De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De Nederlandse Arbeidsmarkt kansen voor beroepen en stages

Verwante presentaties


Presentatie over: "De Nederlandse Arbeidsmarkt kansen voor beroepen en stages"— Transcript van de presentatie:

1 De Nederlandse Arbeidsmarkt kansen voor beroepen en stages
Marc Thomassen Ellen van Luenen

2 Programma Kans op werk Kans op stage en leerbaan Beroepen in Beeld
Studie in Cijfers Stagemarkt Weten studenten dit ook?

3 Kans op Werk Toekomstige kans In het verlengde van de mbo-opleiding
Op het moment van diplomering Per kwalificatie en arbeidsmarktregio bepaald Verhouding verwacht aanbod van baanzoekers t.o.v. verwachte beschikbare vacatures geschikt voor schoolverlaters 5-puntsschaal

4 Hoe wordt de vraag bepaald?
Vacatures Jobfeed - Correctie voor kleine baantjes - Correctie voor niet-extern geworven vacatures - Het betreft vacatures geschikt voor schoolverlaters Berekening vraagkant model Kans op Werk

5 Hoe wordt het aanbod bepaald?
Bereknening aanbodkant Kans op Werk

6 Model Kans op Werk Uitgebreidere info te vinden ophttps:// onder het kopje “methodiek van kans op werk”

7 Kans op stage en leerbaan
Gemiddelde stagekans voor de opleiding Onderscheid tussen bol (stage) en bbl (leerbaan) Per arbeidsmarktregio Verhouding aantal leerlingen tov beschikbare stageplekken en aantal leerbedrijven 5-puntsschaal Rekenmodel om de kansen te bepalen per opleiding. Dit wordt aangevuld met kwalitatieve input van adviseurs praktijkleren.

8 s-bb.nl/kans - Eenvoudig zoeken op de website.
- Kans op stage, kans op leerbaan en kans op werk in een overzicht. - Zoeken per opleiding en regio. - doorklikken voor meer informatie.

9 Beroepeninbeeld.nl

10 Beroepeninbeeld.nl

11 Wat vind je op Beroepen in Beeld?
Beroepsbeschrijvingen 489 beroepen Beroepenfilmpjes Beroepentest Matching van interesses Kans op werk, leerbaan en stage Studie in Cijfers Doelgroep vmbo, mbo, werkloze jongeren Q: De beroepentest is niet dekkend A: De test geeft een uitspraak over de volgende competenties bij een persoon. Creatief                Discipline Dominantie Empathie Kritisch  Prestatiemotivatie          Samenwerking  Sociaalvaardig    Veerkracht         Zelfvertrouwen                Zorgvuldig           Gepubliceerd 

12

13 MBO Stad

14 MBO Stad Beheerd door MBO Raad Doelgroep groep 8, vmbo Opleidingskeuze
Locatiekeuze Beroepen in Beeld en MBO Stad vormen samen een portal MBO stad meer gericht op opleidingskeuze. Beroepen in beeld op beroepskeuze. Koppeling van beide sites. Doorklikken mogelijk

15 Studie in Cijfers Eenduidige en objectieve informatie per mbo-opleiding en haar arbeidsmarktkansen Doel: transparante voorlichting aan studiekiezers SIC is begonnen in het hoger onderwijs op verzoek van de studentenorganisaties Eerlijke, transparante, betrouwbare en vergelijkbare voorlichting ipv glossy folders

16 Informatie verzameld Doel was om geen nieuwe informatie te creeëren, maar bestaande informatie te bundelen De opgenomen indicatoren zijn opgesteld door 5 pilotscholen, Jngerenorganisaties en MBO Raad. Vervolgens zijn ze geaccordeerd door onderwijs en bedrijfsleven in de Thema-adviescommissie doelmatigheid. Daarna zijn de indicatoren door bestuur SBB geadviseerd aan de minister van OCW, die de indicatoren formeel heeft vastgesteld. 

