Succeservaringen voor en door NT2 vrijwilligers

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Opleiding Plezier Discipline communicatieBeleving Begeleiding.
Advertisements

Huiswerktips.
Opkomen voor jezelf.
Groep Doel bepalen Voorspellen Kennis ophalen Vragen stellen
Provincie Limburg Workshop mentorschap 17/5/2013
Ook buiten de klas kennismaken met de taal van je ‘buren’!
Spaans voor beginners 6 7 Online Spaans leren via de beproefde SuperMemo-methode. U gaat in uw eigen tempo door de cursus, maar wordt wel zeer.
die niet om jou zou huilen.
Missie Omgeving Identiteit Waarden & Overtuigingen Vaardigheden
SAMEN AAN ZET Workshop voor leidinggevenden én docenten.
Beroepsvaardigheden onderdeel van SBC
Wat gaan we leren in groep 5
Les 11 Wacht even, straks... Bewerkt door Annelyn, Astrid en Inez
Workshop Teamleiders OGW en sturen op OGW.
Een haperend geheugen.
Voorlichtingsavond groep 3
Veranderen: 2 verschillende benaderingen
Communicatie met ouders
voor familie en vrienden van
Workshop evalueren Dcp
Babbelen met ouders… maar niet zomaar!
Loopbaan oriëntatie en begeleiding
Flip de Proef Hoofdstuk 4 maar dan anders…. Wat is dat? Hoofdstuk 4 gaat over handig tellen. Dat gaan we proberen 's op een andere manier te doen. Ik.
Shake Song Fort van de Verbeelding Bovenbouw Groep 7 en 8 (en soms ook groep 6)
Methodiek: Plancyclus
Woordjes leren.
Meedoen met de Monitor de Bibliotheek op school Jouw naam.
Wat is de bedoeling van Frans leren in de 3e graad? Kinderen in staat stellen op een eenvoudige manier in een aantal herkenbare situaties in het Frans.
Grammatica leren. Inleiding Ook de grammatica kun je leren. De grammatica zijn eigenlijk de spelregels van de taal. Regel kun je leren en toepassen. Hieronder.
Effecten van taal Onderzoek naar wat woorden, zinsconstructies en tekststructuren doen met de ontvanger.
Hoe maak je een presentatie die mensen kan overtuigen van jouw idee.
Fides-methode Sociale weerbaarheid Zelfvertrouwen
Uitleg bij de vragenlijst Veiligheidsbeleving
WELKOM! Workshop … een bok op de haverkist 18 maart 2016
Lessenserie Taal Leren Vrije Universiteit Schooltalenproject
Anders kijken, anders doen
Taal- en Interactievaardigheden in de Kinderopvang
Meest voorkomende vragen bij examenteksten.
Meest voorkomende vragen bij examenteksten.
H1 Hoe word je wie je bent?.
Welkom op school! WELKOM OP SCHOOL de 4e ouderbijeenkomst PP1
Afstemmen op elkaar doorheen voorbereidend gesprek
Covey trainingsavond.
Taalbeleid: Van brabbel tot babbel Inspiratiedag VVSG 2 april 2015
Een video maken Kennis toetsen.
Visie en strategie Les 3: Visie verdieping.
12 oktober 2017 Aanwezigen & je richten op deze les.
Thema 4 : wat voor een type ben jij?
Loopbaan en burgerschap les 2
Studie vaardigheden Thema 8 : Ups & downs.
Thema 4: Zo bereik je meer
Taalbeleid: Van brabbel tot babbel Inspiratiedag VVSG 2 april 2015
Studie vaardigheden Thema 2 : Plannen.
Grammatica zinsdelen Redekundig ontleden.
Spreken en gesprekken 2.2 en 2.3 Schrijven 1.5 en 1.6 Grammatica 3.3
Fabels en feiten 1ste bachelor psychologie
Kwaliteitskader 2017 Stichting de Parel.
Oorcheck op het mbo 8 Over Gehoor & gehoorschade
Vakdidactiek en Onderwijskunde 2
Loopbaan en burgerschap les 3
ADL Les 1.
SEL Les 2: normen en waarden.
Gewoon pubergedrag? Over Relaties
Hoe leer je geschiedenis?
Wat de leerling doet Wat de docent doet
Cijferloos lesgeven bij talen
Examenvoorbereiding – MTA Examen.
Huis van Dialoog vzw Villa Mescolanza
Procedures aan begin van het jaar
Eigenaarschap.
Transcript van de presentatie:

Succeservaringen voor en door NT2 vrijwilligers 20-10-2014

Programma Nederlands leren en oefenen Succeservaringen uitwisselen

Verschillende leerritmes www.overaltaal.be/nl/nederlands-leren Hoe was jullie intakegesprek? Wat was nieuwe of interessante info? Om verder te gaan: het vervolg als ze naar de les gaan ziet er zo uit: Filmpje klasfragmenten laten zien: wat is het verschil? Laag opgeleide mensen: Doe activiteit – produceren minder uit zichzelf – gaat trager Hoger opgeleide mensen (vanaf 7 jaar scholing) Abstract denkvermogen wordt meer aangesproken: vergelijken- produceren meer Andere vaardigheden geleerd in het leven, niet dezelfde vaardigheden als wij op de schoolbanken hebben geleerd. Bijvoorbeeld plannen: agenda beheren en eigen situatie. Ze geven les in homogene groepen. Alfabetisering: zeer secuur proces waar CBE. In de workshop van Bert van CBE: focus op de laagst opgeleiden: welke werkvormen zijn gepast?

Verschillende leerritmes

Begrijpelijk, relevant, correct, authentiek Taal verwerven Horen Begrijpelijk, relevant, correct, authentiek Spreken Feedback Bron ‘Zo gezegd, zo gedaan!’ onderzoek naar kwaliteitscriteria van oefenkansen in de Provincie Antwerpen van Huis van het Nederlands Provincie Antwerpen Monitor Onderzoek HvN Provincie Antwerpen: theorieën over taal leren evolueren: Present Practice Produce grammatica aanleren: praktijk ontbrak – Krashen: taalbrokken (the natural approach) – synthese ertussenin met de kans om dingen vanuit je monitor (grammatica) uit te proberen.

Begrijpelijk, relevant, correct, authentiek Taal verwerven Horen Begrijpelijk, relevant, correct, authentiek Spreken Feedback Bron ‘Zo gezegd, zo gedaan!’ onderzoek naar kwaliteitscriteria van oefenkansen in de Provincie Antwerpen van Huis van het Nederlands Provincie Antwerpen Als je een taal wil leren, dan moet je die taal veel horen, spreken en weten wat je fout zegt zodat je jezelf kan verbeteren. HOREN: Je hebt meer kans om taal op te pikken als de zinnen die je hoort begrijpelijk zijn, relevant, correct en authentiek. Begrijpelijk: je eet een ijsje op een druk terras in Griekenland en hoort het nieuws op de achtergrond. De kans dat je iets begrijpt is klein. Als je hetzelfde nieuws hoort in stille kamer met een nieuwslezer die traag en duidelijk spreekt terwijl een vriend je dingen extra uitlegt of herhaalt, dan begrijp je al veel meer. Relevant: Woorden die voor jou heel belangrijk zijn, pik je als eerst op (woordje voor uitgang in metro, of ‘school’, ‘papieren’,...). Correct: doe niet aan krompraten. Het is belangrijk dat je correcte zinnen hoort. Je imiteert veel als taalleerder. Authentiek: dingen die in je leefwereld zitten, pik je sneller op (bv. ouders zullen hun oren spitsen bij het thema ‘aan de schoolpoort’). SPREKEN: Je brein hoort taal en begint hypothesen op te stellen (bv. de tafel, de stoel, de kamer – hypothese: de is een lidwoord). Op een bepaald moment ga je die hypothesen uittesten door de spreken: (de kous, de jas). En dan maak je een fout (de meisje). Wanneer daar iemand FEEDBACK geeft (het meisje), dan krijg je zo opnieuw correct, begrijpelijk, relevant en authentiek taalaanbod. Op die manier blijft het radertje draaien. Oefenkansen zijn overal (bakker, schoolpoort, klas, conversatietafel). Daarnaast heb je een monitor die je vult met kennis over taal (grammatica, regels). Soms springt die monitor aan (bv iemand zegt ‘Morgen ik kom (euhm) kom ik’). Maar vaak springt de monitor niet aan, zeker niet als het snel moet gaan… (voorbeeld Frans in Parijs – je kent de regels, iemand vraagt je de weg en je vergeet de regels). Hoe kan je ervoor zorgen dat de monitor sneller aanspringt? Door regels in te oefenen via taal die kort bij je staat.

Taal verwerven werkt het best als je taal oefent die kort bij jou staat, binnen jouw eigen betekenisvolle context. Bijvoorbeeld woordjes over voeding (appels, brood,..) Via een oefening die ver van jou staat in en klaslokaal met tekeningen van brood en appels. Of op de markt → meer kans dat het ‘blijft hangen’.

Meer info www.nederlandsoefenen.be/antwerpen www.overaltaal.be Nele Vanderheyden (nieuwsbrief NT2) Nele.vanderheyden@stad.antwerpen.be 03 338 70 35 Inhoud sessies http://www.nt2antwerpen.be/vrijwilligers