De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

(Kosmische) straling en organismen door Sofie, Pau Li en Kim v2a

Verwante presentaties


Presentatie over: "(Kosmische) straling en organismen door Sofie, Pau Li en Kim v2a"— Transcript van de presentatie:

1 (Kosmische) straling en organismen door Sofie, Pau Li en Kim v2a

2 Inhoud Achtergrondstraling Wat is DNA? Wat is een gen? Wat is mutatie?
Bescherming tegen ioniserende straling Straling als je gaat vliegen Proefje

3 Achtergrondstraling Straling is altijd en overal aanwezig.
We noemen dat de achtergrondstraling. De achtergrondstraling is niet overal op aarde gelijk. In Nederland krijgen we per jaar zo’n 2mSv aan achtergrondstraling. Een stralingsdosis van meer dan 10 Sv binnen korte tijd, zal je niet overleven.

4 Wat is DNA? In een celkern zitten chromosomen. De chromosomen bepalen hoe je eruit ziet. Het DNA ziet eruit als een soort wenteltrap.

5 Wat is een gen? Een stukje wenteltrap van het DNA dat één eigenschap veroorzaakt noemen we een gen. Een gen is een stukje DNA dat maakt dat iemand een bepaalde eigenschap heeft.

6 Wat is mutatie? DNA-moleculen zijn zeer kwetsbaar
Als ze beschadigen is de volgorde van de stikstofbasen in het DNA blijvend gewijzigd. Zo’n verandering heet mutatie. Zowel straling en meerderen gebeurtenissen kunnen de mutatie tot stand brengen. een mutatie kan alleen gevolgen hebben als het bij een actief gen optreedt.

7 Bescherming tegen ioniserende straling
Sommige stoffen absorberen ioniserende straling Insluiten van radioactieve stoffen beperkt verspreiding Aangepaste kleding en maskers beperken het risico op besmetting

8 Straling als je gaat vliegen
Bij vliegen bevindt men zich op grote hoogte, waar de stralingsintensiteit groter is dan op zeeniveau. Men loopt op die hoogte een grotere stralingsdosis op dan op de grond. Kosmische straling heb je hier dus meer.

9 Proefje We doen nu een proefje om te laten zien welke producten je het best kunt gebruiken om je te beschermen tegen UV-straling.

10 Einde


Download ppt "(Kosmische) straling en organismen door Sofie, Pau Li en Kim v2a"

Verwante presentaties


Ads door Google