17 Gegevens in Studie in Cijfers
Studenttevredenheid: JOB-Monitor (instelling) % Geslaagde studenten: DUO (instelling) % Doorstroom hbo: DUO (instelling) Kans op stage: SBB (regio) Kans op werk: SBB (regio) Startsalaris: ROA (landelijk) Toelichting (optioneel) JOB: jongeren organisatie beroepsonderwijs (studentenvakbond voor het mbo). Zijn houden elke twee jaar een studenttevredenheidonderzoek (onder mbo-studenten in 2016) DUO: Dienst uitvoering onderwijs (fusie voormalige IB-groep (Groningen) en CFI (zoetermeer)) houdt bij hoeveel studenten staan ingeschreven en een diploma halen. ROA: Researchcentrum onderwijs arbeidsmarkt. Zij voeren jaarlijks een enquête uit onder gediplomeerde mbo'ers. Hebben zij een baan gevonden en hoeveel verdienen ze met hun werk?

18 Wat is het doel? Wel Niet Bewust maken Het gesprek aanknopen
Transparantie vergroten Betrouwbare informatie geven Ouders en leerlingen helpen bij de juiste studiekeuze Onderdeel van LOB-voorlichtingsmateriaal school (website, voorlichting, ombuiggesprekken) Niet Verantwoording afleggen Het complete verhaal vertellen Op basis van studie in cijfers kun je niet een opleiding kiezen. Het zit aan het einde van het studiekeuzeproces. Aan het einde kun je fine-tunen door de informatie van de verschillende opleidingen naast elkaar te zetten of verschillende scholen naast elkaar te zetten. Er is geen koppeling met inspectie. Dit is ook expliciet niet de bedoeling.

19 Filmpje Studie in Cijfers
45 scholen die nu publiceren. ( Heel divers hoe duidelijk dit gepubliceerd wordt . Sinds 1 aug wet macrodoelmatigheid MBO waardoor iedere school de leerling eerlijke, betrouwbare en vergelijkbare informatie moet verstrekken.

20 Hoe kunnen scholen meedoen?
Contact opnemen met S-BB via Kijk op onder “welke scholen doen mee” of een school al meedoet.

21 Stagemarkt.nl Als je een MBO opleiding volgt, moet je stage lopen of heb je een leerbaan bij een 'erkend bedrijf'. Dat is een bedrijf met een veilige leeromgeving, waar je deskundig wordt begeleid. SBB is de organisatie die bepaalt welke bedrijven zichzelf erkend leerbedrijf mogen noemen. Je vindt die bedrijven via Op de website zoeken studenten een stageplaats of leerbaan in het mbo. Bedrijven kunnen inloggen via de bpv-portal voor leerbedrijven. Hier moeten zij hun eigen gegevens actueel houden, een stage of leerbaan aanmelden of het beeldmerk 'erkend leerbedrijf' downloaden. Hiervoor hebben ze toegang tot de bpv-portal voor leerbedrijven. SBB vermeldt deze gegevens en vacatures automatisch op  website waar studenten een stageplaats of leerbaan zoeken in het mbo.  Na ruim acht jaar was het tijd voor vernieuwing. Stagemarkt ziet er vanaf juni 2016 zo uit. Meer afgestemd op de primaire doelgroep van Stagemarkt, de studenten erkende leerbedrijven in binnen en buitenland (123 landen). stageplaatsen (BOL) en leerbanen (BBL) Verdere ontwikkelingen:  - meer zoekfuncties mogelijk; voertaal, internationale contacten.... - Mogelijkheid voor bedrijven om ook studenten te vinden 

