De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Aardbevingen en vulkanen

Verwante presentaties


Presentatie over: "Aardbevingen en vulkanen"— Transcript van de presentatie:

1 Aardbevingen en vulkanen

2 Opbouw van de Aarde De aarde is opgebouwd uit verschillende lagen. De aardkern, aardmantel en aardkorst. Binnen in de aarde is het zo'n 5000 graden Celsius. Aardkorst Bovenste gestolde laag van de aarde, waar wij op leven. aardmantel Vloeibaar gesteente in de aarde. magma Vloeibaar gesteente in de aarde. aardkern Binnenste gedeelte van de aarde.

3 De aarde lang geleden De aardkorst bestaat uit verschillende platen en deze bewegen. Zo zag de aarde er 225 miljoen jaar geleden eruit.

4 De Aarde nu breuklijnen De randen van de platen.

5 mid-oceanische rug mid-oceanische rug Door het uit elkaar drijven van twee platen, komt er veel vloeibaar gesteente uit de aardmantel omhoog, waardoor en een bergrug op de oceaanbodem ontstaat.

6 Ontstaan aardbevingen en vulkanen
De aardkorst bestaat uit verschillende platen en deze bewegen naar elkaar toe, van elkaar af en langs elkaar. Langs de plaatranden ontstaan aardbevingen en vulkaanuitbarstingen. hypocentrum De plaats onder het aardoppervlak, waar de aardbeving begint.

7 Aardbeving http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20060208_aardbeving01
Eventueel nader uitleggen en vragen beantwoorden.

8 Vulkaan vulkaan Een berg die is ontstaan door het uitspuwen van vloeibaar gesteente uit het binnenste van de aarde. lava Vloeibaar of gestold gesteente uit de aarde.

9 Als het magma naar buiten komt dan noemen we het lava.
Het gat waar het lava uitkomt noemen we krater

10 Zelfstandig in tweetallen
Maken opdrachten Zelfstandig in tweetallen De 10 opdrachten als genoemd in JW AKDT week 6

11 Spel Maak 2 onafhankelijke circels
Aanwijzen mag naast je links, rechts of willekeurig De ontvanger moet meteen een begrip die bij of vulkanisme noemen of aardbevingen Je mag blocken: Dan moet degene die geblockt is zelf een begrip noemen en weer iemand aanwijzen. Maak je een fout dan ben je af en ga je naar de andere circel Uitleggen van Zipzapblock

12 Huiswerk Huiswerk benoemen
Kort vragen stellen of het huiswerk duidelijk is.


Download ppt "Aardbevingen en vulkanen"

Verwante presentaties


Ads door Google