Verbetering dienstverlening beroepspraktijkvorming

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Stagemarkt en Bron Ellen Bominaar 25 september 2009.
Advertisements

Actielijnen School –Ex programma Matching-offensief
Help! Mijn kind gaat naar het mbo.
Workshop Boris Platform gehandicapten mbo 7 november 2013.
BPV in Entree Springplank naar werk?.
Het Vakcollege: Meerwaarde in de regio
Loket MBO Mechatronica 5 juni 2008 Loket MBO Mechatronica 2008 – 2013.
Expertpaneldag ICT 20 maart 2012
Deze presentatie Over het WERKbedrijf De arbeidsmarkt in de regio
Kwalificatiestructuur mbo
Deventer, 30 september 2011 Will Seignette, Colo Eega “Wajong & Werk”
Leerbedrijf partner in opleiden Jan Fleer 15 november 2004
Kenniskring Orde en veiligheid. Rol ECABO Visie praktijkgericht leren Scholing praktijkopleiders Sectorplan 2009.
Ex Examenprofiel als maatvoering
Erkennen: ja, tenzij … Vanaf 1 april 2007 Ramon van den Berg GDW Kennisdeling MBO Raad 8 februari 2007.
BRON en BPV Ad Geluk 15 mei 2009.
Het Europass Certificaatsupplement in Nederland
Herziening kwalificatiestructuur Meer of minder ruimte?
Entreeopleidingen en herziening kwalificatiedossiers
De rol van Kenniscentra in het Onderwijs »Peter Weisscher »Regioconsultant PMLF.
ICT, Stages en arbeidsmarkt september 2010 Monica Tecklenburg 2010.
Presentatie BPV in CGO Rien Pieper
SBB Summercourse, 18 juli Wat is sociaal kapitaal? “Alle mogelijke middelen van mensen uit het netwerk die ter beschikking komen voor een persoon.
Het belang van een stage
Het belang van een stage
2 DECEMBER 2014 COÖRDINEREND PLATFORM ECONOMIE EN ARBEIDSMARKT.
Onderwerpen Herziening van de kwalificatiestructuur
Iedere student een stageplaats!
Keuzedeel hoort bij dossier hoort bij kwalificatie CE digitale vaardigheden basis Dienstverlening Medewerker facilitaire dienstverlening Duits in de beroepscontext.
Optimaliseren BPV keten
Plan van aanpak Ondersteuning Leerbedrijven
Regionale Samenwerking, een Must!
Arbeidstoeleiding van jongeren met een beperking
Onderwerpen Herziening van de kwalificatiestructuur
Herziening MBO voor leerbedrijven Versie 1.0 – september 2015.
Het jaar van de waarheid!
Praktijkbegeleiders bijeenkomst verkenning van de mogelijkheden voor een samenwerking 18 november 2015 Filmpje..\..\Algemeen\Herziening mbo_ Wat levert.
Werkveldoverleg Maatschappelijke Zorg 17 juni 2014.
Keuzedelen als onderdeel van de structuur Voorbeeld.
Ruimte voor begeleide onderwijstijd (bot) is beperkt. Te weinig keuzedelen die herkenbaar en uitvoerbaar zijn in de praktijk. Lage bereidheid van bedrijven.
Het in beeld Programma kenniskring SBBL 24 april :30 uur Inloop, koffie/thee 15:45 uur Kick-off, Marcel vd Broek, directeur 16:00 uur Presentatie.
Het mbo in 2025 BTG-ZDV 24 maart Agenda Waarom ‘Het mbo in 2025’? Wat is goed om te behouden? Twee hoofdlijnen, perspectief student –Lijn 1: dynamische.
Het jaar van de waarheid!. Agenda › Grip op de herziening: implementatievraagstukken › Amendementen als gevolg van Tweede Kamerbehandeling › Wat kun je.
Onderwijsdata DUO -Welke gegevens verzamelt DUO? -Wat kan je van DUO verwachten? -Waar kan je het vinden? -Wat kan je er mee?
BPV-Update Heleen Beurskens MBO Raad Ad Geluk SBB.
Wanneer is de leerling tevreden? Wat is: krachtig leren?
Onderdelen presentatie NVBU > Positie Fundeon > Kerntaken Fundeon > Inhoud erkenningsregeling > Achtergrond > Implementatie > Reacties > Bevindingen bestuur.
Presentatie scholingsmarkt speeddate UWV
De Nederlandse Arbeidsmarkt kansen voor beroepen en stages
Met Minder Meer en Beter
Subsidie voor BBL’ers: ins en outs
Kwaliteitsverbetering BPV 2017
Voorlichting BPV voor Studenten
Kwaliteit leerbedrijven
Sjoerd Veerman Programmamanager Arbeidsmarktbeleid RIF-project
Workshop experimenten in het mbo
Kwalificatiestructuur, flexibel en modulair?
Merie Michels Sr. Adviseur onderwijs arbeidsmarkt
Ontwikkeling opleiding Projectmanager vastgoedonderhoud
Hoe te werken met de oefenopdrachten