22 Wie zoekt? Wel/ niet zoeken vanuit Stagemarkt Student zoekt zelf
School zoekt voor student Student zoekt, begeleid door de school Stageplaats niet gevonden? Meld op S-BB.nl! Doel:Bewust worden van dat stagemarkt de door de overheid georganiseerde en geactualiseerde plaats is waar contactpersonen, inhoud en kwaliteit van MBO stages en leerbanen bijgehouden worden.  Hiervoor is er commitment van (sociale partners) werkgeversorganisaties, werknemersorganisaties en onderwijsveld.  Optimaal gebruiken van stagemarkt in het zoekproces naar stages of leerbanen om de werking ervan en daarmee het commitment te vergroten.  Welk beleid voert de school hierin?  Verschilt dit per opleidingsteam? (Vaak wel.)  Wat zijn hier de redenen van?  (Heeft te maken met; * het contact tussen opleiding en leerbedrijven. * de omvang van het aanbod ) Werkvorm:  Zoeken vanuit stagemarkt betekent; (Op een flap kun je inventariseren hoe men hierover denkt.) Enkel de al erkende leerbedrijven Mét ervaring in het begeleiden van MBO studenten. Mét de gegevens van deze praktijkopleiders. Mét de melding van openstaande stageplaatsen/ leerbanen. Mét commitment van de bedrijven Wat betekent het zoeken in stagemarkt voor de betrokkenheid van de student bij zijn BPV bedrijf? (Op een flap kun je inventariseren hoe men hierover denkt.) Student wordt zich bewust van: Het aanbod van bedrijven; Heeft de student het voor het kiezen? Of heeft het bedrijf het voor het kiezen? Meer informatie van het bedrijf; zijn er al meer studenten, in wat voor functies. Waar is het bedrijf gevestigd? Is dat goed bereikbaar?

23 Aan de slag met deze producten
Toolkits en lesbrieven beschikbaar Doel:Bewust worden van dat stagemarkt de door de overheid georganiseerde en geactualiseerde plaats is waar contactpersonen, inhoud en kwaliteit van MBO stages en leerbanen bijgehouden worden.  Hiervoor is er commitment van (sociale partners) werkgeversorganisaties, werknemersorganisaties en onderwijsveld.  Optimaal gebruiken van stagemarkt in het zoekproces naar stages of leerbanen om de werking ervan en daarmee het commitment te vergroten.  Welk beleid voert de school hierin?  Verschilt dit per opleidingsteam? (Vaak wel.)  Wat zijn hier de redenen van?  (Heeft te maken met; * het contact tussen opleiding en leerbedrijven. * de omvang van het aanbod ) Werkvorm:  Zoeken vanuit stagemarkt betekent; (Op een flap kun je inventariseren hoe men hierover denkt.) Enkel de al erkende leerbedrijven Mét ervaring in het begeleiden van MBO studenten. Mét de gegevens van deze praktijkopleiders. Mét de melding van openstaande stageplaatsen/ leerbanen. Mét commitment van de bedrijven Wat betekent het zoeken in stagemarkt voor de betrokkenheid van de student bij zijn BPV bedrijf? (Op een flap kun je inventariseren hoe men hierover denkt.) Student wordt zich bewust van: Het aanbod van bedrijven; Heeft de student het voor het kiezen? Of heeft het bedrijf het voor het kiezen? Meer informatie van het bedrijf; zijn er al meer studenten, in wat voor functies. Waar is het bedrijf gevestigd? Is dat goed bereikbaar?

24 Brainstorm! Hoe zorgen we dat (aankomend) studenten deze informatie gebruiken? Afhankelijk van het aantal bezoekers van de workshop: Discussie (bij grote groep) Brainstrom in tweetallen of viertallen bij kleine groep (geeltjes meenemen) Geeltjes meenemen, promokaarten, geeltjes, toolkits.

25 Afsluiten Suggesties? Ideeën? Opmerkingen en suggesties:
Beroepen in Beeld en Stagemarkt: Ellen van Luenen  Studie in Cijfers: Marlou Slaghuis MBO Portal:Marc


Download ppt "De Nederlandse Arbeidsmarkt kansen voor beroepen en stages"

Verwante presentaties


Ads door Google