Integraal sociaal werk

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Financieringsmogelijkheden clubs Kijk naar buiten! Ken de trends in de samenleving →Zelfredzaamheid, eigen kracht en meer verantwoordelijkheid bij burgers.
Advertisements

Resultaatgericht Samenwerken
SMW-er: schakel tussen SOT en wijkteam?
DE WMO: kansen of bedreigingen voor de ouderenzorg
De WMO, en maatschappelijke dienstverlening Naar een integrale aanpak.
Veranderingen in de zorg
Werken in de wijk 17 april 2013 Karin Landuyt
Wat is het CJG? Het Centrum voor Jeugd en Gezin is een samenwerkingsverband tussen verschillende organisaties, gericht op kinderen, jeugd en hun ouders,
Inrichting Sociaal Domein Drechterland
Professionals als sleutel tot succes. Programma Inloop en kennismaking De professional in een veranderende context Succesvol veranderen Het fundament.
Eigen Kracht-conferenties regie bij de burger
Opzet van de workshop Kennismaken
Regeerakkoord en het sociale domein Commissie MZ, 8 april 2013.
Nieuwe Wmo – Platform VO
De jeugd- en gezinsgeneralist in de eerste lijn
Zorg nieuwe stijl.
Alwien Bogaart Stadsconferentie Rotterdam 16 april 2013
WELZIJN NIEUWE STIJL oude wijn in nieuwe zakken ZEBRA-jongeren, 10 mei 2011.
januari en februari 2011 Linda Hazenkamp
Samen verder!.
TRANSITIEQUIZ onder leiding van Lucille Werner.
Verbinden van zorg en onderwijs
De 3 D’s in Hof van Twente De overgang van Jeugdzorg, AWBZ begeleiding en Participatiewet naar de gemeente per 1 januari 2015.
De nieuwe Professional Social Work De WMO werkplaats Implementatie
Wijzigingen in de zorg van AWBZ naar Wmo
Opleiding Social Work MWD en SPH= SW Ria Jaspers
Informatiebijeenkomst 24 maart 2015 Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)
Presentatie Wmo en ondernemerschap Jeroen Geerdink, Stimuland 3 april 2014.
3 Decentralisaties De opgave, Bergense visie en aanpak
Wet Maatschappelijke Ondersteuning 24 mei Hoe het was… Welzijnswet Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg) Aantal subsidieregelingen uit.
Feroaringen yn’e soarch foar it individu en it doarp ledengearkomste feriening doarpsbelangen Garyp Doeke A. Fokkema / Wethâlder gemeente Tytsjerksteradiel.
Kansen voor transformatie
SOCIAL WORK naam:. Martine Bink . m. d. nl med:. med
SOCIAAL ONDERNEMERSCHAP COLLEGE 1 Introductie op de module.
Empowerment Gezins- en wijkgericht werken Kwartaal 3 week 5.
Project oriëntatie op het beroep
Decentralisatie gaat over mensen! Decentralisatie gaat over wetten en regels, maar moet gericht zijn op mensen. Dat vraagt om betrokkenheid en inzet.
Presentatie Gemeente Heeze-Leende Transitie jeugdzorg Aanleiding Hoofdlijnen concept jeugdwet Reikwijdte Gebruik jeugdzorg Samenwerking Model.
(mee)Bewegen in de jeugdzorg. Kaders 1.Landelijke visies op opvoeding en jeugdzorg 2.Transitie jeugdzorg 3.Gedeelde missie en visie in Overijssel 4.Organisaties.
Samen leven, zorg voor elkaar. Waar gaat het over? Met de decentralisaties worden gemeenten verantwoordelijk voor de zorg voor en het welzijn van hun.
Bijeenkomst medewerkers 22 en 24 april Programma 1 e deel: Plenair informeren doel programma en werkwijze 2 e deel: Workshops werkgroepen 3 e deel:
Mee®doen. Visie Mee®doen Participatie gaat voor ons over de trotse, zelfstandige inwoner die volop in de samenleving staat en die alleen indien nodig,
Samenwerken met Sociale wijkteams Pieternel Ermen projectmedewerker binnenlands diaconaat i.s.m. Margreet Keesman, Jan de Boer en Theo Visser Diaconie.
Presentatie dorpsvereniging ‘t Leker gemeente St. Anthonis 27/03/2013, Saskia Berkhof Kees Hoogenboom Caroline Hoogeveen.
3 decentralisaties: Werk, Wmo en Jeugd Vandaag, 1 maart: Uitbreiding Wmo Nieuw Wmo beleid Vervolg: 8 maart transitie jeugdzorg 9 februari: WWNV 9 februari:
Cliëntenparticipatie Transitie jeugdzorg in de praktijk Zwolle, 3 april 2013.
Jeugdhulp K ip met de gouden eieren door slimme en betere samenwerking tussen 1e en 2e lijn in de lokale jeugdzorg Henny Luppes Manager Welstad Stadskanaal.
Sociale Professionals in de civil society Denktank AWBZ MOgroep, 5 maart 2013 Heleen Jumelet.
Lokale ontwikkelingen Peter van der Terp, wethouder Jeugd 17 oktober 2013.
Het einde van het begin Fasen in de (afstudeer)begeleiding Nel Verhoeven, 7 april 2016.
VGN ledenbijeenkomst 8 december 2011 Korrie Louwes Vernieuwing Zorg Welzijn en Participatie in Rotterdam.
OP DE TOEKOMST VOORBEREID investeringen in vernieuwing van het sociaal domein Adviescommissie 19 maart 2013.
Nazorg na jeugdzorg: uitdaging of kans? 9 november 2012 Jannette Klaver - Achterhoek Gerard Roerdink - Lindenhout Mara Frank - Rivierenland.
Overheveling AWBZ naar WMO. Wat omvat deze overheveling? Begeleiding Dagbesteding Inloop Logeren Kinderdagcentra zonder behandeling Vervoer.
Welkom! NVMW, BVjong, MOgroep, Vereniging Hogescholen, Mbo-Raad, ABVAKABO/FNV, CNV Publieke Zaak. Ondersteuning door Movisie Vakmanschap.
C liëntondersteuning in de Wmo. Definitie 1.Ondersteuning gericht op het versterken van de zelfredzaamheid en participatie 2.Ondersteuning bij het verkrijgen.
Werkbezoek ambtenaren SRE-gemeenten 25 september 2012.
SOCIAAL DOMEIN Wmo, Jeugdzorg en Participatiewet Omzien naar elkaar Ondersteuning door gemeente Pieter van Zwanenburg.
De rehabilitatiewerker moet de wijk in Lies Korevaar.
Resultaatgericht Samenwerken
De praktijkgerichte leer- en ontwikkelgemeenschap voor het
Integraal sociaal werk
Integraal sociaal werk
Duurzame inzetbaarheid van de professional
Integraal sociaal werk
Lectoraat Verslavingskunde: Omgevingsondersteun(en)de verslavingszorg
Presentatie Heerlen STAND-BY! voor …….. 14 maart 2017
Oc ritscompetenties Oc 19 januari ml.
JEUGDzorg - voor wie?.
Kansen van de Wmo voor de installatiebranche
Transcript van de presentatie:

