Academische informatievaardigheden

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Informatie over het Voortgezet Onderwijs
Advertisements

Presentatie Praktijkscholen
VO-CONGRES 2014: KLAAR VOOR DE TOEKOMST 20 maart 2013
Van Methode Naar Methodiek
Effectief zoeken en verwerken van digitale informatie
Informatieavond groep 7
Schoolpartnerschappen in Europa
Kennis maken met Opbrengstgericht werken
Algemene inleiding over de overstap naar de middelbare school
Hoe vergaat het mijn leerlingen in het vervolgonderwijs? Opbrengsten LOB-doorstroompilots.
Strategische partnerschappen 2014 – 2020
Mede mogelijk gemaakt door schoolbieb.nl voor het primair onderwijs Naam datum.
SAMEN AAN ZET Opbrengstgericht werken voor docenten.
Mediatheek en IVG.
Leerlingen voorbereiden op een digitale samenleving: scholen en internet Els Kuiper (VU) en Monique Volman (VU/HAN)
Transdisciplinaire projecten
Informatieavond groep 7
Presentatie UKB Digitale Toets informatievaardigheden Marjolein Drent en Bert Boxem Bibliotheek & Archief, Universiteit Twente.
Informatievaardigheden. Niveau 2. Gevorderd. Academiejaar 2010 – 2011 Els Martens & Carl Demeyere.
Informatievaardigheden. Niveau 3. Verder Gevorderd. Academiejaar 2010 – 2011 Els Martens & Carl Demeyere.
Leerlijn Beroepspraktijk onder de LOEP Faculteit Gezondheidszorg
‘Van mini-PW naar PW en verder’
Informatievaardigheden Ecologie-2 (NCP-20503) september/oktober 2012 Corrie van Zeist, Liza Bruggenkamp, Marco van Veller, Wouter Gerritsma en Ans Brouwer.
Van groep 8 naar klas 1 Paul Koolen muziekdocent
Maatschappelijke kosten-baten analyse
Informatievaardigheden NCP Ecologie II
Politieacademie Mea Heringa.
het beoordelen, selecteren en verwerken van digitale informatie
Informatievaardigheden Introductie BPE-10806
De SixPack Format en leerlijn onderzoeks- en informatievaardigheden
Theresialyceum. OriëntatieTheorievormingOntwerpplanExperimentVerwerkingRapportagePresentatie Onderzoekscyclus Theorievorming.
INFORMATIEVAARDIGHEDEN SAW B.Wydooghe L. Gheysen C. Neckebroeck.
Meedoen met de Monitor de Bibliotheek op school - vmbo.
+21st Century Skills +Jenaplanonderwijs +Samenwerken
Jongeren en informatieverwerking. Informatie en de ‘generatie Einstein ‘ Een hardnekkige misvatting: Jongeren zijn voldoende ict-vaardig want ze zijn.
Het samenbrengen van taal- en leesvaardigheid en kunst- en cultuureducatie in Noord-Brabant ten behoeve van de omgang met de 21 e eeuwse vaardigheden in.
Praktijk(gericht) onderzoek Bijeenkomst 1
Informatievaardig met de Bibliotheek op school Naam.
De bibliotheek van de toekomst met Social CRM. In deze presentatie Wat betekent de maatschappelijke bibliotheek voor de communicatie? Welke communicatie.
Naar een leerlijn ‘onderzoekende houding’ ECENT conferentie, 5 juni 2009 Ton van der Valk, Universiteit Utrecht FIsme; Junior College Utrecht.
Raad voor Cultuur Mediawijsheid- de ontwikkeling van nieuw burgerschap Project Media- Educatie Zeeland
Brede School Ursem 2014 Visie Bevorderen van de ontwikkeling kinderen 0-12 jaar Samen sterker Efficiënt inzetten van ruimten Versterken voorzieningenniveau.
Managen analyseren 6 adviseren creëren organiseren begeleiden In kaart brengen Organisaties communicatieve r maken Iets doen ontstaan Mensen.
21 e eeuwse vaardigheden in de biologie les Maaike Rodenboog, SLO
SLO ● nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Computational Thinking in het curriculum Utrecht, 25 mei 2016 Allard Strijker.
Profielwerkstuk Gedrag en Maatschappij Vwo-scholieren die een profielwerkstuk willen maken op het gebied van gedrag of maatschappij, kunnen gecoacht worden.
Informatie avond over het Voortgezet Onderwijs.
Universiteitsbibliotheek Utrecht
Taalontwikkelend lesgeven: een didactische methode voor álle docenten!
PWS = de eindscriptie van de havo
Informatie voor ouders groep 8 over:
Informatie voor ouders groep 8 over:
Meervoudig verantwoorden: een proeftuin voor effectmeting en kostentoedeling Edwin van der Zalm 10 oktober 2017.
Informatie voor ouders groep 8 over:
Bedrijfseconomie (en die andere 2) komt als vak niet voor in de onderbouw. In deze presentatie willen wij je een idee geven over:
Sieberdam/ROCS & KODOS
Opstart leernetwerk vaardigheidsontwikkeling
Computational thinking != Programmeren != Coderen
Taalontwikkelend lesgeven: een didactische methode voor álle docenten!
Ontwerpen van een leerlijn voor zelfstandig leren en werken
ONDERWIJS EN ARBEIDSMARKT
Nederlands / Vlaams Platform Taalbeleid Hoger Onderwijs Platformbijeenkomst n.a.v. Adviesrapport ‘Vaart met taalvaardigheid. Taalbeleid in het hoger.
Ontwerpen van een leerlijn voor zelfstandig leren en werken
Relevante en passende onderwijsmaterialen selecteren
Bedrijfseconomie (en die andere 2) komt als vak niet voor in de onderbouw. In deze presentatie willen wij je een idee geven over:
De SixPack Format en leerlijn onderzoeks- en informatievaardigheden
Digitale geletterdheid
Taallab 3.0 Online geletterdheid
Effectmeting Cultura en Gemeente Ede
The Future Teacher 3.0.
Transcript van de presentatie:

