Huisvesting en Hygiëne

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
GMP and HACCP in school restaurants
Advertisements

Ongewenste micro-organismen
Hygiëne en doel van het schoonmaken
Hygiënebewustzijn voor medewerkers in de voedselketen
Hygiëne en preventieve gezondheidszorg
Inleiding Komende periode gaan we het hebben over kinderen die ziek-zijn: Verzorging, Het herkennen van de symptomen/de klachten Wat kun/moet je doen.
Thema HACCP
BASISHYGIËNE EN ISOLATIE BELEID
Welcome hallo allemaal,
Voedselhygiene.
Communicatiehandvatten Blijf in contact
Gezondheid, basis voor jouw toekomst!
Intensief lezen Lees de tekst grondig door en duid kernwoorden en/of –zinnen aan. Doe dit zo. Hoe doe je dit? Volg de pijl en dan zie je het symbooltje.
Reinigen? Desinfecteren? Steriliseren?
Eet smakelijk Hoorcollege 4.
Vakleer L. van der Meer Hygiëne Vakleer L. van der Meer.
Loopbaan oriëntatie en begeleiding
Loopbaan oriëntatie en begeleiding
Knaagdieren Week 3.
Operatieassistentie.
Doelen van deze presentatie:
AFWEER/IMMUNITEIT Thema 29 Par. 29.1
AFWEER/IMMUNITEIT Thema 21 Par. 21
Veehouden in de toekomst: Dierwelzijn Jantien Lijftogt Ak27.
Welzijn H1. programma Oriëntatiefase Theorie Aan de slag Theorie Aan de slag Evaluatiefase.
Operatieassistentie Les 5. Wat moet je kennen/kunnen? Afspraak inplannen en informeren eigenaar Ontvangst van de patiënt en de eigenaar Voorbereiding.
 Vrij van dorst, honger en onjuiste voeding  Vrij van fysiek en fysiologisch ongemak  Vrij van pijn, verwonding en ziektes  Vrij van angst en chronische.
Groep 8 University Microben
Casus 1 Hygiëne - infectie.
Huisvesting en Hygiëne
Huisvesting en Hygiëne
Afweer tegen ziekte Gezondheid V31.
Huisvesting en Hygiëne
Huisvesting en Hygiëne
Huisvesting en Hygiëne
Huisvesting en Hygiëne
Reinigen en ontsmetten
Huisvesting en Hygiëne
Huisvesting en Hygiëne
2 Welzijn van dieren en huisvesting
Huisvesting en Hygiëne
Huisvesting en Hygiëne
Huisvesting en Hygiëne
Huisvesting en Hygiëne
Gezondheid Les 1.
Huisvesting en Hygiëne
Thema 4 : wat voor een type ben jij?
Huisvesting en Hygiëne
Konijnen.
CE Hond & Kat Week 7 Gezondheid.
Studie vaardigheden Thema 8 : Ups & downs.
Gezondheid Les 1.
Voel je wel in je vel !.
Welzijn van dieren en huisvesting
Welzijn van dieren en huisvesting
5-Minuten biologie, leerzamer en leuker dan het lesboek!
Supermarkt Voedselveiligheid.
Gedragsproblemen en stoornissen
Supermarkt Voedselveiligheid.
Les 4 Gezondheid en gedrag.
Diersoortverdieping honden en katten
ADL Les 1.
Hoofdstuk 4: Welzijn en duurzaam voeren Niveau 3 en
Wat de leerling doet Wat de docent doet
Hoofdstuk 6. Afwijkend gedrag
Module Diergezondheidszorg
Les 3 Gezondheid en gedrag.
ADL Les 1.
Afweer tegen ziekte Gezondheid V31.
Transcript van de presentatie:

Huisvesting en Hygiëne Les 6 in planning kborgerink@aoc-oost.nl

Wikiwijs Link naar al het lesmateriaal: https://maken.wikiwijs.nl/108225/D21_Huisvesting_en_hygi_ne_2017_2018

Waar hebben we het gisteren over gehad? Drie aspecten zijn met elkaar verbonden als het om dierenwelzijn gaat: Gezondheid (lichamelijke en fysieke gesteldheid) Gevoel en emotie Natuurlijk gedrag De vijf vrijheden van Brambell Dieren zijn vrij van honger, dorst of onjuiste voeding. Dieren zijn vrij van thermaal en fysiek ongerief. Dieren zijn vrij van pijn, verwonding en ziekte. Dieren zijn vrij van angst en chronische stress. Dieren zijn vrij om normaal, soorteigen gedrag te vertonen.

