Referentiemodel Flexibele onderwijslogistiek

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Digitale leermiddelen
Advertisements

De relatie tussen visie doelstellingen toetsing leertrajecten Een “innige band” !
Modern en flexibel roosteren Introductie Management
Special Interest Group SIG EduStandaard ES Werkgroep Metadata WG MD maart 2013 Mogelijk gemaakt door:
Rijksgebouwendienst schrijft BIM voor
Vervolgbijeenkomst 2 Procesfasering bij Leren Leren.
Steunpunt Taal en Rekenen Flitsbijeenkomst 20 november 2009
Visie op HNW juni Belang van een Visie Een Visie op Werken is de overkoepelende beschrijving hoe een organisatie werk in de toekomst ziet. De visie.
Digitale leermiddelen in het mbo
Flexcollege Flexibel onderwijs organiseren
Het stellen van kwaliteitseisen aan mentoringprojecten.
De kracht van Herke ICT Group Herke is gespecialiseerd in automatisering en optimalisatie van bedrijfsprocessen in de bouw. Als marktleider in rolgebaseerde.
De kracht van HBSoftware B.V Onze kracht is branchekennis. Wij begrijpen wat vastgoedontwikkeling is. Wij weten wat de prioriteiten van het management.
De kracht van GAC Business Solutions GAC is meer dan een leverancier van softwareoplossingen. Als business partner zorgen we samen met u voor optimalisatie.
De kracht van Edan Edan Business Solutions adviseert en ondersteunt klanten bij de automatisering van hun bedrijfsprocessen. We leveren een Microsoft.
Samenwerking werkveld - HAN
Flex-ID en 4C/ID: Tophuwelijk of onmogelijkheid???
Flexibilisering in het onderwijs
Presentatie Flexcollege Experimenteren met flexibiliseren
Veldhoven, BTG ESB&I, Onderwijscatalogus als basis voor onderwijslogistiek.
Beoordelingssystematiek als motor voor flexibilisering beroepsonderwijs CompetentCity 2008 Jan Gerritsen.
Hoofdstuk 1 De de vakbekwame manager
Duurzame jeugdzorg Almere
Herziening kwalificatiestructuur Meer of minder ruimte?
Efficiënt organiseren van competentiegericht beoordelen Workshop 4 Het Groene Leertraject Karin Elferink
Ingrediënten Business Case Het nieuwe werken” 2011.
Organisatie(s) van betekenis
Business Marketing Management
Van probleem naar oplossing
Informatiebijeenkomst >Datum>. Programma 1. Korte toelichting op het instrument BIZ 2. Het opstarten van een BIZ 3. Ondersteuning 4. Vragen.
Individueel roosteren
Het bacheloreindproject (BEP) 1BT04 / 1GT04
De kracht van samenwerking Passend Onderwijs in Beweging Ben Brinkman 22 mei 2014.
Beleidsinformatie Jeugd
Vragen subsets OM2. Vragen subsets (1)  Hoe verhoudt de opmerking van BSN over niet te snel starten met een ALP-voorstel zich tot de opmerking van de.
Business Intelligence
 Leiden van een organisatie  ontwikkelingen sturen en beïnvloeden  beheersen van processen.
Flexibel curriculum met behulp van ICT
Keuzes in regionale samenwerking Eerste verkennende regiobijeenkomst declaratieprocessen.
Hoe verantwoord je je Financiële positie ?
Een gezamenlijke uitdaging
Blended Learning Hoe realiseer je dat op instellingsniveau? Making a supertanker change its course Pieter Cornelissen
WELKOM Niveau 2 van smal naar breed ……………………………… Albert Jan Hoeve.
Gebaseerd op o.a. Situationeel leiderschap volgens Hersey en Blanchard
OVD 27 november 2015 Karin Geurts. Ontwerpen is keuzes maken.
27 september 2006Doorlopende leerlijnen in de beroepskolom Doorlopende Leerlijnen in de Beroepskolom vo-mbo-hbo-wo Introductiebijeenkomst 27 September.
Regievoering door gemeente Delft Commissie M&E 13 september 2012.
INNOVATIE DOOR NETWERKEN met ‘altruïsme, vertrouwen, redelijkheid en vrijgevigheid’ als basis Hilde de Groot en Jan A. Jurriëns Lectoraat Innovatie HAN/FEM.
Arial, 38pt/42pt, heading. Tekst Arial, 32 punt Tweede niveau, 28 punt Derde niveau, 24 punt –Vierde niveau, 20 punt »Vijfde niveau, 16 punt Strategische.
VOV integratiehulp Over de mate van integratie van de verwerving van onderzoekend vermogen in het curriculum Leerwerkgroep Versterken Onderzoekend Vermogen,
Hoe uitdagend te ontwerpen met het CLU model voor duurzaam ontwerpen.
Evaluatie FAB-trainingen Mondriaan Parnassia GGz Centraal Een beknopt overzicht van uitkomsten 7 maart 2017.
Gepersonaliseerd en persoonlijk leren Visie en praktijk bij HU
Hoofd- en onderaannemerschap
Stap 1: stel een doel Doelen stellen. Stap 1: stel een doel Doelen stellen.
Informatiebijeenkomst Opleidingsaanbod verpleegkunde 5 april 2017
Kennis delen.
De organisatie en implementatie van IHT
Bijeenkomsten modernisering CAO Sport
Even bijpraten…. Jan Bartling (saMBO-ICT) en Leo Bakker (Kennisnet)
Visie op praktijkrelevant examineren
  Verzorging van ouderen in de thuissituatie. Waar lopen wij als verpleegkundige tegenaan?
Visie Team VZ Onderwijs op maat.
Stap drie bij projecten
Netwerk Conceptueel Bouwen
Flexibel programmeren van onderwijs en toetsen
Een eigen leerroute voor elke student
Lennart Nooij & Linda Lemmens
Onderwijs(logistieke) landschap HAN in beweging!
Programma Digitale Leeromgeving
Transcript van de presentatie:

Referentiemodel Flexibele onderwijslogistiek Stand van zaken 22 februari 2017 Utrecht … Marcel van Bockel Gert Idema

Onderwijs op maat Bij onderwijs op maat gaat het steeds om persoonlijk en flexibel onderwijs. Persoonlijk onderwijs gaat niet uit van een vast opleidingsprogramma, maar is afgestemd op de wensen en voorkeuren van een student. Persoonlijk onderwijs stelt studenten in staat hun eigen leerroute te bepalen. Flexibel onderwijs biedt studenten keuzevrijheid.

Onderwijs op maat Bij onderwijs op maat gaat het steeds om persoonlijk en flexibel onderwijs. Persoonlijk onderwijs gaat niet uit van een vast opleidingsprogramma, maar is afgestemd op de wensen en voorkeuren van een student. Persoonlijk onderwijs stelt studenten in staat hun eigen leerroute te bepalen. Flexibel onderwijs biedt studenten keuzevrijheid. Deze belofte moet wel worden waargemaakt

Onderwijslogistiek model (1)

Onderwijslogistiek model (2) Logistieke keten voor Onderwijs op maat

Project Referentiemodel Ontwikkeling van een referentiemodel voor onderwijslogistiek ten behoeve van flexibel onderwijs: waar onderwijsinstellingen zich naar kunnen richten en naar kunnen verwijzen in de eigen beleidstukken; dat een gezamenlijk principe- en begrippenkader bevat waardoor onderwijsinstellingen beter kunnen samenwerken; waar de verschillende stakeholders in de logistieke keten mee kunnen werken; dat in verbinding staat met ICT en aanpalende logistieke aspecten dat ‘compatible’ is met het onderwijslogistiek model en de HORA.  Werken vanuit ‘Best Principles’

Best Principles Onderwijs op maat vraagt om afstemming en samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsvoering In de logistieke keten ligt de crux bij ontwerpen en ontwikkelen Een visie op flexibiliteit geeft richting aan ontwerp en ontwikkeling visie op onderwijs op maat visie op het organiseren van flexibiliteit visie op de gewenste balans Flexibel onderwijs kan niet zonder standaarden Aan de onderwijskant Aan de bedrijfsvoeringskant De onderwijscatalogus heeft een sleutelfunctie Schakel tussen onderwijsontwikkeling en het leren van de student (Just-in-Time) Onderwijs (blended) en bedrijfsvoering komt samen in de catalogus Oorzaak en oplossing voor logistieke complexiteit  loskoppelen van het curriculumontwerp!

Overzicht referentiemodel Identiteit Strategisch vertrekpunt Visie op leren en kwalificeren Samenwerking Visie op flexibiliteit Onderwijs op maat = Balanceren = Flexibiliseren = Ontwerpen en ontwikkelen Curriculum Onderwijsaanbod Organisatie/ bedrijfsvoering Onderwijsuitvoering Leren Student- journey Waar- deren Afspraken maken Oriënteren

Stap 1a: Afbakenen flexibiliteit onderwijs (1) Keuze voor dimensies van flexibiliteit Wat wil de student leren? Hoe wil de student leren? Samen met de student bepalen in welke mate flexibiliteit nodig is Onderzoek doen Rekening houden met aanvullende wensen vanuit het werkveld Wat wil ik leren? Hoe wil ik leren?

Stap 1a: Afbakenen flexibiliteit onderwijs (2) -- Student – Leervoorkeur Contextdruk Niveau Ambitie -- Werkveld – Urgentie Behoefte Bereidheid tot co-creatie Mate van eenduidigheid -- Eigen positie – Identiteit en imago Overtuigingen Onderscheidend vermogen -- Eisen – Wet- en regelgeving Eindkwaliicaties Instellingsbeleid Opleidingsbeleid

Stap 1b: Zoeken naar balans Studeerbaarheid in relatie tot: organiseerbaarheid doceerbaarheid betaalbaarheid

Stap 2a Curriculum en onderwijsaanbod

Stap 1c: Organiseren van flexibiliteit (1) Vanuit de practices bij instellingen ontstaan drie verschillende grondvormen voor flexibilisering, namelijk Minimaal Deze grondvorm heeft een minimalistisch karakter. Flexibiliteit wordt gerealiseerd door zo min mogelijk vast te leggen. Bijvoorbeeld: geen fijnmazig rooster, maar alleen een aantal ruimtes beschikbaar stellen op een vast moment in de week. Een belangrijke sleutel is coaching van de student. Persona in deze grondvorm verdiept de instelling zich grondig in de doelgroep en bereidt zich met behulp van persona’s voor op een verwachte flexibiliteit. Met behulp van goede analyses en prognoses zorgt de instelling dat de benodigde diversiteit voor de studenten klaar is als ze zich aanmelden en inschrijven Systeembenadering De derde grondvorm bestaat uit een geraffineerd systeem dat flexibiliteit mogelijk maakt. Hierbij past de metafoor van legoblokjes. Daarnaast zie je intelligente roosterapplicaties en detailafspraken over naamgeving en metadatering.