Academische informatievaardigheden Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Utrecht

Inhoud Voorstellen Mariet Wolterbeek, directeur Z.O.U.T. Ronald Huizer, programmamanager innovatie BiSC Partners van het project: Universiteitsbibliotheek UU Revius Doorn

Waarom academische informatie vaardigheden? Onderzoek TU Twente: http://essay.utwente.nl/70932/ Holband, Michah (2016) Wetenschapsoriëntatie: een onderzoek naar de mate waarin wetenschapsoriëntatie in het voortgezet onderwijs voorkomt en praktijkvoorbeelden van andere scholen. Onderzoek UVA (Amsterdam): Huysmans, F.J.M. (2015) https://warekennis.nl/voorbij-het-uitlenen-de-openbare-bibliotheek-als-kennisplatform/ Voorbij het uitlenen: de openbare bibliotheek als kennisplatform

Waarom academische informatie vaardigheden? World Economic Forum

Achtergronden project Bronnen zijn steeds meer digitaal en nemen in aantal en toegankelijkheid toe Zoekgedrag van leerlingen en studenten is veranderd en verplaatst naar internet Bronnen zijn digitaal en nemen in aantal toe Zoekgedrag van leerlingen en studenten is verplaatst naar internet # aantal bronnen # aantal studenten # zoekaanvragen # aantal uitleningen

Doelstellingen project Z.O.U.T. Z-O-U-T werkt met een productenboek Producten hebben altijd een link met doelstellingen van gemeenten doel gemeenten om iedereen mee te laten doen aan de maatschappij nodig is o.a. digitale vaardigheid

Doelstellingen project Z.O.U.T. Z-O-U-T voert hiervoor diverse projecten uit, waaronder: 1. basisscholen: cyberpesten project 2. taalhuizen, basisvaardigheden 3. middelbare scholieren leren digitale informatie vaardigheden

Doelstellingen project Revius Doorn Nieuwbouw locatie Integratie met de Bibliotheek Z-O-U-T, in plaats van lokale schoolmediatheek Verrijking met Bibliotheek collecties Collectioneren door Bibliotheek

Doelstellingen project Revius Doorn Docenten begeleiden bij doorontwikkelen van academische informatie vaardigheden Leerlingen in het VO beter voorbereiden op hoger onderwijs Versterken van het wetenschappelijke profiel van Revius Doorn

