Bron: https://www.uza.be/behandeling/genetische- raadpleging

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Erfelijkheid Thema 3.
Advertisements

Wilt u meer weten over Regelhulp.nl? Kijk op of stuur een naar
Kinderen van depressieve moeders: het integratieve model van Goodman en Gotlib Cassie Claeys 1BaTP.
Dyscalculie Asli PEHLIVAN.
1. Wat is het Kinderrechtenverdrag?
Mijn spreekbeurt: Wat is diabetes?
Culturele diversiteit in de kliniek
Borstkanker en erfelijkheid
Inleiding Komende periode gaan we het hebben over kinderen die ziek-zijn: Verzorging, Het herkennen van de symptomen/de klachten Wat kun/moet je doen.
§5 Eerlijk zullen we alles delen
Erfelijkheid.
2.5 Kosmische straling en organismen Roel Ties Ymanuel.
(Kosmische) straling en organismen door Sofie, Pau Li en Kim v2a
Die ziekte in mijn familie krijg ik die later ook?
Kleine leningen voor vrouwen en mannen in zuidwest Kenia
ONDERWERP KANKER Maik Krijgsman & Danny Bassa
Het begrijpen van eetstoornissen
Mens- en wereldbeelden van verklaringsmodellen van armoede en van samenlevingsmodellen. Peter De Burghgraeve 5 TSO.
Erfelijkheid.
Van: Michelle, Noa, Marcus, Lesley en Timo.  Inleiding  Water  Water halen  gezondheid  Ziekenhuis/dokters  tekeningen  Einde Mali Afrika.
Psychologieles 9 lesweek 9 NEARPOD
Welkom ik maak me sterk.
Par Vaccineren Inenting tegen allerlei ziekten die gevaarlijk zijn Vaccin bevat: dode of verzwakte ziekteverwekker T-lymfocyten herkennen deze.
10.5 Bloedtransfusie. Bloeddonoren? Bloed verloren  nieuw bloed via een bloedtransfusie Bloeddonor: Gezond bloed naar een persoon die bepaalde bestanddelen.
Preimplantatie Genetische Diagnostiek (PGD) Marfan syndroom Drs. Guusje de Krom, IVF/PGD arts, MUMC+ Prof. dr. Christine de Die-Smulders, Klinische genetica.
Down syndroom screening: geïnformeerde keuze mogelijk maken Prof.dr. Martina Cornel Papendrecht, 28 november 2013.
Genetisch onderzoek: wat weten we, wat kan er allemaal?
Klinische Genetica Prenatale Diagnostiek & Screening
De Ziekte van Huntington
Tattooshop in Enschede. Een tattooshop vinden en het juiste ontwerp laten maken  hoe pak je dat het beste aan?  -stap 1: Waar op je lichaam wil je de.
Ethiek rondom kinderwens & ART Dr. Merel van Maarle – klinisch geneticus AMC Dr. Kimiko Kleiman – fertiliteitsarts FZ Almere.
Dit is Dorcas Dorcas is een christelijke hulporganisatie die mensen in Oost-Europa, het Midden-Oosten en Afrika helpt die door grote armoede,
Basisstof 11: Erfelijkheids onderzoek. Taaislijmziekte is een ernstige, erfelijke ziekte. Bekijk de onderstaande stamboom. Is taaislijmziekte een dominante.
Dit is Dorcas Dorcas is een christelijke hulporganisatie die mensen in Oost-Europa, het Midden-Oosten en Afrika helpt die door grote armoede,
LES 1:Basis van Genetica
De mens en zijn milieu ZW4 Hoofdstuk 4. §1 De mens en het milieu Milieu: de omgeving waarin een organisme leeft Mens en milieu: de mens en zijn omgeving.
Hier kan je kort je verhaal vertellen
Je spreekbeurt Leuk dat je jouw spreekbeurt over handicaps gaat houden! Veel mensen weten namelijk niet zo goed wat het is om met zo’n beperking te.
Je moet het op haar tempo doen. Dus ik leef dan helemaal op haar ritme
Uitleg bij de vragenlijst Veiligheidsbeleving
Aids.
Ontwikkelingspsychologie voor het Onderwijs Fysieke Ontwikkeling
Kan je zien of iemand holebi is?
Gemaakt door Robin Schraa
Chromosomen en waarom je op je ouders lijkt.
Hier kan je kort je verhaal vertellen
B1: Genotype en fenotype
Wat is genetica? (hfdst 1 van ELF)
Werknemersverzekeringen
Cursus 2.1 Wat hebben mensen nodig? Klas 1 KGT Lesweek 1
Cursus 2.1 Wat hebben mensen nodig? Klas 1 BK Lesweek 1
Wat is genetica? (hfdst 1 van ELF)
Political Communication & Journalism
Blok 2 Rampen in Afrika Deelvraag:
Blok 2 Rampen in Afrika Deelvraag:
Kato bruyneels, Lore Driessens
Help want armoede is niet fijn.
Hier kan je kort je verhaal vertellen
Doelen Aan het einde van de les weten jullie:
Hoofdstuk 3 Eerlijke handel
Common Variable Immuno Deficiency
Stofwisselingsziekte…
Groeihormoon-stoornis..
Brozebottenziekte… Wat is dat eigenlijk?
CVID….. Wat is dat eigenlijk?
Warwick Davis (L) met zoon en dochter en zijn vrouw Samantha (R)
Transcript van de presentatie:

Bron: https://www.uza.be/behandeling/genetische- raadpleging Dorjee en rabin Bron: https://www.uza.be/behandeling/genetische- raadpleging

GENETISCH TESTEN ?

