De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De sociaal-maatschappelijke dimensie

Verwante presentaties


Presentatie over: "De sociaal-maatschappelijke dimensie"— Transcript van de presentatie:

1 De sociaal-maatschappelijke dimensie

2 Thema 3 - Veiligheid en criminaliteit
Hoofdstuk 1 – Veiligheid Hoofdstuk 2 – Criminaliteit Hoofdstuk 3 - Straffen

3 Hoofdstuk 1 - Veiligheid
Veel mensen willen dat er veiligheidsmaatregelen gelden in een samenleving (bijvoorbeeld door politie, justitie en het leger). Maar veiligheidsmaatregelen kunnen de vrijheid en de privacy van mensen beperken. Filmfragment: Privacy versus veiligheid

4 Hoofdstuk 1 - Veiligheid
Soorten geweld Verbaal geweld (schelden, dreigen) Lichamelijk geweld (slaan, schoppen) Psychisch geweld (pesten, chanteren) Seksueel geweld (aanranden, verkrachten)

5 Hoofdstuk 2 - Criminaliteit
Wat is een overtreding en wat is een misdrijf? Overtreding Misdrijf Uitspraak rechtszaak door kantonrechter Uitspraak rechtszaak door politierechter of meervoudige kamer Maximaal 1 jaar gevangenisstraf Maximaal 30 jaar gevangenisstraf Alleen registratie bij een boete van meer dan € 100,- Wordt altijd geregistreerd (strafblad)

6 Hoofdstuk 2 - Criminaliteit
Crimineel gedrag kan ontstaan: - als gevolg van een afwijking in de hersenen. - als gevolg van een verkeerde opvoeding. - als gevolg van een gebrek aan sociale bindingen. - als gevolg van grote verschillen in de samenleving - als gevolg van discriminatie en uitsluiting. Meestal geldt een combinatie van deze factoren.

7 Hoofdstuk 3 - Straffen Boetes Taakstraf Gevangenisstraf

8 Hoofdstuk 3 - Straffen Doel van straffen
Heropvoeding: een crimineel leert iets van zijn straf en betert zijn leven. Preventie: straffen voorkomen dat volgende misdrijven worden gepleegd. Vergelding: Het leed van slachtoffers wordt door een straf gecompenseerd Bescherming van de samenleving: De samenleving wordt veiliger als je criminelen opsluit.


Download ppt "De sociaal-maatschappelijke dimensie"

Verwante presentaties


Ads door Google