De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Political Communication & Journalism

Verwante presentaties


Presentatie over: "Political Communication & Journalism"— Transcript van de presentatie:

1 Political Communication & Journalism
Presentatie over framing voor het Kinderpersbureau van OBS Multatuli Universiteit van Amsterdam

2 Waar komt framing vandaan?
Het begon allemaal met deze twee heren: Zij vroegen zich af hoe mensen beslissingen nemen als ze dezelfde informatie krijgen, maar als deze informatie op een andere manier wordt gebracht. Daniel Kahneman Amos Tversky

3 Hun ‘prospect theory’ experiment
Er heerst een ziekte en als we niets doen sterven 600 mensen, maar …: Als we medicijn A gebruiken zullen 200 mensen worden gered; Als we medicijn B gebruiken is er 1/3 kans dat iedereen wordt gered en 2/3 kans dat niemand wordt gered. Er heerst een ziekte en als we niets doen sterven 600 mensen, maar …: Als we medicijn A gebruiken zullen 400 mensen sterven; Als we medicijn B gebruiken is er een 1/3 kans dat niemand sterft en 2/3 kans dat iedereen sterft.

4 En wat voor gevolgen had dit?
Als het dus uitmaakt hoe informatie wordt beschreven, dan is het dus belangrijk om te onderzoeken hoe nieuwsmedia hun informatie proberen over te brengen. Dus zijn heel veel wetenschappers gaan kijken naar hoe nieuwsmedia hun verhalen vertellen. En dat leidde tot twee belangrijke inzichten: Journalisten gebruiken verschillende woorden om hetzelfde te beschrijven, maar dat verschil maakt ook echt uit. Journalisten kunnen de complexe wereld niet in zijn geheel beschrijven, en dus moet ze keuzes maken.

5 Een voorbeeldje: Stel, de Nederlandse regering wil een nieuwe kerncentrale bouwen. Jij bent journalist en de hoofdredacteur vraagt jou een stukje te schrijven wat de gevolgen van het bouwen van een kerncentrale zijn. Maar het moet wel een kort stukje worden, want er is niet zoveel ruimte in de krant over. Wat ga je schrijven?

6 Framing? Precies die keuze tussen wat je besluit wel te vertellen en wat niet, en de keuze waar je de nadruk op legt en waarop niet, is wat we framing noemen. Een frame is een Engels woord voor kader of fotolijst. En sommige dingen staan er wel op, en sommige dingen niet; sommige dingen op de foto zullen belangrijk lijken, en sommige dingen minder belangrijk. En journalisten moeten altijd dit soort keuzes maken. En soms doen journalisten dit bewust, maar meestal omdat het “logisch” lijkt.

7 Issue specifieke en generieke frames
Wetenschappers hebben gezien dat je vervolgens een onderscheid kan maken tussen twee soorten frames: Issue speficiek Frames die je alleen kan toepassen op een bepaald onderwerp. Bijvoorbeeld over kernenergie: Milieu Veiligheid Geostrategisch Generieke frames Frames die je op zo’n beetje elk onderwerp kan toepassen. Economisch Conflict Verantwoordelijkheid Moraal Human interest

8 Issue specifieke en generieke frames
Wetenschappers hebben gezien dat je vervolgens een onderscheid kan maken tussen twee soorten frames: Issue speficiek Frames die je alleen kan toepassen op een bepaald onderwerp. Bijvoorbeeld over kernenergie: Milieu Veiligheid Generieke frames Frames die je op zo’n beetje elk onderwerp kan toepassen. Economisch Conflict Verantwoordelijkheid Moraal Human interest Hajo Boomgaarden Sophie Lecheler Holli Semetko Patti Valkenburg Claes de Vreese

9 Maar wat maakt het nu helemaal uit?
Nou, als Kahneman en Tversky gelijk hebben, dan maakt het wel degelijk uit. Voor issue specific frames is dat misschien wel logisch, maar misschien zien we dit ook gebeuren bij de generieke frames. Dus daarom hebben wij de afgelopen dagen dat experimentje met jullie gedaan: Onderzoeksvraag: “Verschillen kinderen in de mate waarin ze voorstander of tegenstander zijn van genetisch gemodificeerd voedsel, als ze wel of niet worden blootgesteld aan een human interest frame?”

10 Stimulus materiaal

11 Vragen Voor genetisch gemodificeerd voedsel:
Genetisch gemodificeerd voedsel is net zo lekker als gewoon voedsel. Ik zou het goed vinden als veel meer voedsel genetisch gemodificeerd zou zijn. Van genetisch gemodificeerd voedsel wordt de wereld beter. Tegen genetisch gemodificeerd voedsel: Ik zou genetisch gemodificeerd voedsel nooit kopen. Ik ben tegen het genetisch modificeren van voedsel. Ik vind dat de Nederlandse regering genetisch gemodificeerd voedsel moet verbieden. Het ontwikkelen van genetisch gemodificeerd voedsel is gevaarlijk. En: Ik zou genetisch gemodificeerde aardappels eten.

12 Resultaten

13 En dus maakt het uit? Ja, want mensen kunnen anders gaan nadenken over zaken afhankelijk van hoe journalisten dingen opschrijven. En in een democratie, waarin iedereen mee mag beslissen, is het belangrijk dat mensen dus goed geïnformeerd worden en hun eigen mening kunnen vormen. Voor die informatie voorziening is het belangrijk dat de nieuwsmedia goed werken. Maar we zien ook dat sommige kranten veel meer gebruik maken van bepaalde frames. Dus ja, dit is echt heel belangrijk!

14 Is framing goed of slecht?
Discussie Is framing goed of slecht?

15 Bedankt voor jullie aandacht!


Download ppt "Political Communication & Journalism"

Verwante presentaties


Ads door Google