation: Principiële uitspraak vereist.

6 Voordelen/nadelen mediation
20 september 2016 Mediation in faillissementen Voordelen/nadelen mediation Voordelen: Invloed op oplossing (Vaak) lagere kosten dan procederen In korte tijd zekerheid over oplossing Nadelen: Eigen gelijk staat niet centraal Proces van geven en nemen.

7 18 november 2016 Mediation in faillissementen De 3 V’s van mediation Vrijwilligheid: autonomie partijen: ze doen vrijwillig mee en kunnen op ieder moment mediation beëindigen; Vertrouwelijkheid: alles wat in mediation wordt besproken is en blijft vertrouwelijk (uitzondering: rechter-commissaris); VSO: gemaakte afspraken worden vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst. De VSO kan de vorm van executoriale titel krijgen.

8 Wanneer kan mediation worden voorgesteld?
18 november 2016 Mediation in faillissementen Wanneer kan mediation worden voorgesteld? Bij de aanvraag surseance of faillissement; Gedurende het faillissement: o.a. bij een verzoek 68 lid 2 FW (toestemming procederen).

9 Wie kan een mediation in faillissement starten?
18 november 2016 Mediation in faillissementen Wie kan een mediation in faillissement starten? Mediation kan gestart worden op aangeven van: Curator die belast is met afwikkeling faillissement; Rechter-commissaris die toezicht houdt; Gefailleerde; Bank, belastingdienst en andere crediteuren.

10 Hoe werkt het in de praktijk?
18 november 2016 Mediation in faillissementen Hoe werkt het in de praktijk? Mediationfunctionaris coördineert mediation voor de rechtbank; De rechtbank heeft een lijst van ervaren mediators op dit gebied; Na ondertekening van de mediationovereenkomst gaat de mediation van start.

11 Hoe lang duurt een mediation?
18 november 2016 Mediation in faillissementen Hoe lang duurt een mediation? Minimaal 1 dagdeel tot gemiddeld 2-3 bijeenkomsten; De mediator bespreekt aan het eind van iedere bijeenkomst met partijen of het vervolgen van de mediation nuttig is; Lopende procedures worden standaard aangehouden voor 8 weken en er worden geen nieuwe procedures gestart.

12 Kosten van de mediation
18 november 2016 Mediation in faillissementen Kosten van de mediation De mediator hanteert zijn/haar eigen tarief (vaak worden deze gelijkelijk verdeeld tussen partijen, maar ook andere afspraken komen voor).


Download ppt "Mediation in faillissementen"

Verwante presentaties


Ads door Google