Wat gaan we vandaag bespreken? Week- nummer Les Onderwerp Lesstof Week 37 6 Hygiëne: Algemene hygiëne. Persoonlijke hygiëne, handen wassen. Werkvolgorde bij het schoonmaken. Reinigen en desinfecteren. Kenniskiem  Huisvesting van gezelschapsdieren  Hoofdstuk 4 paragraaf 4.2 en 4.3

Wat is hygiëne ook alweer? Hygiëne is alles wat je doet om ervoor te zorgen dieren, planten en mensen gezond blijven door ziekteverwekkers uit de buurt te houden of uit te schakelen. Een goede hygiëne is belangrijk om te voorkomen dat ziekteverwekkers zich kunnen vermenigvuldigen en verspreiden en hierdoor de dieren ziek worden.

Ziekteverwekkers Ziekteverwekkers worden ook wel micro-organismen genoemd. Micro-organismen wil eigenlijk zeggen; microscopisch kleine diertjes. Welke soorten ziekteverwekkers zijn er ook alweer? Bacteriën Virussen Schimmels Parasieten

Persoonlijke hygiëne Persoonlijke hygiëne is erg belangrijk bij het werken met dieren. Bijvoorbeeld je handen zullen vies worden of aanvoelen nadat je gewerkt hebt, maar niet al het vuil is zichtbaar. Daarom een paar regels wanneer je met dieren werkt: Je zorgt altijd dat je nagels kort geknipt zijn en geen nagellak op hebt. Wanneer je moet hoesten of niezen doe je dit aan de binnenkant van je elleboog. Bedek je handen niet met kledingstukken. Was regelmatig je handen

We gaan even oefenen! Hoe was ik op de juiste manier mijn handen?

Zoönosen Waarom is die persoonlijke hygiëne zo belangrijk? Zoönosen zijn ziekten die van dier op mensen en andersom over kunnen gaan. Ziektes bij dieren zijn lang niet altijd zichtbaar en daarom is het belangrijk dat je hygiënisch werkt wanneer je met dieren werkt.

Reinigen en desinfecteren Om te voorkomende dat ziekteverwekkers ergens gaan zitten of verspreiden maken wij de dierverblijven schoon. Je doet dit door verblijven eerst te reinigen en te desinfecteren en daarna vlot op te laten drogen. Het is beter als het verblijf snel opdroogt, omdat ziekteverwekkers juist houden van een vochtig milieu.

Wat is reinigen? Reinigen is het verwijderen van zichtbare verontreinigingen. Aan welke zichtbare verontreinigingen kunnen jullie denken? Enkele veelvoorkomende verontreinigingen zijn Haren, Urine Ontlasting, Zand Braaksel en bloed- en weefselresten.

Wat is desinfecteren? Desinfecteren is het ontsmetten ofwel het doden van micro-organismen en parasieten op een oppervlak of materiaal. Met desinfectiemiddelen kunnen de meeste ziekteverwekkers gedood worden, maar er zijn ziekteverwekker die daar minder gevoelig voor zijn en dus een nog betere schoonmaak nodig hebben!

Vaste volgorde bij het schoonmaken Bedenk voor jezelf eens wat je allemaal zou doen bij het schoonmaken van een dierverblijf.

Waar hebben we het vandaag over gehad? Wat hygiëne ook alweer is Welke ziekteverwekkers ook wel micro-organismen er ook alweer zijn. Waarom persoonlijke hygiëne belangrijk is. Hoe jij je handen op de juiste manier wast Wat zoönosen zijn Wat reinigen en desinfecteren is Welke volgorde je aanhoud bij het schoonmaken

Huiswerk volgende les: Week- nummer Les Onderwerp Lesstof Week 37 7/8 Huisvesting: Invloed van de omgeving op dierenwelzijn. Huisvesting hond. Inrichting hondenverblijf. Kenniskiem  Huisvesting van gezelschapsdieren  Hoofdstuk 1 paragraaf 1.3 en 1.4 en Hoofdstuk 2 paragraaf 2.2