De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Konijnen.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Konijnen."— Transcript van de presentatie:

1 Konijnen

2 Hoe herken je een gezond konijn?
Ogen schoon en helder Glanzende vacht Oren zijn schoon aan de binnenkant Het konijn heeft voldoende eetlust Voortanden staan recht en zijn niet te lang Konijn kan zich soepel bewegen Ontlasting ziet er goed uit ( rond, droog, vezelig) Juiste lichaamstempratuur ( )

3 Controlepunten Vacht controleren op wondjes of viezigheid
Ogen controleren op viezigheid Tanden nakijken of ze niet te lang zijn Oren controleren op wondjes of viezigheid Controleren of de nagels niet te lang worden Controleren of het dier voldoende eet en drinkt

4 Besmettelijke infectieziektes VHS
Een besmettelijke en dodelijke ziekte die vaak word veroorzaakt door een virus. De symptomen hiervan zijn: suf, koorts, eet niet, en in het laatste stadium van deze ziekte kan het konijn bloederige neusuitvloeingen krijgen. De diagnose kan niet worden gesteld omdat het konijn vaak binnen een paar dagen al dood is. Er is geen behandeling hiervoor behalve dat je je konijn elk jaar laat vaccineren. Een overige maatregel is om hygiënisch te werken en om de konijnen niet bij elkaar te zetten.

5 Myxomatose Oorzaak door muggen
Symptomen: opgezwollen ogen, oren en anus. De oren voelen warm aan en soms krijgen ze longontsteking. Behandeling: Geen behandeling, goede huisvesting, verwarming en pijnstillers kunnen wel vaak helpen. Het duurt dan wel weken tot maanden voordat het konijn weer beter is. Prognose: vaak komt het konijn te overlijden Preventie maatregelen: jaarlijks vaccineren Overige maatregelen: hygiënisch werken.

6 Erfelijke aandoeningen
Geboorteproblemen: Bij kleine dwergkonijnen kunnen geboorteproblemen voorkomen doordat de bekken van het vrouwtje te klein zijn voor het jong, ook zijn deze dieren vaak minder vruchtbaar. Een maatregel die genomen kan worden is om deze konijnen niet te vaak jongen te laten krijgen of helemaal geen. Epilepsie: Dit komt af en toe voor bij witte konijnen met blauwe ogen, het is een ernstige ziekte die de levensduur bekort. Symptomen : rollen van het lichaam, spierverslapping, verwarring, hoofd kantelen of peddelen met de voorpootjes. Behandeling: Een dierenarts zal vaak benzodiazepine medicijnen voorschrijven die vertragen de epileptische activiteiten.

7 3 overige veelvoorkomende ziektes
Verkoudheid : De ogen en oren zijn vies, en het dier heeft ademhalingsproblemen. Als je het konijn niet behandeld kan het overgaan op longontsteking. Je kan het voorkomen door het hok droog te houden en te zorgen voor een goede ventilatie. Schimmel: Jeuk, schilfers, haaruitval. Schimmel is zeer besmettelijk dus je moet andere dieren ook controleren. Schimmel is een zoönose dus kan ook overgaan op mensen, eventuele behandeling is een zalf die de dierenarts voorschrijft. Mijten/ Schurft : Veroorzaakt jeuk en kaalheid, andere konijnen zullen goed gecontroleerd moeten worden op besmetting. Konijnen met mijten die krijgen een goede behandeling bij de dierenarts.

8 Foto's Schimmel Schurft/mijten Verkoudheid

9 Gemiddelde levensverwachting
Een ram word gemiddeld 6 tot 7 jaar oud Een voedster word gemiddeld rond de 6 jaar In het wild worden ze rond de 9 jaar.


Download ppt "Konijnen."

Verwante presentaties


Ads door Google