Integraal sociaal werk Hoofdstuk 2. Integraal sociaal werken Ontwikkelingen in het werkveld en onderwijs

Hoofdstuk 2 Integraal sociaal werken

Hoofdstuk 2 Integraal sociaal werken

Een sociaal beroep? Hoofdstuk 2 Integraal sociaal werken Studenten komen op de opleiding met als motivatie: Het helpen van mensen. Hoe past dat binnen de huidige kaders van Wmo en WNS?

Ontwikkelingen in het werkveld Hoofdstuk 2 Integraal sociaal werken Ontwikkelingen in het werkveld Op basis van de Wmo en WNS: Een brede professionaliteit Integrale benadering: 1 huishouden, 1 plan, 1 regisseur

Sociale wijkteams/ gebiedsteams Hoofdstuk 2 Integraal sociaal werken Sociale wijkteams/ gebiedsteams Generalist in het team, specialist in het huishouden De T-shaped professional

Arbeidsmarktsectoren: Boutellier, 2015 Hoofdstuk 2 Integraal sociaal werken Arbeidsmarktsectoren: Boutellier, 2015 Welzijn en maatschappelijke dienstverlening Kinderopvang, jeugd en jongerenwerk Ambulante en (semi)residentiële jeugdzorg Ambulante en (semi)residentiële gehandicaptenzorg Ambulante en (semi)residentiële geestelijke gezondheidszorg, inclusief verslavingszorg en forensische zorg

Hoofdstuk 2 Integraal sociaal werken Ondernemerschap Professionals beginnen voor zichzelf! Van onderop, kleinschalig en laagdrempelig Samen met betrokkenen/mensen uit de buurt Jos van der Lans: ‘Instellingen zijn aanbodgestuurde welzijnssupermarkten geworden’.

Ontwikkelingen in het onderwijs: Meer van Waarde! Advies aan het HSAO Hoofdstuk 2 Integraal sociaal werken Ontwikkelingen in het onderwijs: Meer van Waarde! Advies aan het HSAO Drie ontwikkelingen komen samen: Decentralisatie en transitie van de Jeugdzorg: gemeenten worden verantwoordelijk Beperking van de reikwijdte van de AWBZ: extramurale zorg en ondersteuning naar de Wmo Participatiewet: bundelt de regelingen op het gebied van werk en inkomen

Competenties professional van de toekomst Hoofdstuk 2 Integraal sociaal werken Competenties professional van de toekomst Leven en werken vanuit de overtuiging dat je de wereld van de ander niet echt kunt kennen Problemen van individuen zien als problemen van de gemeenschap Je visie op een passende manier in dialoog brengen Omgaan met onzekerheid en vertrouwen hebben in de ander Werkwijzen hanteren die gericht zijn op krachten van mensen en hun sociale netwerk Overeind blijven in het spanningsveld tussen de vragen van de burger en de eisen van de organisatie

Social Work in een internationale context Hoofdstuk 2 Integraal sociaal werken Social Work in een internationale context Een missie voor sociaal werkers: Doelen nastreven zoals: sociale verandering, toerusten en bevrijden van kwetsbare burgers (gericht op welzijn) Op basis van bepaalde kennis en vaardigheden, weergegeven in praktijkgerichte theorieën Richten op de interacties van mensen en hun omgeving Gericht op waarden, zoals de rechten van de mens en sociale rechtvaardigheid

Signalering Hoofdstuk 2 Integraal sociaal werken De professional van de toekomst is geëngageerd, creatief, kritisch, ondernemend en actiegericht! De gouden combinatie van: signalering, preventie en belangenbehartiging

© J.C. Bakker | Boom uitgevers Amsterdam BV Behoudens de in of krachtens de Auteurswet gestelde uitzonderingen is het toegestaan het werk met naamsvermelding te vertonen en te delen, mits het werk in de originele staat blijft en niet voor commerciële doeleinden wordt gebruikt. Het is niet toegestaan het werk te gebruiken als basis voor nieuw materiaal.