‘Duikincident en medische hulpverlening Noordzee’

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Wilt u meer weten over Regelhulp.nl? Kijk op of stuur een naar
Advertisements

situationeel leiderschap
Kennismaking Veiligheidsregio Noord-Holland Noord Regionale brandweer
Een gebrek aan patiëntveiligheid
Gezamenlijke uitwerking adoptiegroepen Wijkwerkers & Gezinswerkers
1 1 De Gelderse Maat Discussie Regionale Uitvoeringsdiensten in relatie tot externe veiligheid 1 december 2009 Jaarcongres Relevant Gerard Nieuwe Weme.
22 De opdracht van het onderzoek in 2007 was: verbetermogelijkheden onderzoeken in de keten van acute zorg Doel van het onderzoek was: gezondheidwinst.
Beroepsgeheim op de SEH
Excellente dienstverlening: maatwerk bij complexe problematiek
“We willen dat jeugdigen kansen krijgen zich te ontwikkelen en naar vermogen mee te doen in de samenleving” Visie Eigen KrachtIntegrale AanpakMaatwerk.
WDH en EMD een ZEGEN voor de zorgprofessional?
Veiligheidscommissie
WWB proces + Inbedding in Risicomanagement ISO 31000
Integraal Toezicht Jeugdzaken
Constructieve Veiligheid De rol van de ingenieur KIvI-Niria Congres 11 maart 2008.
III Procesdenken in de praktijk
De Buitengewoon Opsporingsambtenaar
Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Historie Operatie Jong: Kind centraal en geen kind tussen het wal en het schip Gideonsgemeenten: Opvoed-
Ketenzorg spoedeisende hulp; op weg naar een nieuwe CQI vragenlijst
TPA Westelijke Mijnstreek Bedsideconsultatie E. van den Berken & N. Lenaerts.
Directe Hulp bij Huiselijk Geweld
Patiëntveiligheid en medische fouten
Gasgevaren van biogasinstallaties Wat niet weet, soms wel deert!
17 februari 2009 Project Verkeersslachtoffers PZ Vlaamse Ardennen.
Symptoom van falende ziekenhuiszorg aan ouderen?
Implementatie Wmo 2015 De Wolden en Hoogeveen
BOT Bedrijfs Opvang Team
Herziening handreiking buisleidingincidenten
Calamiteit: donderslag bij heldere hemel
DE ARBOWET In deze presentatie zal worden ingegaan op de hoofdlijnen van de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet). In deze presentatie wordt geen aandacht.
Helpt na een misdrijf, verkeersongeluk, calamiteit of bij vermissing oktober 2015.
Vitale infrastructuur: waterrobuustheid Nederlandse ziekenhuizen
Verdrinking.
Presentatie Stichting Bootvluchteling. Inleiding Algemeen over de stichting Werkwijze (verkenning, opzetten team etc.) evt. opbouw organisatie Status.
Regiovisie huiselijk geweld en kindermishandeling Veilig Thuis in Weststellingwerf Commissie Sociaal Domein 9 december 2014.
Sociaal Domein Kop van Noord Holland Samenwerking tussen gemeenten Texel, Den Helder, Schagen en Hollands Kroon.
MIMMS cursus INTRODUCTIE. M.I.M.M.S. MAJOR INCIDENT MEDICAL MANAGEMENT AND SUPPORT.
Zorgcalamiteiten en het UMCG Jan van der Iest december 2015
Landelijk beleidskader OTO. OTO Opleiden Trainen Oefenen Ter voorbereiding op een ramp of crises.
Bevindingen monstertruck- drama Haaksbergen Femke Koedijk.
1 René Stumpel Regionaal Geneeskundig Functionaris Hoofd afdeling Algemene Gezondheidszorg.
Presentatie stand van zaken AMHK Gelderland Noord en Midden Transitiemanagers G7 4 februari 2014.
Convenant ‘Extra investeringen Langdurige Zorg ’ Peter Kruithof directie Langdurige Zorg.
Ambulanceverpleegkundige MMT arts/vpk SIGMA Psychosociaal Opvangteam Instructie per functie EUMED.
Het betrekken van patiënten bij calamiteitenonderzoek Dr Carla Veldkamp Manager kwaliteit, veiligheid en verantwoording, Canisius-Wilhelmina.
Hoofd gewondennest Hoofd SIGMA Leider Kernteam Leider Psychosociaal Opvangteam Instructie per functie EUMED.
Coördinator Gewondenvervoer (CGV) Instructie per functie EUMED.
Ruimtelijke ordening Thuiskamer Egmond-Binnen Edwin de Waard.
Calamiteiten WMO en Casus Haagse Praat - 19 april 2016 PROTOCOL Meldingen Calamiteiten WMO: Een casus.
Dagondersteuning (WMO – algemene voorziening) Overgang
Aanbesteding jeugdteams
26 oktober 2016 Rotterdam Erasmus MC / Traumacentrum ZWN
Advies aan de overheid: agenda van de overheid?
Inleiding tot geneesmiddelenbewaking (farmacovigilantie) Het volgen in de tijd (monitoren) van de veiligheid van geneesmiddelen.
Een herziene, bestuurlijke visie op passend onderwijs en Plein 013
Welkom Namens; Witte Kruis Ambulancezorg St ZorgSaam Ambulance
Apeldoorn.nl vernieuwd live op 6 februari a.s.
Street-triage Innovatie in de acute GGZ
veilig en gezond bouwen
Kennis- en netwerkdag ABR Zorgnetwerk Zuidwest-Nederland
Marktconsultatie: Integrale crisishulp in Zuid-Limburg 27 juni 2018
? Op een woensdagochtend...
Wat doet het Wmo-toezicht?
Aanpak mensen verward gedrag
Vakgroep Spoedeisende Geneeskunde Presentatie Compagnonscursus
Tot welke toestand kan een groot bloedverlies leiden?
11. Ongevallen 11.1 Wat te doen bij incidenten?
PICA Eetstoornis. Wat is Pica? Pica wordt ook wel Pica Eating Disorder genoemd Valt onder de eetstoornissen. Een zeldzame eetstoornis. Bij Pica worden.
Grootschalige Geneeskundige Bijstand
Transcript van de presentatie:

