De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Reinigen en ontsmetten

Verwante presentaties


Presentatie over: "Reinigen en ontsmetten"— Transcript van de presentatie:

1 Reinigen en ontsmetten
Hygiëne Reinigen en ontsmetten

2 Reinigen en ontsmetten
Wat is het verschil tussen reinigen en ontsmetten? Desinfecteren Ontsmetten met een chemisch ontsmettingsmiddel wil dus zeggen dat je een chemisch middel in de juiste concentratie op het te ontsmetten oppervlak aanbrengt en lang genoeg laat inwerken. Het reinigen en desinfecteren is vooral belangrijk om de infectiedruk van bepaalde ziekterisico ziektekiemen laag te houden. Dit heet het ziekterisico. Een van de maatregelen die je kunt nemen om de verspreiding van ziekten tegen te gaan, is het regelmatig reinigen en ontsmetten van ruimten (afdelingen), hokken en wettelijke verplichting kooien. Soms is dit zelfs een wettelijke verplichting. Binnen veel certificeringprogramma’s op veehouderijbedrijven (KKM, IKB, HACCP) is het reinigen en ontsmetten van bepaalde ruimten en materialen als verplicht onderdeel opgenomenen Je moet hierbij denken aan het verminderen van het aantal aanwezige bacteriën en virussen, maar ook aan bijvoorbeeld wormeieren en (coccidiose)oöcysten.

3 Reinigen Verwijderen van zichtbaar vuil
Goede reiniging essentieel voor goede ontsmetting Reiniging bestaat uit de volgende stappen: Bezemschoonmaken Inweken Echt reinigen

4 Ontsmetten Fysisch ontsmetten Flamberen: met behulp van een vlam, bijvoorbeeld bij een draadkooi om vuil en haren te verwijderen. Weinig gebruikt! Fysisch ontsmetten Stoom: bijvoorbeeld bij pluimvee: de hoge temperatuur en vochtigheid werken desinfecterend. Je kunt ontsmettingsmiddel toevoegen (formaline) of ongediertebestrijdingsmiddel Chemisch ontsmetten: Elk middel pakt een bepaald soort micro-organismen aan (bacteriën, virussen). Gevaarlijke middelen worden vooral gebruikt door professioneel ontsmettingsbedrijf. Grote hoeveelheden stoom van meer dan 200°C worden in de stal geblazen om in een zo kort mogelijke tijd de staltemperatuur op 60°C te krijgen, ontsmetting middelen toevoegen of bestrijdingsmiddelen, materialen moeten de temperatuur aan kunnen. . De fysische ontsmettingsmethoden maakt gebruik van warmte of straling. De warmte kan vochtig (stoom) of droog (flamberen) zijn. In geval van straling maak je gebruik van gammastralen of ultraviolet licht. Over het algemeen kom je de chemische ontsmettingsmethoden tegen, vanwege de praktische inzetbaarheid en de goede resultaten. Schadelijkheid sommige middelen. ontsmettingsmiddel heeft echter wel zijn eigen werkingsspectrum. Dat wil zeggen dat een ontsmettingsmiddel een bepaalde groep of groepen micro-organismen doodt. Een ontsmettingsmiddel dat goed werkt tegen bacteriën, werkt dus niet automatisch tegen virussen.

5 Waaraan moet het chemisch middel voldoen
Het mag niet te gevaarlijk zijn voor mensen. Het middel mag materialen niet aantasten. Het middel moet milieuvriendelijk zijn.

6 Resultaat reinigen en ontsmetten
Verlagen infectiedruk Ontsmetten brengt infectiedruk nog meer naar beneden Minder kans op ziektes

7 Waarom is reinigen en ontsmetten nodig?
Dierziektepreventie Volksgezondheid Productaansprakelijkheid Ziekterisico Verspreidingsrisico Hoge infectiedruk

8 Dierziektepreventie Ziekterisico Verspreidingsrisico

9 Volksgezondheid Productie melk, vlees en eieren Zoönosen

10 Productaansprakelijkheid
Wet- en regelgeving Welke blunders omtrent productaansprakelijkheid ken jij die onlangs in het nieuws zijn geweest?

11 Nadelen reinigen en ontsmetten
Droog- en opwarmtijd Goede bacteriën Schadelijkheid gebruik ontsmettingsmiddel Dieren verplaatsen Veel tijd Nadelen van reinigen en ontsmetten Een goede schoonmaak is duur. Het kost immers veel tijd, water, energie en schoonmaakmiddelen. Het dierverblijf wordt tijdens het schoonmaken nat en koud. Voordat de dieren weer terug in hun verblijf kunnen, moet je zorgen voor voldoende droog- en opwarmtijd droog- en opwarmtijd. Bovendien gaan met het ontsmetten niet alleen de ziekmakende (pathogene bacteriën) dood, maar ook de goede bacteriën (apathogene bacteriën). Ten slotte kunnen bepaalde ontsmettingsmiddelen schadelijk zijn voor de mens en de dieren die op de afdeling of in het gebouw zijn. Vooral de luchtwegen kunnen aangetast worden.

12 Wat komt in aanmerkingen voor reinigen en ontsmetten?
Hokken Voer- en waterbakjes Afdelingen Waterleidingen Geboortehulpmiddelen Voersilo’s Brijvoer-installaties Ramen Destructieplaatsen Mestkelders Injectiemateriaal Hygiënesluizen Afleverplaatsen Ziekenboegen ………………….

13 Ontsmetten in de praktijk
Eerst grondig schoonmaken! Daarna goed laten drogen. Lees de gebruiksaanwijzing goed en gebruik persoonlijke beschermingsmiddlen Zorg voor de juiste concentratie (verdunnen met water). Zorg voor de juiste omgevingstemperatuur. (dit verschilt per middel). De inwerkingstijd is belangrijk voor een optimaal resultaat (verschilt per middel). Hulpmiddelen bedrijf: hogedrukreiniger -zonder hoge druk-, hogedrukvernevelaar Hulpmiddelen hobbysfeer: emmer met sop, bloemenspuit, ontsmettingsbad etc. Er zijn dus een aantal voorwaarden aan de chemische ontsmettingsmethode voorwaarden gebonden, die bepalend zijn voor het uiteindelijke resultaat. De voorwaarden zijn: – Zorg voor een goede reiniging vooraf. – Gebruik de juiste concentratie ontsmettingsmiddel in de gebruiksvloeistof. – Zorg dat de te ontsmetten oppervlakken voldoende opgedroogd zijn. – Zorg voor de juiste omgevingstemperatuur


Download ppt "Reinigen en ontsmetten"

Verwante presentaties


Ads door Google