Doelstelingen project Universiteits Bibliotheek Utrecht Beginnende studenten kunnen beter en sneller dan nu hun weg vinden in informatie en bronnen van de Universiteit Ongeveer tweederde van de studenten van de Universiteit Utrecht is afkomstig uit de provincie Utrecht Kan een bijdrage leveren aan voorkomen van achterstanden/uitval Beginnende studenten kunnen beter en sneller hun weg vinden in informatie en bronnen van de Universiteit Ongeveer tweederde van de studenten van de Universiteit Utrecht is afkomstig uit de provincie Utrecht Kan een bijdrage leveren aan voorkomen van achterstanden/uitval Universiteitsbibliotheek Utrecht is ontstaan in 1636, toen de Stadsbibliotheek Utrecht werd opgenomen in de toen opgerichte Universiteit van Utrecht. Vestigingen Drift (binnenstad) en Uithof (campus)

Doelstellingen project BiSC Bibliotheken ondersteunen bij nieuwe dienstverlening voor het onderwijs Kostendekkend+ Versterken strategische partnerschappen van Bibliotheken in het Hoger Onderwijs Cultuurnota provincie Utrecht doelstelling: Alle burgers in provincie Utrecht taal-& digitaal-vaardig

Context: Leerlingen VO Op Revius is er een tool (Bolas) voor het profielwerkstuk dat gebruik maakt van academische bronnen Tool geeft inzicht in zoekgedrag van leerlingen Tool helpt leerlingen bij brongebruik, maar leert geen informatievaardigheden aan

Context: Studenten Op de UU zijn allerlei handreikingen & leermiddelen: LibGuides van Universiteitsbibliotheek Utrecht Academic Skills Center van Universiteit Utrecht

Huidig modellen Informatievaardigheden VO en HO Voorbeeldmatig leerplankader Informatievaardigheden 22-12-2015 Bij informatievaardigheden gaat het om het doelgericht en systematisch omgaan met informatie. De systematiek is vastgelegd in zes stappen: Informatieprobleem formuleren: vastleggen van het informatieprobleem en welke informatie en gegevens nodig zijn om de taak uit te kunnen voeren; Zoekstrategieën: strategieën om informatie te zoeken, het bepalen van de mogelijke bronnen en het selecteren van de beste bron; Verwerven en selecteren van informatie: het verzamelen van informatie op basis van zoek- en selectiecriteria, het selecteren van informatie op basis van bruikbaarheid en betrouwbaarheid; Verwerken van informatie: het verwerken van informatie in tekst, tabellen, grafieken, daarbij antwoord gevend op het informatieprobleem door conclusies te trekken, een standpunt in te nemen en te onderbouwen en suggesties te doen voor nader onderzoek; Presenteren van informatie: de informatie uit meerdere bronnen wordt georganiseerd en het resultaat van de taak wordt gepresenteerd; Evalueren en beoordelen: terugkijken op het proces en de uiteindelijke resultaten van het doelgericht en systematisch omgaan met informatie, waarbij het resultaat wordt beoordeeld op betrouwbaarheid, bruikbaarheid en relevantie. Model: Voortgezet onderwijs Internationaal Model: Hoger Onderwijs

Aanpak Leerlingen Revius Docenten Revius Expertise Expertise Inschrijving Expertise Universiteits- bibliotheek Utrecht Bibliotheek ZOUT Expertise KB

Aanpak Nulmeting (VO vs. HO) Werkvormen/leermiddelen: hergebruik! Referentiekaders Bestaande competenties medewerkers Werkvormen/leermiddelen: hergebruik! UU HU overige HO partijen

Aanpak Bronnen Out of scope Gebruik bestaande & beschikbare bronnen in school & Bibliotheek KB & NBC+? Google Search Engine met open bronnen Narcis HBO Kennisbank etc….

Projectfasering Definitiefase (Q1 2017) Ontwerpfase (Q2 2017) Startnormen Hoger Onderwijs vergelijken met eindnormen Voortgezet Onderwijs = welke hiaten kunnen we benoemen? Ontwerpfase (Q2 2017) Opzet effectmeting: 0-meting docenten, tussentijds en vervolg effecten. Ontwikkeld lesmateriaal hergebruiken door andere partijen zoals KB, Cubiss etc.

Vervolgstappen Verbreding inhoudelijk HAVO VMBO Vakgebieden Verbreding naar andere organisaties Provincie Utrecht Nederland

Tips: https://www.uu.nl/onderwijs/onderwijsadvies-training/scholing/voortgezet-onderwijs/leerlingen-leren-onderzoek-doen/leerlingen-voorbereiden-op-het-wetenschappelijk-onderwijs-academische-vaardigheden http://curriculumvandetoekomst.slo.nl/21e-eeuwse-vaardigheden/quickscan/leraren

Vragen en discussie