Werkveldoverleg Maatschappelijke Zorg
Opleiding Zorg technicus Ton Pagen Zorgtechniek Limburg.
Stagecoach Eva Botman, adviseur praktijkleren
Workshop Accreditatie van leerbedrijven Harry Siegersma

24 uur van ZDV Apeldoorn, 22 maart 2018
Regiobijeenkomst.
In gesprek met SBB Consortium Zorg en Welzijn
19 juni 2019 in 't Spant in Bussum
Transcript van de presentatie:

Verbetering dienstverlening beroepspraktijkvorming Jet Boer, Roy Verweij, Ellen van Luenen

Intro  Link online: https://www.youtube.com/watch?v=LhPlLzq2CkI#action=share

Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven SBB Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven Uitvoering wettelijke taken SBB erkent 240.000 bedrijven Regionale focus met 460 adviseurs praktijkleren Beter inspelen op dynamische arbeidsmarkt Online en persoonlijke dienstverlening 1.Als gevolg van de bezuinigingsopdracht in 2012 hebben 17 kenniscentra hun wettelijke taken overgedragen aan SBB. Naast de beleidsadviestaak over de aansluiting van onderwijs-arbeidsmarkt aan de minister zijn de kerntaken van SBB: erkennen / begeleiden van leerbedrijven, onderhouden en ontwikkelen van kwalificaties, cross-overs en keuzedelen en het leveren van informatie voor een doelmatig opleidingsaanbod. 2.SBB erkent leerbedrijven 3.430 adviseurs praktijkleren bedienen vanuit één organisatie ruim 230.000 erkende leerbedrijven 4.Onderwijs kan beter vooruitlopen / inspelen op de dynamische arbeidsmarkt. Zo zullen leerbedrijven SBB gaan vertellen welke ontwikkelingen er zijn en komen en wat dat betekent voor kwalificaties en het aanbod van de scholen.  5.Online en persoonlijke dienstverlening: er is een inlogportal voor leerbedrijven en scholen voor het actualiseren van de eigen informatie. Dit is een groeimodel. De doorlooptijd is lastig om te voorspellen. De komende twee jaar zijn we hier zeker mee bezig. In ieder geval: online dienstverlening neemt steeds meer toe.   Welke argumenten lagen nog meer ten grondslag aan opheffing van de kenniscentra: 1.Publiek / private geldstromen (zoals de verkoop van trainingen) lopen niet meer door elkaar, want SBB is publiek. 2.Vanuit één organisatie kunnen onderwijs en bedrijfsleven effectiever samenwerken. En is er minder bestuurlijke drukte 3.Eenduidige werkwijze: standaardisering van processen       Eén loket (servicedesk) voor: leren in de beroepspraktijk, kwalificeren en examineren arbeidsmarkt-, stage- en doelmatigheidsinformatie ●

MBO Studenten 97.000 BBL studenten 378.000 BOL studenten Daarnaast naar schatting 35.000 in het niet-bekostigde onderwijs.

Bestuur MBO raad MKB Nederland 3 ROC's VNO NCW NRTO FNV AOB FNV Jong Werkgevers en werknemers organisaties. MKB Nederland VNO NCW FNV FNV Jong CNV LTO Nederland Onderwijs MBO raad 3 ROC's NRTO AOB

Doelen SBB Beroepsonderwijs en bedrijfsleven werken in SBB samen op sectoraal, regionaal en landelijk niveau met als doel: studenten krijgen de beste praktijkopleiding met uitzicht op een baan. bedrijven beschikken nu en in de toekomst over de vakmensen die ze nodig hebben.

Hoe doet SBB dat? erkennen, begeleiden en adviseren van leerbedrijven onderhoud en ontwikkeling van kwalificaties en keuzedelen arbeidsmarkt-, stage- en doelmatigheidsinformatie (beleids)advies over de aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt 

Een paar BPV cijfers 490.000 BPV overeenkomsten zijn opgemaakt in het schooljaar 2016-2017 Ongeveer 40% van het MBO onderwijs vindt plaats in de praktijk 61% van de leerbedrijven heeft te maken met meer dan één MBO instelling (gemeten over afgelopen twee jaar)

Voorwaarden Erkenning Een goede en veilige werkplek die aansluit bij de opleiding. Daar oefent de student het beroep uit waarvoor hij in opleiding is, met de werkprocessen en werkzaamheden die daarbij horen. Goede deskundige praktijkopleider, inclusief tijd, ruimte en middelen om te begeleiden en te beoordelen. Samenwerken met de school en SBB. Akkoord met vermelding van uw bedrijfsgegevens op Stagemarkt.nl.