‘Duikincident en medische hulpverlening Noordzee’ Dennis den Hartog Hoofd Traumacentrum ZWN & Traumachirurg Erasmus MC

Het duikongeval Zaterdagmorgen 11 juli 2015

11 juli 2015

Rapport ‘zorg tussen wal en schip’ Waarom werd de duikster onwel en waardoor is zij overleden? Welk niveau van zorg heeft zij gekregen? Hoe is de medische hulpverlening op de Noordzee georganiseerd?

Waarom werd de duikster onwel en waardoor is zij overleden? (1) Twee afwijkingen in het volgelaatsmasker, namelijk een vergrote dode ademruimte door een loszittend neusmondkapje en een verhoogde ademweerstand van de ademautomaat, kunnen ieder afzonderlijk, en zeker in combinatie met elkaar, geleid hebben tot het ontstaan van een gevaarlijke concentratie koolzuur in het lichaam van het slachtoffer. Het is onzeker of de twee afwijkingen ten tijde van het ongeval al aanwezig waren, of dat zij naderhand zijn ontstaan.

Waarom werd de duikster onwel en waardoor is zij overleden? (2) Op grond van de beschikbare informatie kan de oorzaak van onwel worden en overlijden van het duikslachtoffer niet met zekerheid worden vastgesteld. De meest waarschijnlijke oorzaak is toenemend zuurstoftekort door acuut longoedeem als gevolg van het duiken of koolzuurvergiftiging, dan wel een combinatie van beide. Aangezien het slachtoffer onwel werd voor de opstijging, wordt decompressieziekte onwaarschijnlijk geacht.

