Wat zijn de effecten van (intersectorale) samenwerking?

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Projectteam hersenletselcentra: een brug van zorg naar welzijn
Advertisements

Netwerk GGZ Kempen - GTB/VDAB
‘Vermaatschappelijking van de zorg en sociale inclusie (Perspectief 2020)’
Samenwerken aan “rechtstreeks toegankelijke hulp”.
Zorg Beter mét Vrijwilligers
WIE STAAN VOOR U? Sandra Klokman Noor Bosch RIBW
Dialoogdag Ouderswerking Vlaams-Brabant
Out of the box …. Blijft de cliënt deelnemer altijd veroordeeld tot de box…. Of… Feestrede voor SCIP.
René van Vianen Adviesbureau Van Montfoort. REFLECTIE OP DE REGIO ’ S RAAK Stand van zaken November 2005 Adviesbureau Van Montfoort.
KAIRO K ennisontwikkeling A utismebehandeling en I ntegratie R egulier O nderwijs Naar het Middelbaar Beroepsonderwijs met ASS Anja Hagenaars, sectordirecteur,
Geletterdheid….. Wat is dat?
Een lessenserie van drie lessen
Deelsessie 6: Transitie aanpak
Context CJG = Focus op talenten en competenties, op wat de jeugd (al) wél kan = eigen kracht Leefwereld van jeugd en ouders staat centraal.
ICT in een dynamische context
112 juni 2012 Handreiking Gezonde Gemeente Handreiking Gezonde Wijk Betrekken van burgers bij opstellen en uitvoeren van lokaal gezondheidsbeleid.
Praktijkervaringen met versterken van informele netwerken bij opvoeden. Pieter-Paul Bakker, Nederlands Jeugdinstituut Najat Toub Arssi, CJG Eindhoven.
Luca Knegtering 3dd. Luca Knegtering 3dd Proefjes: Door de proefjes die we hebben gedaan in crosslab ben ik meer te weten gekomen over hoe je zintuigen.
Experimentele Proeftuin Sint-Oedenrode Jo Gloudemans.
Hoofdaannamen van Appreciative Inquiry
Succesvol Partnerschap bij Duurzame Bouwprojecten
Uitdagingen in de 21-ste eeuw
SUPPORTTEAM NAH Vlaams-Brabant Sociale Plattegrond - oktober 2014.
Communicatie met ouders
Opleiden naar de toekomst Werken in een satelliet.
Anders Bekeken Over de kanteling en de buitelingen van de gemeente Terneuzen, zorgSaam en “aan Z” bij de realisatie van de Wmo- pilot Huishoudelijke Hulp.
Introductiebijeenkomst Waardigheid & trots. Programma Korte kennismaking Vraaggesprek vertegenwoordiger Ministerie van VWS Deel 1 pitches deelnemende.
Project ‘Oog Voor Elkaar’. Oog voor elkaar, verbindt elkaar 6 projecten ‘oog voor elkaar’ in Vlaanderen Ons Centrum werkt mee aan één van deze projecten.
Onze school is zich ervan bewust dat sociale media een onlosmakelijk onderdeel zijn van de huidige samenleving en de leefomgeving van haar leerlingen,
Een verbinding van….. Stand van zaken….. -Betrokken bij bijna 100 zaken -Succesvol in de samenwerking zorg, politie, justitie : dus multidisciplinair.
Cliëntenparticipatie Transitie jeugdzorg in de praktijk Zwolle, 3 april 2013.
Bed Bad brood Laagdrempelige opvang van thuislozen Jasmine Marechal-1Basw AO.
Leefbaarheid Uitvoeringsprogramma Leefbaarheid ‘Samen voor Het Groene Woud’ Anja Verweij, Bart van Nuland.
Patiënt Zorgverlener Leidinggevenden Voor een open omgeving moet op deze drie niveaus beleid bestaan.
Hoe geïnspireerd samenwerken? Het teamwiel van Vroemen in uitdagingen
Organisaties helpen beter te presteren door inzicht te geven in essentiële feedback van hun medewerkers, cliënten, hun ouders/ vertegenwoordigers en vrijwilligers.
Hoe maak je een presentatie die mensen kan overtuigen van jouw idee.
Inleiding Toenemende vergrijzing, ook bij ouderen met een beperking
Anders kijken, anders doen
Wat is jeugdwelzijnswerk?
Gedrag in organisaties Hoofdstuk VIII
Een nieuwe dienst in een nieuw zorglandschap
Workshop 5: Diensten voor gezinszorg en aanvullende thuiszorg
4 Richtlijnen ter inspiratie
Beeldcommunicatie in de GGZ
12.2 Totstandkoming van een wet
Doelen behalen met activiteiten
Nadere uitleg gewenst()
RIBW GO verandert. Op weg naar 2015 en verder
Drs. JHW (Hans) Alofs | “Hands-on” Adviseur Zorg en Innovatie | De Wever.
Het Steunpunt Eenzaamheid:
Samen de psychische gezondheid in Nederland verbeteren
HERSENGYMNASTIEK in de forensische zorg voor LVB
Veteranen Ontmoetings Centrum Zeeland Sterk door samenwerking
Brede Haven TL ‘s-Hertogenbosch /
Geïntegreerde zorg als utopie?
De week van de vrijwilliger
Presentatie van ondernemingsplan
Zitvolleybal Tilburg.
Doelgroep kwijt Kijkende naar de doelgroep EVB+ lijkt het wel of we onze doelgroep kwijt zijn. Zoek je op internet naar bijvoorbeeld LVB+ dan krijg je.
Begeleiden Les 7.
Trainingen Agile.
Leefbaarheid Uitvoeringsprogramma Leefbaarheid
Anders werken bij VWS Programma Ondersteuning Passend Zorgaanbod
Verwevenheid school- en gezinsproblematiek bij thuiszitters
Project Jongvolwassenen Beschut Wonen
Culturele Interview.
Ambulant team wijkzorg ___________
Onderzoeksproject Service’
Introductie en ontwikkelingen
Transcript van de presentatie:

Wat zijn de effecten van (intersectorale) samenwerking? Door de ogen van VAPH-partners Intersectorale Netwerkdag 18/10/2016

Is er een match tussen sectoren? Zonet veel gehoord van partners uit “ANDERE” sectoren welke effecten zij merken, waarnemen betreffende intersectoraal samenwerken. Mijn korte uitleg is een bundeling van wat de VAPH partners te vertellen hebben betreffende de effecten van IS-samenwerkingen. Op basis van wat ik te vertellen heb gaan we kunnen kijken of, de verschillende sectoren dezelfde effecten opmerken. Is er een match, is het liefde op eerste zicht? Met andere woorden zorgt de samenwerking voor iets positiefs langs beide kanten. Uiteenzetting is gebaseerd op een bespreking die VAPH partners (sector PMH) hebben gevoerd op 13/09/2016. De uitspraken, opgemerkte effecten heb ik onderverdeeld in 3 categorieën: Client Begeleider Organisatie

Effecten: Cliënten Meer cliënten bereiken Sneller geholpen Minder kastje naar de muur doorverwijzing Meer “grijze zone” cliënten 3 redelijk opvallende effecten: Meer cliënten geholpen met bestaande middelen Sneller geholpen niet steeds wachten op een erkenning of complexe procedure Personen werden minder doorverwezen. Langer gepoogd persoon via samenwerking te ondersteunen. Als persoon werd doorverwezen dan gebeurt dit gerichter, omdat sectoren, partners mekaar beter kennen. Een andere effect. Door samen te werken tussen sectoren moet er niet meer zo strikt in hokjes worden gedacht. Het is niet meer denken bijvoorbeeld in personen met een beperking, of personen met probleem X. Door samen te werken worden cliënten ondersteund die eigenlijk “geen label”, of meerdere labels hebben. Meer een grijze zone cliënten.

Effecten: Begeleiders (team) Sneller anderen betrekken Kennisoverdracht Creatiever in het denken en zoeken van oplossingen Nieuwe “skillset” Ook begeleiders merken resultaten van samenwerking tussen sectoren. Door samen te werken, mekaar te ontmoeten op de werkvloer betrekken begeleiders sneller medecollega’s uit andere sectoren. Een ontmoeting zorgt ook voor het uitwisselen van kennis. Hulpverleners leren nieuwe methodes van elkaar. Het vakjargon van eenieders sector. Ze leren samen een gemeenschappelijke taal te spreken of hun taalgebruik meer aan te passen aan een ander. worden uitgedaagd om creatiever te denken. Om meer OUT OF THE BOX te zoeken naar oplossingen, proberen zo lang mogelijk een persoon laagdrempelig te blijven ondersteunen in een vertrouwde omgeving. Een bewust, onbewust neveneffect van dit out of the box denken is dat begeleiders een nieuwe skillset zoals meer in functies van netwerken, en gedeelde zorg en ondersteuning

Effecten: Organisatie Flexibeler werken Hiaten opvullen Alternatief personeelsbeleid Sneeuwbaleffect Neveneffect: Wat te doen met vragen als er geen (financiële) ruimte is Tot slot. Organisaties binnen de sector PMH blijven ook niet onberoerd door samenwerking. Door de kunnen experimenteren met intersectorale samenwerkingen worden organisaties Flexibeler, bijvoorbeeld organisaties die hun intakeprocedure aanpassen en versnellen Ze gaan hun aanbod aanpassen zodat het aanvullend is op hiaten in het welzijns landschap Door samen te werken met andere sectoren kunnen ze personeel doorgroeimogelijkheden bieden. Zij krijgen hierdoor kansen om met een “nieuwe” doelgroep om te gaan. Om nieuwe skills te leren. Samenwerken kan op deze manier aan aanvulling zijn op het personeel en vormingsbeleid van een organisatie. Tot slot samenwerken, en in het bijzonder succesvol intersectoraal samenwerken zorgt voor goede mond aan mond reclame en creëert een sneeuwbaleffect. Andere organisaties willen ook graag met je samenwerken. Maar dat kan tot een ongewenst neveneffect leiden. Te veel vragen, en niet genoeg middelen kan toekomstige samenwerkingen onder druk zetten. Een bijeffect waar we toch in de toekomst eens moeten bij stilstaan.

Conclusie ? De effecten zijn hier arbitrair verdeeld op 3 niveaus maar eigenlijk zijn ze heel erg verweven met elkaar. De cliënt daagt de organisatie uit, maar door de veranderingen binnen de organisaties en teams kunnen er meer cliënten laagdrempeliger en meer flexibel worden ondersteund.