HET LEVENSTESTAMENT “De regie zelf in handen houden”

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Cliëntenraden en Veiligheid
Advertisements

Levenstestament: mogelijkheden valkuilen en alternatieven Mr
Wilt u meer weten over Regelhulp.nl? Kijk op of stuur een naar
Huis opeten? Liever niet!
Wat zijn in het huidige en het nieuwe recht (33 054) rechten, plichten en taken van curatoren, bewindvoerders en mentoren ? SAMEN BESLISSEN, ANTROPIA 8.
Samenvatting via mail. Uitgebreide informatie op internet:
Actualiteitenbijeenkomst 5 november 2013
Wat betekent de FLEX BV voor u ? 4 oktober 2012 Mr (H.) Erik Linssen Mr Astrid C.M. Fokkema-Schute Heemraadssingel CD Rotterdam.
Welke keuzemogelijkheden zijn er m.b.t. pensionering? Vele medewerkers kiezen er niet voor om met 62 jaar met pensioen te gaan, maar overwegen een eerdere.
UITNODIGING Fokkema Linssen Notarissen
Mr. Carla de Witte-Willemse KBO Leur, 5 november 2013.
Deel I De algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (Testamenten & schenkingen)
Petra van den Broek Voor gmr Utrecht 13 februari 2009
Jan Thijs op de Laak NOTARIAAT OP DE LAAK BUDEL
WILSBESCHIKKING mr. J.J.C. Doe 29 mei 2008.
W E L K O M.
Scholing NPZE 6 maart 2014 Omgaan met rouw en verlies
CURATELE, BEWIND EN MENTORSCHAP
Integriteit in de praktijk
Er zijn vele goede redenen om niet, blanco of ongeldig te stemmen.
Waar wilt u doodgaan. Keuzen en overwegingen Katrien Luijkx i. s. m
Notariaat op de Laak Mr. Th.H.J.M. op de Laak
Duo Die Twee een interactieve kwis.
De ondernemersvolmacht
Een kans voor een betere GGZ
Workshop Fondsen werven
“Vertelt u over uzelf, uw onderneming, wensen, doelstellingen en toekomstvisie? Ik vertel u dan over de mogelijkheden voor een pensioenopbouw die bij u.
De beperkingen van ‘macht’ Leiding geven en medezeggenschap.
Communicatie met ouders
De (T)OR en de bestuurder
Zaterdag 8 april april 2014.
Congres Rechtmatige zorg: Een kijkje in de keuken van de medisch specialist Herman-Jan Pennings, longarts Michael Ehlen, Manager F&C Laurentius ziekenhuis,
Erven, Schenken Enzovoorts. Van Rhijn notarissen Woudenbergseweg 5 Postbus AB Zeist T Marjolein Elings
Week 7 Jacqueline Koopmans Docentenkamer PH 01.12
Levenstestament mr. Ton Wolfs Notaris Wolfs | Knops Notarissen Heerlen.
Dementie en medezeggenschap Themabespreking Cliëntenraad Geriant Enkhuizen, 8 oktober 2009 Eveline Heitink, Alzheimer Nederland.
28/02/20162 Wet rond voorlopig bewindvoerder dateert van 17 maart 2013 Gepubliceerd in Belgisch staatsblad op 14 juni 2013 In werking getreden op 1 juni.
 Wim Aukes Directeur IPA-ACON Groep  Tom van Deutekom Secretaris Stichting Vermogens Beheer Woensdag 10 februari 2016 PRESENTATIE STICHTING VERMOGENS.
DAPPR Samenspel 1. DAPPR Samenspel: doelen & resultaten > Doelen  Vergroten inzicht in eigen rol  Vergroten inzicht in elkaars rol en handelingsmogelijkheden.
IOP Individueel opleidingsplan. Definitie IOP Het individuele opleidingsplan is een document waarin de afspraken m.b.t. persoonlijke leerdoelen vastgelegd.
Erven en schenken en aanverwante zaken Dina van Linge Van Linge en Tillema notarissen Hoogeveen.
Omgaan met verandering Elke verandering is een vernieuwing…
Vroegtijdige zorgplanning in de thuissituatie Yolanda Hustings Kim Haesen.
Mr. Th.H.J.M. op de Laak Lezing Soos Den Dissel Asten Wet Langdurige Zorg.
Langer thuis blijven wonen
Presentatie voor Artsen zonder Grenzen
Levenstestament Voor religieuzen.
DOEL: Ouderen motiveren om zichzelf te beschermen tegen financiële uitbuiting en de regie over hun eigen leven en keuzes zo veel mogelijk te geven 4 onderdelen:
Het opstellen van wilsverklaringen
EUTHANASIE.
Cliënteninformatie: Wat kan ik met ROM?
Nut en noodzaak van een (Levens-) Testament
Themabijeenkomst verwanten
mr G.W.J.M. (George) Hendrikse
LEVENSTESTAMENT Een presentatie over de juridische, praktische en medische aspecten van het levenstestament.
BEWINDVOERING Wet van 17 maart 2013.
Het familiebedrijf door
Help, mijn kind wordt 18 en gaat van school!
Vooraf: Welkom, Ga lekker zitten >> Jasje uit
NOOIT TE LAAT?.
Klas: Mentor:.
Dementie Wetgeving WGBO en BOPZ.
Medezeggenschap bij De Eshoek
WILSBESCHIKKING mr. J.J.C. Doe 29 mei 2008.
Verhaegen & Peijnenburg Netwerk Notarissen
Contracteren van A tot Z
Lezing 16 januari 2019 Mr. Theo de Bie, notaris WIJZIGING HUWELIJKSE VOORWAARDEN Mr. Dr. Patricia Konings, notaris TESTAMENT EN LEVENSTESTAMENT De Donk.
Levenstestamenthousiasme
EHBO bij Movares Is er meer dan pleisters en 112?.
Transcript van de presentatie:

HET LEVENSTESTAMENT “De regie zelf in handen houden” Brabantse Inspiratie- en Kennisdag Dementie 2016 1 december 2016

EVEN VOORSTELLEN …. * Marlies Smulders * Anja van de Westelaken dementieconsulent De Wever * Anja van de Westelaken Anja van de Westelaken Advies Tilburg * Antoine van Grinsven notaris Dierckxsens Van Grinsven Franken Notarissen Kaatsheuvel

Wanneer dreigen we de regie te verliezen? Bij overlijden Bij dementie Bij coma Bij ernstige ziekte Bij ……

Welke vragen spelen er als we de regie dreigen te verliezen? Wat is wilsbekwaamheid en wilsonbekwaamheid? Wat is mentorschap, bewind en curatele? Wat is een “levenstestament”? Wat kan in een levenstestament zoal worden opgenomen?

Als u de regie dreigt te verliezen … Wat zou men in deze situaties willen regelen? Wie gaat het vermogen beheren? Wat gebeurt er met het huis/bedrijf? Wat moet er met de spullen gebeuren? Van wie wil men bemoeienis en van wie zeker niet? Wat moeten de naasten weten over de medische wensen?

Als u de regie dreigt te verliezen … Hoe gaan we dit regelen? Benoeming wettelijk vertegenwoordiger via de rechter: mentorschap bewind curatele

Als men de regie dreigt te verliezen … of benoeming wettelijk vertegenwoordiger zelf regelen via: HET LEVENSTESTAMENT

Conclusie Een beetje controlfreak maakt een levenstestament! of Vertrouwen is goed maar controle is beter

Nog even op een rij: Wat is een levenstestament? een document opgesteld en vastgelegd bij de notaris met uw wensen en instructies voor het geval u bij leven uw belangen niet meer kunt behartigen Let op! Het levenstestament kan ook eerder ingaan!

Wat is het verschil met een gewoon testament? Een levenstestament werkt tijdens leven, een gewoon testament werkt na uw overlijden. Een levenstestament bevat ook andere onderwerpen dan een gewoon testament

Wat kan er zoal in een levenstestament worden geregeld? datum in werkingtreding levenstestament een of meer volmachten een levensexecuteur, diens beloning huis/inboedel/onderneming wel/niet voortzetten schenkingen wel/niet uitkering kindsdelen overige praktische wensen en informatie voor de levensexecuteur

Wat kan er zoal in een levenstestament worden geregeld? Wensen ten aanzien van uw medische verzorging: wie krijgt de “medische” volmacht keuze omtrent behandelverbod/euthanasie

Wat kan er zoal in een levenstestament worden geregeld? benoeming van een of meerdere toezichthouders afleggen rekening en verantwoording aan toezichthouders recht op informatie van levensexecuteur en instanties herroeping door uzelf of uw toezichthouders Alleen de notaris maakt een levenstestament op!

Praktijkcasus Leespauze ter bestudering van de casus Bespreek met je collega de casus en stel daarbij de navolgende vragen: * Is financiën een onderwerp dat je bespreekbaar maakt bij je cliënt? Op welk moment en hoe dan? * Wat zouden de interventies van de casemanager in deze casus kunnen zijn? Plenaire terugkoppeling

Praktische tips Laat (tijdig, het is nooit te vroeg!) een levenstestament opstellen Benoem een gevolmachtigde en een toezichthouder Open een aparte bankrekening met een laag saldo indien u vaker uw pinpas uitleent Stel een lage daglimiet in voor pinbedragen Zet spaargeld op een aparte rekening Bel voor vragen en advies over financiële uitbuiting naar Veilig Thuis: 0800-2000 (of www.vooreenveiligthuis.nl)

Heeft u nog vragen?

Wenst u nadere informatie? Wij zijn u graag van dienst! Mr A.L.G.R. (Antoine van Grinsven Dierckxsens Van Grinsven Franken Notarissen Brugske 19 5171 VR Kaatsheuvel T: 0416-274962 E: vangrinsven@dgfnotarissen.nl W. www.dgfnotarissen.nl