Welk niveau van zorg heeft zij gekregen? (1) ALS start pas bij aankomst in het Erasmus MC (71 min. na de melding) → had na circa 35 min. kunnen zijn door de helikopter uit Den Helder of de KNRM-boot met ambulancepersoneel die teruggestuurd werd. Voorkeur ziekenhuis dat beschikt over duikmedische expertise en behandelmogelijkheden van een beademende patiënt in een hyperbare tank + in staat zijn om een reanimatiepatiënt op te vangen → enige ziekenhuis met dit profiel in NL is het AMC, daar wordt duikster geweigerd. Pas in de middag vervoer vanuit het Erasmus MC naar het UZA wat wel aan dit profiel voldoet.

Welk niveau van zorg heeft zij gekregen? (2) Zorg voldeed niet aan de uitgangspunten van effectief, veilig en tijdig! Duikster heeft niet de best mogelijke prehospitale en hospitale zorg ontvangen

Procesbeschrijving spoedeisende medische hulpverlening (1)

Procesbeschrijving spoedeisende medische hulpverlening (2)

Hoe is de medische hulpverlening op de Noordzee geregeld? (1) De huidige procesinrichting is niet geschikt voor spoedeisende medische zorg: Ontbreken systematische triage KWC schakelde meldkamer ambulancezorg niet in voor aanmelden slachtoffer bij ziekenhuis KWC volgde niet de aanmeldprocedure van het AMC AMC had het slachtoffer moeten opvangen en stabiliseren op de SEH KWC meldde het slachtoffer pas kort voor aankomst aan bij het EMC KWC en zijn ketenpartners beschikten niet over actuele kennis over de inzetbare mensen en middelen waardoor tijdens de hulpverlening diverse malen onduidelijkheden en misverstanden ontstonden.

Hoe is de medische hulpverlening op de Noordzee geregeld? (2) Het KWC had geen grip op het proces: het totaaloverzicht ontbrak en de gebrekkige informatievoorziening en het onvoldoende doortastend optreden deden afbreuk aan het gezag van het KWC als coördinator in het proces. Samenwerking tussen de ketenpartners verliep niet goed. Arts RMD heeft keuze voor vervoer en ziekenhuis overgelaten aan daar niet voor geschoolde personen.

Hoe is de medische hulpverlening op de Noordzee geregeld? (3) Bij de hulpverlening betrokken partijen hebben de inzet niet gezamenlijk geëvalueerd. Geen van de betrokken zorgpartijen heeft het voorval gemeld als calamiteit bij de IGZ.

Hoe is de medische hulpverlening op de Noordzee geregeld? (4) Ministerie van IenM heeft de Kustwacht op het gebied van medische hulpverlening een beperkte opdracht gegeven gericht op het zorgdragen voor verbindingen en de coördinatie van het vervoer. Ministerie van VWS is niet betrokken bij het proces van medische hulpverlening op de Noordzee. KWC heeft zich niet zodanig voorbereid dat het zijn feitelijke taak op het gebied van medische hulpverlening goed kan invullen.

Hoe is de medische hulpverlening op de Noordzee geregeld? (5) De medische hulpverlening functioneert onvoldoende als een (zorg)keten. Deze problemen doen zich ook voor bij voorvallen waarbij sprake is van niet-spoedeisende hulp en andere hulpverleningsacties op zee.

Aanbevelingen Onderzoeksraad Zijn structurele tekorten aangetroffen in het functioneren van de medische hulpverlening op de Noordzee, die ertoe kunnen leiden dat zieken en gewonden niet worden voorzien van effectieve, veilige en tijdige zorg. Liggen mogelijkheden voor de betrokken partijen om gezamenlijk deze tekorten weg te nemen en daarmee de veiligheid op zee te verbeteren. Er zijn aanbevelingen gedaan voor de betrokken ministeries en de Kustwacht.