Strafrechtketen Dit is Cesare L. Cesare L. is 68 jaar oud.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Het Burgerarrest Het burgerarrest moet voldoen aan de volgende voorwaarden: - Er is sprake van een strafbaar feit - Er is sprake van een verdachte - Er.
Advertisements

Adolescentenstrafrecht
PRESENTATIE V.A.D. DIAGNOSE- EN ADVIESUNIT
Vrijheidsberoving na een als misdrijf omschreven feit
Gevolgen AWBZ Pakketmaatregelen Pakketmaatregelen Nieuwe MEE dienst.
Katern Criminaliteit Maatschappijleer 2.
Integrale aanpak Stilstaan bij concept ‘integraal’
MOTIVEREN Lt. De Groeve Luk.
Voorspellen van recidive onder jeugdige delinquenten
2.3 De pet past ons allemaal Nakijken Intro HC Opdracht Opdracht bespreken Huiswerk.
Bopz Wet Bijzondere Opnemingen Psychiatrische Ziekenhuizen
Bureau Jeugdzorg Jeugdreclassering.
Rechtsbronnen wet gewoonte jurisprudentie verdrag ©2006 mr. J. Keizer.
BRZO dag 15 mei 2014 Marike Bakker.
Voor een veiliger samenleving Aan de slag met daders.
2.4 Strafrecht: De rechter
Seminar 23 april 2014: Uw rechten en plichten bij een inval
Hfdst 20 vrijheidsbenemende maatregelen
SAmenwerken aan VEiligheid
2.2 Pak de boef dan, als je kan
Inleiding Recht en rechtspraak Rechterlijke organisatie Rechtbank
Bekendheid met ‘Veiligheidshuis’?
Hfdst 30 De politiestrafbeschikking
Jeugdbescherming in 2015 Samenwerken aan de veiligheid van kinderen.
Slot 4Hc.
Rechtsstaat 22 april Rechtsstaat 22 april 2008.
Strafrecht en Strafvordering
2.3 De pet past ons allemaal Nakijken (2.2) Intro HC Opdracht Opdracht bespreken HC: 3.2 kort Huiswerk.
Problematiek en zorgbehoefte van gedetineerden met een ISD maatregel IVO Dr. Tim Schoenmakers, drs. Soenita Ganpat, ir. Elske Wits NK Dr. Peter Greeven.
NATIONALE POLITIE MINISTERIE VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE.
Het Openbaar Ministerie
Introductie Wet BOPZ Wanneer ingesteld? Doel:.
Werken in gedwongen kader: Jeugd Martine Bink m. d. nl med
Wat is de specifieke expertise van de jeugdreclasseerder? En wat heeft de gemeente daaraan? Jacqueline Bosker Hogeschool Utrecht, lectoraat Werken in Justitieel.
Criminele kinderen en toekomstige misdadigers: de kernvragen Sarah Silverans.
JONGEREN MET CRIMINEEL OF ANTISOCIAAL GEDRAG Effectieve of kansrijke vormen van behandeling en begeleiding Annelies Nuytten – 1BaTP B1.
Het openbaar ministerie tussen uitvoerende en rechterlijke macht Annelies Balcaen & Tom Vander Beken Institute for International Research on Criminal Policy,
Strafrechten DHANI & RAMON. Inleiding  Wetboek van Strafrecht + Wetboek van Strafvoordering = basis Nederlandse strafrecht  Misdrijven & overtredingen.
Regiovisie huiselijk geweld en kindermishandeling Veilig Thuis in Weststellingwerf Commissie Sociaal Domein 9 december 2014.
Samenwerking is prima, Dat houden we zo! Wie staat voor u Cora Hoffmann IC verpleegkundige van oorsprong Sinds 1973 werkzaam in Ziekenhuis Terneuzen.
1 Een patiënt op de SEH van het MCH, verhalen uit de ziekenhuispraktijk Ivette Janssen, gezondheidsjurist Frans de Voeght, zorgmanager SEH.
Organisatie & werkwijze Veiligheidshuis Utrecht d.d.23 november 2010.
1 Veiligheidshuis en het Arrondissementaal Platform Jeugdcriminaliteit.
Voor Ambulante behandelmogelijkheden van jongeren met ernstige gedragsproblemen en hun gezinnen/netwerk Diagnostiek Ambulante behandeling Deskundigheids-
Forensisch Psychiatrisch Toezicht, vanzelfsprekend samenwerken bij resocialisatie van Tbs-gestelden Jaap van Vliet & Reineke van Riessen Cursus Uitstoom.
Recht in Gedwongen Kader WIGK Recht WIGK. 2 Regelgeving in het strafrecht geeft duidelijk aan welke handelingen van personen ontoelaatbaar of onrechtmatig.
Jeugdstrafrecht Wetboek van strafvordering: Regelt wat er gebeurt als er een strafbaar feit is gepleegd. Het beschrijft de rechten van de verdachten, de.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over het onderwerp: “Voor de rechter”. De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal schriftelijk.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over het onderwerp: “Voor de rechter”. De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal schriftelijk.
Utrecht, 2 december 2016 ‘In dialoog: Het leven begint bij 18’ zorgeloos leven en verplichte (na)zorg Utrecht, 2 december 2016
Criminaliteit Criminaliteit als sociaal en politiek probleem
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over “Van politie naar officier”
5.1 Uitgangspunten van het stafrecht 5.2 De rechten van een verdachte
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over het onderwerp: “Waarom straffen we”. De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal schriftelijk.
Hoofdstuk 15 paragraaf 15.6 en 15.7
RISICOMANAGEMENT BIJ PARTNERGEWELD De actieradius van het parket
De sociaal-maatschappelijke dimensie
1. Wat is criminaliteit?.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over “Van politie naar officier”
Grootste verschil Nederland & Turkije
Herstelrecht in het kort
Wat is criminaliteit? Paragraaf 1.
Opening De rechter opent de rechtszaak, vraagt om de personalia van de verdachte, en geeft dan de officier van justitie het woord. Tenlastelegging De officier.
Voorlichting leerplicht
Visie op Forensische Verslavingszorg
Hoeveel rechten en plichten hebben verdachten en gevangenen?
Ouder(en)mishandeling
Altra en de Waag- Samenwerken
Consortium onderzoeksprogramma middelen en criminaliteit
Eerste ervaringen met zorgkaart / plan van aanpak
Transcript van de presentatie:

Strafrechtketen Dit is Cesare L. Cesare L. is 68 jaar oud. Cesare L. heeft de bakker van een brood beroofd en is kort na het delict opgepakt.

Strafrechtketen Oeps! Bakker Van der Leur hing nog aan het brood! De bakker is gevallen en heeft een ernstige kwetsuur aan zijn hoofd opgelopen. Naast diefstal wordt Cesare L. mishandeling ten laste gelegd.

Strafrechtketen Als gevolg van de ernst van het vermeende delict wordt er proces- verbaal opgemaakt. Cesare L. wordt hierdoor ‘opgenomen’ in de strafrechtketen.

Strafrechtketen Delict wordt gepleegd    Preventieve (voorlopige) hechtenis dan wel voorarrest: Aanhouding (voor verhoor): Door: Politie Tijd: Maximaal 6 uur (tijd tussen 00.00-09.00 uur geldt niet) Plaats: Politiebureau In verzekeringsstelling: Door: (Hulp)officier van justitie Tijd: Maximaal 6 dagen (2 x 3 dagen)

Strafrechtketen Delict wordt gepleegd  In bewaringstelling:   In bewaringstelling: Door: rechter-commissaris Tijd: Maximaal 14 dagen Plaats: Huis van Bewaring of politiebureau Gevangenhouding: Door: rechtbank Tijd: 90 dagen (in een keer of 30 dagen, eerste verlenging (30 dagen) en tweede verlenging (30 dagen) Plaats: Huis van Bewaring

Strafrechtketen Kortom voorarrest: Aanhouding: 6 uur; In verzekeringstelling: 6 dagen; In bewaring stelling: 14 dagen; Gevangenhouding: 90 dagen: Totaal: 110 dagen (en 6 uur). Terechtzitting of pro-forma zitting:

Strafrechtketen Terechtzitting of pro-forma zitting: Uitspraak: Hoger beroep (gerechtshof): Cassatie (Hoge Raad): Toezicht – Nazorg.

Strafrechtketen Missie: Actief bijdragen aan de veiligheid van de samenleving door het voorkomen van criminaliteit en het terugdringen van recidive. Gedragsverandering en risicomanagement zijn daarbij sleutelbegrippen. Een gedwongen kader en de combinatie van begeleiding en controle kenmerken de aanpak. Documentaire Reclassering Reclassering promo

Strafrechtketen Visie: Daders zijn verantwoordelijk voor het delict en hun eigen gedrag. Voor daders die door handicap of psychische gesteldheid niet in staat zijn hun verantwoordelijkheid te nemen, vindt doorgaans toeleiding naar zorg plaats. Diagnose en advies

Strafrechtketen Visie: Gunstig beïnvloeden van het gedrag van daders is vaak mogelijk. Je verantwoordelijk opstellen is aan te leren. Reclassering Nederland ondersteunt mensen daarbij. Maar bovenal: rekening houdend met de risico’s voor de samenleving. En controlerend waar nodig. Toezicht

Strafrechtketen Visie: Visie aangaande verdachten: Uit justitiële gegevens, gedrag en de sociale omgeving zijn vaak echter risico’s voor de veiligheid van personen of de samenleving te destilleren. In dat geval prevaleert het beperken van die risico’s. Werkstraffen

Strafrechtketen Visie: Reclassering Nederland sluit geen mensen bij voorbaat uit van begeleiding en interventies. Reclassering Nederland werkt met opgelegde – dwingende – voorwaarden en afspraken. Daaraan dient iedereen zich te houden. Nazorg

Strafrechtketen Visie: Overtreding van dit gebod kan betekenen dat elke reclasseringsbemoeienis stopt en dat een zaak teruggaat naar de opdrachtgever. Een dwingend kader - justitieel of bestuurlijk – geeft het werken van Reclassering Nederland extra kracht. Steeds is er sprake van een ‘stok achter de deur'.

Strafrechtketen Visie: De oorzaken van het criminele gedrag, of te wel de criminogene factoren zijn bepalend voor de werkzaamheden. Gedragsverandering is de beste vorm van risicomanagement.

Strafrechtketen Visie: Gedragsverandering is niet altijd volledig haalbaar. De focus verschuift dan naar het indammen van risico's. De veiligheid van de samenleving staat of valt met het voorkomen van crimineel gedrag. Daarom manifesteert Reclassering Nederland zich zowel in de strafrechts- als de lokale veiligheidsketen.

Strafrechtketen Visie: Reclasseringswerkers diagnosticeren, adviseren, stimuleren, motiveren, controleren en trainen dagelijks. Zij behandelen niet. Ze verzorgen evenmin. Daarvoor leidt de reclassering – veelal op basis van justitiële opdrachten – mensen toe naar specialistische behandelaars en zorg- en hulpverleners.

Strafrechtketen Visie: Reclassering Nederland vindt investeren in wetenschappelijk onderzoek onontbeerlijk.