Introductie MijnSBB

Aantal bezoekers s-bb.nl Bijna

Stagemarkt.nl Als je een MBO opleiding volgt, moet je stage lopen of heb je een leerbaan bij een 'erkend bedrijf'. Dat is een bedrijf met een veilige leeromgeving, waar je deskundig wordt begeleid. SBB is de organisatie die bepaalt welke bedrijven zichzelf erkend leerbedrijf mogen noemen. Je vindt die bedrijven via www.stagemarkt.nl Op de website zoeken studenten een stageplaats of leerbaan in het mbo. Bedrijven kunnen inloggen via de bpv-portal voor leerbedrijven. Hier moeten zij hun eigen gegevens actueel houden, een stage of leerbaan aanmelden of het beeldmerk 'erkend leerbedrijf' downloaden. Hiervoor hebben ze toegang tot de bpv-portal voor leerbedrijven. SBB vermeldt deze gegevens en vacatures automatisch op www.stagemarkt.nl,de website waar studenten een stageplaats of leerbaan zoeken in het mbo.  Na ruim acht jaar was het tijd voor vernieuwing. Stagemarkt ziet er vanaf juni 2016 zo uit. Meer afgestemd op de primaire doelgroep van Stagemarkt, de studenten 230.000 erkende leerbedrijven in binnen en buitenland (123 landen). 400.000 stageplaatsen (BOL) en leerbanen (BBL) Verdere ontwikkelingen:  - meer zoekfuncties mogelijk; voertaal, internationale contacten.... - Mogelijkheid voor bedrijven om ook studenten te vinden 

Lesbrief Stagemarkt.nl Als je een MBO opleiding volgt, moet je stage lopen of heb je een leerbaan bij een 'erkend bedrijf'. Dat is een bedrijf met een veilige leeromgeving, waar je deskundig wordt begeleid. SBB is de organisatie die bepaalt welke bedrijven zichzelf erkend leerbedrijf mogen noemen. Je vindt die bedrijven via www.stagemarkt.nl Op de website zoeken studenten een stageplaats of leerbaan in het mbo. Bedrijven kunnen inloggen via de bpv-portal voor leerbedrijven. Hier moeten zij hun eigen gegevens actueel houden, een stage of leerbaan aanmelden of het beeldmerk 'erkend leerbedrijf' downloaden. Hiervoor hebben ze toegang tot de bpv-portal voor leerbedrijven. SBB vermeldt deze gegevens en vacatures automatisch op www.stagemarkt.nl,de website waar studenten een stageplaats of leerbaan zoeken in het mbo.  Na ruim acht jaar was het tijd voor vernieuwing. Stagemarkt ziet er vanaf juni 2016 zo uit. Meer afgestemd op de primaire doelgroep van Stagemarkt, de studenten 230.000 erkende leerbedrijven in binnen en buitenland (123 landen). 400.000 stageplaatsen (BOL) en leerbanen (BBL) Verdere ontwikkelingen:  - meer zoekfuncties mogelijk; voertaal, internationale contacten.... - Mogelijkheid voor bedrijven om ook studenten te vinden  Te vinden op S-bb.nl  onderwijs  lesmateriaal

Aantal bezoekers stagemarkt.nl Ruim 1,600,000

erkenning uitbreiden/aanvragen SBB erkent uitsluitend op meest recente crebo-code Koppeling met oude crebo’s waar nog steeds studenten op ingeschreven staan. Zie creboconvertor

Creboconvertor Bij BPVO’s met crebo’s van oude cohorten wordt de equivalenttabel gebruikt om te beoordelen of een leerbedrijf erkend is. Zie ook de creboconvertor.

Leren in de praktijk Monteur mobiele werktuigen: https://www.youtube.com/watch?v=6diSgNOMTzU&t=6s&index=5&list=PLpzzKmBAMvwTD1Al3hNebKBjL4uDHoz3v

Matchen Student zoekt erkend leerbedrijf op stagemarkt Indien niet erkend: School doet voordracht via stagedocenten.s-bb.nl Bedrijf keurt voordracht goed en vraagt erkenning aan Erkend leerbedrijf heeft uniek Leerbedrijf ID Plaatje..... 

Matchen achter de schermen Koppeling onderwijs aan SBB register (Stagemarkt) via Stagemarkt White Label Ingebouwd in basisregistratie en BPV-systemen. Ingebouwde check bij opmaken bpv-overeenkomst of het leerbedrijf een erkend leerbedrijf is en of het erkend is voor de juiste opleiding/kwalificatie. Uitwisseling van bedrijfsgegevens (NAW, erkennings- en stagegegevens. On Stage, BlueBased, Trajectplanner

Meldpunt stagetekorten

Ontwikkelingen Mijn SBB voor scholen Servicedocument BPV Cross over kwalificaties Keuzedelen Continue blijven werken aan het moderniseren van de dienstverlening  Op de hoogte blijven? Vraag de nieuwsbrief aan s-bb.nl/nieuws

Ten slotte Suggesties? Ideeën? Vragen? De Servicedesk van SBB staat voor u klaar op 088-3380000 of info@s-bb.nl