WAT IS GENETISCH TESTEN? DNA-onderzoek, erfelijkheidsonderzoek of DNA-diagnostiek. In het DNA wordt bijvoorbeeld gekeken of er een ‘foutje’ in je genen zit waardoor je een bepaalde ziekte hebt. Of drager bent van een ziekte, of de ziekte door kunt geven aan je kinderen.

Heeft mijn kind een erfelijke aandoening? Is de aandoening in mijn familie erfelijk? Heb ikzelf een erfelijke ziekte? Is er een genetisch risico voor mijn kinderen? Kan een erfelijke aandoening tijdens of zelfs vóór de zwangerschap opgespoord worden? Hoe verloopt de ziekte? Kan ze behandeld worden? Kan ze opgespoord worden vóór ik ziek word? (www.uza.BE/BEHANDELING/GeNETISCHE-RAADPLEGING)

Hoe werken genetische testen? Bij genetisch onderzoek gaan artsen op zoek naar de oorzaak van een (mogelijke) erfelijke ziekte. Ze kijken of er een verandering in het gen zit dat de ziekte kan veroorzaken. Artsen kunnen heel doelgericht op zoek gaan naar zo’n specifieke verandering (mutatie) in het erfelijke materiaal.

onverklaarde leerproblemen bij een kind verschillende aangeboren afwijkingen bij de baby voorkomen van kanker bij verschillende familieleden doormaken van meerdere miskramen onvruchtbaarheid zelfde aandoening bij verschillende familieleden echografische afwijkingen tijdens de zwangerschap bloedverwantschap (zoals neef-nicht huwelijk) (www.uza.BE/BEHANDELING/GeNETISCHE-RAADPLEGING)

Meningen over genetische testen Ik vind dat genetische test echt handig is. Door genetische test kan je veranderingen in je genen, of het kan het aantal, de volgorde en de structuur van de chromosomen controleren. Wij erven de helft van onze genetische informatie van onze moeder en de andere helft van onze vader. Genen bepalen dingen zoals bloedgroep, haarkleur en oogkleur, evenals risico op bepaalde ziekten. Door testen kan je gen of chromosoom veranderingen die medische problemen kunnen veroorzaken te vinden. Er zijn ook risico’s en beperking van genetische test. De fysieke risico's van de meeste genetische tests zijn erg klein, met name voor die testen die alleen een bloedmonster of buccale uitstrijkjes nodig. Veel van de risico's van genetische tests betrekking hebben op de emotionele, sociale of financiële gevolgen van de testresultaten. Mensen kunnen boos, depressief, angstig of schuldig over hun resultaten te voelen. Maar vooral zijn genetische testen goed voor ons.

OPINIE RABIN BIJ HET RECHT OP GEZONDHEID gaat het om het recht op zorg voor de gezondheid. Rond zorg en gezondheid zijn verschillende andere mensenrechten van belang. Er zijn landen waar mensen nog steeds geen recht hebben op gezondheidszorg. Ieder mens kan aanspraak maken op rechten en vrijheden. Mensen in Afrika sterven door gebrek aan voedsel. Komt dit doordat ze niet geholpen worden of in slavernij gehouden worden? Zij hebben ook recht op leven en vrijheid. Dus iedereen heeft recht op gezondheidszorg.

Opinie Dorjee IN België heeft iedereen recht op een goede gezondheid. Ik vind dat heel goed van de BelGISCHE OVERHEID dat iedereen recht heeft op gezondheidszorg. In Sommige landen is het helemaal anders. Niet iedereen krijgt er gezondheidszorg, bv. Slachtoffers die net van een ongeluk naar een ziekenhuis gebracht worden. De ARTSEN wachten tot ze de persoon herkennen en DEZE kan betalen. Pas dan helpen ze met medicatie. Dat vind ik heel spijtig voor de slachtoffers. Ik vind dat mensen automatisch recht moeten krijgen op gezondheidszorg omdat we mensen zijn. In arme landen sterven mensen omdat ze geen goede gezondheid hebben. Mensen leven in arme landen op straat en eten wat hen gegeven wordt. Voor arme landen is het beste dat het aantal geboorteN daalt en meer aandacHt wordt gelegd op de gezondheid van de bevolking.